sözleşmeli öğretmene kadro gelecek mi / Kadroya Geçen Sözleşmeli Öğretmen Ne Zaman Yer Değiştirebilir? - Memurlar.Net

Sözleşmeli Öğretmene Kadro Gelecek Mi

sözleşmeli öğretmene kadro gelecek mi

Kadroya geçen sözleşmeli öğretmen ne zaman yer değiştirebilir?

Sözleşmeli öğretmenlerin (ve kamuda görevli tüm sözleşmeli personelin) kadroya geçişle ilgili kanun 26.01.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Kanuna tabi personel bir ay içerisinde yazılı başvuru yaparak kadroya geçebilecek. Yani öğretmenler 657 sayılık Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesine tabi öğretmenler aynı maddenin 4/A fıkrasına tabi olacaklar. Böylece kadrolu öğretmen olacaklardır.

Kadroya geçen öğretmen ne zaman yer değiştirebilecek?

Bu konu kanun teklifi ilk yayımlandığında da (meclise geldiğinde de) çok tartışılmıştır. Çünkü kanun teklifinde bu konudaki madde; ".. kadrolarına atananlar bu Kanunun 72 ve 74 üncü maddelerinde yer alan hükümlerden sözleşmeli personel olarak geçen süreleri dahil dört yıllık hizmet süresini tamamladıkları tarihten itibaren yararlanabilirler." Şeklindeydi.

Bu cümlelerin anlamı sözleşmeli öğretmenler bu kanunla kadroya geçseler bile sözleşmeli geçen süreler dahil 4 yıllarını doldurmadan özür grubuna (aile birliğine) bağlı yer değiştirme isteyemeyeceklerdi.

Oysa ki sözleşmeli öğretmen 3 yıl görev yapınca kadroya geçmekte (652 sayılı KHK) ve kadroya geçince de özür grubu tayini isteyebilmektedir.

Çok tepki çeken bu düzenleme sendikaların da baskılarına rağmen komisyonlardan da aynen geçmişti. Tepkilerin artması sonucunda meclis genel kurulundaki görüşmelerde bu durum değiştirildi.

Yeni yani yürürlükteki düzenleme nasıl?

Değişen halinde bu düzenleme;

". memur kadrolarına atananlar, sözleşmeli personel olarak geçen süreler dahil olmak üzere dört yıl süreyle başka bir yere atanamazlar. Dört yıllık sürede, memur kadrosuna atanmadan önce tabi oldukları mevzuata göre yer değiştirme hakkına sahip olanların söz konusu mevzuatta yer alan süre, usul ve şartlarla görev yerleri değiştirilebilir."
şeklinde kanunlaştı ve yürürlüğe girdi.

Bu değişikliğin anlamı nedir?

Buradan da anlaşılacağı üzere sözleşmeli iken yer değiştirme için farklı bir mevzuata tabi olanlar için o mevzuat geçerli kılındı.

Bu durumda sözleşmeli iken kadroya atanan öğretmenler 652 sayılı KHK'da yer alan

".sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz."

Hükmüne tabi olacaklar. Yani bu öğretmenler bugün kadroya geçseler bile sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre dahil 3 yıllarını doldurduklarında aile birliğine bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler.

Maksut BALMUK
Öğretmen, Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçecek mi? Sözleşmeliye kadro şartlarını Bakanlık duyurdu!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2022 07:35

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçecek mi? sorusunun yanıtı Bakanlık açıklaması ile belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada sözleşmeli personele kadro müjdesini duyurdu. 424 bin sözleşmeli personel isteğe bağlı olarak kadroya geçiş yapabilecek. Sözleşmelilerin kadroya geçebilmeleri için en az 3 yıl çalışma şartı aranacak. Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlar ise detaylara ulaşmak istiyor. İşte şartlar ve kimleri kapsayacağı…

1/3Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçecek mi Sözleşmeliye kadro şartlarını Bakanlık duyurdu
2/3SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER KADROYA GİRECEK Mİ
3/3Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçecek mi Sözleşmeliye kadro şartlarını Bakanlık duyurdu

Sözleşmeli öğretmene kadro verilecek mi? Sözleşmeli öğretmen kadroya alınınca maaşı artacak mı? Detaylar belli oldu! İşte sözleşmeli personele kadro düzenlemesi!

Sözleşmeli personele kadro düzenlemesi ile ilgili çalışmanın anahatlarını Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Yüz binlerce sözleşmeli personelin beklediği düzenlemenin detaylarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıkladı. Sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlileri ile mahalli idarelerde bulunan sözleşmeli personelin durumu netleşti.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENE KADRO VERİLECEK Mİ?

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, düzenlemeyle halihazırda görevde bulunan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamındaki (4/C'den 4/B'ye geçenler dahil) ve bazı kurumsal sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personel süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecek.

Sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlileri de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecek.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN KADROYA ALININCA MAAŞI ARTACAK MI?

Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınmasıyla birlikte kadrolu öğretmen maaşı alacak.

Sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanmasına ilişkin düzenlemede yeni istihdam edilecek sözleşmeli personeller bakımından ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi, sözleşmeli istihdamın temel dayanağı haline getirilecek.

 Böylece mevzuat karmaşasının giderilmesi, kamuya giren sözleşmeli personelin 3 yıl sözleşmeli olarak görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanması, atandıktan sonra da 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası naklinin yapılamaması öngörülüyor.

KADROLU ÖĞRETMEN MAAŞI NE KADAR?

Kadrolu öğretmenler KPSS sınavına girerek kamuya atanmış öğretmenlerdir. Bu öğretmenlerin maaşı çalıştıkları yıl, kademe ve dereceye göre değişebilmektedir. Kadrolu öğretmen maaşı en düşük 10 bin TL iken en yüksek 12 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN MAAŞLARI NE KADAR?

MEB tarafından istihdam edilen sözleşmeli öğretmenlerin maaşları 8.576 TL ile 9.200 TL arasındadır.

DERECELERİNE GÖRE KADROLU ÖĞRETMEN MAAŞLARI

1. Derece öğretmen maaşı

1/4 25+: 11.357 TL

1/4 25: 11.354 TL

1/3 24: 11.332 TL

1/2 23: 11.310 TL

1/1 22: 11.300 TL

2. Derece öğretmen maaşı

2/3 21: 11.142 TL

2/2 20: 11.130 TL

2/1 19: 11.127 TL

3. Derece öğretmen maaşı

3/3 19: 10.846 TL

3/2 18: 10.826 TL

3/1 17: 10.805 TL

4. Derece öğretmen maaşı

4/3 16: 10.784 TL

4/2 16: 10.676 TL

4/1 15: 10.577 TL

5. Derece öğretmen maaşı

5/3 14: 10.192 TL

5/2 13: 10.188 TL

5/1 12: 10.179 TL

6. Derece öğretmen maaşı

6/3 11: 10.115 TL

6/2 10: 10.110 TL

6/1 9: 10.100 TL

7. Derece öğretmen maaşı

7/3 8: 10.066 TL

7/2 7: 10.062 TL

7/1 6: 10.057 TL

8. Derece öğretmen maaşı

8/3 5: 10.026 TL

8/2 4: 10.020 TL

8/1 3: 10.012 TL

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN NE DEMEK?

Sözleşmeli öğretmenlik için de aynen kadrolu öğretmenlik gibi bir atanma süreci yaşanır. Yine aynı şekilde KPSS puan üstünlüğüne göre, MEB’in belirlediği kontenjanlara atamalar yapılır. Sözleşmeli öğretmenler atandıkları okulda en az 4 yıl sözleşmeli çalışmak durumundaydı. Eğer 4 yıl boyunca çalışmaya devam edilir ve olumlu bir performans puanı alınırsa sözleşmeli öğretmenler kadroya geçebiliyordu. Sözleşmeli personele kadro düzenlemesinden sonra artık öğretmenler kadroya geçebilecek.

Kamuda çalışan sözleşmeli personellerin kadroya alınması için getirilen yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi. Meclisten geçen yasanın ne zaman yürürlüğe gireceğini merak eden 500 bin sözleşmeli personel, Sözleşmeli personele kadro ne zaman çıkacak, ne zaman yürürlüğe girecek? Kimleri kapsıyor? Hangi sözleşmeliler kadroya alınacak? sorularının cevabını araştırıyor. İşte detaylar...

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 'Kamudaki sözleşmeli personelin kadroya alınması'na ilişkin yasa teklifine göre, 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar memur kadrosuna geçebilecek. Kadroya geçmek isteyenler, kanun yürürlüğe girdikten sonra 30 gün içinde başvuru yapacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kamu personeline sözleşmeli olarak çalışanların müracaat ettikleri halde atamalarının gerçekleştirileceğini belirterek şunları söyledi:

"Cumhur İttifakı olarak genel taslağı kanun haline getirmek için görevi yerine getirmiş olduk. İlgili komisyonlara havale edilecek, komisyonlarda gündemi içinde takdiri önümüzdeki hafta bugünden itibaren (16 Ocak Pazartesi) 48 saat içinde görüşülmesi gerekiyor. Pazartesi veya Salı günü (23-24 Ocak) önümüzdeki hafta bu kanun teklifini yasalaştırmayı planlıyoruz. Bu teklifin 458 bin kişiye hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında düzenleme yapıyoruz. Bunu tamamen 657 sayılı kanunun 4B maddesine göre gerçekleştirmiş oluyoruz. Uzman çavuşlarla ilgili kanun var, o kanunla ilgili belli süre uzman çavuşluk yapanlar sınava tabi olmadan ilk başvurduğu kurumlarla ihtiyaç varsa memuriyet hakkı kazanma düzenlemesi var, o düzenleme devam ediyor.

Sözleşmeli personelin nasıl çalıştırılacağına ilişkin düzenlemeler mevcut. Buna geçenler devlet memuru kadrosunda devam edecekler. Sözleşmeli personellerin devam garantisi olmadığı gibi terfi imkanları ve imza yetkileri yoktu. Bunlar devlet memuru statüsüne gireceklerinden dolayı bu imkanlardan yararlanacaklar.

Belediyelerde çalışan sözleşmelilerde 3 yıl şartı aramadan kadroya geçecek. Toplam 458 bin 615 çalışanı kapsıyor. Sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin yasa teklifini Cumhur İttifakı ortağımız MHP ve Mustafa Destici'nin de imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunduk."

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO KİMLERİ KAPSIYOR?

Teklife göre, Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında açıktan vekil imam-hatip ve vekil müezzin-kayyım olarak görev yapanlardan gerekli koşulları taşıyanlar, Başkanlıkça ilan edilecek yerlerde görevlendirilmek üzere imam-hatip ve müezzin-kayyım unvanlı memur kadrolarına atanabilecek.

Açıktan vekil imam-hatip ve vekil müezzin-kayyım olarak görev yapanların unvanlı memur kadrosuna atanması için düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat etmesi, geçerliliği devam eden Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan yeterli puanı alması, sözlü veya uygulamalı sınavda başarılı olması gerekecek.

Memur kadrolarına atananların 4 yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamayacak.

Yabancı uyrukluların, Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin, hizmetine kısmi zamanlı olarak ihtiyaç duyulacakların, Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının, Devlet konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin, İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının, dış kuruluşlarda ve yurt dışı teşkilatlarında belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları sağlanabilecek.

Yurt dışı teşkilatlarında bu fıkra kapsamında istihdam edilecek sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesi süreleri, zorunlu hallerde mali yılla sınırlı olma şartı aranmaksızın Cumhurbaşkanınca belirlenecek.

Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde fesih tarihinden, sözleşmeyi yenilememeleri halinde sözleşmenin bitiminden 1 yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemeyecek.

Devlet Memurları Kanunu'na tabi kamu idarelerinde Cumhurbaşkanınca belirlenecek pozisyon unvanlarında çalıştırılmak üzere işin geçici olması şartı aranmaksızın sözleşmeli personel istihdam edilebilecek. Bu kapsamda istihdam edilen sözleşmeli personelden aynı kurumda 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar bu sürenin bitiminden itibaren 30 gün içinde talepte bulunmaları halinde bulundukları yerde aynı unvanlı memur kadrolarına atacak.

Bulundukları pozisyon unvanı ile aynı unvanlı memur kadrosu bulunmayanların atanacağı kadrolar Cumhurbaşkanınca belirlenecek. Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere 3 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Memur kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 1 yıl daha görev yapacak.

Bu kapsamda memur kadrolarına atananların, sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.

Memur kadrolarına atananlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanacak ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmayacak. Bu kapsamda memur kadrolarına atananlara iş sonu tazminatı ödenmeyecek.

HANGİ SÖZLEŞMELİLER KADROYA ALINACAK?

Teklife göre, 1 yıldan az süreli, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, Devlet Memurları Kanunu'nun 4B ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnameler kapsamındaki sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personelin, kanunun yürürlük tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı olarak başvurmaları halinde memur kadrolarına atanmaları gerçekleştirilecek.

Düzenleme ile mahalli idarelerde kadroya geçirilen personel, sadece mahalli idareler arasında naklen atanabilecek, kadroya geçirilen diğer personel ise sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler dahil 4 hizmet yılını tamamladıkları tarihten itibaren nakil hakkına sahip olacak.

Teklife göre, 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar memur kadrosuna geçebilecek.

Devlet Memurları Kanunu'na göre 4B kapsamında sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlardan bazıları pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birime, bazıları ise Cumhurbaşkanınca belirlenen memur kadrolarına alınacak.

İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde çalışan, genel şartları taşıyanlar sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrosuna geçirilecek.

Yazılı olarak 30 gün içinde başvurusunu yapanlar, bu madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde kurumlarınca atanacak.

Teklife göre, 28 Kasım 2022'de askerlik, doğum, evlat edinme, görevlendirme, ücretsiz izin gibi nedenlerle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar da düzenlemeden yararlanacak. Bu kişiler için başvuru ve atanmaya ilişkin süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlayacak.

SÖZLEŞMELİ SANATÇILARA KADRO GELECEK Mİ?

Teklifle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde sürekli görev yapan sözleşmeli sanatçılar ile bunlarla aynı veya benzer görevleri yerine getiren 4B kapsamında farklı mali ve sosyal haklara sahip olarak 1 yıldan az süreli ve mevsimlik hizmetler kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel de sürekli görev yapan sanatçılarla aynı statüye getiriliyor.

Buna göre yapılacak atamalarda kurumların boş pozisyonları kullanılacak. Yeterli sayıda boş pozisyon bulunmaması halinde atama yapılmasıyla birlikte pozisyon ihdas edilmiş sayılacak. Bu şekilde yapılan atamalar, atama işlemini takip eden 1 ay içinde unvanı, adedi, teşkilatı ve birimi belirtilmek suretiyle Kamu Personel Bilgi Sistemi'nin bulunduğu kuruma bildirilecek. Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak.

BELEDİYELERDEKİ SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO GELECEK Mİ?

Belediye Kanunu'nda yapılan değişiklikle mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personelin atanması KPSS ile yapılacak. Buna göre sözleşmeli personelin işe alınması memur kadrolarına ilk defa alınma usulüne tabi olacak.

Sözleşmeli personelden 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına atanacak. Bu kapsamda memur kadrolarına atananların 1 yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamayacak.

Bunların sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.

Teklifle Sağlık Bakanlığı teşkilatında açıktan vekil ebe ve hemşire olarak görev yapanların kadroya alınması da sağlanıyor.

Buna göre açıktan vekil ebe ve hemşire olarak görev yapan ve kanundaki genel şartları taşıyanlar düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat etmeleri halinde, Bakanlık tarafından ebe ve hemşire kadrolarına atanacaklar. Bu madde uyarınca memur kadrolarına atananların 4 yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamayacak.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır