volant ne işe yarar / Volan Nedir Ne İşe Yarar? Volanın Görevleri Çeşitleri Nelerdir?

Volant Ne Işe Yarar

volant ne işe yarar

Volan Nedir? Arabalarda Volan Ne İşe Yarar?

Volan, TDK açıklamasına göre “Bir hareketi bir mekanizmaya aktaran veya makinelerde hareketin hızını düzgün tutmaya yarayan tekerlek” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla hem güç aktarımı hem de hareketi düzgün tutmak amacıyla kullanılmaktadır.

Volan Nedir?

Volanın birbirinden farklı 4 görevi bulunmaktadır. Motorun ilk çalışma sürecinde hareketi aktarır, motorun hareketini şanzımana aktarır, dönüş hareketini sağlar, çok daha titreşimsiz bir dönüş yapılmasını sağlamaktadır. Bu özellikleri sayesinde aracın çalışma prensibi için olmazsa olmaz, sürüş konforu için de son derece önemlidir.

Arabalarda Volan Ne İşe Yarar?

Volan ortalama cm çapında dişli kasnak olarak çalışmaktadır. Marş motoru ile koordineli bir şekilde çalışan volan, marş motoru tarafından ilk çalışmada döndürülmektedir. İçten yanmalı motorlarda kullanılan Volan, marş motorundan aldığı elektrikli enerjiyi direkt olarak krank miline aktarmaktadır. Krank miline enerji aktarımı tamamlandıktan sonra pistonlar da aşağı yukarı yönlü olarak hareket etmeye başlar. Son aşamada da ateşleme sistemi devreye girerek, araç çalıştırılır. Dolayısıyla tüm mekanik güç aktarımı Volan sayesinde sağlanmış olur.

Krank milinin çapı oldukça küçüktür. Volanın büyük olması sebebiyle, krank milini sürekli dengede tutmaktadır. Pistonların çalışmasını ve milin çalışmasını düzene sokan Volan, dönüşlerde büyük rol üstlenmektedir. Dengesiz halde bırakılmış krank mili, dönüşlerde büyük sarsıntılar olmasına sebep olabilmektedir. Fakat Volan bahsi geçen mili dengeleyerek daha rahat, daha sessiz ve titreşimsiz dönüşler yapılmasını sağlamaktadır. Volan’ın zarar görmesi halinde araçtaki titreşimlerden direkt olarak sorunun ne olduğu anlaşılabilmektedir.

Volant

Volant Nedir? 

Volant aracın motoruna ilk hareketi veren gücünü marş dinamosundan alan dişli bir çarktır. Marş dinamosuyla uyumlu bir şekilde çalışır. Otomobilinizi çalıştırmak için marşa bastığınızda, marş dinamosu çalışır. Marş dinamosunun dişlisi, marş motorunda oluşan dönme kuvvetini volantın dişlilerine aktarır. Arada köprü görevi yapan volant, dönme kuvvetini krank miline aktararak pistonlara ilk hareketi verir. Pistonlar hareket halindeyken subaplar yakıt ve hava basar araçta bulunan bujiler ateşleme sağlar oluşan enerji motorun hareketinin devamlılığını beraberinde getirir. Araç çalıştığı an marş bırakılır. Yakıt ve ateşleme sayesinde devamlı olarak çalışan motor, krank mili vasıtasıyla volantı çevirir. Volantın dişlisi aracın şanzıman türüne göre ya türbinin ya da debriyaj baskı balatasının görevini yapmasına yardımcı olur. Sonuç olarak volant sayesinde aktarılan dönme momenti tekerleklere aktarılır ve araç hareketine başlar.

Volant Arızaları Nelerdir?

Arızanın volantın dişlisinden olduğunu tespit etmek pek de kolay değildir. Hissedilen sorunların büyük bir çoğunluğu debriyaj arızasını hedef gösterir. Arızanın tam olarak anlaşılması için tüm parçaların sökülüp detaylı olarak incelenmesi gerekir. Volant arızası olabilecek bazı durumlar aşağıdaki gibidir.

  • Aracınız marş esnasında sıyırıyorsa, marş dişlisinde veya volantın dişlisinde problem vardır.
  • Aracın Volantın koruyucusundan ses gelmesi
  • Araçtan gelen yanık metal kokusu; Debriyajdan olabileceği gibi volanttan da gelebilir.
  • Aracı stop ettiğinizde çıtırtı şeklinde gelen ve motorun sarsılarak durmasının nedeni  volanttan olabilir.
  • Aracınızın kalkışlarında titreme ve vurma da debriyajdan kaynaklanabileceği gibi volanttan da kaynaklanabilir.

Bu tarz sorunlarla karşılaştığınızda Debriyaj setini ve volantınızı kontrol ettirmeniz gerekir.

Volant

 Neden Bozulur? Nasıl Değiştirilir?

Volant dişlisi aracın sağlıklı bir şekilde çalışması ve hareket etmesi için çok önemli bir parçadır. Bu parçanın çevresinde dişler vardır. Zamanla metal yorgunluğuyla aşınıp kırılabilir. Kullanıcı hatası ile de araç çalışır haldeyken marş basılırsa kırılabilir. Volantın onarımı, aracınızın debriyaj setini değiştirirken taşlamaktır. Dişler arasında oluşmuş olan deformasyonu giderir. Ancak kırık vs var ise çözümü değişmektir. Volantın değişimi için aracın şanzımanını sökmek gerekiyor. Şanzıman söküldükten sonra volant sökülür. Yeni alınmış olan parça yerine takılıp toplanır.

seafoodplus.info Otomobil İlanları

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir