2 yıllık is sağlığı ve güvenliği okuyanlar / İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir? Mezunu Ne İş Yapar? | monash.pw

2 Yıllık Is Sağlığı Ve Güvenliği Okuyanlar

2 yıllık is sağlığı ve güvenliği okuyanlar

Açıktan İSG Okumak

İSG HABER AJANSI 

Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile, özel ve kamu sektöründe, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi gibi iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili personellerinin istihdamını zorunlu hale getirdi. Bu sebeple iş sağlığı ve güvenliği bölümü son dönemde öğrencilerin sıkça tercih ettiği bölümler arasında yerini aldı.

Devlet ve özel üniversitelerde bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü ayrıca açıköğretimden de okunabiliyor. Herhangi bir üniversite okuyan veya herhangi bir üniversiteden mezun olarak ikinci bir üniversite okumak isteyen kişilerin de tercihleri arasında yerini alıyor. 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ NEDİR?

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, çalışma hayatında oluşabilecek tehlike ve risklerin ( iş kazaları ve meydana gelebilecek meslek hastalıkları) çalışan hayatına ve işverene maddi ve manevi zarar vermesini engellemek ve çalışanlara iş sağlığı ve güvenliğine dair eğitimler vermek adına yetkin, uzman personel yetiştirmek üzere kuruldu.

AÇIKTAN NASIL İSG OKURUM?

İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünü açıktan okumak isteyen adaylar Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi'nin ön lisans ( 2 yıllık) programına YKS ile kayıt yaptırarak eğitime başlayabilir. Ayrıca halihazırda bir üniversite okuyan veya herhangi bir üniversiteden mezun olmuş olan kişiler ikinci üniversite sistemi ile sınavsız bir şekilde bu üniversitelere kayıt yaptırarak eğitim alabilirler. 

İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünde zorunlu olarak sektöre dair şu dersler bulunur; İş Sağlığı ve Güvenliği, İşletme, Hukukun Temel Kavramları, Sosyal Güvenlik Hukuku, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı, İlkyardım, Çalışan Psikolojisi, Risk Değerlendirmesi ve Metodolojisi. 

AÇIKTAN İSG MEZUNU OLDUM ŞİMDİ NE YAPACAĞIM?

Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi veya Atatürk Üniversitesi'nde bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, 2 yıllık ön lisans eğitimleri tamamlandıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından 90 saat uzaktan canlı (senkron) eğitim (15 Gün) 90 saat uzaktan (a-senkron) eğitim (15 Gün) 40 saat Uygulamalı eğitim (5 gün staj) olmak üzere saatlik bir eğitim almaları gerekiyor. Ardından ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından ÖSYM’ce Mayıs ve Aralık olmak üzere yılda iki defa yapılan sınava girerek başarılı olmaları durumunda İş Güvenliği Uzmanı olabilirler. 

İSG Haber Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız

İSG Haber Twitter sayfamızı takip etmek için tıklayınız

İSG Haber Linkedin sayfamızı takip etmek için tıklayınız

İSG Haber Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

İSG Haber Google İşyeri sayfamızı takip etmek için tıklayınız

İSG Haber Facebook sayfamızı takip etmek için tıklayınız

#isg, iş sağlığı, işyeri, iş kazaları, iş sağlığı ve güvenliği, çalışma, çalışan, devlet, iş güvenliği, İstanbul, Anadolu Üniversitesi, istanbul üniversitesi, Atatürk üniversitesi, isg eğitimi, uzaktan isg, isg ön lisans, isg lisans, iş güvenliği uzmanı, sosyal güvenlik hukuku, mevzuat, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, ÖSYM, yks, ikinci üniversite, üniversite, risk değerlendirmesi, uzman, personel, çalışma hayatı, iş kazası, meslek hastalığı, isg haber

İş Sağlığı ve Güvenliği DGS Geçiş Bölümleri Nelerdir

İş Sağlığı ve Güvenliği DGS geçiş bölümleri nelerdir.  İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü ile sınavsız geçiş yapılacak bölümler nelerdir. DGS ile İş Sağlığı ve Güvenliği mezunları hangi bölümlere geçebilir, 2 yıllıktan 4 yıllığa nasıl geçiş yapılabilir, İş Sağlığı ve Güvenliği DGS bölümleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derlemeye çalıştık. ,,,,

Herhangi bir üniversitenin önlisans bölümlerinden mezun olmuş ya da olabilecek durumdaki öğrencilerin katılabildiği, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çoktan seçmeli bir sınavdır.

Dgs’ye Girerek İş Sağlığı ve Güvenliği Mezunları Hangi Bölümleri Tercih Edebilir, İş Sağlığı ve Güvenliği Dgs Bölümleri

DGS aracılığıyla adaylar 2 yıllık bölümlerden 4 yıllık bölümlere geçiş hakkı kazanmaya çalışırlar ve 2 yıllık bir önlisans bölümü olan İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden mezun olan adaylarda bunu yapmak istediklerinde girebilecekleri belli bölümler vardır.

İş Sağlığı ve Güvenliği mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabileceği, İş Sağlığı ve Güvenliği DGS bölümleri şunlardır:

ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANITercih Yapılabilecek Lisans Programları
İş Sağlığı ve Güvenliği
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
Acil Yardım ve Afet Yönetimi
İşletme
İş Sağlığı ve Güvenliği
Sağlık Yönetimi
Sosyal Hizmet

Bunlara ek olarak İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) İle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi İle İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını Tercih Edebilecek Ön Lisans Programları (Programların 5. Yarıyılına Fark Dersleri Almadan Kayıt Yapılabilecektir) na DGS ile geçiş hakkı bulunmaktadır. Geçiş hakkı bulunan bölümler ise şöyle;

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Maliye
  • Uluslararası İlişkiler
  • İşletme
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Sağlık Yönetimi

İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden mezun olan adaylar bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihleri yapabilmek ve yerleşebilmek için de bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Mezunları Geçiş Hakları Olan Bölümleri Nasıl Tercih Edebilir

İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden mezun olarak bahsedilen bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir özel şart veya koşul yoksa adayların sadece tercih etmeyi düşündükleri bölümün tercih edilmesini sağlayan DGS puan türünden yeterli puanı alması gerekmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği mezunu olarak girilebilecek bölümlerin DGS ile tercih edilebildiği puan türleri aşağıdadır.

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi &#;> Sayısal, SAY Puan Türü
  • İşletme &#;> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü
  • İşletme Yönetimi &#;> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü
  • İş Sağlığı ve Güvenliği (4 Yıllık) &#;> Sayısal, SAY Puan Türü
  • Sağlık Yönetimi &#;> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü
  • Sosyal Hizmet &#;> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İktisat &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Kamu Yönetimi &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Maliye &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Uluslararası İlişkiler &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İşletme &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Konaklama İşletmeciliği &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık &#;> Sözel yani SÖZ puan türü
  • İş Sağlığı ve Güvenliği &#;> Sözel yani SÖZ puan türü
  • Sağlık Yönetimi &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü

Bunlar dışında İş Sağlığı ve Güvenliği bölümüne veya diğer bölümlere yerleştirmelerde özel koşul ve şart var ise bu özel koşul ve şartların neler olduğuna BURADANbakabilirsiniz.

* Yukarıda yer alan bilgiler ve İş Sağlığı ve Güvenliği mezunları hakkında yazdıklarımız ÖSYM’nin (ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi) hazırladığı ve yayımladığı kılavuzlardan derlenmiştir. Yapılacak bir değişiklikte sorumlu olan kurum ÖSYM olduğu için yine bu kurumun yayımladığı kılavuzları ve duyuruları takip ederek incelemeyi ihmal etmeyiniz.

** İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü ve diğer önlisans programları mezunlarının geçiş yapabildiği bölümlere ait kılavuzun tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ

DGS HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

TÜM BÖLÜMLERİN DGS TABAN PUANLARI VE KONTENJANLARI

DGS ye KAÇ GÜN KALDI? GERİ SAYIM SAYACI

DGS PUANI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ HAKKINDA GENİŞ BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

DGS Çıkmış Sınav Soruları ve Cevapları için TIKLAYINIZ

GÜNCEL DGS KONULARI VE SORU DAĞILIMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İş Sağlığı ve Güvenliği DGS Geçiş Bölümleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir ?

Yükseköğretim kurumlarının bazılarında ön lisans, bazılarında ise lisans programı olarak açılan İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, sanayi ve endüstri sektörlerinde saha çalışmalarında ihtiyaç duyulan meslek grubuna mensup olacak kişileri yetiştirir. Bölüm mezunları; iş güvenliği uzmanı, iş sağlığı uzmanı gibi unvanlara sahip olur. Bu bölümde eğitim görmüş kişiler, şirketlerin saha çalışanları için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alır, sahada güvenlik ve sağlık adına yapılan çalışmaları denetler, gerekli adımları atarlar. Bu çalışmaları sektörün ve işverenin sağladığı imkanlar ışığında incelemeler yaparak, planlama oluşturarak ve uygulamaya koyarak tamamlarlar. İş Sağlığı ve Güvenliği taban puanları değişiklik gösterebilmektedir. Yerleştirme sürecinde öğrencilerin başarı sıralamaları baz alındığı için taban puanı her dönem için referans olarak gösterilememektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü için eğitim veren üniversitelerin lisans ya da ön lisans tercihine göre de farklılaşan puanlar gözlemlemek mümkündür.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır ?

İş Sağlığı ve Güvenliği 4 yıllık lisans programı olduğu gibi yüksekokul bünyesinde ön lisans programı da olabilir. Ön lisans programlarında eğitim süresi iki yıl olur. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünü bir yüksekokulda ön lisans programında tamamlayan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı ile eğitimlerini lisans programında da sürdürerek fakülte mezunu olabilirler. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü ülkemizde ve dünyada birbirinden farklı bölgelerde bulunan çoğu üniversitede yer alan bir bölümdür. İş sağlığı ve güvenliğinin ön lisans eğitimi olarak verildiği üniversitelerde bu bölüm, Uygulamalı Bilimler Yüksekokullarına ya da Sağlık Yüksekokuluna bağlı olarak eğitim-öğretimi sürdürür. Bunun dışında lisans eğitimi olarak verilen üniversitelerde Sağlık Bilimleri Fakültesinde bulunabilir. Ek olarak uzaktan ve açıktan eğitim veren kurumlarda da bu bölüm bulunabilir. Okulun yanı sıra çeşitli özel eğitim kurumlarında bu alanda eğitim alınabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi sertifika programlarına da katılım sağlanabilir. Bu sertifikaya sahip adaylar, üniversite eğitimi de aldıysa avantajlı bir konumda olur.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Dersleri Nelerdir ?

Her yükseköğretim kurumu kendi prensiplerine göre ders materyalleri oluştururlar. Bu aşamada öğretim üyesinin vizyonu da oldukça önemlidir. Ancak genel hatları ile İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü için verilen dersler bellidir. Bu dersler zorunlu ya da seçmeli şekilde verilebilirler. Dersler planlı bir şekilde sekiz yarıyıla, toplamda dört yıla bölünür. Eğer bölüm ön lisans olarak veriliyorsa da yüksekokul bünyesindeki ders planına bağlı olarak planlama yapılır. Bir lisans programı kapsamında temel dersler şu şekilde sıralanabilir:

  • Temel İlk Yardım
  • Hukukun Temel Kavramları
  • İş Hukuku
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Temelleri ( İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı)
  • Afet Yönetimi
  • İş Sağlığı Yönetimi
  • Belge Yönetimi
  • Çevre Sağlığı
  • Mesleki Sorumluluk
  • Güvenlik İlkeleri
  • Risk Yönetimi
  • Ergonomi
  • Sektörlere Göre İş Sağlığı Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar ?

İş sağlığı ve güvenliği ne iş yapar sorusu, sektörlere ve sektörlerin gerekliliklerine göre sahada lazım olan sağlık ve güvenlik çalışmalarının yürütülmesi, şeklinde cevaplandırılabilir. Daha kapsamlı bir şekilde değerlendirmek gerekirse bir iş güvenliği uzmanı, çalıştığı sahada iş faaliyetlerini gerçekleştiren makinelerden, sahanın özelliklerine ve yeterliliklerine, olası sağlık önlemlerine kadar çalışanların güvenliği anlamında önem arz eden tüm olasılıkları değerlendirir ve gerekli çalışmaları yapar. Bu gerekli çalışmalar iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından işverenden talep edilerek yapılabileceği gibi gerekli denetim ve teftiş sonuçlarında raporlama yöntemleriyle de sağlanabilir. Bu çalışılan kurumun kültürüne bağlı olarak değişir. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü mezunları bu şekilde istihdam edilirler ve bazen bireysel bazen ekip çalışmaları ile faaliyet gösterirler. Çalışanların can güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm adımları iş sağlığı ve güvenliği uzmanı planlar. Bu anlamda yönetim ile birlik içerisinde hareket ederler. Çalışma alanı oldukça geniştir. Sanayiden hizmet sektörüne kadar uzanan bir yelpazede yer alabilirler. Her sektörde sağlık ve güvenlik önlemleri farklılaşabilir. Bu anlamda iş güvenliği uzmanları da çalıştıkları sektöre göre çalışmalar gerçekleştirirler ve gerekli analizleri de buna uygun olarak yaparlar. Her zaman sahada değil bazen de ofis ortamında çalışabilirler. Tüm bu ihtimaller kurum ikliminin yürüttüğü düzene bağlı kalarak değişiklik gösterebilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir ?

İş Sağlığı ve Güvenliği iş imkanları oldukça geniştir. Çünkü personelin olduğu her alanda personelin sağlık ve güvenliği ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmelidir. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü mezunları da bu anlamda her sektörde önemli bir yere sahiptir. Alanda yapılan çalışmalar, iş sağlığı ve güvenliği adı altında doğrudan yer almadan kurumlar bünyesinde farklı başlıklarda (risk yönetimi, ergonomi, meslek hijyeni, sektörel güvenlik) toparlanabilirler. Aynı pozisyonda bu farklı departmanlarda görev almak mümkündür. Sadece inşaat ve sanayi değil bunun dışında; fizik, kimya, biyoloji gibi alanlar aynı zamanda küçük ya da büyük derneklerde, imalathanelerde, plazalarda ve ticarethanelerde de yer alabilirler. Lisans mezunu olmayan ön lisans bölümü mezunları ise uzman unvanı almak ve uzman olarak çalışabilmek için uzmanlık sınavına girmelidirler. Bu sayede iş bulma imkanlarını artırabilirler. Aynı zamanda çalışacakları alanları da genişletebilirler. Gerekli görüldüğü durumlarda, ilk yardım gerçekleştirme, sağlık yönetimi hakkında çalışmalar gerçekleştirme, güvenlik adımlarının atılması ve risk yönetimlerinin gerçekleştirilerek raporlanması gibi faaliyetlerde yer alırlar. Düzenli olarak istatistik ve incelemeler yaparlar. Güvenlik ve sağlık adına taleplerde bulunabilirler. Bunun yanı sıra personeller için güvenlik önlemlerinin tam ve eksiksiz olmasına özen gösterirler. Bunlar haricinde akademisyen olarak da çalışmalar yapabilirler. Bunları hem mesleki akademiler ve eğitim merkezlerinde hem de bunlardan ayrı olarak resmi bir şekilde yüksek öğretim kurumlarında yapabilirler. Bu çalışma alanları için de belirli sınavların başarı ile tamamlanması gerekmektedir. Bu alandan mezun olan ve çalışmak isteyenler, monash.pw'te yer alan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı iş ilanları seçeneklerini inceleyebilir ve kendilerine uygun olanlara başvuru yapabilir. Ayrıca yayınlanacak yeni ilanlardan haberdar olmak isteyen adaylar monash.pw'in iş alarmı oluşturma özelliğinden faydalanabilir. Bu sayede yeni ilan yayınlandığında adaya bildirim yoluyla haber verilir.

ANKARA +90 94 14

Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır