rezzak ne demektir / Rezzak İsminin Anlamı Nedir? Rezzak İsminin Analizi, Şiiri, Arapçası ve Kökeni

Rezzak Ne Demektir

rezzak ne demektir

Er-Rezzak (c.c) ne demek? Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rezzak

Er-Rezzak (c.c) ne demek? Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rezzak

En güzel isimlerin bulunduğu Esmaül Hüsna'da bulunan Er-Rezzak ismi, yerlerdeki ve göklerdeki her şeyin yalnızca O'na ait olduğunu tanımlar. Bir diğer tabirle, her canlının rızkının kendisinde olduğunu ve onları istediğine verdiği manasına gelir. Peki Allah'ın bütün sıfatlarının bulunduğu Esmaül Hüsna'dan Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir? İşte tüm detaylar

"Rızık vermek" anlamını taşıyan rezḳ kökünden türeyen rezzâk kelimesi "kesintisiz biçimde çokça rızık veren" demektir. Er-Rezzak ismi Allah'a nisbet edildiğinde "bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratıp veren" mânasına gelir. Kur'ân-ı Kerim'de "rezk" kavramı birkaç âyette "yedirmek, nasiplendirmek; yiyecek" anlamında insana nisbet edilmiştir. Elliyi aşkın yerde fiil kalıplarıyla, elliye yakın yerde de "rızk" manasıyla Allah'a izâfe edilmiştir. Birçok ayette, insanlardan bu nimetlerin sahibini tanımaları ve ellerindeki imkanlardan başkalarına da faydalandırmayı istemektedir.

Allah Nisa Suresinin ayetinde, "Ne olurdu onlara, Allah'a ve âhiret gününe inansalar ve O'nun kendilerine lutfettiği nimetlerden dağıtsalar!" buyurmuştur. 

وَمَاذَا عَلَيْهِمْ لَوْ آمَنُواْ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَنفَقُواْ مِمَّا رَزَقَهُمُ اللّهُ وَكَانَ اللّهُ بِهِم عَلِيمًا

"Ve maza aleyhim lev amenu billahi vel yevmil ahıri ve enfeku mimma razakahumullah. Ve kanallahu bihim alima."

Kur'an-ı Kerimde ondan fazla âyette, Allah'ın dilediği kimselerin rızkını bollaştırdığı, dilediklerininkini daralttığı, bazen de hesapsız verdiği ifade edilmiştir. Beş ayette "razık" ismi "hayrü'r-râzikīn" yani 'rızık verenlerin en hayırlısı' ifadesiyle Allah (c.c)'a izafe edilmiştir.

Peygamber Efendimiz (SAV)

Peygamber Efendimiz (SAV)

El-Vehhab ismi ne demek? El-Vehhab isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-VehhabİLİŞKİLİ HABEREl-Vehhab ismi ne demek? El-Vehhab isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Vehhab

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN RIZIK DUASI

Birçok hadis rivayetlerinde "rezk" kelimesinin yalnızca maddi ihtiyaçlar için değil manevi değer ve mükafatlar için de kullanıldığı görülür. Bunlar arasında İslâm dini, Kur’an’ı anlama yeteneği, şehitlik, sabır, sevgi ve bereket gibi lütuflar yer alır. Hz. Peygamber'in özellikle İslâmiyet’i yeni benimseyenlere okumalarını tavsiye ettiği duada Cenâb-ı Hak'tan şu sözlerle rızık talep etmiştir:

"Allahım! Günahlarımı bağışla, bana merhamet et, daima doğru yolu izlememi nasip et, beden sağlığı lutfet ve beni rızıklandır."

"SİZE VERDİĞİMİZ TEMİZ VE HELAL RIZIKLARDAN YİYİN"

Er-Rezzak

Er-Rezzak

Esmaül Hüsna'daki isimlerden biri olan Er-Rezzak maddi ve manevi rızkın hepsinin sahibi Allah (c.c) olduğunu bildirir. Bütün yarattıklarının rızkına kefil olan Allah (c.c) insanları bu rızkı bulmaları için çalışmalarını emretmiştir. Maddi bir çıkmazda kendimizi bulunca ya da manevi olarak bir sıkıntıya girdiğimizde sığınacağımız tek liman Allah (c.c) olmalıdır. Çünkü: Allah dilediğine rızkı bolca bahşeder, dilediğine de sınırlı ölçüde verir. Fakat inkârcılar, bu gerçeğin farkında olmadıkları için dünya hayatı ile sevinip şımarırlar. Oysa âhiretin sonsuz nimetleri yanında dünya hayatı azıcık, değersiz ve geçici bir geçimlikten ibarettir. (Ra'd Suresi/ Ayet)

Biz İsrâiloğulları'nı, Yâkub'un on iki oğlundan türeyen oymaklar hâlinde on iki kabileye ayırdık. Çölde susuz kalıp da kavmi Mûsâ'dan su isteyince ona: "Asanla taşa vur!" diye vahyettik. O da vurur vurmaz taştan on iki pınar birden fışkırıverdi. Böylece her kabile su alacağı yeri öğrendi. Yine çöl sıcağında üzerlerine bulutu gölge yaptık; kendilerine kudret helvası ile bıldırcın eti ikram ettik. "Size verdiğimiz temiz ve helâl rızıklardan yiyin" dedik. Onlar bu nimetleri hiçe saymakla aslında bize bir zarar veremediler, fakat böylelikle sadece kendilerine zulmediyorlardı.(A'raf Suresi / ayet)

 ER-REZZAK İSMİNİN FAZİLETİ NELERDİR?

Allah'ın (cc) bütün isimleri gibi Er-Rezzak (cc) ismi de çok faziletlidir. Er-Rezzak ismi hem maddi nimetleri hem de manevi mükafatı temsil eder. "ALLAH, yeryüzünü sizin için karar kılma yeri, göğü de bina yapan, size şekil verip de şekillerinizi güzel kılan ve sizi temiz şeylerle rızıklandırandır. İşte Rabbiniz Allah! Âlemlerin Rabbi Allah ne yücedir!" (Mü’min suresi / Ayet)

Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir?

Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir?

  • Er Rezzak ismi çokça zikredildiğinde biiznillah geçim sıkıntısından kurtulunur,
  • Allah'tan (cc) gelen hastalık şifası için yine Allah'a sığınılır. Ya Rezzak ismi şerifi çokça zikredilir,
  • Hapishanede bulunan kişiler feraha ermek için bu zikir ile meşgul olmalıdırlar,
  • Zihin açıklığı için suya üflenip içilmesi yardımcı olur,
  • Manen sıkıntı içinde ise Ya Rezzak zikri şifadır. 

Yaratılan bütün mahlukat hayatlarını idame ettirmeleri için bir takım ihtiyaçlara sahiptir. Nice canlılar var ki, hayatları için gerekli olan rızkı yanlarında taşıyamaz. Onların da sizin de rızkınızı veren Allah’tır. O, her şeyi hakkiyle işiten, her şeyi hakkiyle bilendir. ( Ankebût suresi / Ayet)

Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazının fazileti nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazının fazileti nelerdir?El-Fettah ismi ne demek? El-Fettah isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Fettah

İLİŞKİLİ HABER

El-Fettah ismi ne demek? El-Fettah isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Fettah

REZZAK

Çok rızık veren ve yeteri kadar rızıklandıran yiyecek ve içecek verdi, rızıklandırdı anlamına gelen re. ze. ka fiilinden türemiş mübalağa ile ism-i fail. Rezzâk, Allah Tealâ'nın Kur'an-ı Kerim ve hadislerde zikredilen el-esmaül-hüsnâ (güzel isimleri) sındandır.: "Muhakkak Allah rezzak (asıl rızık veren) dır. O pek çetin kuvvet sahibidir" (ez-Zâriyât 51 /58). Hadislerde zikredilen Allah'ın 99 güzel isimleri içerisinde de geçer (Tirmizi, Daavât, 83; Hâkim en-Nisâburî, Müstedrek, I, ).

Beslenerek yaşamaları için bütün canlıların rızıklarını veren yalnız Allah Tealâ'dır. O'ndan başka rızık veren yoktur. Şu âyetler rızkı verenin ancak Allah Tealâ olduğunu bildirir:

"Yeryüzünde bulunan bütün canlıların rızıkları ancak Allah'a aittir" (Hûd 11/6); "Nice canlı mahlûk vardır ki rızkını kendisi taşımıyor. Ona da size de rızkı Allah veriyor" (el-Ankebut 29/60); "Yerde ve gökte Allah'tan başka sizi rızıklandıran bir yaratıcı var mıdır?" (Fâtır 35/3).

Gerçekte rızkı yaratan ve rızıkların hepsini kullarına ihsan eden Allah olduğu halde Kur'an'da Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır" (el-Cum'a 62/11) buyurularak, bazı kimselere; fakirlere yiyecek ve yiyecek alacakları parayı vererek onların rızıklanmalarına sebeb oldukları için mecazen razık denilmiştir. Yüce Allah'ın hayrü'r-razıkîn (rızık verenlerin en hayırlısı) olması da şu anlamda kullanılmıştır: Rızık, Allah'tan istenmeli. O nasib etmeyince, sebeblerin hiçbir faydası olmaz. Ticâret ve en ileri seviyedeki teknik sebebler gibi esbabın ötesinde Yüce Allah'ın öyle rızık kapıları vardır ki bunlar kapanınca, bütün sebeplerin tesirleri de kapanır. Ancak o hakiki müessir ve rezzâktır. Ondan başka râzık yoktur.

Allah'a tevekkül edip O'ndan istemekle beraber, O'nun takdir ettiği rızkı elde etmek için bunu aramak, çalışmak ve yeryüzünde dolaşmak lâzımdır. Çünkü Allah "Onda (arzda) bereketler yarattı. Onda (arzda) arayanlar için dört günde müsavi gıdalar takdir etti" (Fussılet 41/10). "O, (Allah) yeri size müsahhar kıldı (boyun eğdirdi). O halde onun omuzlarında (köşe ve bucağında) yürüyün, Allah'ın rızkından yiyin" (el-Mülk, 67/ 15). Yani Allah'ın o tükenmez nimetlerini arayın, çalışın ve didinin demektir.

Rızık vermek, diğer fiilleri gibi Allah'ın tekvin sıfatına bağlıdır. Tekvin sıfatı taalluk ettiği müteallakına (yaratılan fiile) göre isim alır. Tekvin sıfatının rızk vermeye taalluk etmesine Terzik denilir. Rızkı yaratıp ihsan eden olduğu için Allah'ın râzık ve Rezzâk ism-i şerifi vardır.

İnsanlar dahil bütün canlı bedenlerinin rızıkları yiyecek ve içeceklerdir. Bunlar da Yüce Allah'ın yarattığı bitki ve hayvanlardan te'min edilir. İnsan ve cin ruhlarının rızkları da saadete eriştiren bilgilerdir. Bu manevi rızıkların en şereflisi ve temeli de ma'rifetullah yani Allah'ı bilmektir. Bundan sonra diğer iman esaslarına dair bilgiler, Allah'a ibadet, kullarının haklarına riayet ve güzel ahlâkı tanıma bilgileri gelir. Bütün bunların semeresi ebedî hayat saadetidir.

Bedenlerin rızkı olan zahirî rızkın semeresi, bedenlerin kuvvetlenmesi ve ölüm zamanına kadar yaşamanın sağlamasıdır. Kulun rızkının genişliğinin sebeblerinden birisi de, günahlardan kaçınmak ve namazı kılmaktır. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurur:

"Kim Allah'tan korkar ve günahlardan kaçınırsa, onun için bir çıkış yeri kılar ve onu ummadığı yerden rızıklandırır" (et-Talâk, 65/). Âilene namaz kılmakla emret ve kendin de ona sebât ile devam eyle. Biz senden rızık istemiyoruz. Seni Biz rızıklandırırız. Güzel akıbet takvâ erbabınındır" (Tâhâ, 20/).

Eğer Allah rızkı kulları için bolca yaysaydı, yeryüzünde taşkınlık yapar ve azarlardı. Fakat dilediği kadar bir ölçüyle indirir" (eş-Şura, 42/27). Allah kullarından dilediği kimsenin rızkını genişletir ve dilediğine de kısar. Şüphesiz Allah her şeyi hakkıyla bilendir" (el-Ankebut, 29/82). Âllah, rızıkta, kiminizi diğer bir kısmınıza üstün kıldı" (en-Nahl, 16/71). Rızıklanmadaki üstünlükte çalışma, sa'y ve gayretjn rolü pek büyüktür.

Rezzâk ism-i şerifinden kulun alacağı hazz ve nasib başlıca üçtür:

1- Kulun, her istediğini taleb etmede, helâl olan yollardan esbabına tevessül ettikten sonra, Rabbine müracaat etmesi lâzımdır. Hz. Musâ "Rabbim, kendini bana göster, sana bakayım" (el-A'râf 7/) diyerek manevî makamların en büyüğünü Rabbinden istediği gibi, acıktığında bedeninin ihtiyacı olan rızkı da Rabbim, bana hayırdan (mal ve rızıktan) hangi şeyi indirirsen, gerçekten ben ona muhtacım" (el-Kasas, 28/24) diyerek Allah'tan taleb etmiştir.

2- Sebeplerine yapıştıktan sonra, rızkları taksim eden Allah'ın (Kassâm'ın) taksimine razı olup kanaat etmek ve O'na şükür ve hamd etmek lâzımdır. "O halde bütün rızkı Allah katında arayın. O'na kulluk edin ve Ona şükredin" (el-Ankebut, 29/17).

3- Allah'ın rızık hazinesinden kendisine verdiğini, emrettiği şu şekilde Allah yolunda infak etmek lâzımdır:

"Onlar ki infâk ettikleri vakit ne israf ederler, ne de cimrilik yaparlar. Allah yolunda infakları ikisi arasında ortalama olur" (el-Furkan, 25/67).

Muhiddin BAĞÇECİ

Rezzak ne demek yani Er Rezzak anlamı nedir? İşte Allahın 99 ismi (esmaül hüsna) Er Rezzak esması anlamı ve Er Rezzak esmasının fazileti hakkında bilgi.

الرزّاق Er Rezzâk, Allah Tealâ&#;nın Kur&#;an-ı Kerim ve hadislerde zikredilen esmaül-hüsnâ yani Allah&#;ın güzel isimleri&#;nden biridir. الرزّاق Rezzâk; bedenlerin ve ruhların gıdasını, bütün yaratıklarının rızkını yaratıp veren demektir. Diğer bir ifade ile Er-Rezzâk “Rızıkları ve rızık verdiği varlıkları yaratan, rızıkları onlara ulaştıran, rızıklarla faydalanmalarını temin edendir.” Rızık, hayatın muhafazası ve devamı için gerekli olan yiyecek, içecek, giyecek, mesken gibi maddi ve manevi şeylere denir. Her varlığı dilediği şekilde rızıklandırana Râzık, üstlendiği rızkı devamlı bir şekilde, tekrarla, bolca verene de Rezzâk denir.

Yüce Rabbimiz Kuranı Kerim&#;de şöyle buyuruyor;

&#; “Kuşkusuz Allah rızık verendir, metin kuvvet sahibidir.” (Zariyat / 58)

&#; &#;Yeryüzünde bulunan bütün canlıların rızıkları ancak Allah&#;a aittir&#; (Hûd 11/6);

&#; &#;Nice canlı mahlûk vardır ki rızkını kendisi taşımıyor. Ona da size de rızkı Allah veriyor&#; (el-Ankebut 29/60);

&#; &#;Yerde ve gökte Allah&#;tan başka sizi rızıklandıran bir yaratıcı var mıdır?&#; (Fâtır 35/3).

Allahın 99 İsmi ve Anlamları Detaylı Bilgi İçin Tıklayın!

Gerçekte rızkı yaratan ve rızıkların hepsini kullarına ihsan eden Allah olduğu halde Kur&#;an&#;da Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır&#; (el-Cum&#;a 62/11) buyurularak, bazı kimselere; fakirlere yiyecek ve yiyecek alacakları parayı vererek onların rızıklanmalarına sebeb oldukları için mecazen razık denilmiştir. Yüce Allah&#;ın hayrü&#;r-razıkîn (rızık verenlerin en hayırlısı) olması da şu anlamda kullanılmıştır: Rızık, Allah&#;tan istenmeli. O nasib etmeyince, sebeblerin hiçbir faydası olmaz. Ticâret ve en ileri seviyedeki teknik sebebler gibi esbabın ötesinde Yüce Allah&#;ın öyle rızık kapıları vardır ki bunlar kapanınca, bütün sebeplerin tesirleri de kapanır. Ancak o hakiki müessir ve rezzâktır. Ondan başka râzık yoktur.

Allah Teâlâ, yarattığı bütün yaratıklarının rızkına kefildir. Yerde, gökte, yer altında, denizde vb. nerede canlı varsa hepsinin rızkını yaratan Allah Teâlâ&#;dır. Hepsinin rızkını tam vaktinde ve unutmadan verir. Ancak insanlara, yarattığı rızıkları meşrû yoldan arayıp bulmalarını emretmiştir. Bu isimden nasip alan kul, rızkın değil, Rezzâk&#;ın peşinden koşar. Her nimette O&#;nu hatırlar. Allah&#;ın cömertliğine hayran kalır.

Allah&#;a tevekkül edip O&#;ndan istemekle beraber, O&#;nun takdir ettiği rızkı elde etmek için bunu aramak, çalışmak ve yeryüzünde dolaşmak lâzımdır. Çünkü Allah &#;Onda (arzda) bereketler yarattı. Onda (arzda) arayanlar için dört günde müsavi gıdalar takdir etti&#; (Fussılet 41/10). &#;O, (Allah) yeri size müsahhar kıldı (boyun eğdirdi). O halde onun omuzlarında (köşe ve bucağında) yürüyün, Allah&#;ın rızkından yiyin&#;&#; (el-Mülk, 67/ 15). Yani Allah&#;ın o tükenmez nimetlerini arayın, çalışın ve didinin demektir.

Rezzâk ism-i şerifinden kulun alacağı hazz ve nasib başlıca üçtür:

1- Kulun, her istediğini taleb etmede, helâl olan yollardan esbabına tevessül ettikten sonra, Rabbine müracaat etmesi lâzımdır. Hz. Musâ &#;Rabbim, kendini bana göster, sana bakayım&#; (el-A&#;râf 7/) diyerek manevî makamların en büyüğünü Rabbinden istediği gibi, acıktığında bedeninin ihtiyacı olan rızkı da Rabbim, bana hayırdan (mal ve rızıktan) hangi şeyi indirirsen, gerçekten ben ona muhtacım&#; (el-Kasas, 28/24) diyerek Allah&#;tan taleb etmiştir.

2- Sebeplerine yapıştıktan sonra, rızkları taksim eden Allah&#;ın (Kassâm&#;ın) taksimine razı olup kanaat etmek ve O&#;na şükür ve hamd etmek lâzımdır. &#;O halde bütün rızkı Allah katında arayın. O&#;na kulluk edin ve Ona şükredin&#; (el-Ankebut, 29/17).

3- Allah&#;ın rızık hazinesinden kendisine verdiğini, emrettiği şu şekilde Allah yolunda infak etmek lâzımdır:

&#;Onlar ki infâk ettikleri vakit ne israf ederler, ne de cimrilik yaparlar. Allah yolunda infakları ikisi arasında ortalama olur&#; (el-Furkan, 25/67).

Er-Rezzâk isminin Özellikleri, Faziletleri ve Faydaları

Borçtan ve maddi sıkıntılardan kurtulmak ve borçlanacak duruma düşmemek için Yâ Rezzak ism-i şerifi hergün okunur.

Kalbinde sıkıntı ve içinde daralma olan bir kimse Yâ Rezzak ism-i şerifini kere okumaya devam ederse, sıkıntısı gider, genişlik ve farahlık kazanır.

Her kim Yâ Fettah , Yâ Rezzak isimlerini beraber her gün okursa, okuyan kişi kapalı kapılarını açar.

Her kim Yâ Fettah, Yâ Rezzak isimlerini beraber her gün okursa, okuyan kişi maddi sıkıntıya düşmekten korunur

Her sabah namazından sonra kere “Ya Rezzâk celle celâlühû” denir, ardından da “İnnAllâhe Hüve&#;r-Rezzâku zü&#;l-Kuvveti&#;l-Metîn” okunursa, en kısa zamanda kazanç kapıları açılır. Ömür boyunca geçim sıkıntısı çekilmez.

Her gün kere “Ya Fettâh, Ya Rezzâk celle celâlühû” zikrine devam den, her işinde başarılı olur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir