opel astra 1.4 turbo lpg tüketimi / Astra J T+LPG km yakıt tüketimi. | DonanımHaber Forum

Opel Astra 1.4 Turbo Lpg Tüketimi

opel astra 1.4 turbo lpg tüketimi

Astra Turbo hp LPG Yakıt Tüketimi (Prins Silverline)

Arkadaşlar merhaba,

model Astra hp Turbo Otomatik Vites aracımın benzin ve lpg kullanımında yakıt tüketimine yer vereceğim.

yılı Eylül ayı başında aracımı km&#;de aldım. Araçla ilgili ciddi düzeyde araştırma yaptım.

Aracıma Kasım ayında motor bakımı yaptırdım. Aralık ayında ise km&#;de, işinin erbabı olan MOCAN OTOGAZ&#;da Prins Silverline LPG montajı yaptırdım.

1- Benzin ile Yakıt Tüketimi

İlk olarak, HP Turbo olan hatchback J kasada fabrikasyon yakıt tüketimi şehiriçi/şehirdışı sırasıyla lt/lt.
sonrası olanlar ise fabrikasyon yakıt tüketimi şehiriçi/şehirdışı sırasıyla lt/lt.

Benim aracım, Ankara&#;da az trafiğe girdiğim zamanlar km&#;de yaklaşık litre tüketime sahipken, trafiğe girdiğim zaman litre tüketimi vardı. Her aldığım benzin litresini ve gidilen mesafeyi not ettim. Buna göre 55 litre benzin ile en az km, en fazla km yol yaptım şehir içinde. Ortalama km&#;de 9 litre tüketimi oldu diyebiliriz. Kullanımım ise ne fazla sakin ne de çok agresif idi.

2- LPG İLE YAKIT TÜKETİMİ

Mocan Otogazda takılan Prins Silverline sonrası izlediğim tüketim değerlerine göre, 29 litre gaz ile km ile km şehiriçi yol kaydettim. Buna göre aracın şehiriçi ortalama LPG tüketimi km&#;de litre olarak hesaplanmaktadır. Bu arada, LPG taktırdıktan sonra, benzinde kullanım şekline göre, biraz daha agresif kullandığımı söylemeliyim. Sakin kullanımda şehiriçinde 29litre gaz ile rahatlıkla km yapacaktır. KIŞ ŞARTLARINDA OLDUĞUMUZU DA GÖZ ÖNÜNDE TUTMAK GEREKİR.

Yakın zamanda şehirdışına gideceğim, tüketim verilerini ayrıca paylaşacağım.

3. HANGİ MARKA LPG:

LPG’li araç almaktansa, LPG’siz alıp, gerekirse daha fazla masraf yapıp kendim taktırmak isterim. Ki sonradan karşıma sürpriz arızalar maliyetler çıkmasın.

Astra turbo araç için bir çok markanın LPG uygulaması mevcut. Ancak araştırdığınızda en çok Lavoto OBD2 sistemin montajının yapıldığını göreceksiniz. Özellikle İstanbul’daki bir LPG montaj firmasının çok sayıda video paylaşımı var, ağırlıklı olarak Lavoto OBD2 uygulamışlar ancak Prins de uygulamalarını anlatan videoları da var. Başka markaları da (Atiker Gold vs.) Astra turbo için uygulamışlar.

Şunu belirtmeden geçemeyeceğim, o firmayı reklamı ön planda bir firma olarak algıladım. İlla ki binlerce araca montaj yaptıkları için işçilikleri iyidir ama benim içime sinmedi. Dahası, hem Prins Silverline için hem de Lavoto OBD2 için Ankara’dan daha uygun fiyatlar aldım. Kaldı ki Ankara’da Mocan Otogaz gibi bir firma varken, kalkıp da İstanbul’a gitmem ahmaklık olurdu.

LPG konusundaki en temel 2 kriter, doğru kit seçimi ve doğru montajdır. Turbolu bir araç için, Lavoto’ya göre TL daha fazla fiyatı olan Prins Silverline’ı seçtim. Enjektörden tıkır tıkır ses gelmiyor, çok sessiz, hızlanma, yakıt tüketimi gayet başarılı. 35litrelik Prins marka simit tank takıldı.

kuruş olan yakıt tüketimim, 35 kuruş civarına düştü. Bu demek, %45’in üzerinde, %50’nin altında bir tasarruf sağladım. Litre bazında, km’de 9 litre benzin tüketimim, litre gaz tüketimine döndü (daha sakin kullanırsam, 10litre altına çok rahat düşecektir). Yılda km yapan biri, 1 yıl içinde lira tasarruf edecektir, 1 yılda LPG maliyeti amorti edecektir.

MARKADA KARARSIZ KALAN ARKADAŞLAR, PRİNS TAKTIRIN, gözünüz arkada kalmaz. Mesele sadece tasarruf değil, aracın ivmesi, tepkimesi de göz önüne alınmalıdır. İkinci tercih Lavoto OBD2 olmalı. Üçüncü bir tercih ise şu an için olmamalıdır.

Önceki üç aracıma da Mocan Otogaz’da BRC kiti taktırmıştım, inanın en ufak bir sıkıntım olmadı. Sadece bir defa ısı sensörü bozulmuştu, onu da gittim iki dakikada değiştirdiler, ücret almadılar. Birkaç filtre değişimini sonraki zamanlarda hediye ettiler.

4. SUBAP YANMA SORUSU: Yaptığım araştırma sonucunda, Opel gurubundaki subap yanma sorununun ağırlıklı motorlarda meydana geldiği sonucuna ulaştım. hp turbo motorda daha farklı subapların kullanıldığını öğrendim. Yine, LPG montaj kalitesi ve doğru ayarın Subaplar üzerinde etkili olduğunu gördüm. Sonuç olarak, Astra Turbo açısından subap sıkıntısı yaşamayacağıma kanaat getirdim. Böyle bir sıkıntıyla karşılaşacaksam bile, en azından birkaç yıl bunun olmayacağından eminim. Belki bin km kullanımdan sonra çelik subap taktırır kendimi de aracımı da iyice garantiye alırım.

 

Yakıt tüketimi hesaplama nasıl yapılır?

Her sürücünün aklına gelen en önemli faktörlerden biri, yakıt tüketimidir. Aracınızın ne kadar yakıt tükettiğini öğrenmek aslında çok kolay. Öncelikle aracınızın yakıtı bitmek üzereyken tamamen doldurun. Bu kısım hesaplama aşamasında oldukça önemli. Sonrasında aracınızı hareket ettirmeden önce, ayarlanabilir kilometre sayacını sıfırlayın ya da hareket etmeden önce aracınızın kilometresini not edin.

Örnek verecek olursak; aracınızı doldurduğunuzda TL tutar ödediniz. Deponuz bittiğinde de sayacınız KM gösteriyor. Burada yakıt hesaplama için yapacağınız şey, tutarı yola bölmek. /= TL/KM yani aracınız kilometre başına 40 kuruş yakıyor. Bu şekilde hesaplamanızı yapabilir. Ne kadar harcama yaptığınızı bu şekilde öğrenebilirsiniz. Deponuzdaki yakıt bittiğinde, yakıt alırken ödediğiniz bedeli, yakıtınızı aldıktan sonra yaptığınız kilometreye böldüğünüz zaman; kilometre başına tükettiğiniz yakıtı gösterecektir.

Yakıt hesaplama formülü nedir?

Yakıt tüketimini hesaplarken kullanılan şehir içi ve şehir dışı formülleri vardır. Bunlar; şehir içinde motor soğuk haldeyken çalıştırılır ve hız maksimum 50 km/s'ye çıkarak ortalama 4 kilometre ile 19 kilometre arası bir mesafede test edilir. Elde edilen veri şehir içi yakıt tüketimidir. Şehir dışında ise test şehir içinden hemen sonra yapılacağı için motor ideal ısıya sahiptir. Test maksimum km/s hıza çıkılarak 7 kilometrelik bir mesafede yapılır. Hız yolun yarısında sabit yarısında değişken tutulur, bu sayede istenilen veri elde edilir. Ortalama yakıt tüketimi için ise; şehir içi tüketiminde elde edilen verinin %37’si, şehir dışında elde edilen verinin %63’ü toplanarak tüketim miktarı hesaplanır.

Yakıt tüketimini etkileyen faktörler nelerdir?

Yakıt tüketimini sürüş tekniği kadar, araç içi ağırlık, mekanik ve donanım unsurları da etkilemekte. Bunları sıralayacak olursak;

  • Aracı hızlı kullanmak.
  • Araç içerisinde ve bagajda bulunan ağırlıklar.
  • Aracı düşük devirde kullanmak.
  • Lastik basıncı.
  • Sürekli fren kullanmak.
  • Aktif olarak klimayı kullanmak.
  • Aracı yağmurlu ya da karlı havada kullanmak.
  • Aracın periyodik bakımlarını aksatmadan, motor, yağ ve hava filtre bakımlarını yaptırmak.

Yakıt tasarrufu için dizel mi, benzinli mi, LPGli mi?

Yakıt tüketiminde, her sürücü tasarrufu ön planda tutar. Hangi yakıt türünün sizin daha avantajlı olacağı ise, sizin araç kullanımınıza bağlı. Örneklendirecek olursak; aracınızı trafiğin yoğun olmadığı yerlerde, düşük hızda kullanacaksanız ve yılda kilometre yol yapacaksanız sizin için dizel araç daha avantajlı olacaktır. Araç ortalama 3 sene içerisinde değiştirilecekse, daha sessiz bir performans beklentisi olacaksa benzin daha avantajlı olacaktır. Ve son olarak aracın otopark sorunu olmayacaksa ayrıca aracı zorlamayacak performans beklenecekse LPG sistemli araç daha avantajlı olacaktır.

YAKIT TÜKETİMİ HESAPLAMA İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

Uzun yolda arabam az yakar mı?

Şunu unutmayalım ki aracın az yakması demek yavaş gitmesi demek değildir. Aracınızla uzun yoldayken vitesleri hızlı büyütmeniz, olabildiğince sabit hızda gitmeniz ve gereksiz fren hareketlerinden kaçınmanız yakıt tüketiminize katkı sağlar. Aracınızdan maksimum verim alabilmek için belli bir hızda gitmeniz gerekmektedir. Yani uygun devirde, aracınızı yormadan kullandığınız takdirde yakıt tüketimini minimumda tutabilirsiniz.

Kısa yolda arabam çok yakar mı?

Aslında aracınızla kısa yolda az yakmanızın kontrolü de sizin elinizde. Uygun devirde ve olabildiğince az fren kullanarak yakıt tüketimi hakimiyetini ele geçirebilirsiniz. Aracınızı rölantide tutmayarak, sürekli dur-kalk hamlelere yer vermeyerek yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Küçük motorlu araçlar düşük yakıt tüketimi sağlar mı?

Günümüzde ilerleyen teknolojiyle beraber dizel motorların, turbo sistemlerin,enjeksiyon ve hibrit motorların gelişmesi sayesinde standart boydaki araçlar da artık küçük arabalar kadar tasarruf sağlıyor. Ama tabii ki tasarrufa uygun kullanım sağlandığı takdirde, hem küçük motorlu, hem de küçük araçlar çok daha az yakıt tüketimi sağlarlar.

LPG’li araçlar için yakıt hesaplama nasıl yapılır? Dizel araçlar için yakıt hesaplama nasıl yapılır? Benzinli araçlar için yakıt hesaplama nasıl yapılır?

Öncelikle yakıt türü ne olursa olsun, yakıt hesaplamanın en doğru yolu, depoyu tamamen bitirmektir. Sonrasında depoyu tamamen doldurarak aldığımız TL miktarını kenara not etmek. Sonrasında mümkünse kilometreyi sıfırlamak, eğer sıfırlama imkanınız yok ise o anki kilometreyi not almanız yeterli olacaktır.

Örneğin; TL’lik yakıt aldınız ve 60 KM sonra yakıtınız tükendi. /60= TL/KM olarak yakıt tüketiminizi bulabilirsiniz.

Arabamı hızlı sürersem az yakıt yakar mıyım?

Konu başından beri özellikle belirttiğimiz ince detayları hep birlikte hatırlayalım; aracı devirli kullanmak Hız yapmanız tabii ki tüketimi arttırır. Ne kadar yakıt, o kadar güç Fakat tasarruf sağlayacak sürüş tekniklerine dikkat ederek, devirde kullanım sağlarsanız, yakıt tasarrufu sağlamış olacaksınız.

Taşınan yük miktarı yakıt tüketimini nasıl etkiler?

Aracınızın yakıtını etkileyen unsurlardan bir tanesi takdir edersiniz ki mevcut ağırlıklar. Port bagaj ya da arka bagaj fark etmeksizin taşıyacağınız ekstra yükler araca ekstra efor sarf ettireceği için yakıt tüketiminde ekstra harcamaya sebep olacaktır. Bu mekanizmayı sporcu gibi düşünebilirsiniz. Ne kadar hareket ve güç harcanırsa, vücut o kadar su isteyecektir. Siz siz olun fazla ağırlıklara her zaman yer vermeyin :)

Düşük yakıt tüketimi için araba hangi devirde kullanılmalı?

Konu başından beri belirttiğimiz gibi ilk başta dikkat etmemiz gereken husus; aracı doğru devirde kullanmak. Doğru devirde kullanmak için aracı tanımamız önemli bir detay olacaktır. Öncelikle tork ve beygir gücü arasındaki farkı anlamamız gerekecektir. Kısaca bahsedecek olursak tork; araçlardaki döndürme hareketidir. Motordaki krank milinin bir dakikada yaptığı dönüş sayısıdır. Bu dönüş sayısının azlığı ya da çokluğu araçlardaki hızı ve çekiş gücünü belirler. Mesela, aracın yokuştaki çekiş gücünün iyi olması torkunun büyük olması anlamına gelir. Beygir gücü ise, aracın hareket edebilmesi için gereken güç olarak tanımlanır. Yani beygir gücü hız ile ilgili bir kavramdır. Devir konusunu detaylandıracak olursak yakıt tasarrufu için;

-Dizel araçlarda vites geçişlerini d/dak olmadan değiştirmemiz gerekir.


-Benzinli motorlarda ise d/dak arası vites değişimi yapmak avantajımıza olacaktır.

Ayrıca bilinenin aksine, dizel motorun benzinli motora göre daha az yakmasının sebebi litre başına birim fiyatının düşük olması değildir. Dizel motorlara ait piston kolu daha uzun olduğu için daha yüksek tork üretmesinden kaynaklanmaktadır.

Şunu da bilmeliyiz ki; aracı yüksek devirde kullandığımız zaman yakıt tüketimi artacak ve motor ömründen yemeye başlayacaktır.

Arabada arıza bulunuyorsa daha fazla yakıt harcar mıyım?

Aracın yakıt tüketimini etkileyen diğer unsurlardan biri de araçta bulunan arıza durumlarıdır. Fakat tüketimi etkilemesi arıza durumuna göre değişmektedir. Örneklendirecek olursak, gaz kelebeği konum sensöründeki arıza etkilerken, airbag arızasının tüketime herhangi bir etkisi yoktur.

1 litre benzin ile kaç kilometre yol gidilir?

Yazımızın başında da anlattığımız gibi, yakacağınız yakıt, aracınızın modeline ve motor tipine göre değişir. 1 litre benzin ile aracınızın kaç kilometre yol gidebileceğini ise ufak bir formül ile hesaplamak mümkün. Yapılan Kilometre / Yakılan Yakıt Miktarı = 1 Litre ile gidilebilecek kilometre yani / 6 = 16,6 . Aracınız 1 litre benzin ile 16,6 kilometre yol alacaktır.

Benzin uyarı ışığı yandıktan sonra araç kaç kilometre yol gidebilir

Benzin uyarı ışığı yandığı sırada, sanıldığı gibi depo sıfır benzinde olmuyor. Önerilen ışık yandığında ya da yanmasına çok az kaldığında deponuzu doldurmanız. Fakat yakıt istasyonuna hemen gidemeseniz bile, depoda bir rezerv mutlaka bulunuyor. Bu durumda da aracınız sizi belirli bir süre daha götürebiliyor. Bazı marka ve modellerin yakıt uyarısından sonra kaç kilometre gidebileceklerine bakalım;

ARAÇYAKIT IŞIĞI YANDIĞINDA KALAN YAKITYAKIT IŞIĞI YANDIĞINDA GİDEBİLECEĞİ KİLOMETRE
TOYOTA COROLLA
FIAT EGEA
VOLKSWAGEN POLO
HONDA CIVIC
SEAT IBIZA
VOLKSWAGEN JETTA
7 LİTRE 50 KİLOMETRE
FORD FIESTA
FORD KUGA
PEUGEOT
CITROEN C-ELYSEE
5 LİTRE35 KİLOMETRE
VOLKSWAGEN PASSAT
BMW 5 SERİSİ
SEAT LEON
HONDA CR-V
8 LİTRE 57 KİLOMETRE

**Markaların yakıt tüketim bilgileri resmi web sitelerinden alınmıştır.**

Astra J T+LPG km yakıt tüketimi.

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    bu yaz tatilini ailemile ge&#;irmek istedim ve ege b&#;lgesini kapsayan geziye &#;ıktık. marmariste 5 g&#;n ve &#;eşmede 3 g&#;n kaldık.
    g&#;zerganımız şu şekilde oldu.
     Astra J T+LPG km yakıt tüketimi.

    g&#;zergahım,
    sakarya başlayıp, uşak ulubey kanyonu, pamukkale tranventerler denizli, marmaris merkez, dat&#;a, turun&#;, i&#;meler, akyaka, ince kum plajı, kuşadası, efes, &#;eşme, alacatı, tirilye bursa, sakarya şeklinde oldu.


    haritada km g&#;steriyor ancak yaptığımız ekstaralarla km yol yaptık. ara&#;ta 3 yetişkin ve bagaj valizlerimizle doluydu. &#;zellikle ortalama t&#;ketim elde etmek i&#;in benzinde hi&#; gitmedim. hava &#;ok aşırı sıcak olmadığından klima yolun %50 kısmında a&#;ıktı.

    denizliye kadar arasında gittim normal kullanımda gittim. ancak denizli marmaris arasında bol rampalı soğuk asfalat yollar bol olduğundan aracı performanslı kullanıdım. turbonun keyfini s&#;rd&#;m. d&#;n&#;şte &#;eşmeden sakarya arasında genel olarak km hızlarda gittim. d&#;ş&#;k t&#;ketim kasmak i&#;in uğraşmayıp genel olarak aracı performanslı kullandım.

    depoyu doldurup doldurup yola &#;ıktım ve d&#;n&#;şte ilk aldığım yerde tekrar depoyu doldurdum.

    yol bilgisayarı verilerine g&#;re
    ort t&#;ketim. 6,2lt
    ort hız 70,3km

    t&#;m yakıt fişlerini topladım ve toplamda ₺ lik lpg almışım. her istasyonda fiyat farklı olduğundan ,6lt lpg t&#;ketimi &#;ıktı.
    ortalama olarak lpg litresine 2,90₺ &#;demişim. ( yakıtı sadece shell ve opetten aldım.)

    bu hesapla ortalama yakıt t&#;ketimi 8,7lt olarak &#;ıkıyor. (yol bilgisayarına g&#;re lt fazla yakıyor).
    kuruş hesabı sevenlere 25krş olarak &#;ıkıyor.

     Astra J T+LPG km yakıt tüketimi.

     Astra J T+LPG km yakıt tüketimi.







  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    Sistem nedir karma t&#;ketim değil mi?

    Benzin ne kadar t&#;kettiniz?

    Bende ayni ntuketimi (25 kr) 6 kişi ve tavana kadar dolu kg lik crv ile yakaladım. Ancak ara&#;ta coluk cocuk oldugu icin u gecmedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurozer -- 24 Eylül ; >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    arkadaslar turbo astra j kasa lpg de sehir ici ne kadar yakiyorsunuz deneyenler yazabilirler mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • T&#;ketim &#;ok iyi, makul. atmosferik ile sınırlı kalmamak i&#;in tercih edilebilir.
  • Binbaşı
    Mesaj
    biraz fazla yakmis bence klimada %50 a&#;ık diyorsunuz ortalama 7 civarı yakmaliydi (en azindan bendeki o sekilde yakıyor)

    Yinede guzel araba kazasız s&#;r&#;şler herkese

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    Benzer bir g&#;zergahı bayramda tamamladim, yol bilgisayarı g&#;steriyor. subaru impreza 4 ileri.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    !!konu dışı!!

    eyl&#;l sonu akyaka, ince kum plajı,bodrum, bozb&#;k akb&#;k, didim g&#;zergahına yakın bir g&#;zergah planlıyorum. &#;zellikle incekum ve akyakayı merak ediyorum. Nasıl buldunuz? g&#;kova k&#;rfezini g&#;rd&#;m, azmak &#;ayında kahvaltı yaptım,kleopatra plajına vs gittim ama ince kum ve akyaka plajlarına gitme fırsatı bulamamıştım. nasıl buldunuz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _EsEsLee_ -- 22 Haziran ; >
  • Yarbay
    Mesaj
  • Çavuş
    46 Mesaj
  • arası hızları ve aracın Turbo oluşunu da d&#;ş&#;n&#;rsek bence g&#;zel bir değer.

    Ben aracımı ilk aldığım zamanlar ilk iki viteste tam gaz yapardım sonraları o hevesin gitmesiyle daha makul kullanmaya başladım. Y&#;ksek hızlarda yakıt &#;ok gidiyor.

    60 km d&#;ş&#;k vites dd ile km son vites dd t&#;ketimi de r&#;zgar direnci ve vites oranının motora y&#;klediği y&#;k y&#;z&#;nden daha &#;ok yakar.

    Benim ara&#; dd de yapıyor. Astra ne yapıyor merak ettim.

    ( opeli pek sevmem ama g&#;ncel astra insignia ve sizin kasa astra ve o d&#;nemin insignia &#;ok g&#;zel. Astra da sadece hb seviyorum. t oluşu da &#;ok g&#;zel ama motorun gm oluşu benim i&#;in bi eksi)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    quote:

    Orijinalden alıntı: Plütonyum94

    İmkanı yok. Hesap yapmadan yazmış arkadaş.Resmen sallamış

    Alıntıları Göster
    Niye sallayayim birader yalan borcummu var



    Bir depo ile km yapiyor(dum) liraya doluyordu gecen sene , 60 lirada ekstra km icin yazdim.



    Bu arada araci sattim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binbaşı
    Mesaj
    manisa_tr kullanıcısına yanıt
    #konu dışı soru sordunuz diye cevap verildi#

    Hayir bizdeki turbolar direk enjeksiyonlu değil atmosferik motora turbo takmışlar gibi d&#;ş&#;n&#;n o y&#;zden standart sistem takılıyor hos yok yaglamali yok tuzlamali diye fahiş fiyatlara gaz takanlarda var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binbaşı
    Mesaj
    Red_Devils_ kullanıcısına yanıt
    Bahsedilen hizlarda bence daha fazla yakar lt 90 la giderseniz yakarsiniz bence &#;nceden dizel kullanan birisi olarak konuşuyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hesaplamada hata yok, ani devirlenerek hızlanmalardan ka&#;ındıktan sonra, yola uygun kullandıktan sonra turbo lpg opeller bu değerlerde yakıyor, atmosferikten &#;ok daha tercih edilesi bir motor aslında bu turbolar, atmosferikler sanıldığı gibi lpg ile uyumlu değil aksine lpg de &#;ok sıkıntı &#;ıkaran bir motor
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    astra j 1,3cdti km yolu 3 &#;eyrek depoyla tamamladım ortalama 42 litre olmalı 5,68 mazot aldım 0,26krş denk geliyor herhalde.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır