adet gecikmesinden 3 gün sonra gebelik belli olurmu / İdrarda yapılan gebelik testleri - Dr. Alper Mumcu

Adet Gecikmesinden 3 Gün Sonra Gebelik Belli Olurmu

adet gecikmesinden 3 gün sonra gebelik belli olurmu

Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Hamilelik belirtileribaşında herkesin bildiği gibi adet gecikmesi gelmektedir. Ama bu durum herhangi bir hormonal bozukluktan, stresli bir dönemden, yumurtalıklarda oluşan bir rahatsızlıktan ya da yumurtlama döneminde alınmış bir ilaçtan bile kaynaklı olabilir. Anlamanın en kolay yolu gebelik testleridir. Bunun dışında; hamile olduğunuzu anlamanız için gözlemleyebileceğiniz diğer belirtiler


Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin adet gecikmesi dışındaki diğer belirtileri genel olarak şu şekilde olmakla birlikte, unutmamak gerekir ki; bu belirtiler spesifiktir, kişiye özeldir. Tamamı da görülebilir, hiçbiri görülmeyedebilir.

  • Adet gecikmesi seafoodplus.info
  • Mide bulantısı hafta içerisinde
  • Baş dönmesi hafta içerisinde
  • Yorgunluk hafta içerisinde
  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet hafta içerisinde,
  • Sık tuvalete çıkmak hafta içerisinde,
  • Kasık ağrıları hafta içerisinde
  • Kokulara duyarlılık
  • Kabızlık
  • Akıntı hafta içerisinde
  • Ağızda tat değişikliği
  • Mide ekşimesi
  • Vücut ısısında artış
  • Şişkinlik hafta içerisinde

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Adet dönemindeki gecikme sonrasında hamileliğin en büyük belirtilerinden biri halsizlik ve yorgunluktur. Hamilelikte anında ve çok hızlı değişim gösteren hormonlar, fazla salınımdan kaynaklı olarak metabolizmayı yoracaktır. Dolayısıyla hamilelik belirtileri olarak uyku ihtiyacı baş gösterebilir.

Hamilelik döneminin ilk aşaması olan emplantasyon döneminde ilk belirtiler görülür. Bu belirtilerden biri, genelde iki hafta kadar süren kanamalar olabilir. Bu kanamaların sebebi döllenen yumurtanın rahim duvarına yerleşmesidir.

Hamilelik belirtileri ilk haftalarında kasık ağrısı ve kanamanın yanı sıra vajinal akıntılar da yaşanabilir. Akıntı ince beyaz veya şeffaf renkte hafif kokulu olabilir. Hamilelik dönemi için normal karşılanan bu belirti endişe etmenizi gerektirmez. Pamuklu günlük pedlerden kullanabilirsiniz ama kötü kokulu, kaşıntıya sebep olan, anormal miktarda ya da farklı bir renkte bir akıntı ile karşılaşıyorsanız doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Beyaz kokusuz günlük bir pedi geçmeyen bir akıntı hemen hemen her anne adayında görülen bir durumdur.

Gebeliğin kesin bulguları ise, vücudumuzdaki değişlikler ve hislerden ziyade;

  • Gebeliğin kan testinde pozitif çıkması,
  • Ultrasonografide gebeliğin görülmesi,
  • Bebeğin kalp atımlarının duyulmasıdır.

Kanda yapılan gebelik testi (BHSG) ve eczaneden satın alarak yapabileceğimiz idrar yolu belirleme yöntemi olan testler hamileliğe en erken tanı koyulabilmesini sağlar. İdrarda gebelik testlerinden ziyade kan testlerinin daha güvenli olduğunu da bilmek gerekir.

Hamilelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Belli Olur?

Düzenli şekilde adet görüyorsanız ve beklenen tarihte adet olmamış iseniz hamile kalmış olma ihtimaliniz vardır. Eğer hamilelik oluşmuş ise bunu anlamanın en erken yolu kan testi yaptırmaktır. Kan testinde adetin gecikmesine gerek yoktur. Adetinize 4–5 gün kala hamilelik anlaşılabilir. Kanda beta HCG ölçümü yapılarak gebeliğin olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bir diğer yol ise idrar testidir. İdrar testinde adet gecikmesi beklenmelidir. Adetiniz bir hafta geçtikten sonra idrar testi yaptırabilirsiniz.

Hamilelik belirtileri cinsel ilişkiden şu kadar gün sonra belli olur şeklinde bir yorum yapmak doğru olmaz. Kandaki gebelik testleri en erken 10 gün sonra sonuç verir. En ideali, adet dönemi gelmeden gün önce yapılan kanda yapılacak test olabilir ya da adet geciktikten gün sonra test yaptırmaktır. İdrarda gebelik testi ise adet gecikmesinden hemen 1 gün sonra yapılabilir ancak yanılma payı olabileceği için doğru sonuç kanda gebelik testi (beta hcg) yaptırmaktır.

Kimi zaman bu değişimler kişileri korkutsa da, hamileliğin ileri aşamalarında bu duygu durumlarında azalma ya da denge meydana gelebilir.

Bu yeni hayat, hamilelikle beraber gelen ilk değişimler, ruhsal değişiklikler ve vücutta hissedilenler anne adayını hafta boyunca hem heyecanlandırıp mutlu edecek hem de kaygılandıracaktır. Bebeğin sağlıklı doğması, doğumunun sıkıntısız geçmesi, hamileliği boyunca herhangi bir hastalık veya kaza geçirmemek; anne olmayı kabullenmiş olmak, bebeğini en iyi şekilde büyütüp büyütememe korkusu gibi birçok kaygı hamileliğin ruhsal ilk belirtileri olarak baş gösterecek. Her şeyi olumlu düşünmeli, kabullenmeli ve bu kaygıları iyiye dönüştürmeye, belirtileri ve yan etkileri en hafif şekilde atlatmaya çaba göstermelisiniz.

Gebelik testi ne zaman yapılır?

Hamilelik  sperm hücresinin yumurtalık hücresiyle birleşip döllenmesi ile gerçekleşmiş olur. Döllenme olayının başlaması ile birlikte bebek 2. ayın sonuna  kadar embriyo 2. aydan sonrada  fetus olarak tanımlanır. Döllenme başladıktan 5 &#; 6 gün sonra embriyo rahmin içine yerleşir. Bundan  sonra BETA-HCG hormonu salgılanmaya başlar. Anne adaylarının gebe olup olmadıkları bu hormonla ölçülür.

Gebelik Ne Zaman İdrar Tahlili İle Belli Olur?

İlerleyen günlerde kandaki BETA-HCG hormonunun değeri giderek artar. Bundan sonra hamilelik artık idrar tahlilinde de  belli olmaya başlar. Kandaki BETA-HCG hormonunun değeri henüz anne adayı  adet gecikmesi yaşamadan hamilelik hakkında  sonuç verebilir. genelde idrar testlerinde sonuç pozitifse yanlış olma ihtimali görülmez. Ancak sonuç negatif ise henüz çok erken bir  test sonucu olabilir. Bu nedenle bir kaç gün sonra testi yenilemelidir. BETA-HCG hormonu kanla bakılan  bir test tahlili ya da ultrasonla tespit edilemeyen hamilelik testlerinde tercih edilmesinin dışında mol gebelik, düşük, dış gebelik gibi  durumların teşhis ile takibinde kullanılan bir yöntemdir.

Gebelik İçin İdrar Tahlili mi Kan Tahlili mi Daha Önce Sonuç Verir?

İdrardan  yapılan hamilelik testinin doğru sonucu adet döneminin gecikmesinden sonra yapılırsa teşhis edilir. Çünkü BETA-HCG hormonunun  evvela kanda oluşur sonra da idrara ulaşır. Bu nedenle kan tahlilinde anne adayı henüz adeti gecikmeden hamile olduğunu öğrenmiş olur. Gebelikte hamile kalma zamanı anne adayının bol yumurtladığı günlere denk gelir.

Gebelik Ne Zaman Gerçekleşir? Döllenme Kaç Gün Sürer?

Hamilelik annenin yumurtlama döneminde gerçekleşir. Rahme yerleşme zamanı da 6 ila 10 gün alır. Yumurta rahme yerleştikten sonra salgılanan BETA-HCG hormonunun annenin kanına daha sonrasında da idrarına geçmesi belli bir zaman alır ve hamilelik oluşmuş olur sonrasında salgılanan BETA-HCG hormonu kandan sonra 15 gün sonra idrar tahlilinde belli olur. Bu dönemde annenin bir dahaki adet  zamanına denk gelir. Kısacası  hamilelik oluşmuş ise bir sonraki adet  gecikmesine denk gelir.

Gebelik Olup Olmadığını Öğrenmek İsteyen Anne Adayı İdrar Testi İçin Kaç Gün Beklemelidir?

Hamile olduğunu düşünen biri kesin bir sonuç için idrar testi yapacaksa öncelikle adet sürecinin gecikmesini beklemelidir.  Bir hafta sonra idrar testi yaptırmalı şayet sonuç olumsuz çıkarsa test  1 hafta sonra tekrarlanmalıdır. 2. yapılan testin sonucu  daha güvenilir olacaktır.

Bebek isteyen anne adaylarının yaptıkları bütün tahlillerinin  sonucu pozitif veya negatifte olsa adet  dönemlerinin gecikmesiyle hemen güvendikleri bir doktora başvurmaları daha doğru olur. Çünkü yaptırdıkları tahlillerin sonucu hamilelik pozitif olsa bile bu sağlıklı bir hamilelik olmayabilir anne adayı dış gebelikte  geçiriyor olabilir. Bundan dolayı anne adayları kesinlikle bir doktora başvurmalıdır.

İdrar testinde sonuç pozitif görünüyor ise ultrasona ne zaman girilmeli?                                                                

Beklenen adet dönemi  normal zamanından 1 hafta sonra olduğunda yani geciktiğinde gebelik 5 haftalıktır. Bu zamanda yapılan bir vajinal ultrason ile gebelik kesesi mutlaka belli olur. Karından yapılan bir ultrason sonucunda da hamileliğin belli olması için hamileliğin seafoodplus.infoında olması gerekir yani anne adayının adet dönemi 2 hafta gecikmiş olmalıdır.

Kaynak: seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir