dexiren nedir / Dexiren 25 mg Film Tablet • Hekimim Yanımda

Dexiren Nedir

dexiren nedir

TIO-DEXIREN 25 mg/4 mg 20 film tablet

TİO-DEXİREN 25 mg/4 mg film tablet

Ağızdan alınır.

  • Etkin maddeler: Her bir film tablet 25 mg deksketoprofene eşdeğer mg deksketoprofen trometamol ve 4 mg tiyokolşikosid içerir.
  • Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz PH, kolloidal silikon dioksit, magnezyum stearat, sarı demir oksit, mikrokristalin selüloz PH, titanyum dioksit, sodyum nişasta glikolat, prejelatinize nişasta, makrogol, polivinil alkol, gliseril distearat, talk.

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yan etkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.

ATCKamu NoEşdeğer KoduTürüBirim MiktarAmbalajÜretim YeriRuhsat Tar.Ruhsat No
M03BX55AOrjinal İlaç25+4 MG20imal/
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)
Temel İlaçÇocuk Temel İlaçYenidoğan Temel İlaç
DSÖ listesinde bulunmayan ilaçDSÖ listesinde bulunmayan ilaçDSÖ listesinde bulunmayan ilaç

TIO-DEXIREN 25 mg/4 mg Tablet Nedir ve Ne için kullanılır?

TİO-DEXİREN tabletler sarı renkli, yuvarlak, bikonveks, çift tarafı çentikli tabletlerdir.

TİO-DEXİREN, 20 film kaplı tablet içeren PVC/PVDC/ALU blisterlerde piyasaya sunulmaktadır.

TİO-DEXİREN’in içeriğindeki deksketoprofen, steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) olarak adlandırılan ilaç grubundan bir ağrı kesicidir.

TİO-DEXİREN’in içeriğindeki tiyokolşikosid esas olarak kas gevşetici etkinliğe sahiptir. Tiyokolşikosid, ağrılı kas spazmlarının semptomatik tedavisi amacıyla kullanılır.

TİO-DEXİREN osteoartrit (kireçlenme), vertebral kolonun (omurganın) ağrılı sendromları, eklem dışı romatizma, ağrılı kas kasılmalarının semptomatik tedavisinde, travma ve ameliyat sonrası oluşan ağrının tedavisinde kullanılır.

TIO-DEXIREN 25 mg/4 mg Tablet Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Kalp-damar sistemi ile ilgili riskler: NSAİİ’ler ölümcül olabilecek kalp-damar sisteminde pıhtılaşmayla ilgili (trombotik) olaylar, kalp krizi ve inme riskinde artışa neden olabilir. Bu risk kullanım süresine bağlı olarak artabilir. Kalp-damar hastalığı olan veya kalp-damar hastalık risk faktörlerini taşıyan hastalarda risk daha yüksek olabilir.

TİO-DEXİREN kalp-damar (koroner arter by-pass) cerrahisi öncesi ağrı tedavisinde kullanılmamalıdır.

Sindirim sistemi ile ilgili riskler

NSAİİ’ler kanama, yara oluşması, mide veya bağırsak delinmesi gibi ölümcül olabilecek ciddi istenmeyen etkilere yol açarlar. Bu istenmeyen etkiler herhangi bir zamanda, önceden uyarıcı bir bulgu vererek veya vermeksizin ortaya çıkabilirler.

Yaşlı hastalar bu ciddi istemeyen etkiler bakımından daha yüksek risk taşımaktadırlar.

Kullanılmaması gereken durumlar

Eğer,

  • Deksketoprofen trometamole, tiyokolşikoside veya TİO-DEXİREN’in içindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılık) varsa,
  • Asetilsalisilik aside veya diğer steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlara karşı alerjiniz varsa,
  • Astımınız varsa veya geçmişte asetilsalisilik asit veya diğer steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar kullandıktan sonra astım atağı, akut alerjik rinit (alerjiye bağlı burun içerisinde kısa süreli iltihaplanma), burunda polip (alerjiye bağlı burun içerisinde oluşan kitleler), ürtiker (cilt döküntüsü), alerji sonucu yüz ve boğazda şişme (yüz, gözler, dudaklar veya dilde şişlik veya solunum zorluğu) veya göğüste hırıltı (wheezing) meydana geldiyse,
  • Peptik ülser, mide ya da bağırsak kanaması veya süregelen sindirim sorunlarınız varsa (örn. hazımsızlık, göğüste yanma) veya daha önceden geçirdiyseniz,
  • Ağrı kesici olarak kullanılan steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların (NSAİİ) kullanımına bağlı olarak geçmişte mide veya bağırsak kanaması veya delinmesi geçirdiyseniz,
  • Süregelen iltihaplı bağırsak hastalığınız (Crohn hastalığı veya ülseratif kolit) varsa, ciddi kalp yetmezliğiniz, orta veya şiddetli böbrek sorunlarınız veya ciddi karaciğer sorunlarınız varsa,
  • Kanama bozukluğunuz veya kan pıhtılaşma bozukluğunuz varsa,
  • Kas veya kaslarınızın görev yapamaması (kasılamaması) durumunuz varsa, hamileyseniz,
  • Emzirme dönemindeyseniz,
  • Koroner arter bypass greft ameliyatı söz konusu ise ve ameliyat sırasında ağrı tedavisi almanız gerekiyorsa.

TİO-DEXİREN, 18 yaşından küçüklerde kullanılmamalıdır.

Dikkatli kullanılması gereken durumlar

Eğer;

  • Sara hastası iseniz veya sara nöbeti riskiniz varsa,
  • TİO-DEXİREN’in kullanımı sırasında ishal görülür ise,
  • Alerjiniz varsa veya geçmişte alerjik sorunlarınız olduysa,
  • Sıvı tutulumu dahil böbrek, karaciğer veya kalp sorununuz varsa (yüksek tansiyon ve/veya kalp yetmezliği) veya bu sorunların herhangi bir tanesinden geçmişte şikayetiniz olduysa,
  • Diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar alıyorsanız veya aşırı sıvı kaybı nedeniyle (öm. aşırı idrara çıkma, ishal veya kusma) sıvı eksikliği ve kan hacminde azalma sorunları yaşıyorsanız,
  • Kalp sorunlarınız varsa, daha önce inme geçirdiyseniz veya risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız (örn. yüksek tansiyon, diyabet veya yüksek kolesterolünüz varsa veya sigara kullanıyorsanız) tedaviniz hakkında doktorunuza veya eczacınıza danışınız. TİO-DEXİREN gibi ilaçlar kalp krizi riskinde (“miyokard enfarktüsü”) veya inme gibi ciddi kalp damar hastalıkları riskinde hafif artış ile ilişkilendirilebilir. Bu ciddi hastalıklar herhangi bir belirti oluşturmadan da oluşabilir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, geveleyerek konuşma, halsizlik gibi belirti ve semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, doktorunuzu bilgilendiriniz. Yüksek doz ve uzun süreli tedavi ile her türlü risk daha olasıdır. Önerilen dozu veya tedavi süresini aşmayınız.
  • Yaşlıysanız, yan etki yaşama olasılığınız daha yüksektir; özellikle peptik ülser kanaması ve delinmesi yaşamı tehdit edebilir (Bkz. Bölüm 4). Bunlardan herhangi biri meydana gelirse derhal doktorunuza başvurunuz.
  • Üreme problemi olan bir kadın iseniz (TİO-DEXİREN üremeyi olumsuz yönde etkileyebilir, bu nedenle gebe kalma planınız varsa veya kısırlık testi yaptıracaksanız bu ilacı kullanmayınız),
  • Kan veya kan hücreleri yapımı bozukluğunuz varsa,
  • Sistemik lupus eritematozus (ciltte yaygın pullanmayla kendini gösteren bir hastalık) veya karışık bağ dokusu hastalığınız varsa (bağ dokusunu etkileyebilen bağışıklık sistemi bozuklukları),
  • Geçmişte uzun süreli iltihaplı bağırsak hastalığı geçirdiyseniz (ülseratif kolit, Crohn hastalığı),
  • Başka bir mide ve bağırsak hastalığınız varsa veya daha önce geçirdiyseniz,
  • Peptik ülser veya kanama riskini arttıracak oral steroidler, bazı antidepresanlar (SSRİ tipi ilaçlar, örn. Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri), varfarin gibi antikoagülanlar veya asetilsalisilik asit gibi kan pıhtılaşmasını önleyen ajanlar kullanıyorsanız. Böyle durumlarda, TİO-DEXİREN almadan önce doktorunuza danışınız. Doktorunuz, midenizi korumak için ilave bir ilaç almanızı önerebilir (örn. mizoprostol veya mide asidi üretimini engelleyen ilaçlar),
  • Hazımsızlık veya göğüste yanma hissi, karın ağrısı veya diğer anormal karın belirtileri varsa, ilacı almayı bırakmaz ve doktorunuza danışınız.

Diğer NSAİ ilaçların kullanımda olduğu gibi, TİO-DEXİREN hastaneye yatma veya ölüm ile sonuçlanabilen gastrointestinal («i) rahatsızlık ve nadir olarak ülser (yara) ve kanama gibi ciddi Gİ yan etkilere neden olabilir. Tedaviniz boyunca aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız ilacı almayı bırakmaz ve acilen tıbbi yardım isteyiniz: dışkıdan kan gelmesi, siyah renkte katranımsı dışkı, kan kusma veya kahve telvesi gibi koyu renkte parçalar gelmesi.

Bulantı, halsizlik, yorgunluk, saatlik, kaşıntı, sağ üst karın bölgesinde hassasiyet, grip benzeri semptomlar gibi hepatotoksisitenin (karaciğer zehirlenmesi) belirli ve semptomlarından biri sizde oluşursa, tedaviyi bırakınız ve hemen tıbbi tedavi alınız.

Açıklayamadığınız kilo alımlarında veya vücudunuzda ödem (şişlik) oluştuğunda, doktorunuzu bilgilendiriniz.

Diğer NSAİ ilaçların kullanımında olduğu gibi, TİO-DEXİREN de hastaneye yatma veya ölüm ile sonuçlanabilen eksfolyatif dermatit, Stevens-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklık ile seyreden iltihap) ve toksik epidermal nekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık) gibi ciddi deri reaksiyonlarının oluşmasına neden olabilir. Bu ciddi deri reaksiyonlar herhangi bir belirli göstermeden de oluşabilir. Kaşıntı, ateş, kızarıklık, kabarcık gibi belirtilerden herhangi biri oluşursa ilacınızı kullanmayı bırakmaz ve doktorunuzu en kısa sürede bilgilendiriniz.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

TİO-DEXİREN, tedavinin yan etkisi olarak baş dönmesi, uyuklama, sersemleme veya uyuşukluğa yol açabileceğinden, araç ve makine kullanma yeteneğinizi az da olsa etkileyebilir. Eğer bu etkileri fark ederseniz, belirtiler geçene kadar araç veya makine kullanmayınız. Tavsiye için doktorunuza danışınız.

TİO-DEXİREN’in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

  • TİO-DEXİREN her bir tablette 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.
  • Bu tıbbi ürün gliseril distearat içermektedir, ancak dozu nedeniyle herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

TİO-DEXİREN’in yanında aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, doktorunuzu veya eczacınıza mutlaka bilgilendiriniz. Bazı ilaçların bir arada kullanılmaması veya kullanıldığı takdirde dozlarının ayarlanması gerekebilir.

Tavsiye edilmeyen kombinasyonlar:

  • TİO-DEXİREN’in kas-iskelet sistemi üzerinde kas gevşetici etki gösteren diğer ilaçlarla birlikte alınması, birbirlerinin etkisini arttırabileceklerinden dolayı önerilmemektedir. Aynı sebepten ötürü, düz kaslar üzerine etkili olan bir diğer ilaçla birlikte kullanılması durumunda istenmeyen etkilerin görülme sıklığının artması ihtimaline karşı dikkatli olunmalıdır.
  • Asetilsalisilik asit (aspirin), kortikosteroidler veya diğer antiinflamatuvar ilaçlar (iltihap tedavisinde kullanılan ilaçlar),
  • Kan pıhtılaşmasını önlemede kullanılan varfarin, heparin veya diğer ilaçlar,
  • Bazı duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılan lityum,
  • Romatoid artrit (eklemlerde ağrı ve şekil bozukluklarına neden olan devamlı bir hastalık) ve kanser tedavisi için kullanılan metotreksat,
  • Epilepsi (sara) için kullanılan hidantoinler ve fenitoin,
  • Bakteriyel enfeksiyonlar (iltihap oluşturan mikrobik hastalıklar) için kullanılan sülfametoksazol.

Önlem gerektiren kombinasyonlar:

  • Yüksek tansiyon ve kalp problemlerinde kullanılan ADE inhibitörleri, diüretikler, beta blokörler ve anjiyotensin II antagonistleri,
  • Süregelen venöz ülserlerin tedavisinde kullanılan pentoksifilin ve okspentifilin,
  • Viral enfeksiyon tedavisinde kullanılan zidovudin,
  • Diyabet için kullanılan klorpropamid ve glibenklamid.

Dikkat gösterilmesi gereken kombinasyonlar:

  • Bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan kinolon antibiyotikleri (öm. siprofloksasin, levofloksasin),
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları tedavisinde ve organ naklinde kullanılan siklosporin veya takrolimus,
  • Streptokinaz ve diğer trombolitik veya fibrinolitik ilaçlar, örneğin kan pıhtılarını eritmede kullanılan ilaçlar,
  • Gut tedavisinde kullanılan probenesid,
  • Süregelen kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılan digoksin,
  • Hamileliği sonlandırmak için kullanılan mifepriston,
  • Seçici serotonin geri alım inhibitörleri türünde antidepresanlar (SSRI’lar),
  • Trombositlerin agregasyonu (kan pulcuklarının kümelenmesi) ve kan pıhtlsı oluşumunu azaltmada kullanılan anti-trombosit ajanlar.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Yiyecek içecek etkileşimleri

(Aç/Tok/Alkol kullanım durumları)

TİO-DEXİREN tabletleri yiyecek ile almanız mide veya bağırsakta ortaya çıkabilecek yan etki riskini azaltmaya yardımcı olur.

TIO-DEXIREN 25 mg/4 mg Tablet Nasıl Kullanılır?

Doğru ilaç kullanımı nasıl olmalı?

TİO-DEXİREN sadece ağızdan kullanım içindir.

Film kaplı tabletleri bir bardak su ( mL) ile tok karnına alınız. Film kaplı tabletleri çiğnemeyiniz.

TİO-DEXİREN’i her zaman, tam olarak doktorunuzun söylediği şekilde alınlz. Emin olmadığınız zaman doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Doktorunuz TİO-DEXİREN ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz çünkü istenen sonucu alamazsınız.

Doktorunuz tarafından başka şekilde tavsiye edilmedikçe;

Tedavi dozu günde 3 defa bir TİO-DEXİREN 25mg/4 mg film kaplı tablettir. Tedavi süresi gündür.

Günlük toplam doz, TİO-DEXİREN’in içeriğindeki deksketoprofen için 75 mg’ı, tiyokolşikosid için 16 mg’ı geçmemelidir.


Çocuklar ve Bebeklerde Kullanımı

18 yaş altındaki çocuklarda TİO-DEXİREN kullanılmamalıdır.


Yaşlılarda Kullanımı

Yaşlıysanız (65 yaş ve üzerindeyseniz) TİO-DEXİREN’i doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanınız.


Özel Kullanım Durumları

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliğiniz varsa TİO-DEXİREN’i doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanınız.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliğiniz varsa TİO-DEXİREN’i doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanınız.

Eğer TİO-DEXİREN’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


Doz Aşımı ve Tedavisi

TİO-DEXİREN’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Lütfen ilacın ambalajını veya kullanma talimatını da yanınıza almayı unutmayınız.


Kullanmayı Unutursanız:

Almayı unuttuğunuz dozu atlayıp bir sonraki dozu her zamanki zamanında alınız. Birden fazla doz almayı unuttuysanız doktorunuza bildiriniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

TİO-DEXİREN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

  • Eğer TİO-DEXİREN kullanımı konusunda herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
  • Doktorunuza danışarak TİO-DEXİREN kullanımını sonlandırabilirsiniz.

Hamilelik döneminde kullanılır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danişiniz.

Hamile iseniz TİO-DEXİREN kullanmayınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Gebelik döneminde ilaç kullanımı hakkında

Gebelik döneminde ilaç konusunda sıkça sorulan sorular


Emzirme döneminde kullanır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emziriyorsanız TİO-DEXİREN kullanmayınız.

Yan Etkileri

Tüm ilaçlar gibi, TİO-DEXİREN içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, TİO-DEXİREN’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Eller, ayaklar, bilekler, yüz, dudakların şişmesi ya da ağzın veya boğazın yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmelerinde,
  • Vücudun alerji oluşturan maddelere karşı verdiği çok şiddetli yanıt, ani aşırı duyarlılık (anafilaktik reaksiyon),
  • Kaşıntı, deri ve mukoza üzerinde şişmeler (anjiyonörotik ödem),
  • Cilt, ağız, göz ve genital bölgelerde açık yaralar (Stevens Johnson ve Lyell sendromlan),
  • Baygınlık (vazovagal senkop), bayılma,
  • Kan kusma veya siyah dışkı ile kendini gösteren, peptik ülser delinmesi veya kanaması,
  • Hava yollarının daralması sebebiyle nefessiz kalma (bronkospazm),
  • Nefes darlığı,
  • Gırtlak ödemi (laringeal ödem),
  • Çarpıntı.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark edersiniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Peptik ülser,
  • Yüksek kan basıncı,
  • Düşük kan basıncı,
  • Çok yavaş nefes alıp verme,
  • Geçici olarak bilinçte bulanıklık, taşkınlık hali,
  • Anormal karaciğer fonksiyonu testleri (kan testleri),
  • Hızlı kalp atışı,
  • Pankreasta iltihaplanma,
  • Karaciğer hücresi hasarı,
  • Karaciğer iltihabı (hepatit),
  • Böbrek sorunları,
  • Kanda akyuvar hücresi sayısının düşük olması (nötropeni), kan pulcukları saylsının azlığı (trombositopeni),
  • Baş dönmesi (vertigo),
  • Prostat sorunları,
  • Böbrek yetmezliği.

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

  • Mide bulantısı ve/veya kusma,
  • Karın ağrısı,
  • İshal,
  • Sindirim sorunları (hazımsızlık),
  • Sersemlik,
  • Uyuklama,
  • Uyku düzensizlikleri,
  • Sinirlilik,
  • Baş ağrısı,
  • Kızarma,
  • Mide ağrısı, mide sorunları,
  • Kabızlık,
  • Ağız kuruluğu,
  • Şişkinlik,
  • Yorgunluk,
  • Ağrı,
  • Ateş ve titreme hissi,
  • Genel kırıklık, keyifsizlik hissi,
  • Su tutulumu ve vücudun gövdeden uzak bölgelerinde şişlik (örn. ayak bileklerinin şişmesi),
  • İştah kaybı (anoreksi),
  • Duyularda anormallik,
  • Kaşıntılı döküntü,
  • Deri döküntüleri,
  • Akne,
  • Terleme artışı,
  • Sırt ağrısı,
  • Sık idrara çıkma,
  • Adet düzensizlikleri,
  • Bulanık görme,
  • Kulaklarda çınlama (tinnitus),
  • Deride hassasiyet,
  • Işığa karşı duyarlılık,
  • Kaşınma.

Bunlar TİO-DEXİREN’in hafif yan etkileridir,

Daha önce antiinflamatuvar ilaçların uzun süreli kullanımına bağlı sizde bir yan etki meydana geldiyse ve özellikle yaşlıysanız, tedavinin başında herhangi bir karın/bağırsak yan etkisi fark ederseniz (örn. karın ağrısı, yanma, kanama),

Cilt döküntüsü veya ağız içi veya genital bölgede herhangi bir lezyon ortaya çıktığını veya herhangi bir alerji belirtisini fark eder etmez TİO-DEXİREN kullanımını bırakmaz.

Steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar ile tedavi esnasında, sıvı tutulumu ve şişlik (özellikle ayak bileklerinde ve bacaklarda) kan basıncının yükselmesi ve kalp yetersizliği bildirilmiştir.

TİO-DEXİREN gibi ilaçlar, kalp krizi (“miyokard enfarktüsü”) veya inme riskinde hafif bir artış ile ilişkilendirilebilir.

Bağ dokusunu etkileyen bağışıklık sistemi bozuklukları (sistemik lupus eritematozus veya karışık bağ dokusu hastalığı) olan hastalarda antiinflamatuvar ilaçlar, seyrek olarak ateş, baş ağrısı ve ense sertliğine yol açabilir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi gelmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınıza bilgilendiriniz.

Saklanması

TİO-DEXİREN’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında ışıktan koruyarak saklayınız.

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra TİO-DEXİREN’i kullanmayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz TİO-DEXİREN’i kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi

İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş. Veysel Karani Mah. Çolakoğlu Sok. No Sancaktepe/İstanbul

Üretici

Üretim yeri:

İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş. 3. Organize Sanayi Bölgesi Kuddusi Cad. Sok. No:1 Selçuklu / Konya

Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.

TIO-DEXIREN İlaçları

Dexiren 25 mg Film Tablet

DEXİREN TABLET_KETOPROFEN_HY

Dexiren 25 mg tabletin, etken maddesi bir ketoprofen olan, deksketoprofen trometamol&#;dür. Ketoprofen, non steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ) grubunun bir üyesidir. Eklemlerde ve kaslarda ağrı hissini ve inflamasyonu (iltihaplanma) azaltan bir ilaçtır.

Dexiren (ketoprofen) şu durumların tedavisinde reçete edilebilir:

  • Burkulma, incinme ve gerilmelerin neden olduğu ağrılar
  • Bel ağrıları
  • Diş ağrısı
  • Regl sancısı (adet ağrısı, dismenore)
  • Baş ağrısı
  • Migren
  • Romatizmal eklem hastalıkları
  • Dejeneratif eklem hastalığı (osteoartrit)
  • Omurlar arası eklemlerin sertleşmesi ve hareket yeteneğinin azalması ile karakterize romatizmal bir hastalık (Ankilozan spondilit)
  • Eklem çevresindeki yumuşak dokunun iltihabi hastalıkları (bursit ve tendinit)

Dexiren muadili (eşdeğer) ilaçlar:

Ketoprofen içeren Dexiren&#;i oda sıcaklığında (20°C ile 25°C arasında) saklayın. Bu ilacı banyo ve tuvalet dolapları gibi nemli veya sıcak yerlerde saklamayın.

Ketoprofen içeren bazı ilaçlar: Arveles, Deksalgin, Dex-forte, Dexday, Ketavel, Dexmol, Dexiren, Dexofen, Elektra, Ketesse, Leodex, Profenid, Artrocol, Fastjel ve Ketober

Kimler kullanabilir?

Çoğu genç yetişkin Dexiren (ketoprofen) kullanabilir.

18 yaşın altındaki kişilerde, ketoprofenin güvenliği ve etkinliği belirlenmemiştir.

Dexiren bazı insanlar için uygun değildir. Aşağıdakilerden birine sahipseniz Dexiren (ketoprofen) kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın:

  • 65 yaşın üzerindeyseniz
  • Kalbiniz, karaciğeriniz, böbrekleriniz, tansiyonunuz, kan dolaşımınız veya bağırsaklarınız ile ilgili herhangi bir probleminiz varsa
  • Geçmişte ketoprofen veya diğer ilaçlara karşı alerjik reaksiyon geçirdiyseniz
  • Aspirin veya ibuprofen veya naproksen gibi diğer non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlara (NSAİİ’ler) karşı bir alerjiniz varsa
  • NSAİİ aldıktan sonra astım (hırıltılı solunum), burun akıntısı, deride şişme (anjiyoödem) veya kızarıklık belirtileriniz oluştuysa
  • Mide ülseri, mide veya bağırsakta kanama veya midenizde bir yara varsa veya daha önceden vardıysa
  • Yüksek tansiyon hastasıysanız
  • Crohn hastalığı veya ülseratif kolit varsa
  • Kan pıhtılaşma bozukluğunuz varsa
  • Lupus hastasıysanız
  • Gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz ya da emziriyorsanız

Nasıl kullanılır?

Dexiren ilacınızı her zaman yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra alın. Bu, mide rahatsızlığı veya ülser olma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Dozunuzu düzenli aralıklarla alın. Örneğin, doktorunuz Dexiren tableti günde üç kez reçete ederse, her dozu sekiz saat arayla alın.

Doktorunuz ağrınızın ve diğer belirtilerinizin şiddetine ve cinsine göre ilacın dozunu belirleyecektir. İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.

İlaç dozunuzu ve günde kaç kez almanız gerektiği konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyun.

Dexiren (ketoprofen) dozu

Standart doz, doktorunuzun sizin için ne reçete ettiğine bağlı olarak günde 50 mg ila 75 mg’dır (günde 2 veya 3 adet Dexiren tablet). Hastalığınıza ve belirtilerin şiddetine göre günlük mg’a (günde 4 tablet) kadar kullanımı önerilebilir. 

Doktorunuz, romatoid artrit veya osteoartrit gibi kronik eklem hastalıklarının tedavisinde günde iki, üç veya dört defaya bölünerek uygulanmak üzere bir günde toplam ila mg ketoprofen kullanmanızı önerebilir.

Doktorunuz aksini önermedikçe tek seferde çift tablet (25 mg’dan fazla ketoprofen) almayınız. Ketoprofen günde 3 defadan fazla alınmamalıdır.

Ketoprofen jel

Eğer kas ve eklem ağrıları nedeniyle Dexiren Tablet kullanıyorsanız doktorunuz daha az yan etki riskine maruz kalmanız için cilt üzerine uygulanan jeller önerebilir. Cilt üzerine uygulanan jellerin sistemik kan dolaşımına geçmeleri beklenmez. Dolayısıyla sistemik yan etki yapmaları beklenmez.

Ketoprofen içeren jeller, ağrı ve rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak, genellikle günde 1 ila 3 kez kullanılabilir.

Ketoprofen içeren bazı jeller: Artrocol jel, Deksalgin jel, Profenid jel, Fastjel, Elektra jel

Dexiren ilacımı almayı unutursam?

Unuttuğunuz Dexiren Tablet dozunu hatırladığınız anda alın. Ancak bir sonraki ilaç dozunun zamanı çok yaklaştıysa bir kerelik unuttuğunuz ilaç dozunu atlayın.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayın!

Peki, çok fazla Dexiren alırsam ne olur?

Çok fazla Dexiren (ketoprofen) alırsanız, yaygın yan etkilerden bazılarını yaşama riskiniz daha yüksektir. Derhal doktorunuzla iletişime geçin.

Çok fazla ketoprofen içeren tablet veya kapsül almak tehlikeli olabilir. Aşağıdakiler gibi yan etkilere neden olabilir:

  • Uyku hali
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı veya kusma
  • İshal
  • Kusmuğunuzda kan veya siyah renkte kan görmek (mide kanama belirtisidir)
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Kulak çınlaması (tinnitus)

Yanlışlıkla çok fazla ketoprofen alırsanız, hemen doktorunuza başvurun. Hastaneye gitmeniz gerekiyorsa, ilaç paketini veya içindeki broşürü ve kalan ilaçları yanınızda götürün.

Yanlışlıkla çok fazla jel kullanırsanız, size herhangi bir zarar vermesi olası değildir. Ancak çok fazla jel kullanırsanız ve herhangi bir yan etki yaşarsanız, hemen doktorunuza danışın.

Ne kadar süre Dexiren alacağım?

Neden ilaç kullandığınıza bağlı olarak, sadece kısa bir süre kullanmanız yeterli gelebilir. Örneğin, başınız ağrıyorsa veya diş ağrınız varsa, sadece bir veya iki gün ketoprofen almanız gerekebilir.

Romatoid artrit gibi uzun süreli (kronik) bir rahatsızlığınız varsa daha uzun süre ilaç kullanmanız gerekebilir.

Uzun süre ketoprofen almanız gerekiyorsa, doktorunuz midenizi yan etkilerden korumak için proton pompa inhibitörleri gibi mide asidini azaltan bir ilaç yazabilir.

En az yan etki için mümkün olan en düşük dozda tedavinin yapılması hedeflenmelidir. Ne kadar süreyle ketoprofen almanız gerektiğinden emin değilseniz doktorunuza danışın.

Dexiren Tableti uzun süre alabilir miyim?

Dexiren Tablet, uzun süre veya büyük dozlarda kullanıldığında, midede veya bağırsaklarda ülsere neden olabilir.

Bu ilacı uzun süre büyük dozlarda alan kişilerin kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliğine yakalanma riski de vardır.

Mümkün olan en kısa süre için işe yarayan en düşük dozu almak en iyisidir. Ketoprofen ilacınızı çok sık almanız gerekiyorsa veya yüksek doz alıyorsanız, doktorunuzla ağrınız ve olası yan etkiler hakkında konuşun.

Diğer ağrı kesicilerle birlikte alınması

Dexiren 25 mg film tablet, parasetamol ile kısa süre birlikte kullanıldığında genelde sorun oluşturmaz.

Dexiren; aspirin, ibuprofen ve naproksen steroidal olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ’ler) adı verilen ilaç grubuna aittir. Ketoprofeni diğer NSAİİ’lerle birlikte almak, mide ağrısı gibi yan etkiler yaşama riskinizi artırabilir.

Dexiren ilacını; aspirin, ibuprofen, naproksen, diklofenak veya diğer NSAİİ‘ler birlikte kullanmadan önce bir doktora danışın.

Birçok soğuk algınlığı ilacı bir NSAİİ olan ibuprofen içerir. Hem soğuk algınlığı ilacı hem de ağrı kesici olarak NSAİİ almak yan etki yaşama riskinizi arttırır.

Coldaway C, İbucold C ve Nurofen gibi ibuprofen içeren soğuk algınlığı ilaçları ile birlikte başka bir NSAİİ daha kullanmadan önce buna gerçekten ihtiyacınız olduğuna emin olun.

Yan etkiler

Tüm ilaçlar gibi Dexiren de bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir.

Karaciğer problemi olan kişiler için: Ketoprofen ALT ve AST gibi belirli karaciğer enzimlerini artırabilir ve bazı durumlarda karaciğerinize zarar verebilir.

Astımı olan kişiler için: Aspirine duyarlı astımınız varsa ketoprofen kullanmayın. Ölümcül bir alerjik reaksiyona neden olabilir.

Yaygın yan etkiler

Yaygın yan etkileri kişi içerisinde 1’den fazla kişide görülür.

  • baş ağrısı
  • mide ağrısı, gaz, şişkinlik veya iştahsızlık
  • baş dönmesi veya sersemlik hissi
  • mide bulantısı
  • kusma
  • ishal
  • hafif cilt kızarıklığı

Ciddi yan etkiler

Bu ciddi yan etkiler nadirdir ve kişide 1’den azında görülür. Aşağıdaki durumlarda hemen bir doktora danışın:

  • Kızarık, kabarık, kaşıntılı veya şişmiş bir cilt görünümü varsa: Bunlar kurdeşen (ürtiker) veya ödem belirtileri olabilir
  • Kusmuğunuzda veya kakanızda kan varsa: Bunlar mide veya bağırsaklarda kanama olduğunun belirtileridir
  • Şiddetli hazımsızlık, mide yanması, midenizde ağrı veya ekşime, mide bulantısı veya kusma hissi ya da ishal varsa: Bunlar mide veya bağırsakta ülser veya iltihaplanma belirtileri olabilir
  • Cildinizin veya gözlerinizin beyaz kısımlarının sararması: Bunlar karaciğer hasarının veya sarılığın belirtileri olabilir.
  • Nefes darlığı, yorgunluk, ayak bileklerinde veya bacaklarınızda şişlik varsa: Bunlar kalp yetmezliğine işaret eden belirtilerdir.
  • Göğüs ağrınız, nefes darlığınız, halsizlik veya baş dönmesi ya da şiddetli bir anksiyete hissiniz varsa: Bunlar kalp krizi belirtileri olabilir.

Ciddi alerjik reaksiyon

Nadir görülse de ketoprofene karşı ciddi alerjik reaksiyon gelişmesi mümkündür. Ciddi alerjik reaksiyon durumunda zaman kaybetmeden bir acil servise başvurun!

Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:

&#; Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
&#; Hırıltılı nefes alma
&#; Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
&#; Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
&#; Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa

Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bunlar Dexiren 25 mg (ketoprofen) film tabletin tüm yan etkileri değildir. Tüm olası yan etkiler için ilacın kutusundan çıkan broşüre bakın.

Yan etkileriyle nasıl baş edilir?

  • Karın ağrısı, gaz çıkarma, şişkinlik veya iştahsızlık: Bağırsaklarda gaz oluşmasına neden olan yiyecekleri (bezelye, mercimek, fasulye ve soğan gibi) yememeye çalışın. Daha küçük öğünler ile daha sık beslenin. Yavaş yiyip için. Hava yutmamaya çalışın. Gazlı içeceklerden uzak durun. Düzenli egzersiz yapın.
  • Mide yanması, mide ekşimesi: Ketoprofen içeren ilacı tokken, yemekle birlikte veya atıştırmalıkla birlikte veya hemen sonrasında alın. Acılı veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız da yardımcı olabilir.
  • Kusma veya ishal: Bol bol su için. Normalden daha az işemek veya koyu renkli, ağır kokulu idrar yapmak gibi sıvı kaybı belirtileriniz varsa bir eczacı ile konuşun. Eczacı veya doktorla konuşmadan başka bir ilaç almayınız.
  • Baş ağrısı: Dinlenin. Su için. Derin nefes alın. Beyninize bol bol temiz oksijen gitmesi için hareket edin. Baş ağrısı için eczacınızdan bir ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Ketoprofen kullanmaya bağlı gelişen baş ağrısının siz ilaca alıştıkça kısa sürede geçmesi beklenir. Eğer ketoprofen sizde hafiflemeyen baş ağrısına neden oluyorsa hekiminize danışın.
  • Kulak çınlaması: Eğer ketoprofen kullanımı sonrası kulaklarınızda çınlama varsa ve bu durum ilk bir iki günde kendiliğinden geçmiyorsa doktorunuza danışın. İlacınızın değiştirilmesi gerekebilir.
  • Görme duyusunda bozukluk: Bu yan etki geçene kadar araç kullanmayın.
  • Baş dönmesi: Ketoprofen başınızı döndürürse, yaptığınız işi bırakın ve kendinizi daha iyi hissedene kadar oturun veya uzanın. Baş dönmesi hissediyorsanız, araç veya makine kullanmayın. Vücudunuz ketoprofene alıştıkça, bu yan etkiler geçmelidir.
  • Kurumuş, kızarık veya tahriş olmuş cilt: Etkilenen cilt bölgesini nemlendirmek için yumuşatıcı bir krem ​​veya merhem kullanılabilir. Bir hafta içinde iyileşmezse veya endişeleniyorsanız, bir eczacı veya doktora danışın.
  • Cilt kaşıntısı veya döküntüler: Eczaneden satın alabileceğiniz bir antihistaminik kullanmak yardımcı olabilir. Hangi tür antihistaminik ilacın size uygun olduğunu öğrenmek için eczacınıza danışın.
  • Cildin güneş ışığına karşı daha hassas olması: Bulutlu günlerde bile parlak güneşten uzak durun ve yüksek faktörlü bir güneş kremi (SPF 15 veya üzeri) kullanın. Güneş lambası veya şezlong kullanmayın.

Gebelik ve emzirme

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza danışmadan Dexiren 25 mg tablet kullanmayın. Bu ilaç, hamilelik sırasında yalnızca potansiyel yararın potansiyel zarardan daha fazla olması durumunda kullanılmalıdır.

Bu ilacı kullanıyorken hamile kalırsanız hemen doktorunuza danışın.

Eğer gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza belirtin.

Gebelik

Gebeliğin üçüncü trimesterinde Dexiren (ketoprofen) kullanımının fetüste kalp rahatsızlığı riskini artırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle gebeliğin haftasından itibaren hamilelik sırasında ketoprofen kullanmaktan kaçının.

Sizin için daha güvenli olan başka tedaviler olabilir. Parasetamol, gebelik sırasında alınabilecek en güvenli ağrı kesicidir. Parasetamol içeren bazı ilaçlar:

Emzirme

Emziriyorsanız, genellikle Dexiren kullanmanız tavsiye edilmez.

Dexiren 25 mg tablet içerisindeki etken madde olan ketoprofenin anne sütünden geçtiği gösterilmiştir. Dexiren Tablet, anne sütü emen çocukta yan etkilere neden olabilir. Emziriyorsanız doktorunuza mutlaka söyleyin. Emzirmeyi bırakıp bırakmayacağınıza veya Dexiren Tablet kullanmayı bırakıp bırakmayacağınıza karar vermeniz gerekebilir.

Başka bir NSAİİ olan ibuprofen emziren kadınlarda daha güvenlidir.

Diğer ilaçlarla ilgili uyarılar

Dexiren 25 mg (ketoprofen) tabletin etki mekanizmasına yani çalışma şekline müdahale eden bazı ilaçlar vardır. Şunları alıyorsanız doktorunuza danışın:

  • Lityum: Bipolar gibi bazı duygu durum hallerinin tedavisinde kullanılan ilaç
  • Metotreksat: kanser ve romatoid artrit gibi eklemlerde ağrı ve şekil bozukluğuna neden olan
    kronik hastalıkların tedavisinde kullanılabilen bir ilaç
  • Hidantoinler ve fenitoin (epilepsi hastalığı tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Sulfametoksazol (bakteri kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ADE inhibitörleri, diüretikler, beta-blokörler ve anjiyotensin II antagonistleri gibi bazı ilaçlar
  • Pentoksifilin ve okspentifilin (kronik venöz ülserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar)
  • Zidovudin (HIV gibi viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Klorpropamid ve glibenklamid (şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Kinolon antibiyotikleri (siprofloksasin, levofloksasin; bakteriyel enfeksiyonların
    tedavisinde kullanılan ilaçlar)
  • Siklosporin ve takrolimus (organ naklinde veya bağışıklık sistemi hastalıklarının
    tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Streptokinaz ve diğer trombolitik veya fibrinolitik ilaçlar (kan pıhtılarının çözülmesinde
    kullanılan ilaçlar)
  • Probenesid (gut hastalığının tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Digoksin (kronik kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Mifepriston (hamileliği sonlandırma tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (depresyon tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Karbamazepin, barbitüratlar, primidon, rifampisin
  • Makrolidler, anabolizanlar, statinler, etionamid, niasin, izoniazid, fenotiazinler
  • Diflunisal (ağrı tedavisinde kullanılan bir NSAİİ)
  • Kolestiramin (yüksek kolesterol tedavisinde kullanılan ilaç)
  • Metoklopramid ve domperidon tipi mide hareketini hızlandıran (gastrokinetik) ilaçlar
  • Hibiscus (bamya çiçeği), ekinezya (Echinacea angustifolia), kava (Piper methysticum) ve
    salisilat içeren söğüt (Salix alba) ve çayır güzeli (Spiraea ulmaria)
  • Varfarin, heparin, kumarin ve indandion sınıfı kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar
  • Ginkgo (Ginkgo biloba), ginseng (Panax ginseng), sarımsak (Allium sativum), yaban
    mersini (Vaccinium myrtillis), kasımpatı (Chrysanthemum parthenium)
  • Sarı papatya (Anthemis nobilis), at kestanesi (Aesculus hippocastanum), çemenotu (Trigonella foenum graecum), kızıl yonca (Trifolium pratense) ve demirhindi (Tamarindus indicus), meryem ana dikeni (Silybum marianum) gibi bitkisel ürünler
  • Furosemid (ödem tedavisinde kullanılan ilaç)

Doğurganlığımı etkiler mi?

NSAİİ’ler gibi siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen herhangi bir ilaç kullanımı doğurganlığı (fertiliteyi) bozabilir ve hamile kalmayı planlayan kadınlarda kullanılmamalıdır.

Yüksek dozlarda veya uzun süre kullanılması kadınlarda yumurtlamayı etkileyebilir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız veya kısırlık testi yaptırıyorsanız lüzumsuz NSAİİ almayın.

Gebe kalma güçlüğü olan veya kısırlık incelemeleri yapılan kadınlarda, NSAİİ ilaçların ne kadar gerekli olduğu yeniden değerlendirilmelidir. Bu riski taşıyan diğer bazı ilaçların listesi için,

NSAİİ türleri

Parasetamol bu durumlarda daha iyi bir ağrı kesicidir.

Deneyebileceğim başka ağrı kesiciler var mı?

En iyi ağrı kesici ilaç, ağrınız için en uygun olan ilaçtır. Ketoprofen, tıpkı ibuprofen ve naproksen gibi steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAİİ) grubundandır.

Uzun süreli bir NSAİİ almanız gerekiyorsa, doktorunuz veya eczacınız Ketoprofen yerine ibuprofen veya naproksen önerebilir. Bunun nedeni, bu ilaçların kalp problemlerine neden olma olasılıklarının daha düşük olmasıdır.

NSAİİ’ler ağrılarınızı hafifletmekte yeterli gelmezse kodein içeren ya da kodein ile parasetamol kombinasyonu içeren ilaçlar kullanılabilir.

Satın aldığınız ilaçlarla ağrınız kontrol altına alınamıyorsa, doktorunuz ağrınızın hafiflemesine yardımcı olmak için egzersiz veya fizyoterapi gibi başka bir tedavi türü önerebilir.

Ayrıca doktorunuz, daha yüksek doz kodein (daha güçlü bir ağrı kesici) reçete edebilir.

Mide ülserlerine karşı neden dikkatli olmam gerekiyor?

Dexiren 25 mg tablet, uzun süre veya büyük dozlarda alırsanız veya yaşlıysanız veya genel sağlık durumunuz kötüyse midenizde veya bağırsaklarınızda ülsere neden olabilir.

Mide ülseriniz varsa veya geçmişte mide ülseri geçirdiyseniz doktorunuz size Dexiren (ketoprofen) almamanızı önerebilir.

Dexiren 25 mg tablet almanız gerekiyorsa ancak mide ülseri yaşama riskiniz de varsa, doktorunuz midenizi korumak için ek olarak başka bir ilaç daha reçete edebilir. Mide koruyucu olarak bilinen proton pompa inhibitörü ilaçlar mideyi NSAİİ’lerin yan etkilerine karşı koruyabilir.

Mide ülserinin en yaygın belirtisi midenin merkezinde yanma veya ağrıdır. Ancak mide ülseri her zaman ağrıya neden olmaz. Mide bulantısı, mide ekşimesi ve hazımsızlık mide ülserine işaret eden diğer belirtilerdir. Eğer mide ülseri belirtileriniz varsa ketoprofen kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın.

Eğer daha önce mide ülseri geçirdiyseniz ya da mide ülseri yaşama riski altındaysanız midenize daha az zarar verebilecek parasetamol daha iyi bir tercih olabilir.

Soru Cevap

Dexiren ne işe yarar?

Baş ağrısı, diş ağrısı, eklem ağrısı, regl sancısı gibi ağrı durumlarında ağrı kesici olarak kullanılabilir. Kireçlenme ve romatizma gibi uzun süreli tedavilerde de ağrı kesici ve yangı önleyici olarak reçete edilebilmektedir.

Dexiren diş ağrısına iyi gelir mi?

Dexiren 25 mg tablet, diş ağrısı ve baş ağrısı gibi ağrıların tedavisinde etkili olan ketoprofen içerir.

Dexiren regl ağrısına iyi gelir mi?

NSAİİ ilaçlardan biri olan Dexiren 25 mg film tablet, ağrılı regl dönemlerinde ağrı hissinin ve adet sancısının azaltılması amacıyla kullanılabilir. Ancak yan etki potansiyelleri düşünüldüğünde regl ağrısı için ilk tercih parasetamol içeren ilaçlar olmalıdır. Bu yeterli gelmezse ibuprofen içeren ilaçlar tercih edilebilir. Sizin için en uygun ilacı bulma konusunda doktorunuzla konuşun.

Dexiren alırken alkol içebilir miyim?

Evet, Dexiren 25 mg tableti alırken alkol kullanabilirsiniz. Ancak Dexiren Tablet (ketoprofen) alırken alkol almak midenizi tahriş edebilir. Bu, mide veya bağırsaklarınızda ölümcül olabilen ülserlere veya kanamalara yol açabilir. Sigara içmek de bu sorunlara yakalanma riskinizi artırır.

Dexiren kaç yaş için?

65 yaş ve üstü kişiler, bu ilacı alırken artan mide sorunları ve böbrek yetmezliği riski altındadır. Ketoprofenin güvenliği ve etkinliği 18 yaşın altındaki kişilerde belirlenmemiştir. Çocuklarda (hekim önerisi olmaksızın) Dexiren tablet kullanılmamalıdır.


Kaynak: seafoodplus.info &#; seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir