bebeklerde batikon kullanımı / Bebeklerde Sünnet - Antalya Narkozsuz Sünnet | Op Dr Muzaffer Zorlu Sünnet Yazıları

Bebeklerde Batikon Kullanımı

bebeklerde batikon kullanımı

Onarım, Yara ve Yanık

CERRAHİ YARALAR:

         Ameliyat sonrası yara bakımları cerrahın önerdiği şekilde yapılmalıdır. Zira her cerrahi işlemin ve her cerrahın tarzı ve deneyimi farklıdır. 

      Bizim ameliyatlarımızda aksi bildirilmedikçe ilk 48 saat su ile temas yoktur. Genellikle 24 saat sonra ilk pansuman açılır ve tarif edildiği gibi pansuman yenilenir. Dikişlerin üzeri baticon ile silindikten sonra kuruması beklenip, ince bir tabaka oluşturacak şekilde antibiyotikli pomad sürülerek gazlı bez ile kapatılır. 48 saat sonra pansuman açıldığında öncelikle bebek şampuanı ile yıkanır. Baticon ve pomad uygulanarak açık bırakılır. Yüz bölgesindeki dikişler 24 saat sonra bile pomad sürülerek açık bırakılabilir; özellikle istenmemişse baticon uygulanması gerekmez. Krem veya pomad sürerken çok ince bir tabaka uygulanmalı, dudak parlatıcısı gibi görünmelidir. Aşağıda solda kötü yıkanmış, üzerinde kabuklanmaları bile temizlenmemiş, uygun olmayan bir dikiş; sağda ise temiz yıkanmış ve kremlenmiş bir dikiş görülüyor.

      Alçı, korse, özel giysi veya sentetik atel kullanan hastalar pansumanlarını aynı şekilde yaptıktan sonra korse/atellerini kullanmaya devam edeceklerdir. Yara yerini yıkamaktaki amacımız kan, kabuk, pıhtı ve eski krem artıkları ile ölü dokuların uzaklaştırılmasıdır. Okşar gibi yapılan yıkamalar istenilen sonucu vermemektedir. Aşırı krem sürüldüğünde cilt yumuşar / cıvık bir hal alır ve rengi açılır. Bu durumda BİR pansuman krem/pomadsız yapılır, bol baticon uygulanır. Sonra eski sıklığında devam edilir.

gallery/cerrahi1
gallery/cerrahi2

GÖBEK BAKIMI     

GÖBEK BAKIMI Malzemeler:Temiz gazlı bez veya tülbent veya pamuk, %70 alkol

GÖBEK BAKIMI Bakım işlemi: Göbek kordonu kesildikten sonra kalan göbek kısmı alkollü bez ile aşağıdan yukarıya doğru temizlenmelidir. Ardından göbek kuru gazlı bezle sarılmalıdır.

** Kesinlikle antibiyotikli merhem, batikon gibi şeyler kullanılması önerilmemektedir. Batikon kullanılacaksa bakımdan hemen ciltteki batikon sonra alkol veya izotonikle temizlenmelidir.

** Hafif göbek iltihabında da sadece alkol kullanılması yeterlidir.

** Göbek genelde gün içinde kuruyup düşer. Göbek nemli kalırsa yumuşar ve düşme zamanı uzar. Bu nedenle göbek banyodan hemen sonra kurulanmalı, bezin dışında kalacak şekilde tutulmalıdır.

** Göbekte kanama ve akıntı varsa doktora danışılmalıdır.

** Göbek bakımı göbek düştükten sonraki günde de yapılmalıdır.


BU BİLGİLER 
TEMEL AİLE HEKİMİ tanı tedavi rehberi
VE PEDİATRİST tanı tedavi El kitabı
KİTAPLARIMDAN
DERLENMİŞTİR.

DAHA GENİŞ ve GÜNCEL HALİ İÇİN

KITAPLARIMA VEYA   ANASAYFAYA BAKINIZ


Yenidoğan g&#;bek bağı bakımına dair ipu&#;ları

Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve yapışkan olan göbek bağı özelliğini yavaşça kaybetmektedir. Rengi sarıdan kahverengiye doğru değişir. hafta içinde düşer. İşte bu süre zarfında var olan üç metot arasında yapılan araştırmaların her birinde aynı sonuçlar elde edildiği için %70 alkol ile ya da batikon ile ya da sadece kuru bakım yapılarak göbek bağı bakımı yapılabilmektedir. Bakım yapılırken sadece mandalın üst kısmı değil aynı zamanda altında kalan bölgenin de bakımı yapılması da önemlidir. Onu da mandalı sağa ve sola hareketlendirerek yapmak kolaylık sağlar.

ZAMANINDAN ÖNCE KOPARILMAMALI

Göbek bağının iyice kuruyarak kendi kendine düşmesini beklemek gerekir. Buna yardımcı olabilmek adına kuru bez ile kapatılmamalı ve mümkün olduğunca açık hava ile temas edilmesi sağlanmalıdır. Ama kesinlikle zamanından önce koparılmamalı çünkü böyle bir işlem yapılırsa bağın içinde olan üç damarın kapanması için gereken sürenin sağlanmadığı ve dolaysıyla kanamanın oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden bağı zamanında düşse bile bazı bebeklerde hafif kan lekeleri oluşabilmekte ve daha sonra tamamen kurumaktadır. Eğer göbek bağından gelen kan miktarı fazla veya birkaç günden fazla olursa doktora gidilmeli ve doğumda yapılan k vitamini iğnesi yeniden tekrar edilmeli. Israrcı devam eden kanamalar muhakkak araştırmalı ve kanama nedenlerine bakılmalıdır. 

BEBEĞİNİZİN GÖBEĞİNE MÜDAHALE ETMEYİN

Enfeksiyondan korumak adına göbek bağına herhangi bir losyon ya da bitkisel ürünler sürülmemeli. Saç kurutma makinesi ile kuruması için müdahale edilmemeli. Bebek bezi özellikle ıslak kısımları göbek bağına değmemeli ve mümkünse sık aralıklarla değiştirilmelidir. Bez bağlanırken üst kısımları bağın dışında kalacak şekilde katlanmalı.

BANYO YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN

Göbek bağı düşmesi ile banyo yapmak arasında bir zıtlık söz konusu değildir. Bağ düşecek diye bebeğinizi yıkamayı ihmal etmeyin. Aksine bu durum bağın iltihaplanmasına neden olabilir. Bu yüzden bebeğinize haftada kez rahatça banyo yaptırabilirsiniz. Banyodan sonra bağın kuru bez ile kurutulması ıslak bir şekilde kapatılmaması ve bu gibi durumlarda gerekirse batikon veya alkol ile dezenfekte edilebilir. Eğer Göbek bağından yeşil akıntı ve/veya pis koku geliyorsa çevresinde kızarıklık veya şişlik oluşuyorsa bu bebeğinizde omfalit (göbek deliği iltihabı) işaretidir. Hiç zaman kaybetmeden doktora başvurun. Ayrıca erken veya geç düşen göbek bağı enfeksiyon için müsait bir ortam yaratmaktadır. Bu gibi durumda da doktorunuza danışın. 

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır