kuvel seferi / Uyanış: Büyük Selçuklu Kuvel Kalesi nerede, hangi ilde? Kuvel Kalesi tarihi..

Kuvel Seferi

kuvel seferi

kaynağı değiştir]

  1. ^Tao-Klarceti: Tarih ve Kültür Araştırmaları, (Editöler) Buba Kudava ve Goça Saitidze; Türkçeye çevirenler: Hasan Çelik ve Kevser Ruhi; Tiflis, , s. , ISBN

Kveli Kalesi Savaşı

Kveli Kalesi Savaşı (Gürcüce: ყველისციხის ბრძოლა; okunuşu: "q'velistsih'is brdzola"), Gürcü ordusu ile Büyük Selçuklular arasında yılında meydana gelen savaştır. Adını bugün Posof ilçesi sınırları içinde kalan Kveli Kalesi'nden alır.

Kveli Kalesi Savaşı Gürcü kralı II. Giorgi'nin yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Bu yenilgi ya da Selçuklu zaferi, Büyük Selçukluların Gürcistan içlerine yeni seferler yapmasının yolunu açmıştır. Bu seferler Gürcü tarih yazıcılığında Didi Turkoba olarak geçer ve bu terim “Büyük Türk istilası” anlamına gelir.

Arka plan[değiştir

Uyanış: Büyük Selçuklu Kuvel Kalesi nerede, hangi ilde? Kuvel Kalesi tarihi..

Uyanış: Büyük Selçuklu Kuvel Kalesi nerede, hangi ilde? Kuvel Kalesi tarihi..

seafoodplus.info

TRT 1 ekranlarının reyting rekorları kıran ve başrollerinde Buğra Gülsoy, Hatice Şendil, Mehmet Özgür ve Gürkan Uygun gibi isimlerin yer aldığı Uyanış: Büyük Selçuklu dizisi, bu akşam sezon finali bölümüyle ekranlara geliyor.

Anadolu'nun kapılarını Türklere açan Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan'ın vefatının ardından tahta geçen Melikşah ve oğlu Sencer'in hikayesini konu alan dizinin sezon finalinde Kuvel Kalesi fethediliyor.

Dizinin sıkı takipçileri, Uyanış Büyük Selçuklu Kuvel Kalesi nerede? Kuvel Kalesi ne zaman fethedildi? sorularının yanıtını arıyor.

Peki, Uyanış: Büyük Selçuklu Kuvel Kalesi nerede, hangi ilde? İşte Kuvel Kalesi tarihi

KUVEL KALESİ NEREDE, HANGİ İLDE?

Bugün Türkiye sınırları içerisinde bulunan Yalnızçam Dağları'nın zirvesinde yer alan Kol veya Gürcü ifadesiyle Kuvel Kalesi, Kolköy Gürcü köylerindeki Orta Çağ kalesidir.

Kveli Kalesi veya Kuveli Kalesi olarak da bilinen kale, ilk olarak yüzyılın başlarında Gürcü kaynaklarında ortaya çıktı ve yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilinceye kadar Samtshe eyaletinin ana yönetim merkeziydi.

Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde adı sürekli anılan Kuvel Kalesi, bugün büyük ölçüde harap olmuş, günümüzde Gürcistan sınırına yakın olan Türkiye'nin kuzeydoğusundaki Ardahan ilinin Posof ilçesinde Kolköy köyünde yer almaktadır.

Bu kalenin Selçuklu'lar zamanında Batı seferinde engel olarak görüldüğü öne sürülmektedir.

Uyanış: Büyük Selçuklu Kuvel Kalesi nerede, hangi ilde? Kuvel Kalesi tarihi..

KUVEL KALESİ'NİN TARİHTEKİ YERİ

İlk kez yüzyılın başlarında Gürcüce yazılan haber metninde Stepane Mtbevari'nin Gürcü kaynaklarından Azerbaycan Emiri Yusuf Ibn Abi'l-Saj-Abu l'K'asim'in işgal ordusuna direniş yeri olarak Gobron'un tutkusu bahsedilir. Bu kaynağa göre, Kol Kalesi 28 günlük kuşatma sonrasında düştü ve ayrıcalıklı bir Hristiyan olan Gürcü komutanı Gobron, İslam'a geçmeyi reddettiği için öldürüldü.

Kol Kalesi, 'li yıllara gelindiğinde, VII. Konstantinos Porfirogennetos'un De Ceremoniis adlı eserinde Cavaheti'deki bir Gürcü dükalığı olan ve kalenin adını taşıyan Kuvel (Κουελ)'in baş kalesi olarak geçmektedir.

Profesör Cyril Toumanoff'a göre, bu eserde Konstantinos, Bagrationi Hanedanı'ndan Gürcü Prensi II. David olması muhtemel olan "Kuvel arkonu"ndan bahsetmektedir.

Kuvel'in adı, Konstantinos tarafından başka bir yerde, Yunanca "Tyrokastron (Peynir Kalesi)" kelimesinin karşılığı olarak anılmaktadır ve daha sonraları David'in yayılmacı kuzeni Tao'lu II. Gurgen'in mülkiyetine geçmiştir. Gurgen daha sonra Klarceti'ye karşılık olarak Kuvel ve Acara'yı kayınpederi Ashot Kiskasi'ye vermiş, fakat daha sonra geri almıştır.

'de Gurgen'in ölümünden sonra, kale, kuzenlerine miras kalmış ve sonuçta da 'de Bagrationi Hanedanı'nın diğer mülkleriyle birlikte Gürcistan Krallığı'ın ilk kralı olan III. Bagrat'ın mülkiyetine geçmiştir.

Stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca birçok askeri çatışmalar, savaşlar ve kuşatmalar gören Kol Kalesi, 'larda isyancı Gürcü Generali IV. Liparit'in eline geçmiş ancak Liparit 'da Gürcistan Kralı IV. Bagrat tarafından yenilgiye uğratılması üzerine geri alınmıştır.

'larda ise kalenin eristavisi (yönetici/dük) Cakeli hanedanından Murvan'a verilmiş, ancak 'te Gürcü seferleri sırasında Büyük Selçuklu Sultanı Alp Arslan'ın eline geçmiştir.

'de, muhtemelen Revvadi/Mamlan kökenli Emir Ahmed tarafından yönetilen Türkler, kalede mevzilenen Gürcistan Kralı II. Giorgi'yi mağlup etmişlerdir. yüzyılda Kol Kalesi, güneybatı Gürcistan'ın çoğuyla birlikte Osmanlı yönetimine girmiş ve geçmişteki önemini yitirmiştir.

Google News ile Takip Et

Uyanış Büyük Selçuklu bölüm fragmanı: 'Nicedir gayret ettiğimiz Kuvel Seferi’ne nihayet çıkmaktayız’

Uyanış Büyük Selçuklu bölüm fragmanı: 'Nicedir gayret ettiğimiz Kuvel Seferi’ne nihayet çıkmaktayız’

seafoodplus.info

TRT 1 ekranlarının reyting rekorları kıran ve başrollerinde Buğra Gülsoy, Hatice Şendil, Mehmet Özgür ve Gürkan Uygun gibi isimlerin yer aldığı Uyanış Büyük Selçuklu dizisi, bölümüyle yine izleyicileri ekran başına kilitlemeyi başardı.

Nefes kesen aksiyon sahneleri ve Melikşah'ın Mitras ile mücadelesi büyük beğeni toplarken Baturalp'in Kınık Obası'na gelmesi ise geceye damga vurdu.

Dizinin sıkı takipçileri, ''Uyanış Büyük Selçuklu yeni bölüm fragmanı yayımladı mı? Uyanış Büyük Selçuklu yeni bölümde neler olacak?'' sorularına yanıt aramaya başladı.

Bomba gibi bir sezon finali bölümüyle izleyicisinin karşısına çıkmaya hazırlanan Uyanış Büyük Selçuklu'nun merakla beklenen yeni bölümünden ilk tanıtım fragmanı yayımlandı.

İşte Uyanış Büyük Selçuklu bölüm fragmanı

Uyanış: Büyük Selçuklu Bölüm 1. Ön İzleme İZLE

UYANIŞ BÜYÜK SELÇUKLU BÖLÜMDE NELER OLACAK?

TRT 1’in sevilen dizisi Uyanış Büyük Selçuklu'nun bölüm tanıtımı, nefes kesti. Son bölümüyle izleyicileri ekrana kilitleyen dizinin yeni bölüm tanıtımında, yeni sefer hazırlığının yapılması merak uyandırdı.

Uyanış Büyük Selçuklu bölüm tanıtımına Melikşah'ın söylediği, ''Nicedir gayret ettiğimiz Kuvel Seferi’ne nihayet çıkmaktayız.'' sözü damga vurdu.

Uyanış Büyük Selçuklu bölüm fragmanı: 'Nicedir gayret ettiğimiz Kuvel Seferi’ne nihayet çıkmaktayız’

UYANIŞ BÜYÜK SELÇUKLU BÖLÜMDE NELER OLDU?

TRT 1'in kısa sürede hatrı sayılır bir izleyici kitlesine ulaşan dizisi Uyanış Büyük Selçuklu'nun bölümünde nefes kesen anlar yaşandı.

Nizamülmülk'ün Sabbah ile görüşmekten gelen Tacülmülk’ü kıstırması dikkat çekti. Tacülmülk’ün ihanetinin merak uyandırdığı Uyanış Büyük Selçuklu son bölüme Başulu’nun yıllarca yaşadığı sıkıntılardan ötürü Sultan Melikşah’ı suçlayan Baturalp’ın gelişi damga vurdu.

Mitras’ın pususunu önceden öngörüp tedbir alan Melikşah, kendisine tuzak kuran Mitras’ı alt ederken, son bölümde dikkat çeken gelişmelerden biri de Melikşah Kanunnamesi oldu.

Google News ile Takip Et

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir