h sınıfı ehliyet yönetmeliği / Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü | Karayolları Trafik Yönetmeliği

H Sınıfı Ehliyet Yönetmeliği

h sınıfı ehliyet yönetmeliği

Engelli ehliyeti yılına kadar H sınıfı ehliyet olarak geçiyordu. Trafik kanununda yapılan değişikliklerden sonra engelliler için A ve B sınıfı ehliyetler mevcut duruma geldi. Peki engelli ehliyeti nedir ve nasıl alınır? Şimdi bunların cevaplarına bakalım.

Engelli Ehliyeti Nedir?

engelli ehliyeti nedir

Sağlıklı insanların olduğu kadar engelli bireylerin de ehliyet hizmetlerine ihtiyacı vardır. 1 Ocak tarihinden itibaren, değişen trafik yönetmeliği ile engelli ehliyeti olan H sınıfı ehliyet artık kullanılmayacaktır. Ayrıca H sınıfı ehliyet sahibi bir vatandaşın ehliyeti geçersizdir. Fakat yeni kurala göre engelli sürücüler H sınıfı ehliyetlerini ücretsiz olarak yenileyebilecekler. Değerli kağıt ücreti olarak sadece 15 TL ödemek zorundalar. Bunun yerine engelli vatandaşların raporlarına göre A veya B ehliyeti kullanılır. Engelli sürücü belgeleri, yılından itibaren B sınıfı ehliyete dahil edilmiştir.

Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklik ise, kişisel düzenleme gerektiren durumlar için ehliyette bir alan açılmıştır. Bir kişinin engeline dayalı olarak araçta yapılacak herhangi bir ayarlama, sürücü belgesinde açıkça belirtilecektir. Aksi takdirde trafik kontrolü sırasında kullanıcı trafik cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bir kişinin engelli sürücü belgesi alabilmesi için en az 18 yaşında olması gerekmektedir. Engelli bireylerin zihinsel yetileri yerindeyse, engelli sürücü belgesi alabilirler. Sadece engelli bireyler engelli sürücü belgesine sahip olabilir.

Nasıl Alınır?

engelli ehliyeti nasıl alınır

Engelli sürücü belgesi, kanunda belirlenen engellilik oranlarına göre kişilere verilmektedir. Aynı zamanda engelli ehliyeti almak için normal ehliyetten temelde farklı bir süreç yoktur. Fakat engelli oranlarının çok yüksek olması durumunda engelli bireylere ehliyet verilmemektedir. Ayrıca ehliyet almak isteyenler için aranan bir takım nitelikler bulunmaktadır. Engelli sürücü belgesi alabilmek için öncelikle engel durumunu gösteren resmi bir belge alınması gerekmektedir.

Aynı zamanda engelli sürücü belgesi başvurusu için sağlık kuruluşundan rapor alınması gerekmektedir. Rapor alındıktan sonra kişiler başvuru sürecine başlayabilir. Ayrıca engelli bireylerin zihinsel sağlıkları da uygun olmalıdır. Zihinsel ve psikolojik sorunları olan engelli bireylerin sürücü belgesi alması mümkün değildir. Ayrıca, bir kişinin belirli bir miktarda fiziksel uygunluğa sahip olması gerekir. Zihinsel yeteneği iyi olan engelliler teorik sınav aşamasına girebilirler. Ancak teori sınavına girmeden önce ehliyet kursuna gitmeleri gerekir. Sürücü kursunda engelli bireylere daha detaylı eğitim verilmektedir. Sürücü kursları, engelliler için uygulamalı eğitim sağlamaktadır. Ayrıca engelli sürücü belgesi alabilmek için kişinin okuryazar olması gerekmektedir. Yani bu kişi en az ilkokul mezunu olmak zorundadır.

Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları

Yeni yönetmeliğin getirdiği değişikliklere ek olarak sürücü adaylarının aşağıdaki şartları da sağlaması gerekiyor.

  • Sürücü sınavını başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. Ayrıca sertifika almaya hak kazanmış olması gerekiyor.
  •  Sağlık raporunu almış olması
  •  Adli sicil kaydının temiz olması
  •  Geçmişte ehliyet belgesinin elinden alınmamış olması
  •  Adına ait başka bir ehliyet belgesinin olmaması gerekmektedir.

Sürücü adayları tüm bu şartları sağlayamazsa maalesef ehliyet alamazlar.

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Dilara Sandal

Endüstri mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisiyim. Sürekli gelişen otomotiv sektörü hakkındaki gelişmeleri sizler ile paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

H Sınıfı Ehliyet Kimler Alabilir? Yeni Düzenlemede Neler Değişti?

H Sınıfı Ehliyet Değişiyor! Yeni engelli ehliyeti nasıl alınır? Engelli ehliyet prosedürü nasıl işliyor? Tüm sorularınızın cevapları yazımızda yer alıyor.

H Sınıfı Ehliyet olarak bilinen engelli ehliyeti, 1 Ocak itibariyle kullanımdan kalkmış bulunuyor. Peki mevcut ehliyet sahipleri ve yeni ehliyet başvurusu yapacak adaylar hangi ehliyeti kullanacaklar?

Resmi Gazete&#;de yayınlanan: Kara yolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında, sürücü ehliyet sınıflarında birtakım düzenlemelere gidildi. Yeniden belirlenen yönetmelik esaslarına göre, artık H Sınıfı Ehliyet sahibi sürücüler A ya da B Sınıfı Ehliyet alacaklar. Bu ayrımın nasıl yapılacağı ise, yapılacak olan sağlık raporu neticesinde karar bağlanacak.

Engel durumuna göre sağlık raporu alacak vatandaşlar, uygun buldukları gruba göre yeni ehliyetlerini alabilecekler. Alınacak sağlık raporları, trafik şube müdürlüğü ve sürücü kurslarına iletilerek bu geçişin yapılması sağlanacak.

Yeni düzenlemede, artık engelli sürücülerin engel durumuna göre araçlarında özel teçhizat gereksinimi bulunuyorsa bu durum da ehliyete işlenecek. Örneğin &#;otomatik şanzımanlı araç&#; kullanan engelli bir sürücünün bu durumu, ehliyetinde de yine aynı şekilde yer alacak.

Engelli Ehliyeti

Bilindiği üzere halihazırda özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak engelli bireyler için “H” sınıfı ehliyet verilmektedir. Ancak bu Yönetmelik uyarınca 1 Ocak tarihinden başlamak üzere engelli bireyler, engelli olup olmamalarına göre değil kullanacakları aracın niteliğine uygun olarak ehliyet alacaklar. Yani bu tarihten sonra özel tertibatlı araç kullanan engelli bireylere de artık “H” sınıfı ehliyet değil kullandığı araca göre ehliyet verilecektir. Peki “H” sınıfı ehliyeti olanlar ne yapacak? “H” sınıfı ehliyeti olanlar bu sürücü belgelerini engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi ile değiştireceklerdir.

Değiştirme işlemi sırasında engelli bireyin kullanacağı araçta özel tertibat bulunması gerekiyorsa bu durumu gösteren ve özel tertibatın “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” doğrultusunda hazırlanan listede yer alan kodu ile birlikte yazılı olduğu engelli sağlık kurulu raporunu vereceklerdir. Ancak bu işlemin yapılması için beş yıl süre tanınmıştır.

Yani 1 Ocak tarihinden sonra “H” sınıfı sürücü belgesi verilmeyecek ancak daha önce verilmiş olan “H sınıfı sürücü belgelerinin değiştirme işlemlerinin yılının sonuna kadar yapılması gerekecektir. Bu sürenin uzatılma yetkisi İçişleri Bakanlığına bırakılmıştır.

 H Sınıfı Ehliyet Nedir

Çeşitli fiziksel nedenlerden dolayı engeli bulunan kişiler, otomobil veya motosiklet ehliyeti almak isterken başvuracağı ehliyet tipidir. Peki H sınıfı ehliyet kimlere verilir? H sınıfı ehliyet, engel durumları %40 ve altı durumunda olan vatandaşlarımız için verilen ehliyet sınıfıdır. %40 ve üzeri engel durumunuz varsa maalesef H sınıfına sahip olamıyorsunuz. Fakat yılından sonra değişen ehliyet sistemi ile birlikte H sınıfı ehliyet almak isteseniz bile sürücü belgeniz de almış olduğunuz yani A veya B yazmaktadır.

H Sınıfı ehliyet kalktı mı?

Bu soru çok fazla soruluyor. Bilmeniz gereken bir şey var ki ösym yayınlamadıkça sahte haberlere itibar etmeyin. H Sınıfı ehliyet yeni yasa ile değişti. Artık A veya B almak istediğinize göre ehliyetiniz de o yazıyor. H sınıf ehliyet artık yürürlülükte değil, eğer elinizde varsa mutlaka yenilemelisiniz. H sınıfı ehliyet yenileme hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız >> Ehliyet Yenileme İşlemi << konumuza göz atabilirsiniz. Bu sayede H sınıfı ehliyet değişimini sorunsuz bir şekilde yapmış olacaksınız. Ayrıca yeni değişen ehliyet sınıflarına da >> Güncel Ehliyet Sınıfları ve Detayları << adresinden ulaşabilirsiniz.

H Sınıfı ehliyet nasıl alınır?

Bahsi geçen ehliyet tipi artık B veya A olacağından normal ehliyet alımları gibi de H sınıfı almak isteyen vatandaşlarımız sürücü kurslarına giderek ilgili talimatlar doğrultusunda ilerleyecektir. Yani sürücü kursuna kayıt yaptırıp, teorik dersleri görüp sınava girmelidir. Sınavdan başarılı olan sürücüler ise, direksiyon derslerini alıp daha sonra direksiyon sınavında geçmeleri gerekmektedir. Ardından gelen işlemler ve daha fazlası için >> Ehliyet Nasıl Alınır  << adlı yazımızdan tüm detaylarına ulaşabilirsiniz.

H Sınıfı Ehliyet Almanın Yaş Sınırı

Bu sınıfa dahil olan ehliyetlere sahip olabilmeniz için yürürlükte ki yaş 18 dir. Aynı zamanda ise ehliyet almak için istenilen eğitim şartı ise ilkokuldur. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve ileri okuma yapmak için >>> Ehliyet Almanın Şartları konumuza göz atabilirsiniz. Aynı zaman da h sınıfı ehliyet almak isteyen bireyler için direksiyon sınavları ise MEB tarafından ve ya sürücü kursu tarafından özel tahsis edilmiş engelli sınıfı bir araçla yapılmaktadır. Daha farklı durumlarda ise uzman ekip tarafından direksiyon ve yazılı sınava tabi tutuluyorlar.

Konu İle Alakalı Makaleler:

  • Merhaba 65 yaş anneme onkoloji bölümünden %81RAPOR çıktı fakat ehliyeti yok ötvden yararlanıp araba almak istiyoruz ama Ne yapmam gerekli

    Cevapla

  • merhabalar yılında trafik kazası geçirdim sol ayak bileklerim iki tarafında plak ve vida var iki tarafta e sınıfı ehliyetim vardı yılından bu yana ve ben kazadan sonra ilk kez başvurdum ve böle bi sonuç aldım sağlık kuruluna başvurdum 2 grub sürücü olur yazmiş ben normalde debriyajlı araç kulanazmazken bütün ağir iş makinalarını kapsiyor bu durumda ne yapmam lazım

    Cevapla

  • Merhabalar engelli raporu için ank şehir hastanesine başvurdum %82 oranında ortopedik engelli sürekli kronik olarak rapor düzenlendi ama raporun açıklama bölümünde ötv den muaf veya otomatik araç kullanacağıma dair hiçbirsey yazmıyo sonrasında ehliyet için hastaneye başvurdum il sağlık komisyonuna sevk etti komisyonda yapılan tetkik ve muayenem sonucu gibi kodlar verilerek sadece otomatik araç kullanabileceğime karar verildi bu kararlı raporla nüfüsa gidip ehliyetimi bu kodlara uygun olarak değiştrdim şimdi engelli ehliyetim var kadlarda yazıyo ama ortopek engel raporumun acıklama kısmında birsey yazmıyo diye vergi dairesi sorun cıkartıyo ne yapmam gerekir günlük süre gectiği için raporuda yenileyemiyorum

    Cevapla

  • iyi günler kolay gelsın ben dan beri 3 parmagım iş kazası sonucu ampute sahsım olarak almıs oldugum devlet raporunda özurluk derecesı yuzde 16 olarak belırlendı kazadan once b ehlıyetım var su an otomatık arac kullanıyorum h ehlıyet alma sansım varmı acaba varsa nereye bas vurmalıyım cevap için teşekkurler

    Cevapla

  • 20 yıldır böbreklerim sebebiyle diyaliz hastasıyım fiziksel bi engelim yok ehliyetim A sınıfı ehliyet 20 yıl önce aldığım için. B sınıfı ehliyet almalıyım gerekiyorsa muayene için nereye baş vurmalıyım .?. İç hastalıkları engel raporuyla fiziksel engel raporu olanların ehliyetinde ki engel dereceleri farklı’mıdır .?.

    Cevapla

  • ben engeliyim c4 c5 omirilik felci araç almak istiyorum aracı kendim kullanmak istiyorum ehliyete başvurdum 2 defa red aldım
    Sürücü olamaz dendi felç lik seviyemden dolayı ve 2 sene başvuru yapamam diyeceğim o ki aracı babam benim adıma alıp tertibatını yapıp yine kullana bilirmiyim ayrıca araçta kullana biliyorum arkadaşın aracı tertibatlı hafta sonları aracı sağ olsun bana kullandırıyor bu durum da ne yapmalıyım bi sorun olurmu
    SAYGILAR

    Cevapla

  • Merhaba benim yüzde 50 zihinsel engelli raporum var h sınıfı ehliyet alabilirmiyim ve ÖTV indiriminden yararlanabilirmiyim

    Cevapla

  • Ortopedik değil,İç hastalıklardan %90 engel raporum var bu raporla yurt dışından ötvsiz araç alabilirmiyim.

    Cevapla

  • B sınıfı ehliyetim zaten vardı sonradan oluşan rahatsızlığım münasebeti ile süresiz % 50 engelli raporum var&#;Bunu ehliyetime mi işlettireceğim yoksa yeni ehliyet mi talep edeceğim ?

    Cevapla

  • Merhaba %69 engeli raporum var yılında tam teşekküllü hastane raporu ile tertibatsiz H sınıfı sürücü belgesi aldım şimdi yenilemek için uzman Dr raporu yeterli olur mu.

    Cevapla

  • teberi ehliyetim var b sınıfı araç kullanıyorum kayıp ettim rapor olduğunda sistem rapor vermiyor ne yapmam lazım

    Cevapla

  • Selam merhaba benim h sınıfı ehliyetim var aldım h sınıfı ehliyet alabilir özel tertibatlı araç kullanabir rsağlık kurulu raporuyla aldım ben otapedik özürlüyüm 51 engelliyim şimdi ehliyetim i yenileyecem heyete girecem bir sıkıntı yaşar mıyım acaba teşekkürler

    Cevapla

  • merhaba,

    ağır uyku apnesi,şeker ve kolestrolden 2 yıl süreli yüzde 53 engelli raporum var.
    önceden almış olduğum b sınıfı ehliyetim var ve hastalığımdan önce yeniledim.
    yani raporu sonradan aldım. ehliyetimi yenilemem gerekiyormu bedensel bi engelim yok
    yardımcı olursanız sevinirim

    Cevapla

  • merhaba sağlık raporu cıkarmaya gittim sürücü kursu sistemde kayıtlı 2 tane biri %27 biri %24 oranında ortapedi bölümünden raporum var cıkaramadm sağlık raporumu basıl cıkarta bilirim ve bana bu konuda yardımcı olurmusnuz acaba rica etsem iptal etmek istiyorum bu durumu ama nasıl bi yol izlicem bilmiyorum ?

    Cevapla

  • Merhaba benim üniversite hastanesinden alınmış %44 ortapedik engel raporum seafoodplus.info hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir yazıseafoodplus.info raporumun toplamı 44 sadece ortapedik kısmı %7 sol ayağımın baş parmak ve ikinci parmak ampüte bu durumda ötvsiz araç alabilirmiyim.e sınıfı ehliyetim var ne yapmalıyıseafoodplus.infoşekkürler.

    Cevapla

  • merhaba kolay gelsin. geçen yıl vergi indiriminden emekli oldum. rapor oranım yüzde 41 (morbid obezite, tansiyon, şeker, tiroid hastalığından) benim ötv indirimli araç alabilmem için ne yapmalıyım b sınıf ehliyetim var. şimdiden teşekkür ederim

    Cevapla

  • İyi akşamlar babama 30 yıl önce verilen sürekli %45 engelli ortopedik raporu var. Emekli ,vergi muafiyeti de var. ÖTV indiriminden araç almak istiyoruz. Babamın ehliyeti yok ve 65 yaşında ehliyet alabilecek durumda değil. Raporuna yazdırmamız gereken bir ibare var mı bu şekilde araç alabilir miyiz ÖTV indiriminden. Yardımcı olabilirseniz sevinir. Şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla

  • Merhaba ben yılında sol tarafimdan kısmi felç geçirdim elimi ve ayağımı tam kullanamıyorum engelli ehliyeti almak istiyorum ne yapmam gerekiyor bu arada engelli raporum %56

    Cevapla

  • Fizik doktoru yüzde 33 raporum var ve özel tertibatlı araç kullanması gerekir yazıyor ve daha yeni b sınıfı kodları yazılı engelli ehliyeti aldım ÖTV indirimi alabilirmiyim araç içn

    Cevapla

  • İyi günler kardeşim işitme kaybı var bide psikiyatri ilacı kullandı engelli raporu için başvurdu.. şayet alırsa ehliyet alabilecek mi şuan araç kullanabiliyor trafik hariç

    Cevapla

  • 54 engelli raporum var vergi indirimi alıyorum b sınıfı ehliyetim var indirimli araç alabilirmiyim

    Cevapla

  • Merhaba annem 68 yasında onkolojı , astım.hıpertansıyon,dıabet ve fızıksel tıptan %81 oranında ortapedık ve suregen(kronık) engellı raporu aldık fakat ehlıyetı yok %81 oranında ortapedık olunca ben anneme refakat edebılırmıyım arac alımında bunu kullanabılırmıyız ? donus yaparsanız sevınıırm tesekkurler , ıyı gunler

    Cevapla

  • Merhabalar, %60 böbrekten dolayı engelliyim. Raporumu yılında aldım( süreli 2 yıl) de tekrar yenileticem. yılında B sınıfı ehliyetim var. İndirimli araç almak istiyorum. H sınıfı ehliyet olması lazımmı? H sınıfı ehliyetin avantajları nelerdir? B sınıfı ehliyeti H sınıfı ehliyetine nasıl çevirebilirim? İndirimli araç almak için nereye nasıl başvurmam gerekir. Yardımcı olabilirmsiniz? (Not: tanıdığım birisi %52 raporlu kolu yoğuştan yok. Kendisinin araç alabildiğini söle ancak benm böbrekten olduğu için verilemeyeceğini söledi. Engel durumunun neye bağlı olduğuna bağlı olarak ötv indirimi değişebilirmi)

    Cevapla

  • İyi günler bir gözüm sakat monukuler ehliyetim var ancak sol bacağımda sakat protez var bundan 4 yıl önce h sınıfı ehliye almak için müracaat ettim sağlık raporu aldım sürücü kursuna müracaat ettim ve belge aldım vergi dairesinden onay aldım araç ile anlaşma yaptık fakat trafikten ehliyetimi h sınıfına ceviremedim. Bana yol gösterebilirmisiniz. Tesekkurler

    Cevapla

  • Merhaba
    %78 ortapedik raporum var iki ayakta ama normal araç kullanabiliyorum E sınıfı ehliyetim var ÖTV den yararlanmak için rapor yuzdem yeterlimi nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden teşekkür ederim

    Cevapla

  • %57 ortopedik engelliyim kemik iltihabi sonrası ayak bileğinde hareket kisitliligi var ama Manuel araba seafoodplus.info ocağı ehliyet alabilir onayı verdi yeni surucu kursuna yazıldım. Engelli olmama rağmen b sinifi ehliyet alabilir miyim. Engel raporum devam ediyor b sinifi ehliyet aldığım zaman kamuda çalışmam ve cevirmeye takılmam da sorun olur mu. Engelli iken b sinifi ehliyet için başvurdum 20 gün sonra sınavım var. Acillllll

    Cevapla

  • Sol kolumdan dolayı yüzde 45 ortopedik Engelliyim H Ehliyetim öncesidir yenilemek için hangi yolları takip edip yenileyebilirim, yılından Sağlık kurulu raporum elimde mevcuttur, Malum salgın hastalıktan dolayı Hastanelerden şu an Sağlık raporu alamıyoruz. Bu konuda nasıl bir yol izlerim. Teşekkürler.

    Cevapla

  • Merhaba
    Babam 68 yaşında ehliyeti yok. Sağ dizinde platin var. Kendisine ehliyet çıkarmadan araç alabilmek için kendimi refakatçi göstermek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor. İlgiliniz için teşekkür ederim&#;

    Cevapla

  • 5 yıl önce kaza geçirdim sağ elimi ve bileğimi çok hareket ettiremiyorum sinir zedelenmesi oluşmuş %65 raporum seafoodplus.infoi ehliyeti almak istiyorum fakat manuel vites araba kullanmayı denedim olmadı sadece otomatik vites araba kullanmak için ehliyet verirler mi ?

    Cevapla

  • İyi günler annemin 25 yıl önceden alınmış olan b ehliyeti var geçen sene sol dizinden amaliyat oldu protez takıldı ötv den muhaf araç almam için hangi yolu İzlemem gerekiyor açıkça sırasıyla anlatabillirmisiniz

    Cevapla

  • Her iki ayağım diz altından ampute seafoodplus.info tricity önünde çift tekerlek olan otomatik sanziman, fren ve gaz sistemi el ile idare seafoodplus.info motoru kullanabilirim?

    Cevapla

  • Merhabalar ben sağ kolu doğuştan kısıtlı kullanabiliyorum. Sürücü okur raporu almaya gittimde ortopedi dr u otomatik vites ehliyeti alabileceğimi bir sorun teşkil etmeyeceğini söyleyip raporu onayladı benim sorum şu direksiyon sınavına gelecek olan kurul problem çıkartırım sadece vites geçirirken sıkıntı oluyor başka bir problem yok ayrıca araçda kullanıseafoodplus.info bilgilendirirseniz sevinirim ekimde sınavım var&#;

    Cevapla

  • Merhaba, Kronik bir rahatsızlıktan dolayı %55 raporum var. B sınıfı ehliyetim mevcut Ötv indiriminden faydalanabilir miyim? Teşekküerler

    Cevapla

  • Merhaba, babam 74 yaşında ve ehliyeti yok %55 ortopedik rapora sahip raporın arkasında &#;özel tertibatılı araç kullanabilir &#; yazıyor ehliyeti olmadan refekatçi olarak araç alabilir miyiz acaba hiçbir bayi cevap veremedi ilginizden dolayı teşekkür

    Cevapla

  • Selam.D.sınıfı ehliyetim seafoodplus.infotik %12 daimi raporum var.ötv indirimde nasıl seafoodplus.info konuda bilgilendirmisin

    Cevapla

  • Kolay gelsin abim %70 engelli raporunu aldı araç ötv muhafiyeti için H ehliyeti alması gerekti. Başvurusunu yaptı kurul 2. sınıf engelli dedi hak vermedi. Orada kurulda ondan istenen şeyleri zorlanarakta olsa yaptı. Bu durum ona hakkı vermesini engelledi sanırım. Bu durumda ne yapılmalı

    Cevapla

  • Merhabalar ben böbrek nakli olmadan önce diyalize girerken %90 rapor aldım fiziki hiçbir engellim yoktur ve ötve ile araba alırsam b sınıfı ehliyetimi değiştirmem gerekli yeniledim normal olarak ehliyeti engelli unsuru falan yazmıyor ? Araç alırken sıkıntj olurmu

    Cevapla

  • Merhabalar babamın %50 raporu var fakat ehliyeti yok babamın üzerine nasıl araba alabilirim. teşekkürler

    Cevapla

  • Merhaba. Babamın %72 engelli raporu var. Ehliyeti yok. Yaşi Ona araç almak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

    Cevapla

  • Merhaba benim bir sorum olucak benim %40 engelli raporum var ve b sınıfı ehliyetim de var her iki kulağıma cihaz kullanmaktayım zamanın da cihaz kullandigim için sorun yapmadan sağlık raporunu vermişlerdi h ehliyeti de yürürlükten kaltigini söylüyorsunuz ÖTV indiriminden yararlanabiliyornuyum ? Yararlaniyorsam nereye başvuru yapmam gerekiyor ÖTV indirimi için yardımcı olursanız sevinirim.

    Cevapla

  • Merhabalar. Toplamda %52 engelim var. Akciger tutulumu sebebi ile. Sürücü kursuna gittim. B sinifi ehliyet icin sinavlari gectim. Kartimi alacagim onumuzdeki gunlerde fakat h sinifi konusu kafami karistirdi. Ayrica ortopedik bir sikintimin olmamasi bu indirimden faydalanmama engel olur mu

    Cevapla

  • Merhaba benim yüzde 40 oranında işe giriş amaçlı engelli raporum var araç satın alma için hastaneden yeni bir rapor almak gerekir mi nasıl bir yol izlemem lazım teşekkürler

    Cevapla

  • Merhabalar babam ın % 52 raporu var diz kapaklarında ve kalçada protezden bayi ile görüştük ötv indirimli araç alabilirsiniz dediler B sınıfı ehliyet var fakat otomatik araç alabilirsiniz ve H sınıfı ehliyet almanız gerekiyo dediler nereye başvuru yapmalıyız H sınıfı ehliyet için teşekkürler.

    Cevapla

  • ben monokuler ehliyeti aldım enson degişiklik yapıldı heryıl dr konturolu yapılıyorum vergi indirimli arac almak istiyorum ne yapmam gerekiyor yazarsanız sevinirim şimdiden teşşekkürler

    Cevapla

  • Merhaba

    B ehliyetim var ortopedik %41 raporum var engelli ehliyeti almam için nasıl bir izlerim ve nerelere gitmeliyim

    Cevapla

  • merhaba %52 engelliyim ms hastasıyım B sınıfı ehliyetim var engelli ehliyeti almak istiyorum ne yapmam lazım

    Cevapla

  • da %61 engel raporu aldım fiziksel bir engelim Yok uyku apnesi ve akciğerden ve yine de aldığım E sınıfı ehliyetim var engel raporumun içeriğinde yer alanlar konusunda rapor haricinde endokrinoloji ye de rapor istenmekte bu normalmi ve bir de bana yine E sınıfı mi verilecek yoksa değişecek mi

    Cevapla

  • İyi günlük annemde sürekli engelli kartına bir annem adına araba almak istiyoruz engelli oranı 72 annemin ehliyet yok

    Cevapla

  • Merhaba ben bir yıl önce bolu da bir trafik kazası geçirdim ve yüzde elli engelim oldu kanımda alkol tespit edildiğinden bir yıl ehliyetime el konuldu 19 yıllık ehliyetim var tekrar nasıl ehliyet alabilirim mesleyimde 18 yıllık söförüm ehliyetimi nası alabilirim teşekkürler

    Cevapla

  • merhaba monoküler b sınıfı ehliyetim var. yeni ehliyet kartımıda aldım monoküler kod işlenik. %40 raporum var. fakat ötv için bi ibare yazmıyor. maaşım için 3. derece vergi indiriminden faydalanmaktayım. bu şartlarda indirimli araç alınırmı yada yapmam gereken nedir? teşekkürler.

    Cevapla

  • MERHABALAR
    ben yılında çölyak bypass oldum. hıper tansıyon ve takayasu artırıtı rahatsızlıgımdan dolay engellı raporu cıkartldı. Ege Üniversitesi hastanesınden.

    %51 raporumun ayrıntılarında Ötv ve Vergi indiriminden faydalanabilir acıklaması bulunmaktadır.

    H sınıfı yürürlükte iken arac alımı ıcın bayiye gıttıgımızde raporunuz ıle bırlıkte H sınıfı olması gerektıgını soyledıler . sonrasında ben H sınıfı ıcın muracaatta bulundum Ege Ün,versitesi hastanesınden ortapedik sorun olmadıgından Asistan Dr. konu ile ilgili olarak herhangi bilgisi olmadıgını ve aktif sürücü oldugumdan B sınıfı ehliyet kullanabilir ötv ve vergiden faydalabılır dıye yenı raporum cıktı.

    Yukarıda detaylarını anlatmıs oldugum hastalıklarım üzerine &#;B&#; sınıfı ehliyetim değiştirilmesi ve raporumun kullanılarak arac alabilirlik durumum nedir.

    Şimdiden yardımlarınıza çok çok teşekkür eder saygılar sunarım.

    Cevapla

  • Yüzde 62 raporluyum yüzde 37 kalanı tansiyon ve şeker h sınıfı ehliyet alabilir miyim

    Cevapla

  • ben yüzde 30 işitme yüzde 31 kalp toplam yüzde 51 raporum var b sınıfı ehliyetim var engelli olmadan önce ben nasıl engelli aracı alabilirim teşekürler

    Cevapla

  • ben yüzde 30 işitme yüzde 31 kalp toplam yüzde 51 raporum var b sınıfı ehliyetim var engelli olmadan önce ben nasıl engelli aracı alabilirim teşekürler

    Cevapla

  • Hayırlı günler ben parkinson hastasıyım hacettepe hastanesinden %40 sağlık raporu var ötv ve otomatik vitesli araç alabilir ibaresi bulunmaktadır. ben bu rapor ve sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporumu doktoruma sağlığımla ilgili ek-1 formu doldurdu ve Ankara il sağlık müdürlüğüne başvurdum. bana otomatik vitesli araç kullanmam için araç kullanım kodlarından ( sınırlı kullanım kodları 64 ) &#; (Tıbbi nedenlerle verilecek kodlar,03) (Araç uyarlama kodları &#; ) olarak yazıldı. Ancak soruma gelirse il sağlık kurulunca verilen sağlık kurulu raporunda parkinson hastası olduğum için bu kodların birinde yılda bir defa doktor kontrolünden geçmek kaydı ile diyor ben yıl hangi yolu izleyecem senede bir de nereye gideceğim hangi form ile kime ne doldurtup nereye başvuracağım her sene ehliyettimi değişecek bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum. sefer eken

    Cevapla

  • Peki b sınıfı monoküler ehliyeti olan nasıl özel teçhizatlı araç kullanabilir ehliyete dönüştürecek.

    Cevapla

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir