bebeğim hep sırt üstü yatıyor / Yüzüstü yatan bebegi olanlar bakabilir mi 💕 - Happy Kids Forum

Bebeğim Hep Sırt Üstü Yatıyor

bebeğim hep sırt üstü yatıyor

Nasıl uyuduğu çok önemli!

Bebekleri en çok huzursuz eden şeylerden biri de uykusuzluk, değil mi? Çünkü uyku bebeklerin yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor. Bu yüzden de doğru pozisyonda uyumaları çok önemli. Huzurlu ve uygun pozisyonda uyuyamaması, bebeğin sağlığı açısından bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Üstelik bu durum anne-babaların da uykusunu kaçırabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigar Genç bebeklerin hangi pozisyonda ve nasıl bir ortamda uyumaları gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi. Unutmayın ki sağlıklı büyümelerinde uykunun etkisi çok büyük.

Bebeği hangi pozisyonda uyutmalı?

Geçmişte bebekler yüz üstü yatırılırdı. Fakat bu pozisyon ani bebek ölümleri sendromunu tetikleyebileceğinden günümüzde pek önerilmez. Bu ihtimal yüzde 100 kesinlik ifade etmez, ama bebeğin sağlığı ve dolayısıyla da hayatı söz konusu olduğu için risk alınmaması önerilir. Bebek yüz üstü pozisyonda yatırıldığında nefes yolları kapanabilir. Yan yatırıldığında ise yüz üstü dönebilir. Bu ihtimalleri sıfırlamak için, bebeğin ilk 3 aydan sonra sırt üstü pozisyonda uyuması gerekir. Bazı anne-babalar bebeğin kusarak boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırt üstü yatırmayabilir. Fakat, sırt üstü yatış pozisyonunda bebeğin kusarak boğulması riski ilk 3 aydan sonra oldukça azdır. Bebek gün içerisinde anne-babanın konrolünde farklı saatlerde yüz üstü yatırılabilir, başı ve vücudu farklı yönlere çevrilebilir.

Rahat ettiği şekilde uyumak istiyorsa…

Zamanla daha çok hareketlenmeye ve uykusunda dönmeye başlayan bebek, kendi rahat ettiği uyku pozisyonunu elde etmek için direnebilir. Ancak anne-babalar bebek hangi pozisyona yönelirse yönelsin, sağlık açısından en güvenilir uyku pozisyonu olan sırt üstü yatırmaya özen göstermelidirler. Bebek sırt üstüne alıştırma döneminde başlarda huzursuzluk yaşayabilir. Bu nedenle de uykusu bölünebilir ve pozisyonu yadırgayabilir. Bebek huzursuz olsa da geceleri yüz üstü ve benzeri pozisyonlarda asla yatırılmamalıdır.

Uyurken kusması tehlikeli mi?

Bir yetişkine oranla daha savunmasız olan bebek; kusmuğunu, anne sütünü ya da suyu hızla yutabilir ve öksürük basıncıyla geri itebilir. Bu nedenle de anne-babalar, bebeklerinin kusarak boğulması konusunda büyük endişe yaşar. Bebek ilk 3-4 aylık dönemde kusmuğunu dışarı itme yetisine sahip olmadığından boğulma riski olabilir. Ancak bu risk 3. aydan itibaren giderek azalır. Bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için bebeğin yine sırt üstü ama hafif yan pozisyonda yatırılması önerilir.

Kendi yatağında uyumaya alıştırılmalı

Anne-babalar bebeklerinin güvende olduğunu bilmek, ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek gibi nedenlerle birlikte uyumayı tercih edebilirler. Ancak yatakta boğulma riski nedeniyle, bebeğin kendi yatağında yatması gerekir. Birlikte uyumak bebeğin kazayla boğulması riskini artırabilir; bu riske yataktaki yastık, çarşaf ve yorgan da neden olabilir. Yastık sayısının iki ve üzerinde olması da bu riskin artması anlamına gelir. Bebeğin kendi yatağında yatması, hayati riskleri ortadan kaldırmak adına önemlidir. Ayrıca rahat uyuması için de anne-baba yanında değil, kendi yatağında yatmaya alıştırılması gerekir.

İdeal oda sıcaklığı

Yenidoğan ve prematüre bebekler dışında, bebeğin uyuyacağı odanın ideal sıcaklığı 16-18 derece olmalıdır. Kimi zaman anne-babalar bebeği üşümesin diye, ısı izolasyonlu evlerde sıcaklık yeterli olduğu halde ortamı daha sıcak hale getirirler. Oysa bu durum, bebeğin terleyerek hasta olması sonucunu doğurabilir. Bu nedenle ideal sıcaklık sağlanmalı, bebeğin terlemesi ve üşümesi engellenmelidir.

Hazırlayan: Başak DOĞRU
bebegimvebiz

Bebek Uykusu

Bebekler iyi bir uyku için

Sessiz, gürültüsüz ısısı ayarlanmış, huzur dolu ve fiziksel koşulları iyi olan bir ortam hazırlanmalıdır. Rahat ve güvenli bir uyku için sırt üstü ya da yan yatırılması tercih edilmelidir. Yüzükoyun yatış bebeklerin bazen havasız kalmasına neden olabilir. Kafa tasının düzgün gelişmesi için bebeklerin bir yatışta sizi sağdan görüyorsa, bir dahaki yatışta soldan görmelidir. Loş bir ışıkta ninniler söyleyin, masal okuyun, hikâye anlatın ya da bunun için özel olarak hazırlanmış CD’lerden yararlanın.

Bebeğiniz yeterince uyuyor mu?

Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 11-18 saat uyurlar. 3-4 kez gündüz uyumaları da vardır.
2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku % 43’e düşer.
3 aylık olduklarında bebeklerin % 71’i tüm gece boyunca uyurlar.
4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar.
6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin 1/3-1/2’si kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık 11-14 saat uyurlar ve bu bebeklerin % 84’ü tüm gece boyunca uyuyabilir.
10 aylık bebeklerin 90%'ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar.
12 aylık bebekler günde toplam yaklaşık 10-13 saat uyurlar.
18-21 ay arası gündüz uykusu teke düşer.
21-36 ay arası çocukların büyük kısmı günde 1 kez yarım saat ile 3 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar.
2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar.
Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1-3 kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir.

Bebekler İçin Güvenli Uyku

Bebeklerin doğduğu ilk günden itibaren sağlıklı büyümeleri için pek çok konuya özen gösterilmektedir. Bu yeni dönemde anne ve babaların en hassas oldukları konu beslenme ve uyku düzenidir. Savunma mekanizması olmayan bebeklerin gelişimini ve sağlığını etkileyen beslenme kadar uyku pozisyonlarına dikkat ediyor olmak, bebeğin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşır.

Sırt üstü yatış pozisyonu, Ani Bebek Ölümleri Sendromu’nu engelliyor.

Bebeğin yüz üstü pozisyonda yatması, nefes yollarının kapanması ihtimaline neden olabilir. Yüz üstü yatırılmasa bile, yan yatırıldığında kendi kendine yüz üstü dönmesi riski vardır. Bu nedenle bebeklerin sırt üstü pozisyonda uyuması sağlanmalıdır.

Bebeklerin kendi yataklarında uyuması da en az uyku pozisyonu kadar önemli.

Anne babalar bebeklerin ihtiyaçlarına anında cevap verebilmek için bebekleriyle uyumayı tercih ederler. Ancak bebekle birlikte uyuma, bebeklerin kazayla boğulma riskini artırabilir. Bu riske yataktaki yastıklar, çarşaf ve yorgan neden olabilir.

Bebeklerin uyurken kusarak boğulmaları mümkün mü?

Bebekler ilk 3-4 aylık dönemde, kusmuklarını kendileri dışarı itme yetisine sahip olmadıklarından, boğulma riski olabilmektedir. İlk 3 ay risk taşıyan bu durumu en aza indirmek için, anne babalara bebeklerini sırt üstü yatırmaları sık olarak kontrol etmeleri önerilir

Bebek Yatırma Yöntemleri

Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?

Yıllar içerisinde fikir değişikliği olan konulardan birisi de bebeğin yatağında nasıl yatırılacağıdır. Bebekler uyudukları zaman en güvenilir pozisyon olan sırtüstü pozisyonda yatırılmalı ve ara ara takip edilmelidir.

Bebekleri yatırma şekilleri nelerdir?

Sırtüstü pozisyonda yatırma

Yenidoğan bebeklerin boyun kasları yeteri kadar güçlü olmadığı için birebir gözlem altında olmadıkları zaman ve gece uykularında, mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır.

Bebeğiniz sırtüstü pozisyonda yattığında, kusmasından ve tıkanmasından korkuyorsanız; bebeğin yatağının baş kısmının altına bez-battaniye desteği koyup,25-30 derecelik hafif bir eğim sağlayarak güvenlik önlemi alabilirsiniz.

Yüzükoyun pozisyonda yatırma

Yüzükoyun yatırmak istenmeyen durumlar yaşanma ihtimali nedeniyle bebeğin boyun kasları güçlenip gelişene kadar önerilmez.

Tehlikeli olması bebeğin gün içinde yüzükoyun pozisyonda bırakılmayacağı anlamına gelmiyor. Bebek birebir gözlem altındayken bakımları yapılırken ve alt değişimlerinden sonra kısa süreli olarak yüzükoyun pozisyonda bırakılıp izlenebilir. Bebeğin kısa süreli, yüzüstü pozisyonda ve hareket halinde olmasını sağlamak; yüz, omuz ve kol kaslarını geliştirirken, sindirim ve boşaltım sistemine de olumlu katkı sağlar.

Yani güvenlik açısından bebek uyurken yüzükoyun yatırılmamalı, gözlemimiz altındayken yüzükoyun pozisyonda hareket halinde olmasını destekleyebilirsiniz.

Yan pozisyonda yatırma

Yan yatırma mide ve gaz problemlerinin rahatlamasına destek sağlar.

Çok kusan bir bebeğin beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sol tarafına, çok gazlı bir bebeğiniz var ise beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sağ tarafına yatırılması, kusma ve gaz problemlerinin hafiflemesine yardımcı olur.

Bebeğinizi yan pozisyonda yatıracağınız zaman, battaniye ya da yastıktan değil bebek için özel olarak üretilmiş olan yan yatırma yastıklarından destek alabilirsiniz. Yan yatırma yastığı, bebeğin sırt ve karın kısmını destekleyerek, bebeğin güvenli bir şekilde uyumasını sağlar.

Buradaki püf nokta ise bebeklerin uzun süreli yan yatırılmamasıdır. Sürekli yan yatırmak omurga eğriliklerine, kaburga kemiklerinde şekil bozukluklarına neden olabilir. Bebek tam olarak uykuya geçtiğinde yan yatış pozisyonundan sırtüstü yatış pozisyonuna geçilebilir.

Bebeğin hayatı söz konusu olduğunda işi hiçbir zaman riske bırakmamak gerekir. Bebek yüz üstü pozisyonda yatırıldığında, başını kaldıramazsa nefes yollarının kapanması ihtimali bulunur. Yan yatırıldığında ise bebeğin kendi kendine yüz üstü dönüp, nefes yollarının kapanması ihtimali vardır. Bu ihtimalleri sıfırlamak adına, bebekler için en güvenilir pozisyon olan sırt üstü pozisyonu tercih edilmelidir.

Bebek yatırırken tavsiyeler

  • Bebekler ilk aylarda geceleri mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır.
  • Bebek uyurken kalın olmayan, terletmeyen kıyafetler giydirilmelidir.
  • Bebek yatağında, yastık ve benzeri nesneler bulunmamalıdır.
  • Bebeğin yatak çarşafı pamuk ve gergin serilmiş olmalıdır.
  • Bebeğin üstünü örtmek için, yorgan ve tüylü kalın battaniyeler kullanılmamalıdır.
  • Bebeğin yatak çarşafı olabildiğince açık renk ve az desenli şeçilmelidir. Böylece çarşafa bulaşan kaka ve kusmuğu kısa sürede fark edebilirsiniz.
  • Güvenli ve sağlıklı bir uyku için, bebeğin yatacağı yatak şekil değiştirmeyecek sertlikte olmalıdır.
  • Yatakla beşik arasında 2 cm.′den fazla boşluk bırakılmamalıdır.
  • Bebek uyurken üzerini örttüğünüz battaniye, bebeğin göğüs hizasından yukarı seviyede olmamalıdır. Daha güvenli şekilde olması için battaniyenin yanları yatak kenarına sıkıştırılabilir. Böylece bebek hareket ettiğinde battaniye yukarı doğru çıkarak bebeğin yüzünü kapatmaz.

Bebeklerde yatış pozisyonları! Yeni doğan bebek nasıl yatırılır? Yüz üstü mü sırt üstü mü...

Bebeklerde yatış pozisyonları! Yeni doğan bebek nasıl yatırılır? Yüz üstü mü sırt üstü mü...

Ani bebek ölümlerinin en sık yaşandığı yeni doğan döneminde bebekler için en sağlıklı uyku pozisyonu şeklini sizler için araştırdık! Yeni doğan bebekler nasıl yatırılmalı, Yeni doğan bebekleri yüz üstü yatırmak zararlı mı? Yeni doğan bebekler için en riski yatış şekli hangisi? Bebek yatırma yöntemleri:

Doğumdan itibaren ki ilk 28 günlük yeni doğan döneminde bebeklerin rahat ve güvenilir bir uyku uyuması için birçok uyku pozisyonu vardır. Her bebeğin rahat ettiği uyku pozisyonu farklı olsa da güvenilir bir şekilde uyumaları rahat yatmalarından çok daha önemlidir. Böyle dememizin sebebi ise doğum sonrasındaki ilk aylarda en sık yaşanan bebek ölümlerinin uykuda gerçekleşmesinden dolayıdır. Bu nedenle özellikle de ilk defa anne olacak bir kadının bilinçli olması büyük önem taşımaktadır. İlk 1 yaşa kadar tavsiye edilmeyen yastık kullanımının dışında annelerin bebeklerini hangi pozisyonda yatırmaları gerektiği kafa karışıklığına neden olabiliyor. Kimileri bebeğinin yüz üstü yatmasından daha keyif aldığını öne sürerken kimileri yan ya da sırt üstü yatırmanın daha doğru olabileceğini söylüyor. Peki bebekler için en doğru uyku şekli hangisi? Yeni doğan bebekleri yatırırken dikkat edilmesi gereken hususlar neler? İşte yeni doğan uykusunda bilinmesi gereken önemli ayrıntılar...

TIKLA OKU: UYUMAYAN BEBEKLER İÇİN EN ETKİLİ DUALAR

YENİ DOĞAN BEBEK NASIL YATIRILMALI? BEBEKLERDE UYKU POZİSYONLARI

Yeni doğan bebek nasıl yatırılmalı? Yeni doğan bebeklerde uyku şekilleri ve anlamları

Yeni doğan bebek nasıl yatırılmalı? Yeni doğan bebeklerde uyku şekilleri ve anlamları

Yeni doğan bebekleri yatağa ya da ana kucağına yatıracağınız zaman doğru yatırma şeklini tercih etmeniz önemlidir. Aksi takdirde bebeğinizin nefessiz kalmasına, yemek yedikten sonra yatırdığınız zaman kusmasına, henüz gelişimini tamamlamayan omurgalarda bazı problemler çıkmasına yol açabilir.

Bebekleri yüz üstü yatırma, yana yatırma ve sırt üstü yatırma şekillerinden hangisinin daha güvenilir, hangisinin de daha riskli olduğuna gelin tek tek bakalım...

BEBEKLER İÇİN EN SAĞLIKLI YATMA ŞEKLİ HANGİSİ?

Yeni doğan bebeklerde yatırma yöntemleri! Bebekler yana yatırılmalı mı?

Yeni doğan bebeklerde yatırma yöntemleri! Bebekler yana yatırılmalı mı?

YENİ DOĞAN BEBEKLERDE YANA YATIRMA:

Yeni doğan bebekler için en sağlıklı ve güvenilir bir uyku pozisyonu olan yana yatma da ilk zamanlarda bebeğin sırtına havlu konularak yana yatırma ya da hazır olarak satılan yan yatma ürününden yardım alarak bebeğinizi yana sabitleyebilirsiniz. Bebeğinizi yana yatırdığınız takdirde solunum problemleri yaşanmayacak ve kolik sıkıntısının önüne geçilmiş olacaktır. Ayrıca reflü problemi de görülmeyecektir.

Ancak bu esnada dikkat etmeniz gereken önemli nokta:devamlı bebeğinizi aynı tarafa yatırmamak olacaktır. Böyle yaparsanız kafa şeklinde birtakım bozulmalara neden olabilir ya da saçlarında yer yer dökülme durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bir uykusunda sağ tarafına yatırdıysanız diğer uykusunda sol tarafına döndürüp yatırın.

YENİ DOĞAN BEBEKLER YÜZ ÜSTÜ YATIRILMALI MI? BEBEKLERİ YÜZ ÜSTÜ YATIRMAK ZARARLI MI?

Yeni doğan bebekleri sırt üstü pozisyonda en sık yatarken gördüğümüz vakit emzirme sonrasında kucağa yatırılarak gaz çıkartılma sırasıdır. Karnı doyan bebeğe beslenme sonrasında hemen yapılan uygulama gaz çıkarma masajıdır. Bu esnada bebek yüz üstü yatarken çevresini fark etmeye başlar. Vücudunu dik tutmayı yüz üstü yattığı zamanlarda keşfeder. Ancak uyku esnasında yüz üstü yatırma işlemi nefessiz kalması bakımından risklidir.

YENİ DOĞAN BEBEKLER NE ZAMAN SIRT ÜSTÜ YATIRILMALI? BEBEKLERDE SIRT ÜSTÜ YATIRMA ŞEKLİ

Bebeklerde sırt üstü yatırma pozisyonu

Bebeklerde sırt üstü yatırma pozisyonu

Başta ellerini ve ayaklarını olmak üzere vücudunu en güzel keşfedebileceği yatış pozisyonu sırt üstüdür. El ve ayaklarını fark eden minikler ağızlarına getirerek bunu bir oyun haline getirirken yapılan bazı çalışmalarda bebekler için en sağlıklı ve güvenilir yatış şeklinin sırt üstü olduğunu ortaya koymaktadır.

Eğer bebek salya akıtma, kusma eğilimindeyse; uyurken yan durmasını sağlamalısınız.

BEBEKLERDE KUSMUK BOĞULMASINA KARŞI NE YAPILMALI?

Çocuk Hastalığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Ceylan, kusan çocukların nasıl yatırılması gerektiği konusunda ebeveynlere bazı bilgiler verdi...

Yeni doğan bebekler ilk aylarda, kendi kusmuklarını dışarı çıkaramadıklarından dolayı boğulma tehlikesiyle karşılaşabilirler. Fakat bu tehlike 3. aydan sonra azalır. Uzmanlar ilk aylardaki bu tehlikeyi en aza indirmek için bebeklerin yan yatırılmasını öneriyor. Ancak bebekler yüz üstü yatırılmasalar dahi, yan yatırıldıkları zaman kendi kendilerine dönüp yüz üstü yatabilirler.

Bebeklerde kusmuk boğulması nedir?

Bebeklerde kusmuk boğulması nedir?

Çocuğa Muhammed ismini vermek sakıncalı mı? Muhammed isminin yanına en çok yakışan isimler

İLİŞKİLİ HABER

Çocuğa Muhammed ismini vermek sakıncalı mı? Muhammed isminin yanına en çok yakışan isimler

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır