özel okullara zam 2022 / özel okul zam oranları - ekşi sözlük

Özel Okullara Zam 2022

özel okullara zam 2022

5 soruda özel okul ücretleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel okullardaki fiyat artışı oranının yüzde 36 ile sınırlandırıldığını açıkladı. Buna göre özel okullar, gelecek yıl eğitim öğretim ücretlerine ara sınıflardaki öğrenciler için en fazla yüzde 36 oranında artış yapabilecek. Fiyat artış oranları, MEBBİS modülü üzerinden takip edilecek

-

Haberler - Anadolu Ajans&#x;

Özel okullar, gelecek yılki eğitim öğretim ücretlerini ara sınıflardaki öğrenciler için en fazla yüzde 36 oranında artırabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılın ilk AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda, milleti fahiş fiyat artışlarına karşı korumak için her alanda ciddi tedbirler almaya başladıklarına işaret ederek, bu çerçevede özel okul ücretlerindeki artış tavanını enflasyonla, yani yüzde 36 seviyesiyle sınırladıklarını açıklamasının ardından gözler, bu konudaki gelecek yıl yapılacak uygulamalara çevrildi.

İşte özel okullarda gelecek yıl yapılabilecek ücret artışlarına ilişkin detaylar

5 soruda özel okul ücretleri - 1

1- Gelecek yıl, özel okula başlamış bir öğrencinin ücret artışı en fazla yüzde kaç olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına göre, özel okulların ara sınıflarında okuyan öğrencilerin gelecek eğitim öğretim yılındaki ücret artışı yüzde 36'yı geçemeyecek. İsteyen özel okul, devam eden öğrencilerine bu oranın altında da ücret artışı uygulayabilecek.

2- Özel okullara yeni başlayacak öğrencilerin ücretleri nasıl belirleniyor?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin maddesi özel okulların ücretlerini düzenleyen hükümlerden oluşuyor. Buna göre, kurumlar, Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 12'nci ve 13'üncü maddesinde yer alan hükümlere uygun olarak öğrenci ve kursiyer ücretlerini, veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde, verecekleri eğitim ve öğretim imkanlarına, gelişmelerine imkan verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit ediyor.

5 soruda özel okul ücretleri - 2

3- Özel okul ücretleri ne zaman ilan ediliyor?

Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre, öğrenim ücreti ve diğer ücretler, kurumlarca her sene belirlenerek ocak ayından itibaren en geç mayıs ayında ilan ediliyor.

4- Özel okullar yemek ve kıyafet gibi ücretleri ne zaman ilan ediyor?

Mevzuata göre özel okullar, öğrenci veya kursiyerlerden yemek, kahvaltı, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar ayrıca tespit ediyor. Bu hizmetlerden talep eden veliler faydalanıyor.

5 soruda özel okul ücretleri - 3

5- Özel okullar ara sınıflar için açıklanan yüzde 36'lık zam oranının üzerinde bir fiyat uygulayabilir mi?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde bu konuya da açıklık getiriliyor. Bu konuda özel okullar, ücret ilanlarını, Milli Eğitim Bakanlığının Bilişim Sistemleri (MEBBİS) programına işleyerek alınan çıktının bir örneğinin süresi içinde doğrudan bağlı bulundukları milli eğitim müdürlüğüne veriyor ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilecekleri bir yere asıyor. Dolayısıyla, özel okullar yüzde 36 dolayında belirlenen ücret artışının üzerinde bir artış yapamayacak. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar ise bu işlemi kurum açma izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde yapıyor.

Kurumlar ilan ettikleri ücretlerin altında bir ücretle de kayıt yapabiliyor ancak ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep edemiyorlar. Süresi içinde ücret ilanı yapmayan kurumlar bir önceki yılın ücretini alıyor.

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-playapp-storeHuawei App Gallery

ARŞİV: OKULLARDA TEK TİP MASKE UYGULANABİLİR Mİ?

EĞ&#x;T&#x;M HABERLER&#x;

Özel okul fiyatları için zam oranı ne kadar?

Son dönemde tartışılan konuların başında yer alan özel okul fiyatları, Türkiye Özel Okullar Derneği'nin (TÖZOK), sosyal medya hesabından okul ücretlerine zam oranıyla ilgili yaptığı açıklamayla gündeme oturmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özel okul ücretlerindeki artış tavanını enflasyonla, yani yüzde 36 seviyesiyle sınırladık" diye konuştu.

Yayınlanma:

Özel okul fiyatları için zam oranı ne kadar?

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK), “ öğretim yılı okul ücretleri için azami artış oranının % 62,98 olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandığı paylaşımı geçtiğimiz günlerde velilerin büyük tepkisi çekmiş, TÖZOK tarafından paylaşımı kaldırılmıştı. Tartışmalar devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan konu hakkında açıklamalarda bulundu.

ÖZEL OKUL FİYATLARI ZAM ORANI NE KADAR?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

*Özel okullardaki fiyat artışlarını enflasyonla yani yüzde 36 seviyesinde sınırladık. Biz kimin ne dediğine değil kendi stratejimize bakarak işleri yürüteceğiz.

TÖZOK PAYLAŞIMI YAPTI, DAHA SONRA KALDIRDI

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK), sosyal medya hesabından okul ücretlerine yapılacak zam oranıyla ilgili açıklamasını kaldırarak yeni bir paylaşım yaptı.

TÖZOK'un ilk açıklamasında “MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçmiş yıllardaki uygulamaları değerlendirildiğinde öğretim yılı okul ücretleri için azami artış oranının % 62,98 olduğu görülmektedir. Kurumlarımız velilerini ve çalışanlarını göz önüne alarak azami dikkatle bütçe yapacak ve kendi artış oranlarını yayınlayacaklardır” denilmişti.

“YÖNETMELİĞE ATIF YAPILARAK BELİRTİLMİŞ BİR AÇIKLAMAYDI”

TÖZOK'un ikinci açıklamasında ise ilk açıklamanın yönetmeliğe atıf yapılarak belirtilmiş bir açıklama olduğu ifade edilerek “Velilerimizce artış oranının bu şekilde olacakmış gibi anlaşılması nedeniyle ilgili açıklama kaldırılmıştır” denildi.

Ayrıca, açıklamada “Özel okul ücretleri, TÜİK tarafından ilan edilen oranlar dikkate alınarak MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmenliğine uygun olarak düzenlenecektir” ifadelerine yer verildi.

AKPCumhurbaşkanımebMilli Eğitim BakanlığıokulRecep Tayyip Erdoğansosyal medyaTBMMTürkiyezam

Özel okul ücretlerine zam: Fiyatlar ne kadar arttı, zam oranı nasıl belirleniyor?

Özel okul ücretlerine eğitim öğretim yılında yapılacak zam oranı belli oldu. Özel okullar yüzde 65’e kadar zam yapabilecek. Özel okul ücretleri zam oranı yılında yüzde 37'ydi. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre ise okul ücretlerinde tüketici enflasyonu daha düşük seviyede seyrediyor. 

TÜİK’e göre orta öğretim ücretleri Aralık ’e yıllık yüzde 30 yükseldi. Bu oran geçtiğimiz yıl aynı dönem yüzde 17 olmuştu.

Özel okul ücretleri nasıl tespit ediliyor?

Özel okulların ücretleri Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Maddesine göre belirleniyor. Kurumlar; öğrenci ve kursiyer ücretlerini, veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde, verecekleri eğitim ve öğretim imkanlarına, gelişmelerine imkan verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre ücreti tespit ediyor.

Özel okul ücretlerinde zam nasıl belirleniyor?

Özel okulların ara sınıflarına naklen kaydolacaklar ile özel okullara devam eden öğrencilerin eğitim ücreti aynı yönteme göre hesaplanıyor. 

Eğitim ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen eğitim ücretine; bir önceki yılın ortalama (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi+Tüketici Fiyat Endeksi) /2 oranına en fazla yüzde 5 artış yapılarak belirleniyor. 

Yani yıllık ÜFE ile TÜFE toplanıp ikiye bölünüyor ve bunun üzerine yüzde 5 eklenerek fiyat oluşturuluyor. Ancak yıllık değişim değil; TÜİK’in oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı dikkate alınarak hesaplama yapılıyor.

Özel okul ücretleri ne zaman açıklanıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı ocak ayı başında bir sonraki eğitim öğretim yılında geçerli olacak zam oranını açıklıyor. Bunun ardından özel okullar ocak ayından itibaren en geç mayıs ayında ücretleri ilan ediliyor.

Özel eğitim kurumları MEB tarafından duyurulan ücret artışının üzerinde bir artış yapamıyor. 

Eğitimde enflasyon TÜFE’nin altında

TÜİK verileri eğitimde enflasyonun TÜFE’den daha düşük seyrettiğini gösteriyor. Aralık ’de yıllık enflasyon yüzde 64 olurken eğitim ana grubunda yıllık artış yüzde 37’de kaldı. Aralık ’de ise eğitim grubunda yıllık enflasyon yüzde 17 olmuştu.

TÜİK verilerine göre okul öncesi eğitim ve ilköğretim ücretleri son bir yılda 30 artış gösterdi. Ortaöğretimde yıllık artış yüzde 30 gerçekleşirken üniversite ücretleri ise Aralık itibariyle son bir yılda yüzde 53 zamlandı.

"10 okuldan biri kapandı"

Öte yandan özel okullar son dönemde hızla artan enflasyon sebebiyle zor durumda kaldıklarını bildiriyor. Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, geçtiğimiz yıl ’ü aşkın özel okulun kapandığını açıkladı. 

Buna göre ’de faaliyette olan her 10 okuldan biri kapanmış oluyor. Ekonomim’e konuşan Naci Atalay, yılını “Sektörün son 40 yıldaki en zor yılı” olarak değerlendirdi.

Atalay, özel okul fiyatlarında artışın geçtiğimiz yıl yüzde 36 ile sınırlandırıldıklarını belirterek yıl içinde yaşanan enflasyon artışı ve enerji maliyetlerindeki artışları fiyatlarına yansıtamadıklarını kaydetti. Bu nedenle özel okul fiyatları ile okulların sabit maliyetleri arasında ciddi bir makas oluştuğuna dikkat çeken ÖZDEBİR Başkanı şöyle konuştu: “Özel okullar artışları sübvanse etmek durumunda kaldı. Elektrik ve doğalgazdaki artışlar da yüzde ’ü buldu. Pek çok okulun elektrik ve doğalgaz giderleri kiradan çok daha yüksek tutarları buldu. Konutlarda yüzde 25 olan kira sınırlaması iş yerleri için yok. Herkes vicdanına göre yüzde ’lere varan artışlar talep ediyor.”

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir