aydın sayılı kaç yaşında öldü / Aydın Sayılı Kimdir? - En Sevilen ve En Çok Satan Kitapları

Aydın Sayılı Kaç Yaşında Öldü

aydın sayılı kaç yaşında öldü

Aydın Sayılı

Ordinaryüs Profesör Doktor Aydın Sayılı, 2 Mayıs tarihinde İstanbul’da ailesinin üçüncü çocuğu olarak doğmuştur. İki ablası vardır: Piraye (Sayılı) Arıcanlı ve Gündüz Sayılı. Babası Abdurrahman Bey, annesi Suat Hanım’dır. Babasının İran'da görev yapması nedeniyle çocukluğunun bir kısmı İran'da geçti. İlkokulu İstanbul’da, ortaokulu ise Ankara’da bitirdi. yılında Ankara Erkek (Atatürk) Lisesi’ni birincilikle bitirdi. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün de yer aldığı sınav heyetinde başarıyla mezuniyet belgesini almış. Aynı yıl Milli Eğitim Bakanlığı (Maarif Vekaleti)’nın yurt dışına öğrenci göndermek için açtığı sınavı kazanarak ünlü Harvard Üniversitesi’nde Bilim Tarihi Bölümünde yüksek öğrenimini yapmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderildi.
yılında Amerika Harvard Üniversitesi’nde bilim tarihi alanında doktorasını tamamlamıştır. yılında George Sarton’un yönettiği “İslam Dünyasında Bilim Kurumları” başlıklı tezi ile Harvard Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Bu doktora, dünyada bilim tarihi alanında verilen ilk doktora derecesi olarak bilinir. yılında Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Kürsü’ne “İlmi yardımcı olarak atanmıştır. yılı sonunda aynı fakültenin Felsefe Kürsüsü’ne “Bilim Tarihi Doçenti” olarak görevlendirildi. yılında “Bilim Tarihi Profesörlüğü”ne yükseldi ve aynı yıl Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde kurulan Bilim Tarihi Kürsüsü’ne başkan olmuştur.

Ordinaryüs Profesörlüğe yılında yükselmiş , yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanlığına seçilen Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, bu görevini yılı başında emekli oluncaya dek sürdürdürmüştür.

Emekli Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı en son olarak yılında kurulan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi’ne başkan olarak atanmış ve yılında tekrar emekli olmuştur.

seafoodplus.infoın Sayılı’nın yılı başından itibaren 5 Türk Liralık banknotların arka yüzünde resmi vardır.

’de UNESCO Uluslararası Yazar Editör Komitesi’ne seçildi.

Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, Türkçe’ye olan hakimiyeti dışında ; İngilizce, Fransızca, Almanca, Farsça ve Arapça dillerini çok iyi bilirdi. Dilimizi zenginleştirme açısından; yabancı terimlere Türkçe yeni karşılıklar bulup , türeterek önemli kültürel etkinlikleri olmuştur.

15 Ekim tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etmiştir.

Ödülleri :
• ’de seafoodplus.infoın Sayılı, “Nicolaus Copernicus (Nikolas Kopernik)” üzerine çalışmaları nedeniyle yılında Polonya hükümeti tarafından Copernicus Madalyası ile ödüllendirildi.
• ’de Tübitak Hizmet Ödülü,
• ’de İstanbul Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü,
• ’da yaşamboyu verdiği hizmetlerden ötürü UNESCO Ödülü,


Kaynak:seafoodplus.info

kaynağı değiştir]

2 Mayıs ’te İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Abdurrahman Bey, annesi Suat Hanım’dır. Ailesinin üçüncü çocuğu idi. Babasının İran'da görev yapması nedeniyle çocukluğunun bir kısmı İran'da geçti[1].

İlköğrenimini İstanbul'da orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. yılında Ankara Atatürk Lisesindeki mezuniyet sınavları sırasında sınav heyeti içinde cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk de yer alıyordu[2]. Cumhurbaşkanı, gösterdiği üstün başarı üzerine bu öğrenci ile ilgilenilmesini istemişti. Millî Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey, kendisini bilim tarihi ile ilgilenmeye yönlendirdi. Liseyi bitirdiği yıl, Millî Eğitim Bakanlığı’nın yurtdışına öğrenci göndermek için açtığı sınavı kazandı ve Harvard Üniversitesi’nde bilim tarihi okumak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderildi. George Sarton onun yetişmesinde çok etkili oldu[2]. yılında George Sarton’un yönettiği “İslam Dünyasında Bilim Kurumları” başlıklı tezi ile Harvard Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Bu doktora, dünyada bilim tarihi alanında verilen ilk doktora derecesi olarak bilinir.

yılında yurda döndüğünde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde göreve başladı. Onun göreve başlamasıyla bölüm programına tarih dersleri konuldu[1]. ’da felsefe kürsüsüne Bilim Tarihi Doçenti olarak atandı. yılında Bilim Tarihi Profesörü oldu. ve yıllarında ABD hükûmeti ve Fords Vakfı'ndan aldığı burslarla ay süreli olarak ABD'de kaldı ve araştırma yaptı[3]. Çeşitli Amerikan üniversitelerinden aldığı teklifleri, Ankara'ya karşı sorumluluklarını yerine getirmek için reddetti. yılında Ordinaryüs Profesör unvanını aldı. Başyapıtı olan “İslam Dünyasında Rasathane ve Genel Rasathane Tarihi İçindeki Yeri” adlı eserini 'ta yayımladı[4]. yılında fakültenin Felsefe Bölümü Başkanlığına seçildi; ’te emekli oluncaya kadar bölüm başkanlığını sürdürdü.

Sayılı, Ankara Üniversitesi’nde hizmet verdiği uzun yıllar boyunca sadece 3 doktora öğrencisi yetiştirdi. Sevim Tekeli astronomi tarihi, Esin Kahya doğa bilimleri ve tıp tarihi, Melek Dosay ise matematik tarihi alanında doktoralarını yaptı.

Üniversitedeki görevinin yanı sıra ’de Türk Tarih Kurumu tam üyeliğine seçilerek bu kurumda çalışmalar yürüten Sayılı, Ortaçağ Türk Tarih Kol Başkanı olarak yıllarca hizmet etti.

’de Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi’nin tam üyesi oldu ve ’den itibaren 3 yıl boyunca bu kurumda as-başkanlık yaptı.

Üniversitedeki görevinden emekli olduktan sonra yılında Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Araştırma Merkezi adlı iki yeni kurum kurulmuş, bu kurumlar Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu ile birleştirilmişti. Böylece meydana gelmiş Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu adlı kurumun dört biriminden birisi olan Atatürk Kültür Merkezi'ne başkan olarak atandı. Atatürk Kültür Merkezi adına "Erdem" adlı derginin çıkarılmasında büyük emek harcadı[1]. yılında bu görevden emekli oldu. Henüz emekliliğinin ilk ayında iken 15 Ekim günü sokakta kalp krizi geçirerek hayatını yitirdi. Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Ödülleri[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir