kapadokya peri bacaları hikayesi / Kapadokya'daki Peri Bacalarının Bilinmeyen Öyküsü | Galaksi Rehberiniz

Kapadokya Peri Bacaları Hikayesi

kapadokya peri bacaları hikayesi

Peribacaları Efsanesi

Peribacası, aslında bir coğrafi şekildir. Konik bir gövdeye sahiptir ve tepesinde bir kaya bloğu bulunmaktadır. Ayrıca çapları 1 m ile 15 m arasında değişmektedir. Kapadokya ise oluşumu 60 milyon yıl öncesine dayanan peribacasının bolca bulunduğu turistik bir bölgedir. Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın yıllar boyu püskürttüğü lav ve küllerin oluşturmuş olduğu yumuşak tabaka, yağmur ve rüzgarın aşındırmaları sonucu bu doğal güzellikler ortaya çıkmıştır.

Kapadokya'yı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Kapadokya gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. Kapadokya gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

Peribacaları Tarihi

Peri Bacaları’nın bulunduğu Kapadokya bölgesi, uzun bir tarihi geçmişe sahiptir. Tüm coğrafi süreçlerin gerçekleştiği sıralarda, insanlar da peri bacalarını yerleşim yeri olarak kullanmaya başlar. İçlerini oyarak ev, kilise gibi çeşitli amaçlarla kullanırlar. İnsanların varlığının Paleolitik döneme kadar uzandığı Kapadokya bölgesinde Hititler de bulunmuş. Ayrıca bölge, İpek Yolu’nun geçtiği önemli noktalardan biridir.

Kapadokya adı, “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına geliyor. Pers dilindeki bu tanım, M.Ö. 6. Yüzyılda bölgeyi Perslerin işgal etmesinden gelmektedir. Çünkü bu döneme kadar bölgede Hitit İmparatorluğu’nun çöküşünün etkileri iyice hissedilmeye başlanmış, Asur ve Frigya etkileri taşıyan Hitit Kralları bölgeye egemen olmuştu.

M.Ö. ’de ise Büyük İskender Persleri yenilgiye uğratır ama Kapadokya’da güçlü bir dirençle karşılaşır. Tam da bu sıralarda Kapadokya Krallığı kurulur. M.Öyüzyılın sonlarına doğru da bölgede Romalıların etkisi hissedilmeye başlanır. M.Ö yılında ise son Kapadokya Kralı’nın ölmesinden sonra bu bölge Roma’nın bir eyaleti haline gelir. yüzyılın sonlarına doğru Kapadokya, Selçuklu Devleti’ne geçer.

Peribacaları Efsanesi 

Peri bacalarının coğrafi şekil olarak oluşumlarının yanı sıra, bu şekillerle ve Kapadokya ile ilgili birçok efsane de dilden dile dolaşmaktadır. Bu efsanelerin en ünlülerinden bir tanesi bu bölgede korkunç devlerin yaşadığı ile ilgilidir. Dağların boyunda olan bu devler ve inşalara kızdıkları zaman dağların tepelerinden insanlara alev dalgaları gönderirlermiş. Bu yüzden de insanlar bu devleri kızdırmamaya gayret ederlermiş hatta zaman zaman hep beraber devler onlara zarar vermesin diye dua ederlermiş. Bir gün periler ülkesinin padişahının yolu, bahsi geçen insanların yaşadığı Kapadokya’ya düşmüş. Durumu görmüş ve bu insanlar için çok üzülmüş. Bu yüzden onlara yardım etmeye karar vermiş. Tüm perileri yardıma çağırmış. Perilere, bu devleri korkutup yerin altına kaçırmaları gerektiğini söylemiş. Bunun üzerine binlerce peri ellerinde kar ve buz taneleriyle devlerin ateş attığı yere hücum etmişler. Günlerce durmaksızın buraya buz ve kar atmışlar. Sonunda da nihayet fokurdayan ateşi söndürmeyi başarmışlar. Bunun üzerine devler korkmuş ve yerin altına kaçmışlar. O gün, insanlarla periler arasında büyük bir dostluk başlamış ve uzun yıllar devam etmiş. İnsanlar kayalara oydukları mağaralarda yaşarken periler de bu sivri kayaların tepelerinde küçük odacıklarla yaşamaya başlamışlar.

Peribacaları Balon

Kapadokya’ya kadar gidip balon turuna katılmamak olmaz. Kapadokya’nın eşsiz ve doğal manzarasını izlemenin en güzel yolu olan balon turlarına genellikle önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. İçi sıcak hava ile doldurulan ve bu sayede uçurulan bu manzara balonları artık Kapadokya’nın simgesi haline gelmiştir.
Balon turları, hava 28ºC’nin üzerinde olduğunda ya da fazla rüzgar olduğunda yapılamamaktadır. Bu sebeple genelde sabahın erken saatlerinde yapılır. Güneş doğduktan hemen sonra, saatleri arasında düzenlenen turlar, konukların otellerinden ya da buluşma noktalarından alınması ve kalkış alanına getirilmesiyle başlar. Balonun hazırlanması beklenirken konuklara kahvaltı ikramları da sunulur. Sıcak hava balonlarını yönlendirmek mümkün değildir. Bu sebeple rüzgarın yönüne doğru hareket edilir. Balondan sorumlu bir pilot da mutlaka konuklarla beraber balona biner. Balonlar yaklaşık feet yükselir ve güneşin doğuşunu izleme fırsatı sunar. Vadi içlerinden geçerek konuklara vadilerin eşsiz görüntüsünü izleme imkanı tanınır. Balon turları uçuş sürelerine ve sağladıkları imkanlara göre farklı fiyatlandırmalara sahiptir.

PERİBACALARI

Peribacaları Nerede? 

Peri Bacaları hangi şehirde diye sorulduğunda Kapadokya o kadar ünlenmiştir ki, insanlar bazen yanılıp Kapadokya’yı şehir olarak cevaplamaktadır. Oysa ki, Peri Bacaları Nevşehir iline 7 km mesafede yer alan Kapadokya’da bulunmaktadır.

Yazıcı Dostu Sürüm

Peri pacaları nerede? Nasıl oluşmuştur, efsanesi ve hikayesi nedir?

Nas&#;l olu&#;tu&#;undan kayaç türüne kadar Peribacalar&#;'na dair bilinmesi gerekenler, ku&#;kusuz uzun bir liste olu&#;turur. Bu yüzden bu mucizevi olu&#;umlarla ilgili "Peribacalar&#; nerede?" ya da "Peribacalar&#; do&#;al m&#;d&#;r?" gibi onlarca farkl&#; soru sorulabilir. Di&#;er yandan Peribacalar&#;'n&#;n yer ald&#;&#;&#; bölgede birbirinden de&#;i&#;ik turistik alanlar ve aktiviteler de bulunur. Siz de rehber niteli&#;indeki bu yaz&#;m&#;za göz atarak bölgeye dair detayl&#; bilgi sahibi olabilirsiniz.

Peribacalar&#; Nerede?

Nev&#;ehir'e ba&#;l&#; Ürgüp ilçesi s&#;n&#;rlar&#; içinde yer alan Peribacalar&#;, bilindi&#;i gibi Kapadokya ad&#;yla da an&#;l&#;r. Bunun en temel sebebini ise geçmi&#;te Peribacalar&#;'n&#;n bulundu&#;u bölgede var olmu&#; ayn&#; isimdeki krall&#;k olu&#;turur. Tarih boyunca her zaman ilgi çekmeyi ba&#;arm&#;&#; olan bu do&#;al yap&#;lar, zaman içinde rüzgar ve suyun kayal&#;klar&#; a&#;&#;nd&#;rmas&#;yla meydana gelmi&#;tir. Kapadokya genellikle kendine has co&#;rafi yap&#;s&#;yla bilinse de kayalara oyulmu&#; evleri, yeralt&#; &#;ehirleri ve &#;arap mahzenleri nedeniyle de yo&#;un ilgi görür.

Nev&#;ehir'in merkezine araçla yakla&#;&#;k 15 dakika uzakl&#;ktaki Peribacalar&#;'na hava veya kara yolu üzerinden ula&#;abilmek mümkün. &#;l merkezinde yer alan Tuzköy Havaliman&#;'na y&#;l boyunca dünyan&#;n ve Türkiye'nin farkl&#; noktalar&#;ndan uçu&#; seferleri düzenlenir. Benzer &#;ekilde &#;ehirler aras&#; ula&#;&#;m firmalar&#; da ülkemizin dört bir yan&#;ndan Nev&#;ehir'e seferler düzenler. Ayr&#;ca Nev&#;ehir Otogar'&#;ndan Kapadokya'ya sürekli dolmu&#; seferleri de bulunur. E&#;er bu bölgeye demir yolu üzerinden ula&#;mak istiyorsan&#;z da öncelikle trenle Kayseri'ye, ard&#;ndan otobüslerle Kapadokya'ya gelmeniz gerekir.

Peribacalar&#; Nas&#;l Olu&#;mu&#;tur?

Jeolojik dönemlerde aktif volkanlar&#;n püskürttü&#;ü lavlar ve bu donmu&#; lavlar&#; a&#;&#;nd&#;ran f&#;rt&#;nalar sayesinde ortaya ç&#;kan Peribacalar&#;, ek olarak tarihi yerle&#;im yerlerine de ev sahipli&#;i yapar. Neredeyse tamam&#; yüzy&#;llar önce farkl&#; medeniyetler taraf&#;ndan kayalara oyulmu&#; yerle&#;im yerleri, günümüzde her bütçeye ve beklentiye uygun otel alternatifleri de bar&#;nd&#;r&#;r. "Peribacalar&#; nereye ba&#;l&#;?" ve "Nev&#;ehir Peribacalar&#; nerede?" gibi sorular&#; cevaplad&#;ktan sonra bölgenin hikayesine ve ke&#;fedilmesi gereken di&#;er önemli detaylar&#;na geçebiliriz.

Peribacalar&#; Efsanesi

Bu ilginç yap&#;larla alakal&#; birçok efsane anlat&#;l&#;yor ancak en bilineni devlerle ilgili olan&#; diyebiliriz. Rivayete göre geçmi&#;te Kapadokya bölgesinde ya&#;ayan devler, k&#;zd&#;klar&#; zaman insanlara alev dalgalar&#; gönderir, böylece insanlar&#;n ya&#;ad&#;klar&#; alanlar&#; yerle bir ederlermi&#;. Bu yüzden insanlar da onlar&#; k&#;zd&#;rmamaya çal&#;&#;&#;r ve alev dalgalar&#;ndan korunmak için s&#;k s&#;k birlikte dua ederlermi&#;.

Bir gün periler ülkesinin padi&#;ah&#; buradan geçerken durumu fark etmi&#; ve ya&#;ananlara çok üzülmü&#;. Perilerini yard&#;ma ça&#;&#;ran padi&#;ah, onlardan bu durumu çözmelerini istemi&#;. Ard&#;ndan devler ate&#; dalgas&#; gönderdikçe binlerce peri de buraya kar ve buz atm&#;&#;. Bu yolla devlerin güçlerini zay&#;flat&#;p yer alt&#;na kaçmalar&#;n&#; sa&#;layan periler, Kapadokya'da insanlarla birlikte uzun y&#;llar huzur içinde ya&#;am&#;&#;lar.

Peribacalar&#; Balonlar&#;

Art&#;k Kapadokya'n&#;n simgele&#;mi&#; bir aktivitesi olan balonlar, rengarenk yap&#;lar&#;yla daima Peribacalar&#;'na ayr&#; bir hava katmay&#; ba&#;ar&#;r. Dünyan&#;n dört bir yan&#;ndan gelen turistlerin bölgedeki favori aktivitelerinden biri say&#;lan s&#;cak hava balonlar&#;, ba&#;ta balay&#;ndaki çiftler olmak üzere yerli turist taraf&#;ndan da yo&#;un ilgi görür.

Rüzgar yo&#;unlu&#;u, a&#;&#;r&#; s&#;cakl&#;k veya so&#;ukluk gibi hava olaylar&#;ndan yüksek düzeyde etkilenebilen balonlar, bu sebepten dolay&#; genellikle sabah - aras&#; hareket ederler. Tur olarak hizmet veren s&#;cak hava balonlar&#;na kahvalt&#; da dahildir. Peribacalar&#;'n&#;n bulundu&#;u vadi üzerinde süzülen balonlar hem d&#;&#;ar&#;dan hem de içeriden muhte&#;em manzaralar yarat&#;r.

Peribacalar&#; Kayaç Türü

En az "Ürgüp Peribacalar&#; nerede?" gibi bölgenin konumuyla ilgili sorular kadar merak edilen ayr&#;nt&#;lardan bir di&#;erini de kayaç türü olu&#;turur. Öncelikle Peribacalar&#;, yüzy&#;llar önce aktif olan volkanlar taraf&#;ndan püskürtülmü&#; ve donmu&#; küllerdir. "D&#;&#; püskürük" olarak da bilinen bu donmu&#; küller, tüf ve tüf tabaka kapsam&#;nda yer al&#;r; tüflit, volkan külü, lahar, bazalt ve kum ta&#;&#; gibi jeolojik kayaç türlerinden meydana gelir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ


Kapadokya'nın ünlü &#;peri bacaları&#;, oyulmuş yükselen kaya oluşumlarının gerçeküstü bir manzarası, her gün batımı ile renk değiştiriyor. Fakat bu garip ama bir o kadarda büyüleyici ortam nasıl ortaya çıktı? Türkiye'nin en görkemli kayalarının arkasındaki hikayeye bir göz atıyoruz.

Kapadokya'yı Türkiye'nin en popüler destinasyonlarından biri haline getiren kaya oluşumları, milyonlarca yıl önce başlayan jeolojik süreç nedeniyle ortaya çıktı. Eski volkanik patlamalar bölgeyi kalın külle kapladı ve daha sonra 'tüf' adı verilen yumuşak bir kayaya dönüştü. Rüzgar ve suyun doğal erozyonu ile birlikte, bu kayalar bugün 40 metre yüksekliğe varabilen peri bacaları haline geldi.



Ancak, Kapadokya'ya büyülü estetiğini veren de insanın yaratıcılığıydı. Roma döneminde, zulüm gören Hıristiyanlar Kapadokya'ya (daha özel olarak Göreme kasabasına) kaçtı ve kısa süre sonra tüfün faydalı, dövülebilir bir malzeme olduğunun farkına vardı. Burada yaşamaya başlayan sakinler; el yapımı mağaralar, yaşam alanları, kiliseler, ahırlar ve depolardan oluşan bir ağ oluşturmaya başladılar. 

Bugün, el yapımı kaya petek ağında geçmiş yaşamların hala belirgin işaretleri var: hayvanları bağlamak için kullanılan kulplu ahırlar, hava dolaşımı için delikli duvarlar ve bir zamanlar mutfak olan kararmış duvarlar. Bugün mağara konutlarının büyük kısmı mağara odalarının rahat şömineler ve muhteşem manzaralarla konfor sağladığı butik otellere dönüştürülmüştür.


Yeraltı şehirleri de, düşman kuvvetlerinin sığınaklarını keşfetme olasılığı nedeniyle inşa edilmeliydi. Neredeyse 10 kat derinliğinde ve dar geçitlerle birbirine bağlanan bu yeraltı şehirleri, bir seferde kişiye kadar gizlenebilir şekilde inşa edilmişti. Havalandırma şaftları da gizlenmiş, girişleri korumak için büyük yuvarlanan taş kapılar yerleştirilmiştir.

Göreme kiliseleri de tarih boyunca ayakta kalmayı başarabilen güzel freskleri nedeniyle söz etmeye değer. En iyi örneklerden biri, duvarları Yeni Ahit'ten renkli ve karmaşık sahnelerle kaplı ve çarpıcı bir şekilde iyi korunmuş olan yüzyılda inşa edilen manastır bileşiği Göreme'deki Karanlık Kilise'dir.


Bir zamanlar bir sığınak olan Kapadokya'nın ilham verici oyma kayaları, bugün bir UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak ziyaretçilerine sıcak hava balonlarıyla görsel bir şölen sunan dünyaca ünlü bir turistik yer.

Türkiye

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir