saçta konak ne demek / Konak (hastalık) - Vikipedi

Saçta Konak Ne Demek

saçta konak ne demek

kaynağı değiştir]

Bebek büyüdükçe bu durumun düzeleceğine dair güven yaygındır. Bununla birlikte, durum çocukluk yıllarına kadar devam edebilir. Ergenlikte tekrarlama eğilimi gösterir ve yetişkinliğe kadar devam eder. Avustralya'da yapılan bir çalışmada, daha önce teşhis konmuş çocukların yaklaşık yüzde 15'inde 10 yıl sonra hala egzama vardı. Atopik dermatit ile karıştırması yaygındır. Atopik dermatit, beşik başlığının bazı belirti ve semptomlarından farklı olarak, orta ila şiddetli kaşıntı ile bebeklerin uyku ve beslenme alışkanlıklarını etkiler. Ek olarak, atopik dermatitin fiziksel tanılarından biri, bebeğin kafa derisi ve yanak gibi belirli yüzeylerinde zayıf kabuklu lezyonlardır.[15] Nadiren, yanlış teşhis edilen sedef hastalığı olduğu ortaya çıkıyor.&#;

Kaynakça[değiştir

Seboreik Dermatit Hastalığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Seboreik dermatit hastalığı, küçükten büyüğe herkesin yaşayabileceği bir cilt hastalığıdır. Genellikle erkeklerde daha sık görülse de bebeklerde konak adı verilen bu rahatsızlık aslında seboreik dermatit hastalığıdır.

Merak etmeyin; seboreik dermatit hastalığının tedavisi kolaydır, semptomları kontrol altına alınabilir. İlaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bu hastalıkla rahatça baş edebilirsiniz!

Seboreik Dermatit Nedir?

Yağlı seboreik egzama olarak da bilinen seboreik dermatit hastalığı; baş bölgesini ve yağ bezlerini etkileyen kronik, iltihaplı cilt hastalığıdır. Kıl köklerini etkileyen seboreik dermatit, saç derisinde, alında, kulakta, kaşlarda, sırtta ve göğüste de görülebilir. Bu cilt hastalığının oluştuğu bölgede aşırı kaşınma ve kızarıklık oluşur.

Seboreik Dermatit Hastalığı Neden Olur?

Seboreik dermatit hastalığının kesin nedeni tam olarak bilinmese de malassezia adı verilen bir mantardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Malassezia mantarı ciltte doğal olarak bulunur ancak bazı faktörler bu mantarın hastalığa yol açmasına neden olur.

Seboreik dermatit hastalığına neden olan faktörler:

  • Ciltte sebum üretiminin fazla olması
  • Dengesiz, kuru ve hassas cilt yapısı
  • Genetik faktörler,
  • Protein eksikliği
  • Bağışıklık sisteminin zayıflığı
  • Parkinson, AIDS, epilepsi ve gül hastalığı
  • Stres ve depresyon
  • Alkol
  • Akne
  • Beslenme bozukluğu
  • Soğuk ve kuru hava
  • Hormonsal değişimler

Seboreik Dermatit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Seboreik dermatit genellikle sedef hastalığı, gül hastalığı, atopik dermatit ve yüzeysel mantar enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Ancak seboreik dermatit kaşların arasında, kaşların üstünde, burnun kenarlarında ve burnun katlanma yerlerinde belirti gösterir. Bazı durumlarda saç çizgisini de etkileyerek kafa derisine doğru yayılır.

Seboreik Dermatit Belirtileri

  • Saç derisinde kepek
  • Pul pul dökülen beyaz veya sarı deri
  • Şişmiş ve yağlı görünen deri
  • Ciltte kırmızı veya pembe plaklar
  • Kaşınma ve yanma

Bebeklerde Seboreik Dermatit Belirtileri

Çocukluk çağında seboreik dermatit sık görülmemekle birlikte ergenlik döneminde ve sonrasında ciltteki değişime bağlı olarak görülebilir. Ancak yaş arası bebeklerde seboreik dermatit hastalığı sıklıkla görülür.

Bebeklerde konak veya seboreik dermatit; kafa derisinde, yüzde, bez bölgesinde ve katlanma yerlerinde görülebilir. Ciltte kızarıklık, sarı kabuk, deride şişme ve nadir olarak saç dökülmesi bebeklerde konak belirtileri arasındadır. Genellikle konak bebekleri rahatsız etmez ve 1 yaşına geldiklerinde tamamen geçer.

Seboreik Dermatit Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Seboreik dermatit hastalığının tedavisi için doğru teşhis önemlidir. Doğru teşhis alabilmeniz için öncelikle kendi kendinizi kontrol etmeniz gerekir. Cildinizde oluşan belirtileri, yara ve döküntülerin yerini, kaşıntı ve kızarıklığınıza iyi gelen veya gelmeyen etkenleri doktorunuza anlatmanızda fayda var. Çünkü seboreik dermatit birçok hastalıkla karıştırılabilir.

Örnek vermek gerekirse; sedef hastalığı ile seboreik dermatit hastalığı birbirine karıştırılabilir. Her iki hastalıkta saç derisinde pullanma ve kızarıklığa neden olabilir. Bu iki hastalığın ayrımını temel farklılıklardan yola çıkarak sadece doktorunuz ayırt edebilir.

Egzama, temas dermatiti, gül hastalığı ve saç mantarı gibi benzer belirtilere sahip diğer hastalıkları elemek için doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktorunuz cilt muayenesinden sonra birkaç tetkik isteyerek hastalığınızı teşhis edebilir. Böylelikle doğru tedavi ile kaşıntı ve kızarıklıkları hızlıca iyileştirebilirsiniz.

Seboreik Dermatit Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Seboreik dermatit; kafa derisi, yüz, göğsün üstü ve sırt, koltuk altı ve genital bölgeler gibi vücudun yağlı bölümlerinde ortaya çıkan kırmızı cilt döküntüseafoodplus.infoerin kafa derisindeki seboreik dermatit genellikle kendiliğinden geçer. Yetişkinlerde ise kronik ve tekrarlayan bir durum olan seboreik dermatit hastalığının tedavisinde uzun dönemli anti-mantar şampuan ve anti-mantar krem kullanılması gerekir.

Seboreik dermatit tedavisinde kullanılan ilaçlar reçeteli ve reçetesiz olmak üzere 2 ye ayrılır. Doktorunuz hastalığınızın şiddetine göre ilaç tedavisini planlayacaktır.

Seboreik Dermatit Tedavisinde Reçetesiz Kullanılan İlaçlar

Seboreik dermatit tedavisinin ilk basamağı reçetesiz ilaçlardır. Hem bebeklerde hem de yetişkinlerde ilk olarak reçetesiz ilaçlarla tedavi planlanır.

Bebeklerde konak veya seboreik dermatit tedavisi; şampuan, bebek yağı, zeytinyağı veya vazelin ile nazikçe yıkanarak yapılır. Böylelikle saç derisi yumuşatılır. Saç derisi yumuşadıktan sonra bebek saç fırçası ile pullanma hafif hafif alınır. Pullanma geçtikten sonra hastalığın tekrarlamaması için konak önleyici şampuan kullanmaya devam edilmelidir.

Yetişkinlerde seboreik dermatit tedavisi; hastalığın şiddeti hafifse ve sadece kepeklenme varsa kepek karşıtı şampuanlarla yapılır. İlk aşamada şampuan her gün kullanılır. Semptomlar iyileştikten sonra tekrar oluşmasını engellemek için haftada bir kere kepek karşıtı şampuan kullanılmalıdır.

Seboreik Dermatit Tedavisinde Reçeteli Kullanılan İlaçlar

Reçetesiz ilaçlar seboreik dermatit hastalığı tedavisinde yetersiz kalırsa doktorunuz reçeteli ilaç önerecektir. Reçeteli ilaç tedavisi genellikle yetişkinlerde yapılır.

Aşağıda okuyacağınız seboreik dermatit tedavisinde kullanılan ilaçlar doktor tarafından önerilmelidir. Yan etkileri önlemek için ilaçları doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanmaya özen gösterin. Seboreik dermatit tedavisinde kullanılan ilaç grupları şu şekildedir:

  • Anti-mantar ilaçlar
  • Reçeteli topikal stereidler
  • Reçeteli losyon, solüsyon, sabun veya temizleme jelleri
  • Şampuan
  • Nemlendirici
  • Oral ilaçlar

Seboreik Dermatit Doğal Tedavisi

Bal: Seboreik dermatit hastalığının doğal tedavisinde en çok incelenen besin baldır. Bal, anti-mikrobiyal ve yara iyileştirme özelliğine sahip olduğu için bu hastalığa yol açan mantarların büyümesini engeller. Bu hastalığın tedavisinde bal kullanan birçok kişi iyileşme olduğunu söylemektedir. Ancak siz doktorunuza danışmadan sadece bal ile kendinizi tedavi etmeye çalışmayın.

Diğer Doğal Tedaviler: Birçok kişi belirtileri rahatlamak ve hastalığı bir daha yaşamamak için doğal tedavilere döner. Ağaç yemişi, aloe vera, elma sirkesi, karbonat, hindistancevizi yağı, çay ağacı yağı ve balık yağı kullanabilirsiniz. Doğal tedavi yöntemleri ile ilgili araştırmalar sınırlı olduğu için doğal tedavileri kullanmadan önce dermatoloğunuza başvurmayı unutmayın.

Seboreik Dermatit Hastalığı Tedavisini Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Özel sağlık sigortası, poliçe başlangıcından sonra oluşan hastalıkları poliçede belirtilen limitler ve oranlar dahilinde karşılar. Seboreik dermatit teşhisi eğer poliçe tarihinden önce konduysa özel sağlık sigortası kapsamı dışında yer alır ancak poliçe dahilinde meydana geldiyse poliçe ya da eklerinde belirtilen şartlar dahilinde tedavi giderleri karşılanacaktır.

Seboreik Dermatit Hastalığı Nasıl Geçer?

Yüzünüzdeki kızarıklık, kıyafetlerinizdeki kepek ve kaşınma gibi problemleriniz utanmanıza, endişeli ve stresli hissetmenize neden olabilir. Seboreik dermatit zararsız bir cilt hastalığı olsa da yaşam kaliteniz olumsuz yönde seafoodplus.infoşam tarzınızda ve beslenme düzeninizde yapacağınız değişimler ile birlikte ilaçlarınızı düzgün bir şekilde kullanırsanız hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Duygusal Değişim

Seboreik dermatit, sedef hastalığı, akne ve egzama gibi kronik cilt hastalıkları yaşayan kişilerde anksiyete, depresyon, özgüven kaybı ve uykusuzluk görülebilir. Bu problemlerin temelinde cilt hastalığı yoktur. Cilt hastalığından dolayı sizde oluşan olumsuz duygular psikolojik sorunları tetikler.

Duygusal olarak kendinizi daha iyi hissetmek seboreik dermatit hastalığı ile mücadele etmenizi kolaylaştıracaktır. Eğer bu hastalık hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa doktorunuzdan daha güçlü ilaç tedavisi talep edebilirsiniz. Hastalığınızla ne kadar barışık yaşarsanız, duygusal değişimlerinizi daha rahat kontrol altında tutabilirsiniz.

Fiziksel Değişim

Düzenli tedavi cildinizin daha iyi görünmesine ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Ancak cildinizdeki kaşıntı, kızarıklık ve pullanma sizi rahatsız edebilir. Merak etmeyin; basit çözümlerle bu semptomları azaltabilirsiniz.

Seboreik dermatit hastalığının en rahatsız edici semptomu kaşıntıdır. Aloe vera jeli kaşıntı olan bölgeye sürüldüğünde rahatlama sağlayabilir. Kızarıklık ve pullanmayı gizlemek için de doktorunuzun tavsiye edeceği nemlendirici kremleri kullanabilirsiniz. Cildinizi temizlerken nazik olun. Cildi aşındıran, rahatsız edici cilt bakım ürünlerinden kaçının.

Sosyal Değişim

Kronik cilt hastalığı olan birçok kişi sosyal hayatlarında sıkıntı yaşar. İnsanların ciltleri hakkında ne düşündüğünü merak eder. İnsanların olumsuz duygular beslediğini düşünerek cilt hastalığı olan kişilerde özgüven kaybı, ikili ilişkilerden kaçınma durumu ve çekingenlik gibi olumsuz davranışlar gelişir.

Hastalığınızdan dolayı oluşan semptomların sosyal yaşamınızı etkilemesine izin vermeyin. Duygularınızı ve düşüncelerinizi destekleyen aile bireyleriniz veya arkadaşlarınız ile daha çok vakit geçirin. Motivasyonunuzu kaybetmeyin ve doktorunuzla da her zaman iletişim için de olun.

Unutmayın; hastalıklarla baş etmenin en iyi yolu morali yüksek tutmak, fiziksel değişimler ile barışmak ve sosyal çevreden kopmamaktır. Eğer tüm bunları yapmakta zorlanıyorsanız destek almaktan çekinmeyin.

Son olarak;

  • Güneş hem ruh halinizi olumlu yönde etkiler hem de mantarların büyümesini engeller. Doktorunuza danışarak ne kadar güneşlenmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  • Vücut temizliğinize özen gösterin.
  • Yüksek lif içeren tahıllar ve koyu yeşil sebzeler ve A vitamini açısından zengin besinler tüketin.
  • Düzenli olarak kuruyemiş, meyve ve sebze ile beslenin.
  • Zerdeçal, fesleğen, kekik ve kişniş gibi faydalı baharatları tüketerek belirtilerinizi azaltabilirsiniz.
  • Probiyotik gıdalar tüketerek bağırsaklarınızdan zararlı bakterileri uzaklaştırabilirsiniz.

Seboreik Dermatit Hastalığında Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Hastalığınızın semptomları geçene kadar alkol içeren şampuan, nemlendirici veya diğer kozmetik ürünlerden uzak durun.
  • Yumuşak ve pamuklu kıyafetler tercih edin.
  • İşlenmiş gıdalardan uzak durun.
  • Süt ürünleri, yumurta, mısır, kahve ve çilek gibi alerjeni yüksek gıdalardan bir süre uzak durun.
  • Tedaviye başladıktan sonra en az 8 hafta boyunca doymuş yağ içeren yiyecekler yemeyin.
  • Çikolata yemeyin, alkol içmeyin.

Seboreik dermatit kronik bir hastalık olsa da kontrol edilebilir. Reçetesiz ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri işinize yaramıyorsa ve pullanma yaşıyorsanız hemen dermatoloğunuzu arayın. Birlikte semptomları yönetecek bir plan yaparak kepek ve kaşıntı olmayan bir hayat yaşayabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 6 Ocak Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

kaynağı değiştir]

Beşik kapağının görüntüsünü kapat

Konak, bebekleri etkileyen seboreik dermatittir. Kafa derisinde kalın, kabuklu, sarı, beyaz veya kahverengi görünen yağlı pullanma lekeleri [3] olarak ortaya çıkar.[4] Etkilenen bölgeler kaşıntılı değildir ve genellikle çocuğu rahatsız etmez.[3][5] Etkilenen diğer alanlar göz kapaklarını, kulakları, burun çevresini ve kasıkları içerebilir. Saç dökülmesi de meydana gelebilir.[4]

Nedenler[değiştir

Bebeklerde konak nedir? Konak neden olur? Konak belirtileri ve tedavisi…

Bebeklerde genellikle kafa derisini etkileyen ve yaygın bir cilt rahatsızlığı olan konak nedir? Konak neden olur? Konak belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde

Yayınlanma:

Bebeklerde konak nedir? Konak neden olur? Konak belirtileri ve tedavisi…

Bebeklerde beşik kapağı olarak da bilinen ve kafa derisi üzerinde kabuklu, pullu lekelere neden olan konak hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Bebeklerde konak nedir? Konak neden olur? Konak belirtileri ve tedavisi…

BEBEKLERDE KONAK NEDİR?

Bebeklerde konak, beyaz, sarımsı veya gri olabilen yağlı veya kuru pullarla kaplı kırmızı, iltihaplı cilt olarak ortaya çıkar. Kafa derisini, kaşları, alın, yüz, burun ve kulakların etrafındaki kıvrımları, göğsü, koltuk altını ve kasıkları etkileyebilir. Bebeklerde en sık kafa derisinde görülür ve kızak başlığı olarak adlandırılır. Kepek hafif bir seboreik dermatit şeklidir ve kırmızı cilt veya iltihaplanma olmadan ince beyaz pullar gibi görünür . Kepek, özellikle çocuklarda, diğer cilt durumlarından da kaynaklanabilir.

Konak, yenidoğanların yaygın, hafif bir hastalığıdır. Kırmızı, pullu döküntü, alnına, kulakların arkasına ve boyun ve koltuk altlarının kırışıklıklarına yayılabilir. Döküntü kaşıntılı değildir ve genellikle bebekleri rahatsız etmez. Bazen bebekler de bebek bezi bölgesinde bu cilt hastalığını geliştirir. Konak bez bölgesinde ortaya çıktığında, genellikle bir mantar enfeksiyonu eşlik eder. Maya bulunduğunda, döküntü kaşıntılı ve rahatsız edicidir. Seboreik dermatit genellikle ilk yılın sonunda kaybolur ve ergenliğe kadar tekrar ortaya çıkmaz .

Konak’ın kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genler, cilt üzerinde doğal olarak yaşayan maya, stres, kimyasal tahriş edici maddeler, kuru ve soğuk hava gibi faktörlerin bir kombinasyonu olduğuna inanılmaktadır. Bebeklerde araştırmacılar seboreik dermatitin kısmen anneden gelen hormonlar tarafından tetiklendiğine inanmaktadır.

Diğer egzema formlarından farklı olarak konak alerjinin sonucu değildir.

Bebeklerde konak yaygın bir cilt sorunudur. Konak seboreik dermatit ve beşik kapağı olarak da bilinmektedir. Bazen bu kabuklaşma alın bölgesine ve vücudun diğer bölümlerine de yayılabilir ve döküntüye yol açabilir. Genelde saçlı deride görülür. Konak bebeğin kulakları, kaşları, kirpikleri ve hatta koltuk altında bir görülebilir. Bebeklerde konak sorunu kötü hijyen koşullarından kaynaklanmaz. Konak bebekte kaşıntıya neden olabilir.

BEBEKLERDE KONAK NEDENLERİ

Konak için kesin neden bilinmemektedir. Yağ bezlerinde ve saç köklerinde çok fazla cilt yağı (sebum) ve deride Malassezia adı verilen bir tür maya ve genler, seboreik dermatit gelişiminde rol oynayabilir.

BEBEKLERDE KONAK BELİRTİLERİ

Yenidoğan ve bebeklerde seboreik dermatitin en sık görülen belirtisi, kafa derisinde sarımsı, yağlı skalaların asemptomatik ve inflamatuvar olmayan bir birikim olan “beşik kapağı” dır. Konak aynı zamanda yüz veya bebek bezi alanında başlayabilir ve vücudun diğer kısımlarına yayılabilir.

Bebeklerde ve çocuklarda konak, saçlı deride veya vücutta şu şekilde görünebilir:

– Sarı kabuk
– Üstte beyaz veya sarı renkli pullanmış kırmızı cilt
– Kırmızı deri ile birleşen pembe lekeler
– Deride şişmiş bölgeler

BEBEKLERDE KONAK TEDAVİSİ

Saç derisinin, bir bebek şampuanı ile sık sık yıkanması, ardından pulların çıkarılması için yumuşak bir fırça ile fırçalanması, genellikle beşik kapağını temizler. İnatçı vakalarda, kükürt ve salisilik asit içeren özel bir şampuan kullanılabilir. Bu tedavi sadece bir çocuk doktoruna danıştıktan sonra yapılmalıdır, çünkü bu şampuan bebekleri tahriş edebilir. Bazen anti-enflamatuar bir ilaç olan kortizon içeren bir merhem verilir. Seboreik dermatit bir mantar enfeksiyonu ile komplike ise, enfekte bölgeye günde üç veya dört kez maya önleyici bir merhem uygulanır.

Bebekte konak hafifse, OTC topikal antifungal krem veya ketokonazol, selenyum sülfit, kömür katranı veya çinko piriyon içeren ilaçlı şampuan semptomları kontrol etmek için yeterli olabilir. Çocuğunuz rahatsız değilse, hafif konak tedavi edilmemelidir.

Daha ciddi vakalarda, iltihabı rahatlatmak için topikal steroidler veya TCI verilebilir. Oral antifungal ajanlar da kullanılabilir.

Kulak akıntısı nedir? Bebeklerde kulak akıntısı neden olur?İlginizi ÇekebilirKulak akıntısı nedir? Bebeklerde kulak akıntısı neden olur?

BebekbeyazÇocuk

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir