yetenek sizsiniz köpek max cinsi / Yetenek Sizsiniz'de şampiyon olan köpek Max hayatını kaybetti - Gündem Haberleri

Yetenek Sizsiniz Köpek Max Cinsi

yetenek sizsiniz köpek max cinsi

Merhabalar,

Bir süredir yoğunluğumdan ötürü web sitesiyle ilgilenemiyorum. Bu nedenle mail&#;lerinize biraz gecikmeli dönebildiğim için özür dilerim. Daha hızlı iletişim için telefon kullanmaktan lütfen çekinmeyiniz.

Bugün sizlerle Yetenek Sizsiniz Türkiye&#;de birinciliği göğüslemiş Ali Yeşilırmak ve köpeği Max (border collie) ile ilgili bir yazı paylaşmak istiyorum. Popüler konularda yazmayı çok seven biri değilim, ancak son zamanlarda yaşadıklarım bu yazıyı yazmamı kaçınılmaz hale getirdi.

Her şeyden önce Ali Yeşilırmak&#;ı kazandığı yarışmadan ötürü tebrik etmek istiyorum. Camianın içinde yer alan biri olarak bu başarının ne gibi sonuçlar doğurduğunu şimdiden yaşıyorum. Telefonda olsun, yüz yüze eğitimlerimizde olsun insanlardan sıkça duymaya başladığım iki cümle beni bu yazıyı yazmaya itti:

1. Max&#;in Cinsi Ne? Biz de ondan sahiplenmek istiyoruz!

Yetenek Sizsiniz yarışmasının birincisi Max&#;in ırkı dünyanın eğitilebilirlik seviyesi en yüksek köpeği olan Border Collie. Aynı zamanda bu ırk bir çoban köpeği ve enerji seviyesi en yüksek ırklardan biri. Televizyonda görüp de hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan bu ırka sahip olmak istemekse ancak çok kötü sonuçlar doğurabilecek yersiz bir istekten ibaret. Çünkü Border Collie&#;nin enerjisi; hayatını köpeğe adamamış, köpekli sporlara yatkın olmayan kişiler için başa çıkılması zor bir enerji seviyesinde seyrediyor. Bu ırka sahip olduğunda Max gibi bir köpeğe sahip olacağını sanan varsa hemen vazgeçmeli. Zira Ali Yeşilırmak&#;ın da bir köpek eğitmeni olduğunu ve bu show&#;u gerçekleştirebilecek bir köpek yetiştirebilmek için her gün disiplinli olarak sadece bu işe zaman harcadığını gözden çıkarmış oluyorlar.

Şayet bir Border Collie sahibi olur ve onun zekasıyla, enerjisiyle başa çıkabilecek koşullara (zaman, bilgi, enerji) sahip değilseniz bol sorunlu bir köpekten başka bir şeye sahip olmazsınız.


2. 


- Biz köpeğimize eğitim verdirmek istiyoruz.

- Buyrun nasıl yardımcı olabilirim? Ne düşünüyorsunuz?

- Yani işte normal şeyler, Max kadar olmasına gerek yok! 

       

Şunu unutmayın, &#;her gün&#; disiplinli olarak doğru yöntemlerle köpeğinizin &#;sadece eğitimine&#; (gezdirmesi, sporu vs hariç) en az bir saat ayırmadan, bu işe çok ciddi kafa yormadan, uğraşmadan ne Max gibi, ne Vesta gibi ne bir başka eğitmenin köpeği gibi bir köpeğe sahip olamazsınız. Max profesyonel ellerde yetiştirilmiş, profesyonelce yaklaşılmış, üzerinde yılların emeği olan bir hayvan. Uğraşırsanız sizin de olur böyle bir köpeğiniz; ancak bu eğitimler burun kıvırabileceğiniz ya da kıyas götürecek eğitimler değiller. Yani neredeyse sadece otur ve yat komutlarını bile sadece evinde ve elindeki ödülü görmeden yapmayan bir köpeğe sahip bir insan, köpek eğitimi konusunda destek almak için bir eğitmeni arayıp &#;Max kadar olmasına gerek yok!&#; dediğinde,  spor salonunun kapısından girer girmez Dünya Body Building şampiyonlarının resimlerini göstererek antrenöre &#;Bu kadar olmama gerek yok ya&#; diyen kişiden farklı olmuyor. Netice itibariyle cin olmadan adam çarpmak istemekten pek farklı değil. 

Bir eğitmen olarak size köpek davranışlarının işinize yarayacak kısımlarını, köpek eğitim teorilerini, davranış kuramlarını, ip uçlarını, yaptığınız davranışların sonucu olarak neler elde edeceğinizi öğretebilirim/(z). Eğitim boyunca da istediğiniz kimi komutlar öğretilir. Zaten bu işe merak sardıysanız ve yeteneğiniz varsa ister istemez daha fazlasına doğru yol almak üzere köpek eğitiminin derinliklerine dalmak isteyeceksiniz. Ancak okumayı öğrenmeden, ilk okul öğretmeninize &#;ben roman yazmicam ya&#; demek gerçekten gereksiz oluyor.

ÖZETLE:

- Televizyonda gördüğünüz şey bir televizyon şov&#;u, yani Max orada söylenen cümleleri aslında anlamıyor, utanmıyor, eğitmeniyle konuşarak anlaşmıyor.

- Border Collie herkesle kolayca uyum sağlayabilecek kolay bir ırk değil. Bilakis bakımı ve eğitimi sabır isteyen, zor bir ırk.

- Sizin Border Collie&#;nizin ya da başka ırktan köpeğinizin bir eğitmenin köpeği kadar eğitimli olabilmesi için sahibi olan sizin de bir köpek eğitmeni kadar bilgi, tecrübe ve zamana sahip olmanız; bir köpek eğitmeni kadar bu işe zaman harcıyor olmanız gerekli.

Köpeğinizle birlikte iyi haftalar dilerim.

Oktay Gülsaçan

Mart - İzmir

“Yetenek Sizsiniz” birincisi köpek Max'in hikayesi

Milliyet Pazar

Pelin Çini, Milliyet Pazar eki için tüm Türkiye'nin konuştuğu "Yetenek Sizsiniz” birincisi köpek Max'in eğitmeni Ali Yeşilırmak ile konuştu. Bu harika röportajı Pudra okuyucuları için bir kez daha yayınlıyoruz.

Max ve Ali Yeşilırmak ile buluşmak için yola çıkmadan önce Twitter’a “Bir röportaja gidiyorum. Onu öpücem, öpücem, öpücem” yazdım. Hem eğlenmek istedim hem de o an hissettiklerimi ancak bu cümle ile ifade edebiliyordum. Hayvanlara âşık biri olarak Max’i “Yetenek Sizsiniz”de gördüğüm günden itibaren takip ediyordum. Oy atmaktan telefon faturası kabaran, parmaklarında nasır oluşanlardan biri de bendim. Birinci olursa röportaj yapmayı kafama çok önceden koymuştum.

“Yetenek Sizsiniz” birincisi köpek Max'in hikayesi

Neyse, Ömerli’deki Pet World köpek çiftliğinden içeri girer girmez tabii ki ilk sorum “Max nerede?” oldu. Ali beyin elini sıkmayı unutup Max’in olduğu kafese koştum. Yerlerde yuvarlanmaya başladık.

Böyle bir tatlılık yok! O boncuk gibi gözleri, sallamaktan hiç usanmadığı püsküllü kuyruğu, yumuşacık tüyleri Kaç dakika sonra kendime gelip “Merhaba Ali bey” dedim inanın bilmiyorum.

Gelelim Max’in sahne partneri, en yakın arkadaşı, sahibi ve dostu Ali Yeşilırmak’a. İtiraf edeyim “Bu köpek bu numaraları nasıl yapıyor? Kesin canını yakıyorlardır?” diyenler benim de aklımı çelmişti. Tamam, Max birinci oldu, sevindik ama bu şovlara hazırlanırken ya hayvanın canı yanmışsa diye endişe ediyordum. Tüm bunları eğitmenine sormaya kararlıydım, sordum da. Cevapları aşağıda okuyacaksınız ancak şunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki Yeşilırmak’ın Max ile oyun oynayışını, kucaklayıp öpüşünü, ondan bahsederken yüzünün aldığı ifadeyi gördükten bu şüphelerden eser kalmıyor. Aralarındaki bağı hissetmek için onlarla beş dakika geçirmeniz yeterli. Yeşilırmak da bu durumun farkında, “Bize bu yarışmayı aramızdaki aşk kazandırdı” diyor.

Köpek eğitmeni olmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz? Hayvanlarla aranız hep iyiydi herhalde
32 yaşındayım. 17 senedir bu işi yapıyorum. Mesleği dayımdan öğrendim. Benim anne tarafım uzun süre Almanya’da yaşamış. Dayım da köpeklere orada merak sarmış. Lisede boş zamanlarımda futbol oynuyor, harçlık için de dayımın eğittiği köpekleri gezdiriyordum. Ankara’da yaşıyorduk, sene falan. O dönemde Türkiye’de köpek eğitmenliği bilinmiyor, yapan insan az. Zamanla dayımla ben popüler olduk. Başka şehirlerden insanlar köpeklerini bize emanet etmeye başladı. Derken askere gittim ve geldiğimde buradan teklif aldım. İstemeye istemeye geldim.

Neden istemeye istemeye?
İstanbul büyük ve çok karışık bir şehir. “Bana göre değil” diyordum. Zaten ilk iki sene hemen hemen her hafta Ankara’ya gidip ailemi gördüm. Burada hiç arkadaşım yoktu, çiftlikten çıkmıyordum. Tüm vaktimi biraz önce gördüğünüz Golden ile yani Sue ile geçiriyordum. Sue’yu sahibi buraya terk etmişti. Eğitim almıyordu, huysuzdu. Tüm bunları birlikte aştık. Aramızda çok farklı bir ilişki vardır. O benim ilk can yoldaşım, İstanbul’daki ilk dostum diyebilirim. Bu arada belirtmem lazım: Sue çok başarılı ve ünlü de bir köpek. Haluk Bilginer ile Şevval Sam’ın “Yine De Aşığım” dizisinde oynamıştı. Haluk (Bilginer) hâlâ arar, benden önce onu sorar. Birçok reklam da çekti. Son olarak da Özcan Deniz’in “Ya Sonra” filminde oynadı.

Max nasıl girdi hayatınıza?
Max’in anne ve babasını çiftlik sahibimiz İngiltere’den getirmişti. Max burada doğdu. Bir sahibi vardı aslında. Eğitimi tamamlanınca gelip alacaktı ama vazgeçti. Şimdi ona teşekkür ediyorum tabii ki. Max ile aramızda ilk andan itibaren farklı bir aşk var. Çok akıllı, çok hareketli, çok enerjik bir köpek.

Dün bu çiftliğin internet sitesinde “Max’in kardeşleri satışa çıktı” diye bir haber okudum. Kaç kardeşi var? Max’in kardeşine sahip olmanın bedeli ne?
Max’in onunla aynı batında doğan kardeşlerinden biri Alex De Souza’da, biri de Şahan Gökbakar’da. Hatta Max ile birlikte Alex’i ziyaret ettik. Bana “Bu harika bir köpek, bizimki evde yiyor, içiyor, yatıyor” dedi.
Farklı batında doğan dört-beş kardeşi var şu an burada, herhalde ilan onlarla ilgiliydi. Siyah-beyazlar, Max gibi kahverengi değiller ama genetik olarak aynı kodu taşıyorlar. Fiyat konusunda ise, bu yavruların satışından sorumlu değilim ama tahmini bir rakam isterseniz avro civarındadır. Çünkü bu köpekler özel. Hepsi secereli Border Collie, çok zeki bir cins.

Max’in kardeşleri de onun kadar zeki mi? İnsanların “Benim köpeğim de amuda kalksın” diye bu yavrulara hücum etmeleri ne kadar doğru?
Max çok özel bir köpek, kardeşleri illâ aynı olacak diye bir kaide yok. Bir diğer kardeşi Suşi daha asosyal, sessiz ve çekingen. Yani Max’in aldığı eğitimi herhangi bir köpeğe verseniz bu numaraları yapamaz. Bu, tamamen Max’e ait bir yetenek. Kaldı ki kimsenin “Benimki de amuda kalksın” diyerek köpek sahibi olmasını istemem, aklı başında birinin de böyle düşüneceğini sanmam.

“Yetenek Sizsiniz” yarışmasında birinci oldunuz. Bu, beklediğiniz bir sonuç muydu?
Benim birinci olmak, beşinci olmak gibi bir derdim olmadı hiç. Yarışmaya girmek aklımda yoktu ama insanlar ısrar etti: “Sue ile katılsana, Türkiye köpek görsün” dediler. Sue 12 yaşında, yaşlandı. Böyle bir çalışma sistemine girmesini istemedim o yüzden de yanıma Max’i aldım. İddialı değildim. Hatta ilk elemeye giderken ne yapacağımız bile belli değildi. Sergen (Yalçın) hayır dedi, Hülya Avşar kararsızdı. Top Acun’daydı ve o da “Bu köpeğin sana bakışlarında farklı bir şey var. Bence bir sonraki turda bambaşka numaralar yapacak” dedi.

Siz de bu söz üzerine hırslandınız herhalde
Yarışmaya bizden sonra iki köpek daha katıldı. Yanlarında benden daha tecrübesiz iki eğitmen olmasına rağmen üç evet aldılar. Bu etkilemiş olabilir. Ayrıca Acun beyin sözünün doğruluğunu ispatlamak da istedim tabii. Çünkü haklıydı. Bizim birbirimize bakışlarımızda başka bir şey var. Şundan eminim ki biz bu yarışmayı kazandıysak o bakışlar ve aşkımız sayesinde. Türkiye aramızdaki sevgiyi hissetti.

Max’in birinci olması çok da eleştiriliyor. “Türkiye’nin en yeteneklisi köpekse vay halimize” deniyor. Ne düşünüyorsunuz?
Eleştirilere saygım var ama bazıları sınırları aşıyor. Bir örnek vereyim: İki gün önce radyoda bir
DJ “Max’in videolarının YouTube’dan kaldırılması gerek, ileriki nesiller ’de ülkenin en büyük yeteneğinin bir köpek olduğunu bilmesin” dedi. Bu ne demek? Biz milletimizi utandıracak ne yapmışız ki? Kaldı ki Max o sahnede tek başına mıydı? Ali Yeşilırmak adında bir TC vatandaşı vardı yanında. Bu onun da emeği, onun da yeteneği değil mi?

Max’e bu numaraları öğretmek için acı çektirdiğinize dair yazılar gördüm. Bence imkânsız
Allah aşkına buna inanmak mümkün mü? Benim her şeyim köpeğim. Onun mutluluğu her şeyden önce gelir. “Yetenek Sizsiniz” sırasında herhangi bir etapta Max’in zorlandığını hissetsem bırakırdım yarışmayı. İnsan kendi istekleri için köpeğine acı çektirebilir mi? Max benim hayatımı paylaştığım dostum.

Ödülle Max’e ne alacaksınız?
Max parayı ne yapsın ki? Araba mı alacak? Zaten her şeyi var. Param olsun olmasın mamasını, oyuncaklarını, sevgisini eksik etmedim, etmem de. Parayla yapabileceğim en mantıklı şey de ikimize daha büyük bir ev almak. Yakında Max’in çocuğu olacak. Üç kişilik bir aile olarak daha büyük bahçeli bir evi tercih edebiliriz.

Etiket: yetenek sizsiniz birincisi, köpek max, yetenek yarışmasının birincisi köpek max, ali yeşilırmak ve max

Yetenek Sizsiniz deki Max'in Cinsi ?

  • Konu Sahibi
    Arkadaşlar Yetenek Sizsiniz T&#;rkiye'deki Max'in cinsi nedir &#;ok g&#;zel almak istiyorum



  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Teğmen
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: balpa95

    Arkadaşlar Yetenek Sizsiniz T&#;rkiye'deki Max'in cinsi nedir &#;ok g&#;zel almak istiyorum

    avusturalya &#;oban kopegi. Safkan.

    Bu da o tur'un fotografı:
     Yetenek Sizsiniz deki Max'in Cinsi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet efendi -- 13 Mart ; >
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: tylerdurden10

    Border collie

    Bilmeyenlerin kafadan ırk sallamasınada şaşıseafoodplus.infoorsan ge&#; işte niye milleti yanlış y&#;nlendiriyorsun ki.
    Bu arkadaşımızın dediği doğrudur border collie cinsi max.
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: baskentkral

    quote:

    Orijinalden alıntı: balpa95

    Arkadaşlar Yetenek Sizsiniz T&#;rkiye'deki Max'in cinsi nedir &#;ok g&#;zel almak istiyorum

    Golden galiba

    Yok artık! Atılır da bu kadar atılmaz.
  • Teğmen
    Mesaj
  • Onbaşı
    35 Mesaj
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    Irka g&#;re zeka belirlemek &#;ok yanlış. Sokak k&#;peğide var bir s&#;r&#; aynı şeyleri yapan, eğitilen. Hem doğal se&#;ilim sonucu, sokak k&#;peklerinin en zeki ırk olması lazım o zaman? Irka g&#;re değilde, k&#;peğe g&#;re değişiyor zekalar. Aynı insanda olduğu gibi.
  • Binbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: PAXMAHNHOB

    Irka g&#;re zeka belirlemek &#;ok yanlış. Sokak k&#;peğide var bir s&#;r&#; aynı şeyleri yapan, eğitilen. Hem doğal se&#;ilim sonucu, sokak k&#;peklerinin en zeki ırk olması lazım o zaman? Irka g&#;re değilde, k&#;peğe g&#;re değişiyor zekalar. Aynı insanda olduğu gibi.

    Kesinlikle haklısınız. Hepimiz insanız ama Einstein ile bir miyiz?
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: PAXMAHNHOB

    Irka g&#;re zeka belirlemek &#;ok yanlış. Sokak k&#;peğide var bir s&#;r&#; aynı şeyleri yapan, eğitilen. Hem doğal se&#;ilim sonucu, sokak k&#;peklerinin en zeki ırk olması lazım o zaman? Irka g&#;re değilde, k&#;peğe g&#;re değişiyor zekalar. Aynı insanda olduğu gibi.

    dediğiniz tam doğru değseafoodplus.info collıe zeka sıralamasında d&#;nyadaki en zeki k&#;seafoodplus.info alınan komutların &#;okluğuyla seafoodplus.info sokak k&#;peğinide belli d&#;zeye kadar eğitebilirsiniz fakat hi&#;bir zaman hi&#;kimse iyi eğitim almış bir border collie nin yaptırdığını yaptıseafoodplus.info bu zeka seviyesi &#;ok daha alt olan k&#;pekler i&#;inde ge&#;erlidir.ırka g&#;re zeka belirlenir ve bu seafoodplus.info sen en zeki k&#;peğe eğitim vermezsen eğitimsiz bir k&#;pekten farkı kalmaz




  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    quote:

    Orijinalden alıntı: ahmetkurtulus

    quote:

    Orijinalden alıntı: PAXMAHNHOB

    Irka g&#;re zeka belirlemek &#;ok yanlış. Sokak k&#;peğide var bir s&#;r&#; aynı şeyleri yapan, eğitilen. Hem doğal se&#;ilim sonucu, sokak k&#;peklerinin en zeki ırk olması lazım o zaman? Irka g&#;re değilde, k&#;peğe g&#;re değişiyor zekalar. Aynı insanda olduğu gibi.

    dediğiniz tam doğru değseafoodplus.info collıe zeka sıralamasında d&#;nyadaki en zeki k&#;seafoodplus.info alınan komutların &#;okluğuyla seafoodplus.info sokak k&#;peğinide belli d&#;zeye kadar eğitebilirsiniz fakat hi&#;bir zaman hi&#;kimse iyi eğitim almış bir border collie nin yaptırdığını yaptıseafoodplus.info bu zeka seviyesi &#;ok daha alt olan k&#;pekler i&#;inde ge&#;erlidir.ırka g&#;re zeka belirlenir ve bu seafoodplus.info sen en zeki k&#;peğe eğitim vermezsen eğitimsiz bir k&#;pekten farkı kalmaz

    ahmetkurtulus arkadaşın dediğine katılıyorum.




  • Teğmen
    Mesaj
  • Er
    0 Mesaj
    ilk olarak sallamayın cinsini avustralya &#;oban k&#;peğinin kuyruğu yoktur &#;&#;nk&#; beslediğimden biliyorum golden da ne alakaysa 2. olarak cinsi border collie ama alma derim enerjileri &#;ok fazladır evde hi&#; durmazlar eğer egzersizini hi&#; aksatmadan yaparsan beslemeni &#;nerebilirim ama bah&#;eli eve ihtiya&#;ı var
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Çavuş
    68 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: CyberSurfer

    Bazen insanların eğitim ile maymun edip rant sağlama arasındaki &#;izgiyi karıştırdığını d&#;ş&#;n&#;yorum.

    &#;ok haklısın hocam k&#;peğin kendi bi davranışı kalmıyor.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir