tetanoz ölüm oranı / Tetanoz tedavi edilemiyor | monash.pw Topaloğlu Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Tetanoz Ölüm Oranı

tetanoz ölüm oranı

Tetanoz Nedir?

Tetanoz, toz, kir ve toprakta yaşayan bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır.

Tetanoza, anaerobik bir spor oluşturan Clostridium tetani tarafından üretilen bir nörotoksin neden olur. Tetanoz sporları, toprak da dahil olmak üzere çevrede yaygındır. Uzun süre hayatta kalabilirler.
Tetanoz insandan insana bulaşmaz. Bulaşma, sporların vücuda, genellikle bir delinme yarası yoluyla, ancak aynı zamanda önemsiz, fark edilmeyen yaralar yoluyla, enjeksiyon yoluyla, ilaç kullanımı yoluyla ve bazen de karın ameliyatı yoluyla meydana gelir.

Tetanoz nasıl yayılır?

Tetanoz insandan insana bulaşmaz. Tetanoz bakterileri derideki kesik, sıyrık veya hayvan ısırığı gibi bir açıklıktan vücuda girdiğinde bir kişi tetanoz ile enfekte olur.

Tetanozun belirtileri nelerdir?

Tetanoz semptomları genellikle bakterilerin vücuda girmesinden sonraki 14 gün içinde başlar. Tetanoz bakterileri, ağrılı kas spazmlarına (kasların gerilmesine) neden olan bir zehir üretir. Tetanoz, çene kası o kadar gerginleşip kilitlenebildiği için &#;çene kilitlenmesi&#; olarak da adlandırılır.

Tetanozun riskleri nelerdir?

Tetanoz semptomları zamanla kötüleşir. Kas spazmları tüm vücuda yayılabilir ve o kadar şiddetli olabilir ki, omurga dahil kemikleri zedeleyebilir. Zehir solunum kaslarına (diyafram) yayılırsa tetanoz ölüme neden olabilir.

Tetanoz olmayı nasıl önleyebilirim?

Tetanoz olmamanın en iyi yolu aşı olmaktır. Tetanoz aşısı diğer aşılarla kombine edilerek tek atışta birçok hastalığa karşı koruma sağlanır. Tetanoz aşısı güvenlidir. Aşıyı yaptırmak, hastalığa yakalanmaktan çok daha iyidir.

Tetanoz nasıl tedavi edilir?

Tedavi şunları içerebilir:

  • Antibiyotikler
  • Sakin bir ortama sahip yatak istirahati (loş ışık, azaltılmış gürültü ve sabit sıcaklık)
  • Zehri nötralize eden ilaç (tetanoz immün globulin)
  • Diazepam gibi kas gevşeticiler
  • Sakinleştirici
  • Yarayı temizlemek ve zehir kaynağını ortadan kaldırmak için ameliyat.
  • Oksijenli solunum desteği, solunum tüpü ve solunum makinesi gerekebilir.

Tedavi olmadan, enfekte 4 kişiden 1&#;i hayatını tetanoz yüzünden kaybetmektedir. Tedavi edilmemiş tetanozlu yenidoğanlarda ölüm oranı daha da yüksektir.

Baştaki veya yüzdeki yaralar, vücudun diğer kısımlarındaki yaralardan daha tehlikeli görünmektedir. Kişi akut hastalıktan kurtulursa, iyileşme genellikle tamamlanır.

&#;Uzayı Keşfedelim!&#; başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da İyi Yaşa kategorisine geri dönebilirsiniz.

İyi YaşaTetanozTetanoz Hastalığı Nasıl Tedavi EdilirTetanoz NedirTetanoz Tedavisi

Dikkat tetanoz öldürebilir!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sesin Kocagöz, "Bulaştığında ölüm oranı yüksek olan tetanozdan korunmak için yetişkinlerin 10 yılda bir aşılanması gerekiyor" dedikten sonra şu bilgileri verdi:

Ölümcül sonuçlar doğurabilir

?Halk arasında genellikle paslı çividen bulaştığı bilinen tetanozun aslında pek çok yerden bulaşma nedeni var. Geçtiğimiz günlerde evde et keserken elini kesen ve bu yaralanmayı önemsemeyerek tetanoz olan bir kadın hayatını kaybetti?

Tetanoz, halk arasında kazıklı humma ya da çene kilitlenmesi olarak bilinen bir hastalıktır. Bu hastalığın nedeni toprak, toz, hayvan dışkıları ile bulaşmış kirli yaralanmalar sonrası bulaşan bir mikroptur. Mikrop bu tip yaralanmalarda oluşturduğu zehiri ile sinir sistemine geçer, kas felçlerine neden olarak ölümcül sonuçlar doğurur. Hastalığa yakalanıldığında ölüm oranı yüksektir. O nedenle önden aşı ile korunmak çok önemli.

Örneğin geçenlerde bir hanım et keserken elini de kesiyor ama dikkate almıyor. Daha sonra pansuman yapıyor ama ne yazık ki tetanoz mikrobu yara hem geç hem de iyi temizlenmediği için hastalık oluşturuyor. Olaydan bir süre sonra önce kestiği ve yara olan parmağında uyuşma başlıyor ve çenesini kilitleyene kadar ilerliyor. Hastalığın teşhis edilmesi güç olduğu için zaman alıyor ve en sonunda yoğun bakımda hayatını kaybediyor?

Küçük yaralanmaları önemseyin

Zaten en çok görülen olgular büyük yaralanmalar yerine küçük yaralar nedeniyle oluşmaktadır. Bunun bir nedeni büyük yaralara tetanoz riski ile uygun bir şekilde müdahale ediliyor, ama küçük yaraların pek önemsenmiyor?

Ülkemizde devlet tetanoz aşısını, yeni doğan aşılama programında, ilkokul bir (yani yaşta) ve lise birdekilere ( yaş) normalde uyguluyor. Yetişkinlerde ise bu durumda ortalama risk 25 yaş civarından sonra başlıyor diyebiliriz. Çünkü aşının koruyucu etkisi yavaşladığı için en son yapılan aşı dozundan sonra ortalama her 10 yılda bir hatırlatma dozunun uygulanması gerekiyor. Sağlık kurumlarında her türlü kirli yaralanma sonrasında kişiler ülkemizde aşılanıyor?

Bulaştıktan sonra tedavisi güç..

Tetanoz mikrobu ilginçtir. Kendini dış ortamda canlı tutabilecek bir duruma spor denilen forma gelmesi ile ulaşabiliyor. Bu forma geçince de on yıllarca toprakta canlı kalabiliyor. Uygun ortam bulduğunda ki bu da özellikle kirli ve iyi temizlenmeyen yaralar olup, üremeye başlıyor.

Bu yaradan salgıladığı zehirle tüm vücutta sinir sistemi yolu ile felç ve kasılmalara neden oluyor. Kişinin bilinci kaybolmuyor ama solunum sistemi felci gelişirse solunumu bozuluyor ve kişi en çok solunum yetmezliğinden kaybediliyor. Bu aşamada artık mikrobu öldüren antibiyotiğin de faydası olmuyor. O nedenle hastalık bulaştıktan sonra tanısı ve tedavisi hem güç hem de bu aşamaya gelinince de iyileşme oranı azalmaktadır.

Her türlü yaralanmada risk var

Her türlü deri yaralanmasında bu riski düşünmek lazım. Sanıldığı gibi sadece paslı çivi tek neden değildir. Her tür kirli yaralanma önce temiz sabunlu su ile sonra da oksijenli su ile yıkanmalı. Ardından alkol ve tentürdiyot gibi bir dezenfektan ile temizlenmeli. Ayrıca hayvan ısırıklarında da hayvanın ağzında da taşıyıcılık olduğundan bu mikrobun da diğer mikroplara ek olarak risk olduğu akılda tutularak aşının yapılması gerekir.?

Bizim sağlık

Bu Habere Tepkiniz

30 yıl aradan sonra gelen tetanoz vakası

Tetanoz vakası, Amerika Birleşik Devletleri&#;nin Oregon eyaletinde yılında, 30 yıllık aranın ardından görülmüştü.

Oregon&#;da doğduğundan beri hiç aşı olmayan 6 yaşında bir çocuk, &#;de ailesinin çiftliğinde oynarken alnını kesti. Yara evde temizlendi ve dikildi. Altı gün sonra aile çocuğu hastaneye götürdü. Doktorlar çocuğu tedavi etmeye başladılar. Çocuğun rahatsızlığı toprakta bulunan bakteriyel sporların neden olduğu ağrılı ve hatta ölüm riski taşıyan tetanozdu.

Portland&#;daki OHSU Doernbecher Çocuk Hastanesi&#;nde pediatrik enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Dr. Judith Guzman-Cottrill, karanlık bir odada sedasyon (sakinleştiricili tedavi) yapan çocuğun tedavisiyle ilgilendi. Bu süreçte çocuk, tetanozun yol açtığı saldırgan spazmları durdurması için ilaçlar kullanmasına rağmen, yanında bulunan bir kişi normal bir sesle bile konuşsa, tüm vücudu geriliyordu.

Guzman-Cottrill ve ekip arkadaşları, bu hafta çevrimiçi bir dergi olan Morbidity and Mortality Weekly Report&#;ta (Hastalık ve Ölüm Oranı Haftalık Raporu) çocuğun durumunu açıkladı. Raporda, çocuğun, hastanede 47 gün yoğun bakımda olmak üzere 54 gün geçirdiği yazıyor. Çocuğun, hastaneye girdikten 50 gün sonra yardım alarak 20 feet yürüyebildiği ve hastaneden ayrıldıktan sonra, 17 gün rehabilitasyon tesisinde tedavisine devam ettiği açıklandı.

Rapordaki dikkat çekici bir ayrıntı ise, ebeveynlerinin hiçbir aşı yaptırmadığı çocuklarının bu tedavilerden sonraki hastane bakım faturası bin dolara ulaşmasıydı (hava ambulansının maliyetini, rehabilitasyon tesisinde kalmayı ve gerekli bakım hizmetini içermiyor).

Tetanoz aşısı nedir? Çocuklukta yapılan aşı bizi ömür boyu korur mu?

Tetanoz hastalığının oluşması için birçok faktör var. Tetanoz, vücuttaki bir yaradan oluşabilmektedir. Steril olmayan metal aletlerden, yanıklardan, ya da vücuda batan demir, metal cisimlerden ortaya çıkabilir. Tetanoz bulaşıcı bir hastalık olmasına rağmen aşı ile korunulabilir.

Çocukların, yaşamlarının ilk yıllarında tetanoz koruması içeren beş doz; okul çağında ise takviye aşı olmaları gerekmektedir. Yetişkinlerin korunmalarını sağlamak için ise her 10 yılda bir destek dozu almaları gerekiyor. Hamilelerin ise daha önce yapılmış olsa bile tekrar aşı olmaları gerekir.

Unutulmaması gereken nokta ise, ne aşılamanın ne de enfeksiyonun, tetanoza karşı ömür boyu bağışıklık kazanmadığıdır.

Tetanoz vakası ve aşı tartışmaları

Twitter&#;da, Can Kemal Özer isimli yazar aşı karşıtı bir tweet attı. Özer, &#;7 bölgeden aynı zamanda doğan aynı gelir seviyesinde bin bebeğe 3 yıl tüm aşıları yapalım. Bin bebeğe aynı süre hiç aşı yapılmasın. 5 yıl izlensin. Hangisi daha çok hastalanır, hangisi hangi hastalıklara yakalanır görelim. Neticeye göre hüküm verelim. Var mısınız?&#; şeklinde bir yorumda bulundu.

AŞI TEKLİFİ:

7 bölgeden aynı zamanda doğan aynı gelir seviyesinde
BİN bebeğe 3 yıl tüm aşıları yapalım
BİN bebeğe aynı süre hiç aşı yapılmasın

5 yıl izlensin

■ Hangisi daha çok hastalanır
■ Hangisi hangi hastalıklara yakalanır
Görelim
Neticeye göre hüküm verelim
Var mısınız?

— Kemâl Özer كمال اوزر (@cankemalozer) March 5,

Can Kemal Özer&#;in bu ilginç teklifine gelen tepkileri sizler için derledik;

Aşılar zaten yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda insan sağlığını olumsuz etkileyen hastalıkları eradike etmek adına ortaya çıkarılmıştır, şuan tekrardan başa dönerek aşının faydalılığını sorgulamak gereksizdir, aşının çıkış amacını düşünüp sorguladığımızda her düşünen bireyin +

— Nurdan Aydın (@nurdaanaydin) March 7,

4 yıldır aynı yerde Aile hekimi olarak görev yapmaktayım; bu süre zarfında binlerce bebeğe ve çocuğa aşı yaptık ama; benden önceki dönemde 1 yaş aşısı yapılmayan bir çocukta ( doğumlu) kızamık hastalığı ortaya çıktı..! Tanı kesinleşmonash.pw anlatabildim mi..!

— Mehmet C. Ünlüsoy (@Mehmet_C_06_63) March 6,

Abi sen olayı çok karıştırmışsın önce ateş sonra tekerlek, aşı en sonraki kısım. Sıralamaya böyle devam etmelisin

— 🍁Düşünen Hayvan🦎 (@dusunenhayvan_) March 7,

asi olmayan zamanlarda sakat lalan olen yeterince cocuk var zaten asik veysel bile gozlerini bu yuzden kaybetmis onlara sayin

— miroglu (@miroglu) March 6,

Ülkemiz çocuk felcinden arındı. Nasıl oldu sizce ? Son çocuk felci vakası kasım ’de Ağrı ‘da görüldü. Bu bilgi ile gözleri dolar insanın

— Beyhan Bulgurlu (@beyhangoksan) March 7,

Bütün aşı karşıtlarına sorduğum soruyu soruyorum daha cevap veren olmadı; çocuğunuz kaza geçirip açık yarası olsa tetanoz aşısı, sokak köpeği ısırsa kuduz aşısı yaptırmaz mısınız? Yaptırırsanız neden? Çocuğunuzun kuduz olma riskini göze alır mısınız?

— brez alp dede (@pandispanya_) March 7,

monash.pw?s=21

Mesela bebeğe kızamık aşısı yapmamak demek, bunların içinden bir tanesinin ensefalit (beyin iltihabı) olmasını ve sakat kalma yahut ölme ihtimalini kabul etmek demektir. Kim bebeği için bu ihtimali kabul eder?

— فيضي (@drfeyzauzum) March 6,

Kaynak; monash.pw

Tetanoz tedavi edilemiyor

Haberin Devamı

Bu nedenle üretim yapılan yerlerede, hurdalıklarda, inşaat alanlarında beslenen kedi ve köpeklerde koruyucu olarak uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Av ve kurtarma köpekleri de koruyucu olarak aşılanması gereken gruplar arasında. Yine vücuda herhangi bir yabancı cisim batması durumunda aşı olası riskleri ortadan kaldıracaktır. Cerrahi operasyonlar öncesinde tetanoz aşı uygulaması temel prensiplerimiz arasında yer alıyor.
*
Tetanoz farklı yollarla kolayca bulaşabilen ve tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Paslı olsun olmasın sivri cisim batması ve yaralanmalar, diğer hayvanlar tarafından ısırılma, pisipisi otunun neden olduğu yaralar, ağız boşluklarında oluşan yaralar, doğum sırasında oluşan yaralanmalar, yeni doğan yavrularda göbek kordonu hasarları tetanoza zemin hazırlayabilir. Tetanoz enfeksiyonu clostridium tetani etkeninin vejatatif formunun ya da sporlarının deri, mukoza sıyrıklarından girmesi sonucu ortaya çıkar.

Haberin Devamı

KULUKKA SÜRESİ

günlük kuluçka süresi sonrası sinir sistemi, kalp, akciğer ve tüm kasları etkiler. Vücut kaslarında sertleşme, 3. göz kapağında sarkma, kulaklar ve kuyruğun sürekli dik pozisyonu tetanoz belirtileridir. Enfekte hayvanda vücut ateşi 42 santigrat dereceye kadar çıkabilmektedir. Çeneyi kullanamama, yutkunamama, çiğneyememe, ağzı açamama tipik semptomlardır. Dışarıdan gelen ses, ışık gibi etkenlere aşırı duyarlılık da enfekte hayvanlarda görülebilir.

ÖLÜM ORANI YÜKSEk

Yaygınlığı ve yakalanma riski en yüksek hastalıkların başında gelen tetanozda ölüm oranı yüzde 95’tir. Tetanozda aşılama ile bağışıklama oranı da oldukça yüksektir.
Bir aşı bir hayat kurtarır risk almaya değer mi?
Sağlıkla kalın.

#Bursa#B&#;lge#İnsan

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır