şit aleyhisselam kimdir / HZ. ŞİT (A.S.) KİMDİR? - Hz. Şit’in Hayatı

Şit Aleyhisselam Kimdir

şit aleyhisselam kimdir

Hz. Şit Kimdir? Hz. Şit'in Hayatı Ve Kıssası… Hz. Şit'in Özellikleri Nelerdir?

Hazreti Şit Kimdir?

 İlk ve son peygamber arasında farklı peygamberler gelip gitmiştir. Her peygamberin kendine göre bir vazifesi ve mucizesi vardır. Hz. Şit, ilk peygamber Hz. Adem'in beşinci oğludur. Hz. Adem'den sonra ikinci peygamber olarak gönderilmiştir. Şit ismi Süryanicede "Allah'ın hibesi" anlamına gelir. Hz. Adem'in çocukları arasında kendisine en çok benzeyen, en fazla sevilen, en güzel ve faziletlisi olan Hz. Şit, kardeşi Kabil'in diğer kardeşi Habil'i öldürmesinden sonra tek olarak dünyaya gelmiştir.

 Hazreti Şit Hayatı ve Kıssası

 Hz. Adem ve Havva'nın çocukları Kabil ve Habil arasında geçenlerden sonra, Allah onlara salih bir evlat olarak Şit'i gönderdi. Şit, Hz. Adem'in çocukları arasında en salihli ve iyi amelli olandı. Aynı zamanda son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.)'in nurunu taşıyordu. Bu nedenle Adem çocukları arasında en sevileni oydu. Saliha isminde iffetli bir müminle evlendi ve evlilikten doğan oğluna ilmi ve İlahi sırları aşıladı.

 Hazreti Şit Özellikleri

 Hz. Şit, alnında parlayan nur nedeniyle iyi kalpli ve temiz bir mümindi. Ölümünden önce halifeliği oğluna veren Hz. Şit; kimya, sanayi, ilim, matematik, hikmet gibi pek çok şeyle ilgilenir ve bildiklerini paylaşırdı. İnsanlığın dünyaya yayılmaya başladığı bir dönemde peygamber olan Hz. Şit, onlara İslam'ın güzelliklerini ve emirlerini öğretmeye çalıştı. Bu nedenle onun döneminde dünyaya huzur ve iyilik hakimdi. Haram ve kötülüklerden kaçınarak birbiriyle iyi geçinen insan toplulukları vardı. Hz. Şit, kazzaz, Hallac ve nessac olarak çalışırdı. Ayrıca örgü ve dokumacılığın da ilk kurucusuydu.

Hz. Şit (a.s.) Kimdir?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Şit

Şit (İbranice: שֵׁת, 'Šēt;'Grekçe':' Σήθ, Sḗth; Arapça: شيث, romanizasyonŠīṯ), Tevrat anlatılarına göre Âdem'in üçüncü çocuğudur. Âdem'den sonra Dünya'ya gönderilen ikinci, Dünya'da doğan ilk peygamberdir.[kaynak belirtilmeli]

Kabil'in Habil'i öldürmesinden beş yıl sonra diğer kardeşlerinin aksine ikiz olarak değil, tek başına doğmuştur. Şit'in bir ismi de Şis'tir. Şis, İbranicedeYahweh'inhibesi anlamına gelmektedir.

Kitâb-ı Mukaddes'te Âdem'in 130[1] yaşındayken Şit'in babası olduğu, Şit'in de Enoş'un babası ve Kenan'ın büyükbabası olduğu geçmektedir.[2]

İslam'da Şit[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.