lahana kış sebzesi mi / Kış mevsiminde tüketilmesi gereken 10 sebze

Lahana Kış Sebzesi Mi

lahana kış sebzesi mi

K&#;&#; Sebzeleri: Güçlü Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n S&#;rr&#;!

K&#;&#; demek, s&#;cac&#;k evlerde, zengin sofralarda uzun ve ne&#;eli vakitler geçirmek demektir. K&#;&#;&#;n so&#;uk günlerinde içinizi &#;s&#;tmaya yard&#;m edecek çorba ve yemekler için lezzetli k&#;&#; sebzelerinden yard&#;m alabilirsiniz.

K&#;&#; Sebzeleri Listesi

  • Havuç
  • Lahana
  • Bal Kaba&#;&#;
  • Ispanak
  • Karnabahar
  • Kereviz
  • P&#;rasa
k&#;&#; sebzeleri

Yüksek besin de&#;erleriyle öne ç&#;kan k&#;&#; sebzeleri, sizleri so&#;u&#;un etkilerinden ve hastal&#;klardan en iyi &#;ekilde koruyacakt&#;r. Sebzeleri, salatalarda, sulu yemeklerde ya da pilavlara katarak, çok farkl&#; tarifler e&#;li&#;inde tüketebilmek mümkündür. Mevsiminde tüketece&#;iniz taze k&#;&#; sebzeleri hem damak tad&#;n&#;z hem de sa&#;l&#;n&#;z için en iyi seçim olacakt&#;r.

Zengin yemek kültürümüzdeki k&#;&#; tarifleri, mevsime özgü sebzelerle dolup ta&#;ar. Sa&#;l&#;kl&#; beslenmeye özen gösterenler için adeta bir cennet olacak k&#;&#; sofralar&#;, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini de güçlendirecektir.

K&#;&#;&#;n ekilen sebzeler ile yaz sonundan itibaren ekilip k&#;&#;&#;n tüketilen sebzeler, birçok yeme&#;in en çok kullan&#;lan malzemeleri aras&#;nda yer almaktad&#;r. K&#;&#;&#;n hangi sebzeler ekilir diye soracak olursan&#;z turp ve sar&#;msak ilk akla gelen cevaplar olacakt&#;r. Sonbahar ve yaz mevsiminde ekimine ba&#;lanan birçok ürün de k&#;&#; aylar&#;na do&#;ru hasat vermektedir.

Havuç, lahana ve &#;spanak gibi sebzeler k&#;&#;&#;n önemli g&#;da kaynaklar&#; aras&#;ndad&#;r. &#;çerdikleri vitamin ve minerallerle her evde s&#;kça pi&#;irilen bu sebzeler, yemeklerin lezzetinin de artmas&#;n&#; sa&#;lar.

K&#;&#; Kekleri: Enerjinizi Yükseltecek 15 Tarif

k&#;&#; sebzeleri

K&#;&#; Sebzeleri Nelerdir?

Havuç

  •  Yemeklerin vazgeçilmezi olan havuçlar salatalarda da s&#;kl&#;kla kullan&#;l&#;r.
  • A vitamini aç&#;dan zengin oldu&#;u bilinen bu k&#;&#; sebzesi göz sa&#;l&#;&#;&#; bak&#;m&#;ndan yararl&#; olabilmektedir.
  • K vitamini ve C vitamini aç&#;s&#;ndan da oldukça zengindir. Havuç ayr&#;ca tek ba&#;&#;nda da tüketilebilen, güzel bir at&#;&#;t&#;rmal&#;kt&#;r.

Tarif için: Havuç Çorbas&#; Tarifi (Videolu)

Lahana

  • Dolmas&#;, tur&#;usu ve yeme&#;i ile oldukça bereketli bir k&#;&#; sebzesi olan lahana, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri bol miktarda ta&#;&#;maktad&#;r.
  • Bol posa içerir ve dü&#;ük kalorili bir besindir.

Tarif için: K&#;ymal&#; Lahana Sarmas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? (Videolu)

Bal Kaba&#;&#;

  • F&#;r&#;nlanm&#;&#; tatl&#;s&#;yla me&#;hur olan bal kaba&#;&#; k&#;&#; aylar&#;n&#;n en çok tercih edilen sebzelerinden biri.
  • &#;deal miktarda A, C vitamini, demir ve bak&#;r mineralleri içerir.
  • Besin de&#;eri ile vücut dengesini koruyan bal kaba&#;&#; ile yap&#;lan tatl&#;lar hem damak tad&#;n&#;za hem de göz zevkinize hitap edecektir.

Tarif için: Kabak Tatl&#;s&#;

Ispanak

  • Çocukluktan beri güçlü olmak için yenilmesi ö&#;ütlenen bu k&#;&#; sebzesi yo&#;un mineral içeri&#;i ile öne ç&#;kar.
  • Yeme&#;inin yan&#; s&#;ra böre&#;i de çay saatlerine e&#;lik eder.
  • Sindirim sistemi için oldukça yararl&#; olan &#;spanak, so&#;uk k&#;&#; günlerinde bünyenizin korunmas&#;na katk&#;da bulunacakt&#;r.

Tarif için:Ispanak Yeme&#;i Tarifi (Videolu)

Karnabahar

  • Önemli bir fosfor ve kalsiyum kayna&#;&#; olarak kemik sa&#;l&#;&#;&#;na faydal&#;d&#;r.
  • Ba&#;&#;rsaklar&#;n çal&#;&#;mas&#;na katk&#; sa&#;lar ve yorgunlu&#;u gidermeye yard&#;m eder.

Tarif için: Karnabahar Yeme&#;i

Kereviz

  • Farkl&#; tad&#;yla öne ç&#;kan kereviz, sindirim sistemi için iyi bir yard&#;mc&#;d&#;r.
  • Karaci&#;er aç&#;s&#;ndan da faydal&#; olan kerevizle k&#;&#; aylar&#;nda birçok farkl&#; yemek yap&#;labilmektedir.

Tarif için:Kereviz Yeme&#;i Tarifi (Videolu)

P&#;rasa

  • P&#;rasadan bahsedince özellikle gençler ho&#;lanmayabilir. Buna ra&#;men evlerde s&#;kl&#;kla tüketilen bu sebze, özgün tariflerle gençlerin de sevdi&#;i yemekler aras&#;na girecektir.
  • Sa&#;l&#;&#;a faydalar&#; ile s&#;k s&#;k tüketilmesi tavsiye edilen p&#;rasalar, antioksidan özelli&#;iyle be&#;eni toplamaktad&#;r.
  • P&#;rasalar, birçok farkl&#; hamur i&#;leri tarifinde de kendisine yer bulabilmektedir.

Tarif için: P&#;rasa Yeme&#;i

Tüm sebze ve meyvelerde oldu&#;u gibi k&#;&#; sebzelerinin de baz&#; hassas bünyelerde ya da kronik rahats&#;zl&#;&#;&#; olanlarda çe&#;itli sorunlar ya&#;atabilmesi mümkündür. Bu gibi sorunlar ya&#;amamak için k&#;&#; sebzelerini tüketmeden önce doktorunuza dan&#;&#;&#;n&#;z.

Kolay Pratik K&#;&#; Yemekleri

K&#;&#; Sebzeleri Ne Zaman Ekilir?

  • K&#;&#; sebzeleri ekimi, genellikle yaz ve sonbahar mevsimlerine yay&#;lm&#;&#;t&#;r. Saks&#;da k&#;&#; sebzeleri yeti&#;tirmek isteyenler de genel ekim tarihlerinde bu i&#;lemleri gerçekle&#;tirebilirler.
  • K&#;&#; sebzeleri yeti&#;tiricili&#;i zor bir u&#;ra&#;t&#;r ama farkl&#; &#;ekillerde yap&#;labilir. K&#;&#; sebzeleri ekim zamanlar&#;, her sebzenin yeti&#;me tarz&#;na göre farkl&#;l&#;k göstermektedir.
  • Serin iklim sebzesi olan havuç mart ay&#;ndan ba&#;layarak sonbahar&#;n ilk zamanlar&#;na kadar ekilebilir.
  • “K&#;&#;&#;n hangi sebzeler yeti&#;ir?” sorusuna farkl&#; cevaplar verilebilir.
  • P&#;rasan&#;n baharda ekilmesi tavsiye edilir. Mineral deposu &#;spanak da k&#;&#; sonlar&#;ndan ba&#;layarak eylüle kadar dikimi yap&#;labilen sebzeler aras&#;ndad&#;r.
  • Lahana da ilkbahar ve yaz mevsimleri içerisinde ekimi yap&#;labilen bir bitkidir. So&#;uktan etkilenebilen kaba&#;&#;n ekimi de ilkbaharda yap&#;labilir.
k&#;&#; sebzeleri ne zaman ekilir

K&#;&#; Sebzeleri Bebeklere Nas&#;l Verilir?

  • Ek g&#;daya geçi&#; yapan bebeklere k&#;&#; sebzelerinin verilmesi, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirmek ad&#;na iyi bir ad&#;md&#;r.
  • E&#;er bebe&#;iniz k&#;&#; aylar&#;nda ek g&#;daya geçi&#; yapacaksa tam mevsiminde tad&#;mlar yapabilirsiniz.
  • &#;ayet k&#;&#; d&#;&#;&#;ndaki dönemlerde ek g&#;da serüveni ba&#;layacaksa k&#;&#; sebzelerini al&#;p dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
  • Sebzelerin vitamin de&#;erinin kaybolmamas&#; için buharda ha&#;lama yapman&#;z önerilir. &#;ayet buharda ha&#;lama imkan&#; yoksa suda ha&#;layarak bebeklerinize sunabilirsiniz.
  • Ancak ha&#;lad&#;&#;&#;n&#;z suyu dökmeyiniz. Daha sonras&#;nda çorbalar için bu suyu kullanabilirsiniz.
  • Sebze suyunun temiz bir &#;ekilde kullan&#;lmas&#; için; sebzelerin iyi &#;ekilde y&#;kanm&#;&#; olmas&#; gerekir.
  • Ha&#;lanan sebzeleri bebe&#;in bulundu&#;u aya göre küçük parçalar, parmak g&#;da ya da püre halinde verebilirsiniz.
  • &#;lk tad&#;mlar için 3 gün kural&#;n&#; denemeyi unutmay&#;n&#;z.
  • Bebe&#;inize ek g&#;da vermeden önce doktorunuza dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.
k&#;&#; sebzeleri ek g&#;da

K&#;&#; Sebzeleriyle Haz&#;rlanan Yemek Tarifleri

1) K&#;&#;&#;n Vazgeçilmezi: Tarhana Çorbas&#;

K&#;&#; sofralar&#; denildi&#;inde çorba, çorba denildi&#;inde de akla ilk olarak tarhana gelir. Geleneklerimizde önemli bir yeri olan tarhana çorbas&#;, hem yap&#;m&#;yla hem de besleyici yönüyle özgün bir yemek çe&#;ididir. Birçok rahats&#;zl&#;&#;a &#;ifa olacak tarhana çorbas&#;, yemek al&#;&#;kanl&#;klar&#;m&#;z&#;n en önemli parçalar&#;ndan birisi olmaya devam etmektedir. Tarhana Çorbas&#;

2) Sofralar&#;n Gözde Çorbas&#;

K&#;rm&#;z&#; mercimek yo&#;un protein içerdi&#;inden, sofralarda s&#;k s&#;k kendisine yer bulmaktad&#;r. K&#;rm&#;z&#; mercimek çorbas&#; da sebzelerle desteklenen tarifiyle k&#;&#; için olmazsa olmaz bir çorba çe&#;ididir. Bünyenizi kuvvetlendirecek besin de&#;eriyle göz dolduran k&#;rm&#;z&#; mercime&#;i so&#;uk günlerde s&#;kl&#;kla tüketebilirsiniz. K&#;rm&#;z&#; Mercimek Çorbas&#;

3) Et, Sebze Ve Pirincin Enfes Kar&#;&#;&#;m&#;

Birçok farkl&#; tad&#; bir araya getiren çorbalar hem lezzetleri hem de besleyici yönleri sayesinde s&#;k s&#;k tercih edilmektedir. Pirinçli ci&#;er çorbas&#; da sofran&#;za çe&#;itlilik katacak bir tarif sunar. Konuklar&#;n&#;za da ikram edebilece&#;iniz bu enfes çorba, ana yemekleri bile gölgede b&#;rakabilir. Pirinçli Ci&#;er Çorbas&#;

4) Gelenekleri Yans&#;tan Efsane Lezzet

Yemek kültürümüzün özgün ve önemli bir parças&#;n&#; olu&#;turan çorbalar aras&#;nda ezogelin çorbas&#; öne ç&#;kar. Ezogelin çorbas&#; k&#;&#; mevsiminde de &#;ifal&#; yönüyle evinizde popüler olacakt&#;r. Ezogelin çorbas&#; geleneksel lezzetleri sevenlerin sofras&#;nda s&#;kl&#;kla kar&#;&#;n&#;za çakacakt&#;r. Ezogelin Çorbas&#;

5) &#;ifa Deposu Yayla Çorbas&#;

Yo&#;urttan gelen tad&#; ile her ya&#;tan insan&#;n bay&#;ld&#;&#;&#; yayla çorbas&#;, tam bir &#;ifa kayna&#;&#;d&#;r. K&#;&#;&#;n gerekecek vitaminlerin ve minerallerin bünyeye girmesini sa&#;layacak s&#;cak bir yayla çorbas&#;, yemekler için ideal bir ba&#;lang&#;ç olacakt&#;r. Yayla Çorbas&#;

6) K&#;&#;&#;n Hakk&#;n&#; Veren Çorba

Kerevizden kaba&#;a, havuçtan sar&#;msa&#;a kadar birçok k&#;&#; sebzesini bar&#;nd&#;ran bu çorbayla ufak bir ziyafet ya&#;ayabilirsiniz. Birçok farkl&#; tat ile birlikte gelen besin ögeleri de sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z için oldukça yararl&#;d&#;r. Bal Kaba&#;&#; Çorbas&#;

7) Sebzeyi Herkese Sevdirecek Tarif

Sebzeli köfte, sebze yemeyen ve hep köfte tarz&#; yemekler isteyen çocuklar&#;n&#;z için haz&#;rlayabilece&#;iniz enfes bir öneridir. &#;çerdi&#;i birçok sebze ile dikkat çeken bu köfte, tad&#;yla da ailenizin gözdesi haline gelecektir. Sebzeli Köfte

8) Pilav&#;n Sebzeli Hali

Pilav gibi s&#;k tüketilen bir yeme&#;in sebzelerle bir araya gelmesi önemli bir lezzet ortaya ç&#;karmaktad&#;r. Sebzeleri tek ba&#;&#;na sevmeyenlerin yemek al&#;&#;kanl&#;klar&#; bu tarifle de&#;i&#;ecektir. Sebzeli Pilav

9) Tavuk Tad&#;n&#; Bütünleyen Sebzeler

Tavuk eti birçok insan için vazgeçilmez bir besin kayna&#;&#;d&#;r. K&#;&#; sebzeleriyle tavuk etini bir araya getiren yiyecek, k&#;&#; ak&#;amlar&#; için güzel bir alternatif olacakt&#;r. Sebzeli Tavuk Ha&#;lama

K&#;&#;&#;n Hastal&#;ktan Koruyan Beslenme &#;puçlar&#;

K&#;&#; Çay&#; Faydalar&#;, &#;çindekiler, Zay&#;flat&#;r M&#;?

Probiyotik Besinler: K&#;&#;&#;n Güçlü Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n S&#;rr&#;!

K&#;&#; Meyveleri Nelerdir? Vitamin Deposu 10 Besleyici Meyve

K&#;&#; Çorbalar&#;: Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k Güçlendiren Vitamin Kayna&#;&#; 10 Tarif

Kış Sebzeleri

Hastalıklara karşı daha dirençli olmak için kış mevsimi boyunca bol sebze ve yeşillik tüketmek çok önemli. Hem tat hem de yararlılık açısından zirvede olacakları için ilk tercihiniz her zaman mevsim sebzeleri olmalı. Havalar soğuyunca raflarda bol bol göreceğimiz kış sebzelerini inceledikten sonra sonra kış meyvelerine de göz atmayı unutmayın!

Brokoli: A vitamini ve potasyumdan zengin, folik asit için de iyi bir kaynak olan brokolinin mineral kaybı en az olacak şekilde pişirilmesi çok önemlidir.  

Ispanak: Aralık ayı itibariyle tezgahlarda görülmeye başlayan ıspanak, mart sonuna kadar taze olarak tüketilebilir. Demir yönünden zengindir, diğer yapraklı sebzelere nazaran daha çok protein içerir.

Pazı: Hem içeriği hem görüntüsü ile ıspanağa benzeyen bu sebze kış ayları geldiğinde pazar tezgahlarında yerini alır. Yemeği pişirilebilir, salataya eklenerek çiğ olarak tüketilebilir, sarması hazırlanabilir.

Kabak: Bol lifli ve düşük kalorili bir sebzedir. gr kabak, günlük folik asit ihtiyacının dörtte birini karşılayabilir. Ayrıca yüksek orandaki potasyum içeriği vücuttaki sıvı ve tuz dengesini sağlar.

Brüksel lahanası: Frenk lahanası olarak da bilinir. Kükürtlü sebzeler grubunda olduğu için kanseri engellemede önemli bir yeri vardır. Az pişirilmesi veya çiğ tüketilmesi önerilir.

Karalahana: Çorbası, yemeği, salatası, dolması, turşusu, kavurması yapılan bu kalın yapraklı sebze hem lezzetli hem de çok faydalıdır. Kalsiyum, bakır, demir, potasyum ve C vitamini bakımından zengindir.

Kereviz: Kök ve yaprakları bir bütün olarak tüketilebilen bir kış sebzesidir. Kesildikten sonra en kısa sürede tüketilmesi önerilir. İçerdiği vitamin ve mineral sayesinde sağlığa birçok faydası vardır.

Soğan: Kükürt, lif, B ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Güçlü bir antioksidandır. Çiğ olarak tüketildiğinde mideyi güçlendirir, sindirim sistemini uyarır, idrarı artırır.

Lahana: Kasım ayında tezgahlardaki yerini almaya başlar. Yalnızca lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide ve bağırsakların iç yüzeyini korur ve yaraların iyileşmesini sağlar.

Pırasa: Zambakgil ailesinden olan yeşil renk bir sebzedir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır yanında  pantotenik, piridoksin gibi vücut açısından hayati önem taşıyan mineral ve bileşenler içerir.

Havuç: Kasım ayından itibaren tezgahlardaki yerini alan havuç, mutfaklarımızın renkli kış mevsim sebzeleri arasındadır. A, B1, B2 vitamini ve lif kaynağıdır.

Tere: İçerdiği yoğun miktarda linolik yağ asiti, folik asit, demir, kalsiyum C, E ve A vitaminleri ile oldukça besleyici bir sebzedir. Anne sütünü arttırır. Akciğerleri temizler. Antioksidan içeriği ile birçok hastalığa karşı koruyucudur.

 

Kış mevsiminin zengin sebzesi lahana nelere iyi gelir

Lahana, lif içeriği nedeniyle kabızlık, mide ülseri, şişmanlık gibi sorunları engellemeye yardımcı, vitamin ve mineral zengini bir besindir. Lahanada, folik asit ve B6 vitamini de bolca bulunur ve buna karşın oldukça düşük kalorilidir. Ayrıca, A vitamini, demir ve riboflavin gibi küçük miktarlarda diğer mikro besinleri de içerir. Kş mevsiminin zengin sebzesi lahana tüm bu içeriği ile hangi hastalıklara iyi gelir birlikte göz atalım.

Lahananın faydaları

Lif eksikliği yaşamazsınız

Lif eksikliği başta mide ülseri, baş ağrısı, sindirim sistemi kanserleri, hazımsızlık ve iştah kaybı, kabızlık gibi birçok sağlık sorunun ana nedenidir. Hatta cilt hastalıkları, egzama, erken yaşlanmayla da yakın ilişkisi olduğu bilinmektedir.

Lahanadaki yoğun lif, bağırsakta su tutmaya yardımcı olur ve bağırsak hareketini arttırarak dışkının daha yumuşak olmasını sağlayarak dışarıya atılımını kolaylaştırır, karbonhidrat, yağ emilimini azaltarak kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı ve şişmanlığa engel olur.

C vitamini eksikliği

Portakaldan bile saha fazla C vitamini içeren lahana bu sayede diş eti kanamaları, dudak kenarlarında çatlama, egzema benzeri cilt hastalıkları, bağışıklık sisteminde zayıflama, sık enfeksiyon ve soğuk algınlığı, erken yaşlanma, ve depresyona karşı koruyucu etkiye sahiptir. Yara iyileşmesini hızlandırır, Alzheimer benzeri sinir sistemi hastalıklarının şiddetini azaltabilir.

Kükürt eksikliği varsa lahana yiyin!

Kükürt çok yararlı bir besin maddesidir. Kükürt eksikliği mikrobik enfeksiyonların artmasına, hastalık süresinin uzamasına ve yara iyileşmesinde önemli ölçüde gecikmeye yol açabilir.
Ayrıca kükürt eksikliği midede ülser olasılığını ve şiddetini arttırır. Kış aylarında sirkeli lahana turşusu yemenin viral hastalıklara karşı dayanıklılığı arttırdığı bilinmektedir. Bu güzel sebze, zengin kükürt içeriği sayesinde, yaralarda mikrop üremesini azaltıcı ve iyileşmeyi hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır.

Kanser önleme

Lahana ayrıca karnabahar, ıspanak gibi turpgiller ailesi sebzelerden birisidir. Sağlık için en önemli faydalarından biri güçlü antioksidan içeriğidir. Bu, lahana ve benzeri sebzelerin kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkarın gelişiminde önemli rol oynayan, genel sağlık için de çok zararlı olan serbest radikallerin temizlemesi anlamına gelir.

Çok sayıda anti-kanser bileşikleri içermektedir. Lupeol, Sinigrin ve sülforafan gibi tümör gelişimi ve kanser oluşumunu engelleyen maddeler sayesinde lahana gibi sebzelerin düzenli olarak diyete eklenmesiyle yapılan bir çalışmada meme kanserinde önemli bir azalma saptanmıştır.

Kemik sağlığı

Lahana benzeri sebzeler, kemik sağlığı için en gerekli kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi minerallerin mükemmel oranlarda içeren besinlerdir.

Kilo kaybı

Lahana bol lif içeriği ve düşük kalorisi sayesinde kilo vermek isteyenlerin de gözdesidir.

Kan basıncı

Yoğun potasyum içeriği sayesinde kalp krizi ve felç riskini arttıran yüksek kan basıncına karşı engelleyici etkiye sahiptir.

İltihap engelleyici

Lahana yaprakları içinde kadmiyum bağlayıcı komplekslerinin ve bu ana bileşenlerinden biri olan glutamin güçlü bir anti-inflamatuar maddedir. Tahriş, alerji, eklem ağrısı, ateş ve çeşitli deri hastalıklarının şiddetini azaltabilir.

Beyin sağlığı

İçindeki K vitamini ve antosiyaninlerin varlığı zihinsel fonksiyon ve konsantrasyon açısından beyne güçlü bir destek sağlayabilir. Bunama ve benzeri sinir sistemi hastalıklarını engellemede faydalıdır. Kırmızı lahananın bu maddeler açısından çok daha zengin olduğu bilinmektedir.

Cilt sağlığı ve erken Yaşlanma

C vitamini, antosiyanin, kükürt, ve diğer farklı antioksidan kaynaklardan, önemli bir zenginliğe sahiptir. Cilt kırışıklıklarının, cilt renk bozukluklarının, lekelerin ve diğer birçok erken yaşlanma bulgularının engellenebilmesi sağlıklı ve genç görünüm için lahanadan faydalanabilirsiniz.

Kas ağrıları

Bazı bakteriler turşu yapımı sırasında lahananın şekerini fermente ederek, kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilen maddeler oluşmasını sağlamaktadır.

Lahana, romatizma, gut, artrit, böbrek taşı, cilt hastalıkları, egzama gibi hastalıklara neden olabilen zehirlerin, yani serbest radikaller ve ürik asidin temizlenmesini sağlar, yani çok iyi bir detoks maddesi gibi davranır. Bu detoksifiye etkisi yüksek C vitamini ve kükürt içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Lahana zararlı da olabilir!

Lahana tiroyid bezinin hormon üretimi için gerekli olan iyodu kullanmasını sağlayan enzimi bloke eden isothiocyanate denilen maddeler içermektedir. Fazla tüketimi guatr hastalığına neden olabilir. Bu madde ısıya dayanıksız olduğundan pişirmeyle ortadan kalmaktadır. Buna rağmen pişirme işleminin faydalı olan C vitamini ve benzeri maddelerin kaybına neden olduğu unutulmamalıdır. En faydalı olan yöntem, lahananın çiğ veya turşu olarak yenmesidir. Fazla tuzdan uzak durmak için sirkeyle hazırlanan turşu en idealidir.

Dr. Özgür Şamilgil

Lahanayla yapabileceğiniz Borç çorbası tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

Kış mevsiminde t&#;ketilmesi gereken 10 sebze

Sağlık

 Son Güncelleme:

Kış mevsiminde t&#;ketilmesi gereken 10 sebze

“Kış mevsiminin sebzeleri mevsimine özel olarak bağışıklık sistemimizi güçlendiren koruyucu özellikleriyle öne çıkar” diyen Uzman Diyetisyen Zülal Kayıran, kış sebzeleri ve faydaları hakkında bilgi verdi.

Kış mevsiminde sebzelerin çoğunluğu turpgiller ailesine dahildir. Turpgiller ailesine dahil olan başlıca kış sebzeleri; brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp ve teredir. Genel olarak folik asit ( B9 vitamini) , C vitamini, selenyum, potasyum ve liften zengindirler. İçlerinde birçok kanser türüne karşı koruyucu olan “glikosinolat” denilen doğal bir bileşik bulunur. Bu sebzelerin içeriğinde bulunan başka bir madde olan “indolekarbinol” de fazla östrojenin parçalanmasını sağlar. Bu sebeple hormona duyarlı kanser türlerinde de etkili olduğu düşünülür.

Kış sebzelerinden yeşil yapraklı olanları yüksek miktarda K vitamini içerir ve dolayısıyla kan pıhtılaşmasında önemli bir role sahiptir. Ancak eğer kuvvetli bir kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa haftada kereden fazla tüketilmemeli veya gerekli durumda daha da kısıtlanmalıdır.

Sebzelerin genel olarak potasyum içerikleri yüksek olduğu için tansiyonu dengeleyici özellik gösterirler. Eğer kanda potasyum fazla ise dikkatli kullanılmalıdır.

Sebzeler, zeytinyağı ile pişirilerek ana yemek olarak ortalama 5 kaşık tüketilebilir. Haşlanmış olarak tercih edilirse salatalara daha küçük porsiyonlarda katılabilir, isteğe bağlı olarak sonradan zeytinyağı ile lezzetlendirilebilir.

Brokoli: Lif, demir, potasyum, kalsiyum, selenyum ve magnezyum kaynağıdır. Folik asit bulundurur. Göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin isimli karetenoidlerden zengindir. Yapılan çalışmalar bu karetenoidlerin yaşa bağlı göz hastalıkları olan katarakt ve sarı nokta hastalığını önlediğini göstermektedir. İçeriğindeki sülforafan sebebiyle kansere karşı koruyucu özelliği vardır.

Kereviz: Zengin su ve lif içeriğine sahip olması zayıflama diyetlerinde yardımcıdır. Vitamin C ve potasyumdan zengindir.

Kış mevsiminde tüketilmesi gereken 10 sebze

Ispanak: A, C, K vitaminlerinden ve folik asitten zengindir. İçeriğinde yer alan lutein ve zeaksantin göz sağlığı için önemlidir. Sarı nokta hastalığı ve gece körlüğüne karşı koruyucudur. Bitkisel kaynaklı demir bulundurduğu için vejetaryenler için tercih edilmesi gereken bir sebzedir.

Kırmızı ve beyaz lahana: Vitamin C, Vitamin A, folik asit ve lif kaynağıdır. Kırmızılahana içeriğindeki antosiyanin sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

Pırasa: Vitamin A, vitamin K ve manganez kaynağıdır. İçerdiği B6 vitamini kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan homosisteinin yükselmesini önler, kalp damar sağlığını korur. İçeriğindeki kaempferol isimli antioksidan sayesinde ise kanser başta olmak üzere birçok kronik hastalığa karşı koruyucudur.

Kış mevsiminde tüketilmesi gereken 10 sebze

Maydanoz: İçeriğindeki antioksidan özelliğe sahip mirisetin, özellikle deri kanserine karşı koruyucudur. Vitamin A içeriği göz sağlığını korurken, vitamin K damar sağlığını korur ve kontrolsüz kanamayı önler. Birçok yemeğin içine koyulabilir, tadı uyumludur. Diüretik özelliği olduğu için hamilelikte dikkatli kullanılmalıdır.

Tere: Anne sütünü artırdığına dair çalışmalar vardır. Enfeksiyona karşı koruyucudur. Fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan yüksektir.

Turp: Vitamin C ve folik asitten zengindir. İyi bir potasyum, lif ve antioksidan kaynağıdır. Araştırmalar siyah turp tüketilen yerlerde safra kesesi rahatsızlıklarının daha az görüldüğünü göstermektedir. Kırmızı turp içeriğindeki antosiyanin sayesinde hücre yaşlanmasını önler ve damarları korur.

Kırmızı ve sarı soğan: İçeriklerindeki kuersetin ve antoksiyanin sayesinde kansere karşı koruyucudur. Vitamin A, vitamin C, vitamin B6, folik asit (vitamin B9) ve E vitamini bulundurur. Potasyum, demir ve liften zengindir. İçeriğindeki organik sülfür bileşiklerinin zarar görmemesi için çiğ tüketilmesi önerilir.

Pazı:Vitamin K ve vitamin A kaynağıdır. İçeriğindeki zeaksantin ve lutein sarı nokta hastalığına karşı göz sağlığını korur.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır