tapu trampa nedir / Konutlarda Trampa İşlemi Nasıl Yapılır? - seafoodplus.info

Tapu Trampa Nedir

tapu trampa nedir

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren terimlerden biri de kelime olarak değişim anlamına gelen trampa. Siz de trampa nedir ve trampa işlemi nasıl gerçekleştirilir merak ediyorsanız sizin için sürece dair detayları bu yazımızda masaya yatırdık. İşte trapma sürecine dair aklınıza takılabilecek tüm sorular ve cevapları!

Trampa Nedir?

Gayrimenkulün el değiştirmesinin tek yöntemi, taşınmazın değeri karşılığında para ile satın alınması değil. Gayrimenkul sahiplerinin taşınmazlarını birbiriyle takas etmesi de seçenekler arasında. İşte bu yönteme sektörde trampa adı veriliyor. Ev takası olarak da tanımlayabileceğimiz bu işlem tamamen yasal ve sıkça karşımıza çıkabiliyor. 

Trampa İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Tapu takas süreci aslında oldukça kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Takası gerçekleştirilecek gayrimenkullerin bulunduğu ilin tapu müdürlüklerine başvuru yapılarak trampa süreci başlatılabilir. 

Tapuda Trampa için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Trampa için gerekli evraklar listesi şu şekilde:

  • Takası gerçekleştirilecek gayrimenkullerin tapusu (Tapu olmaması durumunda ada parsel numarasını belirten belge de geçerli olacaktır.)
  • Taşınmaz sahiplerinin ya da vekillerinin nüfus cüzdanları
  • Takas işleminin vekiller aracılığıyla gerçekleştirilmesi durumunda vekalet belgesi
  • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Taraflar için birer adet 4&#;6 boyutlarında vesikalık fotoğraf
  • Taşınmazların bağlı olduğu belediyelerden alınan rayiç bedeli belgesi 

Bu belgeleri önceden tamamlamanız sorunsuz bir trampa işlemi gerçekleştirmenizi sağlar. Fakat süreç sırasında taraflardan beklenenler bunlarla sınırlı değil.

Trampa İşlemi Ödemeleri Nelerdir?

Gayrimenkul takas işlemini tamamlamak için başvuru sırasında tapu harcı ve döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor. Döner sermaye ücreti, döner sermaye işletmesinin belirlediği yıllık tarife baz alınarak ödeniyor.  

Tapu Trampa Harcı Ne Kadar?

Tapu harcı ödemesi, rayiç bedeli daha yüksek olan gayrimenkul esas alınarak gerçekleştiriliyor. Tarafların belirttiği gayrimenkul değerinin rayiç bedelden fazla olması durumunda da beyan edilen bu değer esas alınıyor. Trampa işlemi sırasında her iki taraftan da belirtilen değerin binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.

Tapuda Trampa Şartları Nedir?

Takas konut işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sözleşmenin sağlanması için çok fazla şart bulunmuyor. Süreç için tarafların karşılıklı rıza ve iradelerinin beyanıyla tapuda tescil işleminin yapılması yeterli oluyor. 

Tapuda Takas için Gayrimenkullerinin Değerinin Aynı Olması Gerekir mi?

Karşılıklı olarak tapu takasının gerçekleştirilmesi için taşınmazlarının eşdeğer olması şartı aranmıyor. Gayrimenkullerin değerlerinin arasında fark bulunması durumunda takas işlemi sırasında tapu müdürlüğünde düzenlenen resmi senete bu bilgi geçilebiliyor. Böylece aradaki farkın tahsili hakkında taraflara yol haritası çizilebiliyor. Taşınmazı daha yüksek değere sahip olan taraf dilerse aradaki farkı nakit olarak da alabiliyor. Trampa işlemi öncesi konuyla ilgili daha detaylı ön bilgi edinmek için “Evim Ne Kadar Eder?” isimli blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Takası Gerçekleştirilecek Gayrimenkullerin Aynı İlde Olması Gerekir mi?

Trampa işlemi için taşınmazların aynı il sınırları içinde bulunması şart değil. Farklı illerdeki gayrimenkullerin trampa işleminin başlatılması için taraflardan biri, ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yaparak süreci başlatabiliyor. Bu durumda başvuru yapılan tapu müdürlüğünün diğer taşınmazın bağlı bulunduğu ilin tapu müdürlüğünden yetki alması gerekiyor. Bu süreçte gayrimenkul sahiplerinin üzerine düşen herhangi bir sorumluluk bulunmuyor. 

Trampa işleminin tamamlanmasının ardından süreci yürüten tapu müdürlüğü diğer ildeki tapu müdürlüğüne resmi trampa belgesinin onaylı örneğini iletiyor. Bunun üzerine diğer ilin tapu müdürlüğü bu belgeyle tescil işlemini gerçekleştiriyor ve süreç tamamlanmış sayılıyor. 

Trampa Sözleşmesi Nedir? Trampa Sözleşmesi Örneği

Mal değişim sözleşmesi olarak da bilinen trampa sözleşmesi, takas işlemi sırasında tarafları birbirine bağlayan resmi belge. İki tarafa da borç yükleyen bir senet olarak trampa sözleşmesi sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesince düzenlenir. Trampa işlemi öncesi incelemek isterseniz mal değişim sözleşmesi örneğini aşağıda bulabilirsiniz.

Trampa Sözleşmesi Örneği

Trampa-Sozlesmesi-Ornegiİndir

Tapuda Trampa Nedir?

Taşınmaz mal satış türleri arasında yer alan trampa sistemi ile taşınır veya taşınmaz bütün malların takaslarını yapabilmeniz mümkündür. Peki, gayrimenkul alanındaki bu tapuda trampa nedir ? Taşınır veya taşınmaz malların para karşılığı olmadan birbirleri ile değişim sürecine tapuda trampa işlemi denmektedir. Trampa işlemini gerçekleştirmek için taşınır veya taşınmaz mal değerlerinin birbirlerine eş olması gerekmemektedir. Yalnızca taraflar isterse mallar arasındaki fark nakit olarak ödenir ve eşit duruma getirilebilir. Tapu müdürlükleri, malların değerlerini belirleme ya da eşitleme gibi işlemlere karışmamaktadır.

Trampa İşlemi Nasıl Yapılır?

Trampa genel olarak taşınmazların bulunduğu il veya ilçe de gerçekleşmektedir. Eğer taşınmaz mallar farklı il veya ilçelerde ise, gayrimenkullerden herhangi birinin bağlı bulunduğu tapu müdürlüğünde işlem gerçekleştirilebilir. Trampa talebinde bulunulan tapu müdürlüğü, diğer gayrimenkulün yer aldığı tapu müdürlüğünden yetki ister ve trampa sözleşmesi gerekli belgeler doğrultusunda tarafların rızası da alınmak suretiyle imzalı şekilde her iki tarafa belge verilerek gerçekleştirilir. Böylelikle iki taşınmaz mal karşılıklı olarak yasal bir yükümlülük kapsamında trampa işlemi yapmış olmaktadır.

Trampa Sözleşmesi Nedir?

Peki bu bahsedilen trampa sözleşmesi nedir ? Trampa sözleşmesi iki farklı malın takas edilmesi ile beraber malın, tapu üzerinden yasal olarak kişinin üzerine geçmesi için imzalanan bir sözleşmedir. Takas yapılacak mallara sahip olan kişiler, trampa sözleşmesini tapu müdürlüğünde imzalayarak tasdik etmektedir. Böylelikle yapılan sözleşme ile beraber mallar karşılıklı olarak kişilere geçiş yapmış bulunmaktadır. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde resmi senet hazırlanarak gerçekleştirilen bu işlemde, her iki tarafa da sözleşme verilmektedir.

Trampa İşlemi İçin Gerekli Şart ve Belgeler Nelerdir?

Tapuda trampa işleminin yapılabilmesi için tarafların ibraz etmesi gereken bazı şart ve belgeler bulunmaktadır. Bunlar:

-Gayrimenkul sahiplerinin ya da temsilcilerinin nüfus cüzdanları,

-Takası yapılacak gayrimenkullerin varsa tapusu, yoksa ada parsel numarasını belirten belgesi,

-İşlem temsilci aracılığı ile gerçekleştirilecekse vekaletname ya da yetki belgeleri,

-1 adet 4x6 ebadında vesikalık fotoğrafları,

-Bina nitelikli taşınmazların trampa işlemi için Zorunlu Deprem Sigortaları (DASK),

-Gayrimenkullerin bulunduğu belediyelerden alınan rayiç bedeli gösteren belgeleridir.

Gerekli belgeleri tamamladıktan sonra işlemin gerçekleştirilmesi için tapuda trampa harcı adı altında tapu harcı ve döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekmektedir. Rayiç bedeli yüksek olan gayrimenkul esas alınarak her yıl belirlenen tapu harcı oranında ödeme yapılmaktadır. Taraflar rayiç bedelden yüksek bir gayrimenkul değeri belirtilirse de belirtilen bedel üzerinden tapu harcı hesaplanmakta olup ( yılı için) alıcı ve satıcıdan binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 Tapu harcı alınmaktadır. Döner sermaye ücretinin ödemesi ise her yıl döner sermaye işletmesi tarafından belirlenen tarifeye göre ödenmektedir.

Trampa ile Takas Arasındaki Fark Nedir?

Trampa ile takas arasındaki fark nedir diye cevaplayacak olursak eğer sıklıkla karıştırılan takas ve trampa kavramları arasındaki en temel farklar:

-Trampada el değiştiren mallar için vergi ödenmesi gerekirken takasta böyle bir ödeme söz konusu olmamaktadır. Yani, takas kavramının KDV ile bir alakası bulunmamaktadır.

-Trampa işlemi için sözleşme şartı aranır, takasta böyle bir şart yoktur.

Trampa Sözleşme Örneği Nasıl Olur?

Madde 1-

TARAFLAR:

Bir tarafta …………………………adresinde ikamet eden …… ………….ile, diğer tarafta …………………………………………adresinde ikamet eden …..… ………….arasında aşağıdaki koşullarla bir trampa sözleşmesi akdolunmuştur.

Madde 2-

KONU:

İş bu sözleşmenin konusu, mülkiyeti …… ……………’ya ait olan ………… ile mülkiyeti …….. ……… ‘ye ait olan …………………..’nın birbiriyle değiş tokuş, trampa edilmesidir.

Madde 3-

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

../../…. tarihinde ………………..’…’ya, …’da …………………………’i …. ’ye teslim edeceklerdir. Taraflar trampaya konu olan …………………………. ve …………………………’nin sağlam olduğunu karşılıklı olarak taahhüt etmişlerdir.

Madde 4-

YETKİLİ MAHKEME:

İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için ……………………. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

İşbu sözleşme, ../../ tarihinde …………………’da iki nüsha olarak imzalanmış ve taraflar birer nüsha almışlardır.

Konu ile ilişkili olarak "Tapuda Temlik Nedir?" başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir