depremi önceden bildiren uygulama / Android, depremleri insanlar henüz hissetmeden nasıl haber veriyor? | Euronews

Depremi Önceden Bildiren Uygulama

depremi önceden bildiren uygulama

Ülkemizin aktif fay hatları üzerinde yer alması sebebiyle sıklıkla maruz kaldığımız bir doğal felaket olan depremler için vatandaşlar, önlem almanın yollarını arıyor. Deprem çantası hazırlamak, sarsıntı anında çök-kapan-tutun hayat üçgenini uygulamak gibi tedbirlerin yanı sıra artık teknoloji de doğal afetlerde kullanılmak üzere geliştirildi. Akıllı telefonlarda yer alan deprem uyarı sistemleriyle depremden saniyeler önce telefonlara uyarı geldiği bilinirken arama motorlarında Google, Android, IOS deprem uyarı sistemi nasıl açılır? - Adım adım acil durum uyarısı açma konuları araştırılıyor. İşte detaylar...

🔥 BAŞKANDAN FLAŞ TRANSFER SÖZLERİ! F.BAHÇE, G.SARAY VE TRABZONSPOR İSTİYORDU... 🔥

👉 JESUS'TAN KALECİLERE ÖZEL GÖREV! 👈

💥 BEŞİKTAŞ'TAN AYRILAN LJAJIC'İN SON GÖRÜNTÜSÜ OLAY OLDU! 👀

GOOGLE, ANDROİD, IOS DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL AÇILIR?

Akıllı telefonlar, bulunduğu konum ve yakın çevrede 4,5 ve üzeri şiddetinde deprem olduğunda uyarı gönderebiliyor. Sadece Android cihazlarda kullanılan bu özellik, android cihazların mini sismometreler haline gelerek dünyanın en büyük mobil deprem algılama ağını oluşturmasıyla kullanıcılarına depremi saniyeler önce haber verebiliyor. Sistem, sarsıntı olduğunda güvenli bir yer aramanıza yardımcı olmak için kullanıcıyı uyarırken sarsıntı bittiğinde ise bir sonraki adımda ne yapılması gerektiğine dair ipuçları veriyor.

❗❗❗Bölgenizdeki tüm depremler için uyarı alamayabilirsiniz. Bazen uyarı alabilir, ancak bulunduğunuz konumda deprem olduğunu hissetmeyebilirsiniz❗❗❗

ADIM ADIM ACİL DURUM UYARISI AÇMA

👉Uyarıları alabilmek için kablosuz bağlantıyı veya veri bağlantısını açmış olmanız gerekir.

👉Telefonunuzun Ayarlar uygulamasında 'Güvenlik ve acil durum ardından Deprem uyarıları'na dokunun.

👉Güvenlik ve acil durum seçeneğini bulamazsanız Konum ardından Gelişmiş ardından Deprem uyarıları'na dokunun.

👉Eğer Güvenlik ve Acil Durum butonunun içeriğinde Deprem Uyarıları yoksa sağ üstte bulunan büyüteç dimgesine deprem uyarıları yazabilirsiniz.

👉Deprem uyarıları'nı açın veya kapatın.

GOOGLE DEPREM UYARI SÄ°STEMÄ° HAKKINDA

Google tarafından, altyapısı ve teknolojisinden faydalanarak dünya çapındaki depremleri algılayarak kullanıcılara uyarı gönderdiği ücretsiz bir sistem geliştirildi. Deprem meydana geldiğinde deprem dalgalarının sarsıntısından korunmak için zaman kazandırmak amacıyla geliştirilen Android Deprem Uyarı Sistemi sayesinde depremden saniyeler önce vatandaşlar uyarılarak daha güvenli bir yere geçmelerini sağlanıyor. Android deprem uyarı sistemi sayesinde 5 Ocak 2022 sabahı Antalya'da meydana gelen depremin kısa süre öncesinde vatandaşlara uyarı yollandı.

Deprem uygulaması 10 saniye önceden uyardı

Yaşanacak bir felakatten önce insanları uyarmak birçok hayatı kurtarabilir.

Bu süre 10 saniye kadar kısa bir süre olsa da. Bir süredir geliştirilen ShakeAlert (Sarsıntı uyarısı) geçenlerde Amerika Birleşik Devletleri'nin Califoniya eyaletinde yaşanan depremde test edildi. 

ShakeAlert, 6.2 büyüklüğündeki depremden saniyeler önce yarım milyon insana uyarı mesajı gitti. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun (USGS) bünyesinde geliştirilen ShakeAlert'in uyarı mesajını 10 saniye önce aldığını bildirenler oldu. 

ShakeAlert'in uyarı mesajları mobil uygulama dahil birçok farklı platform üzerinden gönderildi. USGS'nin sensörlerindeki uyarıları işleyen ShakeAlert bölgede yaşayan insanlara mesaj göndermek üzere tasarlandı. 

ShakeAlert ekibinden Robert de Groot, "İstediğimiz kadar simülasyon ve test gerçekleştirebiliriz ama en fazla şeyi gerçek depremlerden öğreneceğiz" dedi. 

Californiya irili ufaklı depremlerle sık sık anılıyor. 

Google Android deprem uyarı sistemi nedir, nasıl çalışır, nasıl açılır? Deprem uyarı sisteminin kullanımı hakkında ayrıntılar

Google dünya çapındaki ölçeğinin de yardımıyla AndroidDeprem Uyarı Sistemi’ni geliştirerek, depremleri algılayıp Android kullanıcılarına uyarı gönderen ücretsiz ve katma değerli bir hizmet sağladı. Bu sistem ile ivmeölçeri olan Android telefonlar prize takılıyken ve tamamen hareketsizken mini bir sismometreye dönüşerek depremi algılayabiliyor ve kullanıcılara uyarı gönderebiliyor.

Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak “Farkında Ol” ve “Harekete Geç” olmak üzere iki tür uyarı gönderiyor. Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonun mevcut teknolojisinden faydalanıyor, cihaz konumu ve “Deprem Uyarıları” açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri tüm telefonlarda çalışıyor. Erken deprem uyarıları almak istemeyen kullanıcılar, cihaz ayarlarından “Deprem Uyarıları” seçeneğini devre dışı bırakabiliyor.

Deprem Uyarı Sistemi'nin kullanıldığı ülkeler

Google, bu sistemi Türkiye'de de kullanıma sundu. Türkiye'nin dışında Filipinler, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da da Android deprem uyarı sistemini bir süredir kullanabiliyor.

GOOGLE ANDROİD DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL AÇILIR?

Bu sistemi kullanıma açmak için telefonunuzun ayarlar bölümüne gelin. Arama alanına "konum" yazarak, bu sekmeyi açın.

KONUM > GELİŞMİŞ > DEPREM UYARILARI'na dokunun.

Açılan ekranda, "Deprem Uyarıları" ekranına basınız. Eğer açık ise deprem uyarıları kullanıma açık anlamına geliyor. Aktif değilse bu ekran aracılığıyla aktif hale getirebilirsiniz.

Google Android deprem uyarı sistemi nedir, nasıl çalışır, nasıl açılır? Deprem uyarı sisteminin kullanımı hakkında ayrıntılar - 1

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır