pigment eksikliği neden olur / Tilted Disk Sendromu

Pigment Eksikliği Neden Olur

pigment eksikliği neden olur

Pigment Bozuklu&#;u Tedavisi

&#;çerikler

Pigment Bozuklu&#;u Nedir?

Deri rengi, ciltteki özel hücreler (melanositler) taraf&#;ndan yap&#;lan bir pigment (melanin) taraf&#;ndan belirlenir. Melanin miktar&#; ve türü ki&#;inin ten rengini belirler.

Melaninin &#;&#;levi Nedir?

Melanin, cilde, saça ve gözdeki irise renk veren maddedir. Vücudumuzda bulunan melanin seviyesi, &#;rka ve güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;na maruz kalma miktar&#;na ba&#;l&#;d&#;r. Güne&#;e maruz kalma, cildi zararl&#; ultraviyole &#;&#;&#;nlar&#;na kar&#;&#; korumak için melanin üretimini art&#;r&#;r. Ayr&#;ca hormonal de&#;i&#;iklikler melanin üretimini etkileyebilir. Ciltteki pigment bozukluklar&#;, e&#;it olmayan bir cilt tonuna veya geçici veya kal&#;c&#; olarak cildin renginin de&#;i&#;mesine neden olabilir. Pigmentasyonun etkilenmesinin birçok nedeni vard&#;r. Vücudumuzun melanin üretimi cilt tonumuzu belirledi&#;inden, do&#;al melanin seviyemizi de&#;i&#;tiren faktörler renk de&#;i&#;ikli&#;ine yol açar.

Baz&#; pigment bozuklu&#;u vakalar&#; tamamen iyile&#;tirilebilirken di&#;erleri baz&#; tedaviler ile ancak hafifletilebilir. Dermatologlar&#;n önerdi&#;i en yayg&#;n pigment bozuklu&#;u tedavileri, topikal kremler, haplar ve baz&#; durumlarda lazer tedavisidir. Bu tedaviler etkilidir, ancak sonuçlar&#;n ortaya ç&#;kmas&#; biraz zaman alabilir. Ço&#;u renk de&#;i&#;ikli&#;i birkaç ay içinde kaybolur. Tedavi edilemeyen bozukluklar için, renk de&#;i&#;ikli&#;i çevresel bir tetikleyici nedeniyle daha sonra yeniden ortaya ç&#;kabilir.

Cilt Pigment Bozuklu&#;u Türleri Nelerdir?

Albinizm

Albinizm, nadir görülen kal&#;tsal bir hastal&#;kt&#;r. Hastal&#;k, cilt, saç ve gözlerdeki melanin pigmenti miktar&#;n&#; azalt&#;r. Albinizm (albino) olan ki&#;ilerin beyaz saçlar&#;, soluk tenleri ve mavi gözleri vard&#;r. Farkl&#; &#;&#;&#;k ko&#;ullar&#;nda gözleri k&#;rm&#;z&#; görünebilir. Birço&#;unun görme sorunlar&#; da mevcuttur.

Albinizmin tedavisi yoktur. Bu rahats&#;zl&#;&#;a sahip olan ki&#;iler güne&#; kremi, &#;apka ve güne&#; gözlü&#;ü takarak cilde ve gözlere güne&#;in zarar vermesinden kaç&#;nmal&#;d&#;r.

Melazma

Yüzde koyu kahverengiden gri-kahverengiye, simetrik pigment lekeleri ile karakterize olan melazma, en çok hamilelik s&#;ras&#;nda görülür. Hamilelik s&#;ras&#;nda görülen melazmaya hamilelik maskesi de denir. Güne&#;e maruz kalma, hormonlar ve do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n melazmaya neden oldu&#;u dü&#;ünülmektedir. Güne&#; kremleri ve güne&#;e maruz kalmaktan kaç&#;nmak melazman&#;n daha da kötüle&#;mesini önleyebilir. Di&#;er tedaviler, melazmay&#; ayd&#;nlatmak için hidrokinon ve tretinoin içeren reçeteli kremleri içerebilir.

Heraderma Klini&#;inde uygulanan melazma tedavilerinde kimyasal peeling, dermabrazyon veya lazer dahil olmak üzere çe&#;itli kozmetik dermatoloji uygulamalar&#; da kullan&#;lmaktad&#;r.

Vitiligo

Vitiligo ciltte pürüzsüz beyaz lekelere neden olur. Derideki pigment üreten hücrelerin (melanositler) kayb&#;ndan kaynaklanan vitiligonun otoimmün bir hastal&#;k oldu&#;u dü&#;ünülmektedir. Hastal&#;kta görülen beyaz lekeler güne&#;e kar&#;&#; çok hassast&#;r.

Vitiligonun tedavisi yoktur. Tedavi, küçük vitiligo lekelerini kal&#;c&#; boyalarla kaplamay&#;, &#;&#;&#;&#;a duyarl&#; ilaçlar&#;, UV &#;&#;&#;k terapisini, kortikosteroid kremleri, ameliyat&#; ve koyu pigmenti ciltten uzakla&#;t&#;rmay&#; (depigmentasyon) içerir.


Deriye rengini veren melanin pigmentinin artması deri renginde koyulaşmaya neden olur. Buna neden renk hücrelerinin (melanositler) aşırı pigment üretmesidir. Vücudun herhangi bir yerinde pigment artışı görülse de en sık yanaklar, alın, burun üzeri gibi açıkta kalan yüz bölgesinde karşımıza çıkar.





Yüzde ve vücutta gelişen lekelenmelerde çok çeşitli etkenler vardır:





1. Güneş ışınları



2. Doğum kontrol hapları, gebelik, doğum, kürtaj gibi hormonal faktörler



3. Genetik yatkınlık



4. Tiroid hastalığı, kozmetikler, ilaçlar vs





Yüzde ve vücutta gelişen lekeler, özellikle açık tenlilerde, renkli gözlülerde ve kızıl saçlılarda daha çok karşımıza çıkar.





Solaryum gibi yapay ultraviyole kaynakları da lekelerden suçludurlar.
Güneş ışınlarının etkisi ile derimizde melanin daha çok birikmeye başlar. Pigment hücreleri hem sayıca artar hem de işlevsel olarak aktif hale geçer. Özellikle yüzün orta kısmında, boynun V bölgesinde ve kolun açıkta kalan kısımlarında karşımıza çıkar.






Yüzde ve vücutta gelişen güneş lekelerinden kurtulmak için neler yapılabilir.






1. Mutlak surette güneşe çıkmamak, güneşlenmemek, solaryumdan kaçınmak.






2. Güneşe çıkılacaksa en az 30 faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır.






3. Lekeler için soyucu özellikte olmayan ve 4 mevsim kullanılabilen Lumisphere™ içerikli dermokozmetik ürünler tercih edilebileceği gibi içerisinde azelaik asit, hidrokinon, kojik asit, arbutin, C vitamini gibi leke giderici ajanlar bulunan soyucu özellikte dermokozmetik ürünler de kullanılabilir. Bu ürünlerin düzenli kullanımı ile de lekelerde azalma ve yok olma sağlanabilir.






4. Lekeleri yok etmede özellikle kış aylarında yapılabilecek, kimyasal ve bitkisel peelingler yapılabilir. Peeling, cilt canlandırma veya cilt yenileme demektir. Cildin en üst katmanındaki ölü ve hasar görmüş hücreleri yenileyerek, yepyeni ve taze bir cilt tabakası oluşturur. Pürüzsüz bir cilt yapısı elde etme; akne ve akne izlerinde iyileşme; güneş, yaşlılık, gebelik lekeleri ve çillerde kaybolma; fotoyaşlanmada (güneşe bağlı gelişen ciltte yaşlanma) azalma; ince kırışıklık ve çizgi oluşumunda azalma peelingin faydalarından bazılarıdır. Oldukça etkili yöntemdir.






5. Mikrodermabrazyon yapılabilir. Burada çok küçük partiküller basınç altında derinin üst tabakasını soyarak yenilerler.






6. Mezo-roller (Mikro-iğneleme): Silindirik bir tamburun üzerine dizilmiş ince iğnelerden oluşan medikal aletle yapılan bir uygulamadır. Bu iğneler sorunlu bölgeye uygulandığında ciltte mikro kanallar açarak, vücudun kendini yenileme sürecini başlatır. Vücut bu bölgeye kollajen, büyüme faktörleri ve diğer yapıtaşı maddelerini yollar. Yüz, boyun ve vücudun tüm bölgelerinde kullanılabilir. Selülit, kırışıklık, leke, cilt gevşekliği, cilt tonunu açma, cilt gerginliği, yüz liftingi, saç dökülmesi, çatlaklar ve izlerin tedavisinde kullanılır.






7. Her tür leke problemlerinde kullanılabilecek bir diğer yöntem PRP yöntemidir. Bu yöntemde hastanın kanını alıp, içine herhangi bir madde katmaksızın, ayrıştırıp yüz, boyun ve vücudun sorunlu bölgelerine enjekte ederiz. Doku yenilemede kandan alınan büyüme faktörleri, kollajen üretimini artırmakta doku yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede lekelerin azalması, sivilce izlerinin yok olması cildin daha gergin, canlı ve parlak görünmesini sağlanmaktadır. Problemli olan herhangi bir bölgeye uygulanabilmektedir. Yüz, boyun, dekolte ve el üstü gibi. Bu yöntemle hem lekelerde azalma sağlanırken, hem de ciltte parlaklık, canlılık ve ışıltı elde ederiz. Ciltte gençleşme de sağlarız.






8. Leke tedavisinin son ve belki de en etkili basamağı lazer tedavisidir. Çok şiddetli ve dirençli vakalarda, leke lazerlerinden faydalanılabilir. Burada lazer ışını derideki pigmenti parçalayarak, ciltten uzaklaşmasını sağlar. Kış mevsiminde yapılır. Lazer tedavisi sonrasında çok iyi güneşten korumak gerekir. Lazerde lekeli kısım, lazer ışını ile yakılır. Yaklaşık günde iyileşen bir yara ve kabuklanma meydana gelir. Birer ay aralarla, birkaç seans lazer uygulamak gerekebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir