en büyük viking kralı / Sweyn: İngiltere'nin İlk Viking Kralı

En Büyük Viking Kralı

en büyük viking kralı

fazla oku

Vikings dizinin sevilen karakterlerinden biri olan Bjorn Ironside ilhamını aynı adı taşıyan gerçek Viking şefinden alıyor.

Ragnar'ın Oğulları'nın Destanı gibi tarihi İskandinav kaynaklarına göre Bjorn Ironside'ın efsanevi İsveç Kralı Ragnar Lothbrok'un (dizide Travis Fimmel canlandırıyor) oğlu olduğu düşünülüyor.

Express'in haberine göre Ironside, Ortaçağ'da kaleme alınan Annales Bertiniani ve Chronicon Fontanellense adlı tarihi kaynaklara göre özellikle ile yılları arasında aktif rol oynayan güçlü bir deniz komutanıydı.

Viking ordusuyla Batı Fransa'yı, Akdeniz'i, İtalya'yı, daha sonra da Fransa'da Paris'i harap ettiğine inanılıyor.

İskandinavya'ya döndükten sonra, Ragnar'ın oğulları İskandinav krallığını ikiye böldü ve Bjorn, Uppsala ve İsveç'i yönetti.

Tarihi drama dizisi Vikings'de Bjorn Ironside, Lagertha (Katheryn Winnick) ve Ragnar'ın en büyük oğlu olarak tasvir ediliyor.

Ne var ki gerçekte durum böyle değildi. Bjorn, Aslaug'un (Alyssa Sutherland), yani Lothbrok'un üçüncü karısının oğluydu.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vikings'in altıncı sezon birinci bölümünün son sahnelerinde Bjorn Ironside’ın, kardeşi Kemiksiz Ivar (Ivar the Boneless) tarafından bıçaklandığı görülüyordu.

Fakat bıçaklamanın gerçekleşip gerçekleşmediği, yalnızca Ivar ve Bjorn'un hayal gücünün bir ürünü olup olmadığı bilinmiyor.

Bjorn savaşan bir kalabalığın ortasında ölümcül bir darbe alıyor gibiydi fakat yere düştüğünde etrafındaki her şey kayboldu, yalnızca sahilde duran Ivar ve Bjorn kalmıştı.

Öte yandan Bjorn savaşta ya da kardeşi Kemiksiz Ivar'ın elinde ölmedi.

Kesin ölüm nedeni bilinmemekle birlikte, yaygın olarak Bjorn'un yaşlılıktan veya hastalıktan öldüğü varsayılıyor.

Ancak Cebelitarık Boğazı’nda Endülüs’ten gelen gemilerle karşılandığında ölüme çok yaklaştığı biliniyor. Bu savaşta Bjorn 40 gemi kaybetti ancak daha sonra zengin bir adam olarak öldüğü İskandinavya'ya döndü.

Herevarar destanına göre Bjorn’ün yerine oğlu Erik geçti.

Independent Türkçe, Express

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

vikingler

Savaşçı bir kavim olan Vikinglerin tarihi efsanelerle doludur. Eski İskandinavya&#;da yaşayan kavimler Avrupa kıtasının farkına varmadan öncesinde çiftçilik ve balıkçılık yaparlardı. Kendi aralarında üstünlük sağlamak üzerine savaşlar yapan Vikingler, Kıta Avrupa&#;sını keşfettiklerinde tüm güçlerini bu kıtanın zenginliklerini elde edebilmek üzerine birleştirdiler.

Vikingler savaşmaktan ve ölümden hiç korkmazlardı. İnandıkları Pagan dininden dolayı öldüklerinde Tanrı Odin&#;in sarayı Valhalla&#;ya gideceklerine ve burada tanrılar tarafından ödüllendirileceklerine inanırlardı. Ölümden kormazlar ve kahramanca savaşırlardı bu nedenle bir Viking erkeğinin ortalama ömrünün 27 yaş civarında olduğu söylenmektedir.

İskandinavya tarihinde birçok efsanevi savaş ve savaşçılar yer almaktadır. Bu yazımızda, Vikinglerin en cesur savaşçıları içerisinden 10 tanesine yer verdik.

Listeyi aşağıdaki şarkı eşliğinde okumanız tavsiye olunur.

Baltalarınızı bileyip kalkanlarınızı hazırlayın. İşte en cesur 10 viking savaşçısı!

 

Eric Bloodaxe (Kanlıbalta)

eric bloodaxe vikings

Eric 10 yaşından 20&#;li yaşlarına kadar Avrupa Kıylarına yapılan saldırılara katıldı. Eric&#;in babası &#;Güzel Saçlı&#; lakaplı Norveç Kralı Harald&#;dır. Harald&#;ın taht için savaşacak 9 oğlu vardı, Eric 8 erkek kardeşini öldürerek taht kavgasını bitirdi. Kardeşlerini acımasızca katletmesi ona Bloodaxe (Kanlıbalta) unvanını kazandırdı.

Eric, yılında Norveç&#;ten kovuldu, yılında ise York kralı oldu. Bir savaş sırasında öldürüldü.

 

seafoodplus.infos Eriksdottir

Freydis Eriksdottir vikings

Kızıl Eric&#;in kızıdır. Amerkika Kıtası&#;nı Colomb&#;dan yüzyıllar önce keşfetmiştir.

Grönland halkını toplayıp yeşillik ve düz ovalardan oluşan Vinland&#;a yerleşmiştir. En az babası kadar acımasız ve barbar olan Freydis, canını sıkan birileri olduğunda öldürmekten çekinmez. Yağmaladığı köylerde kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırt etmeden hepsini kılıçtan geçirtmiştir.

 

seafoodplus.info Forkbeard (Çatalsakal Sweyn)

Sewn Forkbeard viking

Mavidiş Harald&#;ın oğludur. yılında babasına karşı isyan etmiş ve onunla savaşmıştır. Babası öldüğünde Danimarka kralı olmuştur.

Vikinglerde kral olup da İngiltere&#;ye saldırmamak olmazdı tabiki, bu yüzden Sweyn yılında İngiltere&#;ye saldırdı. yılına geldiğinde ise gözünü Norveç&#;e dikti.

Sweyn, yılları arasında, bir yıl da olsa İngiltere kralı olmuştur. Sweyn 28 yıllık ömrüne hem İngiltere kralı hem Danimarka kralı hem de Norveç kralı unvanlarını sığdırarak adını Viking tarihinin efsane isimleri arasına kazımıştır.

İngiltere kralının, Danimarkalı lordlara verdiği emirle uykusunda öldürüldüğü rivayet edilmektedir.

 

seafoodplus.info (Hardrada) Sigurdsson

harald hardrada vikings

Harald Sigurdsson, yılında, Norveç kralı olan abisininin iktidarını desteklemek için savaşa katıldı. Harald, ordusu savaşı kaybedince Kiev&#;e kaçtı. Kiev&#;den Constantinople&#;e geçen Harald, burada Bizans&#;ın en seçkin komutanlarından biri oldu.

&#;da Norveç&#;e geri dönen Harald Hardrada, krallık tacını taktı. Kral olduktan sonra ordusuyla İngiltere&#;yi işgal etti.

yılında gerçekleştirmiş olduğu &#;Stamford Bridge Savaşı&#;ndan çok kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Harald&#;ın ölümüyle birlikte Viking çağının kapandığı söylenir.

 

seafoodplus.info Ironside (Demiryüzlü)

Bjorn ironside vikings

Efsanevi kral Ragnar (Lothbrok) Lodbrok&#;un oğludur. Ömrünün büyük kısmını savaşarak geçirmiştir. Hayatı boyunca Fransa, İspanya, Sicilya, Kuzey Afrika ve İtalyan Kıyılarına baskınlar yapmıştır.

İtalya&#;nun Pisa kentini ele geçirmiş Roma&#;ya kadar dayanmıştır fakat Roma&#;nın Luna kentinin duvarlarını aşamamışlardır. Bjorn bunun üzerine ölü takliti yapar ve Bjorn&#;ün adamları rahiplerden cesedinin merasim eşliğinde yakılmasını isterler. İstekleri kabul olur, Bjorn şehrin kapılarından geçtiğinde birden ayaklanır ve cesurca savaşarak kapıları adamlarına açar. Böylelikle amaçlarına ulaşmış olurlar.

seafoodplus.info Hamundarson

Gunnar Hamundarson vikings

Brennu Njals Saga&#;sının kahramanlarının biridir. Gunnar, tam bir kılıç ustasıdır, her iki elini de ustalıkla kullanmakta olup tek seferde 3 kılıç darbesi etkiyle hedefe vurduğu söylenir.

Gunnar Hamundarson; cesareti, yakışıklılığı, sadakati ve mükemmel savaşçılığıyla adından söz ettirmiştir.

 

seafoodplus.infoha

lagertha lothbrok

Vikinglerin efsanevi kadın savaşçısı ve kral Ragnar (Lodbrok) Lothbrok&#;un karısıdır. İsveç kralının Norveç&#;e saldırır ve Norveç kralı öldürür. Bununla da yetinmeyip kralın ailesini aşağılamak için ölen kralın ailesindeki kadınları bir geneleve kapatır. Durumu öğrenen Ragnar, kralın ailesindeki kadınlara erkek kıyafeti giydirerek oradan kaçırır.

Ragnar, bu kadınların içerisinde Lagertha adlı kadının cesaretine hayran kalır ve onunla evlenir. Lagertha, pek çok savaşta Ragnar&#;la sırt sırta savaşmıştır.

 

3.Kızıl Erik (Eric The Red)

erik the red

Öldürmek Eric için bir alışkanlıktı. İlk olarak Norveç&#;te en yakın arkadaşını öldürdü ve sürgün edildi. Yeni taşındığı yerde iki komşusunu daha öldüren Erik bu sefer İzlanda&#;ya sürgün edildi. İzlanda&#;da da rahat durmayan Erik, krallıktan uzaklaştırıldı.

Bir gemiyle açık denizlere açılan Erik, Batı&#;ya yol alır ve Grönland&#;i keşfeder. Krallığa geri dönen Erik yanına adam ve kadın alarak Grönland&#;e yerleşir ve kendini Grönland reisi ilan eder.

Yazı içerisinde 9 numarada bahsettiğimiz &#;Freydis Eriksdottir&#; Eric&#;in kızıdır.

 

seafoodplus.infoiz Ivar (Ivar the Boneless)

kemiksiz ivar

Kemikle ilgili bir sağlık problemi olduğu için kendisine &#;Kemiksiz Ivar&#; denilirdi. Bacak kemikleri çok kolay bir şekilde kırılabiliyordu. Kendisinin taşınabileceği özel korumalı bir taşıma aracı yaptırmıştı, savaşlara bu aracın içerisinde taşınarak gidiyordu. Savaşlarda sadece ok ve yay kullanabiliyordu ama attığını da vururdu.

Ivar, yılında Dublin tahtına oturdu. yılında ise yüzlerce büyük gemi ile babasının intikamı için York Şehrine saldırdı. Burada babası Ragnar Lothbrok&#;un katili Kral Aelle&#;yi esir düşürdü ve korkunç bir idam yöntemi olan kankartalı işkencesiyle öldürülmesini emretti.

Başarılı bir şekilde tahta hükmeden savaşçı kral Ivar, hayatının son yıllarında Dublin&#;e geri döndü ve son günlerini burada geçirdi.

 

seafoodplus.info Lodbrok (Ragnarok)

ragnarok

Vikinglerin en efsanevi savaşçısı ve lideridir. Kral Ragnar birçok İskandinav sagasına konu olmuştur.

Viking tanrısı Odin&#;den geldiğini ileri sürmüştür. Lagertha ve Aslaug gibi efsanevi savaşçı kadınlarla evlenmiş ve bunlardan Viking tarihine geçecek çocukları olmuştur.

Hem İsveç hem de Norveç Kralıolmayı başaran Ragnar gözünü uzak kıyılara dikmiş ve Avrupa&#;ya akınlar düzenlemiştir. Avrupa&#;ya yapılan Viking akınlarının Ragnar&#;la başladığı söylenir. Bu akınlarda başta İngiltere ve Fransa şehirleri olmak üzere birçok şehri yağmalamış ve büyük zaferler elde etmiştir. Ragnar Lothbrok&#;un müthiş zekası karşısında Avrupalılar çaresiz kalmıştır.

Birçok muharebeden sonra İngiltere&#;de Kral Aelle&#;nin eline esir düşmüştür. Aelle, Ragnar&#;ı acımasız bir şekilde yılanlarla dolu kuyuya atmıştır. Ragnar&#;ın kuyuya düştüğü sırada meşhur ölüm türküsünü söylediği rivayet edilir.

Odin&#;in benim için şölen masasını hazırladığını bilmek çok güzel. Yakında kıvrık boynuzlardan şarap içeceğiz. Odin&#;in Valhalla&#;sına gelen bir savaşçı şikayet etmez. Onun yanına ağzımda korku sözleriyle girmeyeceğim. Æsir beni karşılayacak. Ölüm yas olmadan gelecek. Ben de gitmek için sabırsızlanıyorum. Disir artık beni eve götür, Odin&#;in gönderdiği Valkürler. Æsir ile onur duyarak içkimizi yudumlayalım. Ömrümün günleri sona eriyor. Ölürken gülüyorum.  —Ragnar Lodbrok

 

 

seafoodplus.info
seafoodplus.info sitesinde bulunan içeriklerin telif hakları seafoodplus.info yazarlarına ait olup kaynak göstermeden ve içeriğin bulunduğu seafoodplus.info adresine bağlantı verilmeden kopyalanamaz veya bir bölümü kullanılamaz. Kaynak göstermek ve bağlantı vermek koşuluyla içerikler kullanılabilir

korkubilimi

seafoodplus.info

Bilim ve teknoloji aşığı; eski eğitimci ve bankacı, şimdi ise araştırmacı yazar ve web yöneticisi ayrıca iyi bir Pink Floyd dinleyicisi. "Bir yerlerde inanılmaz bir şey keşfedilmeyi bekliyor."

Vikings efsanesi final bölümleri ile veda ediyor. Bjorn'e en son neler olduğunu hatırlıyoruz.

Ragnar ve Lagertha’nın en büyük oğlu Bjorn, artık Kattegat’ın yeni kralı… Yeni kral olarak babasının izinden giderek güçlü bir savaşçı, güvenilir bir lider olduğunu kanıtlamak istiyor.

vikings

6. sezonda annesi Lagertha’nın Hvitserk tarafından öldürüldüğünü öğrenen Bjorn, kardeşini öldürmeye karar verdi. Ancak son dakika kararını değiştirerek Hvitserk’i sürmeyi tercih etti.

vikings

Bjorn Demiryüz, hayatını kurtaran Kral Harald’a karşı borcunu ödemek için Ubbe’yi Kattegat’ın başında bırakarak Kral Olaf’ın yanında gitti. Esir tutulan Harald’ı kurtarmak isteyen Bjorn, burada Kral Olaf’ın bir teklifi ile karşılaştı.

vikings

Kral Olaf, bir oylama yapılarak tüm topraklarda hüküm sürecek Norveç Kralı seçilmesini istedi. Oylama sonucu Kral Harald Norveç Kralı seçilince Bjorn canını kurtarmak için kaçmak zorunda kaldı.

vikings

Ancak ilerleyen günlerde Prens Oleg’in saldırısına karşı topraklarını korumak için Kral Harald ile ittifak kurdu.

vikings

Sezon arası finalinde kardeşi Ivar ile savaşta çarpışan Bjorn, büyük yaralar alarak ölüme terk edildi. Kendi kardeşleri tarafından ihanete uğrayan Bjorn’ün hem hayatı hem de Kattegat’ın geleceği tehlikede.

vikings

Vikings’in yeni bölümlerinde Bjorn’u neler bekliyor?

Savaş sırasında ölümcül darbeler alan Bjorn, fiziksel ve duygusal olarak yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor.

vikings

Bjorn, Rusların yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu biliyor ve hazırlanmak istiyor. Tüm halkı umudunu kaybetmişken onları yeniden bir araya getirebilecek kişinin kendisi olduğunu biliyor.

Vikingler M.S. ile yılları arasında, dönemin en çok korku salan halklarından biriydi. “Kuzeyin vahşi insanları” gerçekleştirdikleri sayısız baskın ve yağmanın ardından, “kana susamış bir halk” olarak büyük bir şöhret yakalamışlardı. Viking kelimesi, eski İskandinav dilinde Vikingr (yağmacı) anlamına geliyordu. Yani bu kana susamış yağmacılara karşı duyulan korku, oldukça yerindeydi! Öte yandan, bütün Vikinglerin kana susamış olduğunu söylemek doğru değil. Yaşadıkları dönem boyunca son derece barışçıl ve iyi niyetli Vikingler de vardı. Açık denizlerde huzur içerisinde ticaret yapmak isteyen Vikinglerin sayısı da bir hayli fazlaydı. Ancak görünen o ki tarih, kana susamış Vikingleri sakin denizcilerden daha çok seviyor! İşte pek çoğu oldukça acımasız insanlar olan, tarihin gördüğü en ünlü 10 Viking…

1. Kızıl Erik

viking

Erik Thorvaldsson, Büyük Erik veya yaygın olarak bilinen adıyla Kızıl Erik listemizdeki en ünlü ve en vahşi Vikingler arasında! Kızıl Erik’in bu isimle bilinmesinin sebebi, kızıl renkteki saçları ve sakalı. Kızıl Erik, ününü Grönland’ı keşfetmesine ve burada bir yerleşim kurmasına borçlu. Vahşi bir Viking olarak anılmasını ise aile geçmişine! Çünkü Kızıl Erik’in babası işlediği cinayetler yüzünden Norveç’ten sürgün edilmiş bir adamdı. Yıllar sonra, Kızıl Erik de tıpkı babası gibi, cinayet işlemek suçundan sürgün edilmiş ve bu sürgünün sonunda Grönland’ı keşfetmişti.

2. Leif Erikson

viking

Kızıl Erik’in oğlu Leif Erikson, ailenin kanlı tarihinde beyaz bir sayfa açan üyesi. Leif Erikosn, büyükbabası ve babasından farklı olarak katletme duygusu değil, keşfetme duygusu yüksek olan bir Viking! Leif Erikson, sahip olduğu büyük merak ve keşfetmeye olan tutkusu sebebiyle Kristof Kolomb’dan tam yıl önce Amerika’ya ayak basmıştı! Bu sebeple, Erikson Amerika’ya yani Yeni Dünya’ya ayak basan ilk Avrupalı olarak kabul ediliyor. Leif Erikson, vahşi olmadan da ünlü bir Viking olunabileceğini ispatlıyor.

3. Freydis Eiriksdottir

Kızıl Erik’in kızı Freydis hakkında sınırlı sayıda bilgi mevcut. Buna rağmen, Freydis’in “babasının izinden” giden bir Viking olduğunu söylemek mümkün. Vikinglerin Amerika’yı keşfetmesini anlatan destana göre Freydis, Amerika’nın keşfi sırasında kardeşi Leif Erikson’un yanındaydı. Freydis Eiriksdottir Amerika’da karaya çıktıktan sonra, elindeki kılıcıyla yerlileri tek başına kovalamaya başladı! Üstelik bu sırada hamileydi!

4. Ragnar Lothbrok

viking

Ragnar Lothbrok, en ünlü Vikingler arasında bulunuyor. Bu korkusuz Viking kralı aynı zamandan oldukça hiddetli bir Viking savaşçısıydı. Ragnar Lothbrok’un 9. yüzyılda başta İngiltere olmak üzere pek çok farklı bölgeye seferler düzenlediği biliniyor. Bu seferler sırasındaki başarıları ve elbette vahşiliği, yüzlerce yıl anlatıldı. Ragnar Lothbrok hakkındaki hikâyeler onun yıllar içerisinde gerçek bir efsaneye dönüşmesine neden oldu.

5. Bjorn Ironside

İsveç’in efsanevi kralı Bjorn Ironside yaptığı seferlere ve fethettiği topraklarla tarihe geçmiş bir Viking savaşçısı! Bjorn Ironside babası Ragnar Lothbrok tarafından yeni seferler düzenlemekle görevlendirildi. Bunun üzerine Fransa’da, İngiltere’de ve Akdeniz kıyı şeridi boyunca önemli baskınlara imza attı. Düzenlediği seferler ve liderlik ettiği kanlı savaşlardaki başarıları, onu önce efsanelerin sonra da bütün tarihin en ünlü Vikinglerinden birisi haline getirdi.

6. Gunnar Hamundarson

Gunnar Hamundarson, Vikinglerin ünlü Brennu-Njals destanında yer alan en önemli kahramanlardan bir tanesi. Hamundarson, döneminin en büyük Viking savaşçısıydı. Son derece iyi bir kılıç ustası olmasının yanı sıra oldukça iyi bir okçuydu. Gunnar Hamundarson o kadar büyük bir savaşçıydı ki, bütün vücudunda ağır zırhlar bulunduğu halde kendi boyu kadar zıplayabiliyordu. Atletik yapısı ve gelişmiş savaşçılık özellikleri sayesinde savaşlarda büyük kahramanlıklar gösteriyordu. Bütün bu özellikleri Gunnar Hamundarson’u tarihin gördüğü en büyük Viking savaşçılarından birisi haline getirdi.

7. Kemiksiz Ivar

Viking efsanelerinde neredeyse doğaüstü bir varlık şeklinde anlatılan Kemiksiz Ivar’ın hikâyesi oldukça ilginç! Kemilsiz Ivar, Ragnar Lothbrok’un oğlu. Ayrıca, doğuştan sahip olduğu bir kemik hastalığı sebebiyle ayakta durmakta bile oldukça zorlanan bir Viking efsanesi… Buna rağmen Kemiksiz Ivar pek çok savaşa katılmaktan geri durmayan bir Viking savaşçısı! Savaş meydanında, yaşadığı öfke patlamalarıyla gözü hiçbir şey görmeyen Ivar, son derece vahşi bir Viking olarak tarihe geçmiş durumda.

8. Erik Kanlıbalta

viking

Vikingler söz konusu olduğu zaman, vahşilik sıradan bir şey olarak kabul edilebilir. Ancak Erik Kanlıbalta, Vikingler arasında bile oldukça vahşi bir insan olarak kabul ediliyordu. Norveç&#;in ilk kralı Harald Fairhair&#;in oğullarından birisi olan Erik Kanlıbalta, henüz 12 yaşındayken büyük savaşlara katılmaya başladı. Erik, yaşı ilerledikçe şiddet ve vahşiliği Viking toplumunda öne çıkmak için bir araç olarak kullanmaya başladı. Kanlıbalta lakabına ise, neredeyse bütün kardeşlerini acımasızca katlettikten sonra sahip oldu.

9. Egil Skallagrimsson

Egil Skallagrimsson, vahşilik söz konusu olduğu zaman herhangi bir Viking kadar sırandan biri! Öyle ki efsaneler, ilk cinayetini henüz 7 yaşındayken başka bir Viking çocuğunu baltayla öldürerek işlediğini anlatıyor. Elbette bu cinayet, Egil Skallagrimsson’ın kanlı yaşamındaki sadece ilk eylemdi. Ancak Egil Skallagrimsson’u tarihin en ünlü Vikinglerinden birisi haline getiren şey, vahşi olması değildi. Egil Skallagrimsson, gözünü kan bürümüş bir savaşçı olmanın yanında oldukça iyi bir şairdi! Hatta, şiirleri eski İskandinavya’nın en iyi şiirleri olarak kabul ediliyordu.

Harald Hardrada

Norveç Kralı Harald’ın lakabı “Hardrada” sert hükümdar anlamına geliyor ki bu lakap Harald için son derce uygun! Çünkü Harald Hardrada’nın hükümdarlık anlayışı neredeyse sadece öfke ve askeri kuvvetten oluşuyordu! Buna rağmen ’da Norveç tahtını ele geçirdikten sonra uzun bir barış ve ilerleme dönemi sağlamayı başarmıştı. Elbette, bunda Harald Hardrada efsanevi öfkesinde duyulan büyük korkunun da önemli bir payı vardı…

Kaynak: 1

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir