hamilelikte kalsiyum takviyesi / Hamilelikte kalsiyum takviyesi alınmalı mı? | Hamilelik

Hamilelikte Kalsiyum Takviyesi

hamilelikte kalsiyum takviyesi

Hamilelikte Vitamin Kullanımı

Gebelik sürecinde, öncesi ve sonrasında anne adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri de vitamin kullanımı oluyor.  Anne ve bebek gelişimi için önemli olan vitamin ve minarel takviyeleri artık hayatımızın bir parçası oldular.

 

Anne ve bebek sağlığında vitaminler önemli

Bağışıklığınızı korumak için doğal beslenerek, bebek gelişimi ve anne sağlığı için vitaminlerle destekleyebilir, lohusalık süreci ve lohusalık depresyonunu vitaminlerle korkusuz hale getirebilirsiniz. Vitamin desteği, nöral tüp defektinden ve anne adayını farklı rahatsızlıkların korumak için önemlidir. Sağlıklı bir gebelik, bebek gelişimi, emzirme dönemi, lohusalık dönemi ve lohusalık depresyonu gibi sorunların önlenmesi için de vitamin destekleri hem anne hem de bebek açısından oldukça önem taşımaktadır.

 

Hangi vitamin ve mineraller alınmalı

Anne adayları hamilelik planlaması yapmaya başladıkları zamandan yaklaşık iki ay öncesinden itibaren düzenli olarak günlük mcg folik asit kullanmaya başlamalıdır. İkinci 3 aylık dönemde multivitamin, omega–3, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi çeşitli mineral takviyeleri önem kazanmaktadır. Demir takviyesi hem bebek hem anne için ikinci 3 aylık dönem itibariyle tüm gebelik döneminde kullanılmalıdır. Vejetaryen ya da fazla et tüketmeyen gebeler için B12 vitamini gebelik döneminde önerilmektedir. Oral yolla alınan B12 takviyesinin yeterli faydası olmadığı için kalça ya da damar yoluyla kullanılmasını önermekteyiz.

 

Vitamin kullanımında doktor kontrolü şart

Gebelerde ilk 3 ay multivitamin desteği alınması A vitamini düzeyini arttıracağı için bebek üzerinde olumsuz konjenital anomali riskini artırabilir. Bu nedenle gerekli görülmedikçe kullanılmaması gerekir. Hekim uygun görür ise bu konuya dikkat edilerek A vitamini ünitenin altındaki multivitaminlerden destek alınabilir. Hamilelik döneminde Nöral Tüp Defekti olan gebelerde daha yüksek dozda folik asit alınımı gerekebilir. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan gebeler ise Nöral Tüp Defektinden korunmak için hamilelik planından önce folik asit takviyesine başlamaları çok önemlidir. 

 

Gebelik ve emzirme döneminde demir eksikliği %50 oranında artıyor

Demir; hem bebek hem anne için günlük 80 mg elemental demir takviyesi ikinci üç aydan sonra tüm gebelik döneminde kullanılmalıdır. D vitamini takviyesi günlük mcg yeterlidir. Demir takviyesini asidik ortamda (meyve suyu) kullanmak emilimini arttıracaktır. Doğum sonrasında olası bir kan kaybı oluşmuş ise doğum sonrası da demir takviyesine devam edilmesi gerekilebilir.

 

Bağışıklığınızı doğal beslenmeyle güçlendirin

Gebeliğin ilk 3 ayında doğal beslenmenin olduğu bir hayata geçiş yapmaları ve folik asit takviyesine devam etmeleri yeterli olacaktır. Kalsiyum, magnezyum, çinko içeren preparatlar önemlidir. Bağışıklık için Çinko ve C vitamini kullanımı sağlanmalıdır. Günlük C vitamini mg desteğini mg’a çıkarılması önerilir. B gurubu vitaminlerin de bağışıklık için olumlu katkıları vardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, vitamin desteğine başlanmadan önce mutlaka takipli olunan kadın doğum hekimi ile görüşülerek onayı alındıktan sonra desteğe başlanılmasıdır.

 

Omega–3 takviyesi lohusa depresyonunun kurtarıcısı

Omega 3 takviyesinde EPA ve DHA oranlarının toplamının yaklaşık – mg günlük alınmasını gebeliğin sonuna kadar öneriyoruz. Bazen gebelik sonrasında da lohusalık dönemi oluşan lohusalık depresyonunda omega 3 kullanımına devam edilmesini istiyoruz. Kalsiyum ihtiyacı gebelik döneminde toplam yaklaşık 30 gr kadardır. İlk altı aylık dönemde 10 gr ihtiyaç bulunurken gebeliğin son üç ayında bu oran 20 gr kadar olmaktadır. Gebeliğin son üç ayında – mg kalsiyum desteğine ihtiyaç vardır. Bu süreç lohusalık ve emzirme döneminde de devam etmelidir.


Gebelikte Kalsiyum İlacı Kullanımı

Kalsiyumun yeterli alımı kadınlar için sadece gebelik döneminde değil yaşamın her evresinde önemlidir. Gebelik döneminde bir kat daha önemli olan kalsiyum, annede kemik erimesi gelişmemesi, bebeğinde diş ve kemik sağlığı için gereklidir. Kalsiyumun bunun dışında da vücutta çok çeşitli görevleri vardır. Hamilelik döneminde yerli miktarda kalsiyum alınmaması durumunda, bebeğin gelişimi için gereken kalsiyum anneden karşılanır. Bu da annede kalsiyum eksikliğine ve ileri yaşlarda kemik erimesi (osteoporoz) oluşumuna zemin hazırlar. Gebelikte kalsiyum alma zamanı, doktor tarafından belirlenmektedir. Uzmanlar, gebelikte kalsiyum ilacı kullanılmasının yanı sıra kalsiyum açısından yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğinin de altını çizerler.

Hamilelikte Kalsiyum İhtiyacı

Hamilelik dönemindeki kadınların kalsiyum ihtiyacı günde 1 g ( miligram) dır. Şayet, gebe kadın 18 yaşın altında ise bu miktar günlük miligrama çıkar. Günlük belirtilen miktardaki kalsiyum ihtiyacını yiyecek ve içeceklerden karşılayan kadınların kalsiyum ilacı takviyesi kullanmasına gerek kalmasa da bunun doktor tarafından önerilmesi gerekmektedir. Besinlerle yeteri miktarda kalsiyum alamayan gebelere, doktor tarafından ek kalsiyum ilacı takviyesi verilir.  

Multivitaminler kalsiyum ihtiyacını karşılamaz

Gebelik süresince kullanılan çoklu vitaminler (multivitaminler), içeriklerinde kalsiyum içerseler de içerikte mevcut olan kalsiyum miktarının annenin günlük ihtiyacını karşılamayacağından dolayı doktor tarafından ayrıca kalsiyum hapları verilmektedir.   Gebelikte Kalsiyum İlacı Kullanımı  

Yüksek Oranda Kasiyum İçeren Besinler

Anne adaylarının kullanacakları kalsiyum ilaçları yanında uzmanlar tarafından tüketmeleri tavsiye edilen yüksek oranda kalsiyum içeren besinler şunlardır; Uzmanlar tarafından hamilelik süresinde bol bol tüketilmesi tavsiye edilen yoğurt, süt ve peynir kalsiyum açısından en zengin besinlerdir. Bunun dışında; fındık, ceviz, kuru kayısı, alabalık, badem, kuru baklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum yönünden zengin besinler arasında yer alır. Buna göre; - 1 su bardağı inek sütü; mg kalsiyum içerir, - ml süt: mg kalsiyum içerir - 1 dilim (30 gram) beyaz peynir; mg (peynirin çeşidine göre değişir) kalsiyum içerir. - 1 su bardağı yoğurt: mg kalsiyum içerir, - 1 avuç kuru üzüm: 30 mg kalsiyum içerir, - 1 avuç fındık veya badem : 50 mg kalsiyum içerir.

Doktora Danışmadan Kullanmayın

Kalsiyum açısından zengin besinler olan, süt ve yoğurdu yeteri kadar tüketemeyen anne adayları doktor tarafından ek kalsiyum tabletleri ile desteklenmektedir. Gebelikte; kalsiyum, vitamin, magnezyum, folik asit, demir hapı gibi herhangi bir ilacı asla doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Hamilelikte kalsiyum eksikliği belirtileri ve tedavisi…

Hamile bir kadının kalsiyum ihtiyacı, bebeğin iskeletinin hızla geliştiği üçüncü trimesterde artar. Kalsiyum, bebeğin büyümesine yardımcı olur ve anne sütünü güçlendirir. Kalsiyum bebeğinizin sağlıklı bir kalp, sinirler ve kaslar geliştirmesine yardımcı olur, normal bir kalp ritmi ve kan pıhtılaşma yetenekleri geliştirir. Kalsiyum ayrıca hipertansiyon ve preeklampsi riskinizi azaltabilir Şimdi, hamilelikte kalsiyum eksikliği belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 27 Kasım Güncellenme:

Hamilelikte kalsiyum eksikliği belirtileri ve tedavisi…

Hamilelik döneminde, bebeklerin gelişimi için ihtiyacı olan kalsiyum annenin kemiklerinde yer alan kalsiyumdan karşılanır. Bu durumda da annenin kemikleri için ihtiyacı olan kalsiyum desteği sağlanamadığında, kalsiyum eksiliği görülür ve ilerleyen zamanlarda kemik erimesi sorununa yol açabilir. Peki, hamilelikte kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir? Hamilelikte kalsiyum eksikliği tedavisi ile ilgili merak edilenler haberimizde…

HAMİLELER NE KADAR KALSİYUM ALMALI?

Ortalama bir kadın hamilelik ve emzirme döneminde kemik kütlesinin% ’ini kaybeder. Anne adayı beslenmesinden çok az kalsiyum alırsa bu oran daha da büyür. Gebelik dönemi süresince, anne adayının günde miligram (1 gram) kalsiyum takviyesi alması gerekir. Eğer anne adayı 18 yaşının altında ise, günlük kalsiyum gereksinimi mg karşılaması gerekir.

HAMİLELİKTE KALSİYUM EKSİKLİĞİ NEDENLERİ

– Besinlerden yeterince kalsiyum alınamaması
– Yapısal ve düzenleyici faktörler için bebeğin ihtiyacının giderek artması
– Kalsiyum emiliminde bozukluklar olması
– Kalsiyum yönünden fakir besinlerin tercih edilmesi
– Kalsiyum metabolizmasında görevli magnezyum eksikliği
– D vitamini eksikliği

HAMİLELİKTE KALSİYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Kısa süreli kalsiyum eksikliği herhangi bir belirtiye yol açmaz ancak ileri seviyede kalsiyum eksikliği belirtileri kişiye göre değişkenlik gösterirken başlıca belirtiler şunlardır:

– Ellerde, ayaklarda ve yüz bölgesinde karıncalanma
– Bacaklarda kasılmalar
– Cilt kuruluğu ve kırılgan tırnaklar
– Düzensiz kalp atışı
– Hafızanın zayıflaması
– Depresyon
– Halüsinasyonlar
– Kas ağrıları
– Ödem
– Diş çürükleri
– Diş eti sorunları
– Uyku bozukluğu

HAMİLELİKTE KALSİYUM EKSİKLİĞİ

Gebelikte kalsiyum eksikliği büyük bir sorun olduğundan tedavisi oldukça önemlidir. Tedavi sürecinde eksiklik daha çok besin takviyeleriyle giderilmeye çalışılmalıdır. Bu doğrultuda anne adaylarının günde porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmeleri sağlanmalıdır. Daha ciddi eksikliklerde veya önerilen miktarlarda kalsiyum tüketiminin sağlanamadığı durumlarda ise hekim tavsiyesiyle kalsiyum tabletleri kullanılabilir.

EN İYİ KALSİYUM KAYNAKLARI

Kalsiyum en çok süt ve süt ürünlerinde bulunur. Bunun dışında balıklarda, kuruyemişlerde ve bazı sebzelerde bulunur.

İşte o besinler ve içerdikleri kalsiyum miktarları:

ml süt: mg
1 su bardağı inek sütü: mg
1 su bardağı yoğurt: mg
1 dilim (30 gram) beyaz peynir: mg
1 avuç fındık veya badem: 50 mg
1 avuç kuru üzüm: 30 mg
gr susam: mg
gr mercimek: 68 mg
gr badem: mg
gr soya fasulyesi: mg
gr fındık: mg
gr ceviz içi: 84 mg

Bazı anne adaylarında görülen laktaz enzim eksikliğine bağlı gebelikte laktoz intöleransı süt ve süt ürünlerinin tüketimini olumsuz etkileyerek kalsiyum eksikliğine davetiye çıkarmaktadır. Bu durumda ise laktoz miktarı daha düşük yoğurt, ayran gibi süt ürünlerinden veya laktozsuz sütlerden kalsiyum ihtiyacını karşılamak mümkündür. Bunun dışında kalsiyum içerikleri düşük olsa da badem, fındık, kayısı, muz, portakal, yeşil sebzeleri uygun miktarlarda tüketip gerekirse hekim gözetiminde kalsiyum tabletleriyle takviye yapılması önerilmektedir.

Hamilelik öncesi folik aside ne zaman başlanmalı?İlginizi ÇekebilirHamilelik öncesi folik aside ne zaman başlanmalı?

annebeyazD vitaminidepresyonDNAgebelikhamilehamilelikKadınkalp atışıpeynirsütyoğurt

Gebelikte Kalsiyum Desteği

Hamilelik süresince anne adaylarının takviye olarak alması gereken bazı mineral ve vitaminler vardır. Hamilelik döneminde kadınların normal zamanlara göre daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı olduğu bilinen bir gerçektir. Gebelik döneminde anne adayında eksik olan veya hiç bulunmayan vitamin ve mineraller hem anne adayında hem de bebekte çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Hamilelik süresince alınması gereken minerallerin en önemlisi kalsiyumdur. Kalsiyum desteği almak anne adayının ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Anne adayının gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlaması için oldukça önemli olan kalsiyum aynı zamanda bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için de gereklidir.

Kadınların hayatı boyunca kalsiyum desteğine ihtiyaç duydukları 3 dönem vardır. Bunlardan birincisi çocukluk- ergenlik dönemi ikincisi menopoz ve belki de en önemlisi gebelik ve emzirme dönemidir. Gebelik döneminde bebek her koşulda anne adayından ihtiyaç duyduğu kalsiyumu karşılar. Bu durumda anne adayında kalsiyum yetersizse bile bebek anne adayının depolarından bunu karşılamaya devam eder. Bunun sonucunda kalsiyumu yetersiz alan anne de kısa ve uzun vadede çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Kısa vadede spazm gibi kaslarda kasılmalar yaşanabilirken uzun vadede kemiklerdeki kalsiyum depoları azaldığından ileri yaşlarda artmış bir kemik erimesi problemi yaşanabilir.

Bu yüzden hem anne adayının sağlığı hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için kalsiyum desteğini günlük ve düzenli bir şekilde alınması gerekli bir durumdur. Kıbrıs tüp bebek merkezi olarak hamilelikte kalsiyum desteğinin önemini bu yazımızda her yönü ile açıklamaya çalıştık.

GEBELİKTE KALSİYUM DESTEĞİNİN ÖNEMİ

Anne adayının gebelik süresince kalsiyum desteği alması hem kısa vadede hem uzun vadede yaşanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. Hem hamilelik süresince yaşanacak şikâyetleri azaltmak hem de olası riskli durumların önüne geçilmesi için gereklidir.

Hamilelikte kalsiyum desteği almanın önemi aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Kemiklerin gücü ve güçlü kalabilmesi için oldukça önemlidir.
  • Dişlerin sağlığı için çok önemlidir.
  • Kan pıhtılaşma hücrelerinin etkin çalışması için önemi bir mineraldir.
  • Hormon salınımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için önemli ve gereklidir.
  • Kalsiyum kasların kasılması ve gevşemesine yardımcı olmaktadır.
  • Metabolizmanın etkin bir şekilde çalışmasında etkin bir mineraldir.
  • Erken doğum riskinin önüne geçer.
  • Düşük ihtimalini azaltır.
  • Düşük kilolu bebek doğumunun önüne geçer.
  • Gebelik döneminde yaşanan diş çürükleri, diş eti problemlerinin oluşmasını engeller.
  • Hamilelikte ortaya çıkan kas kasılmalarının, tansiyon problemlerinin, tırnakların sağlıksız olma durumlarının önüne geçer.
  • Gebelikte ortaya çıkan uykusuzluk, halüsinasyon görme gibi problemlerinin önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Kalsiyum vücut tarafından üretilmeyen bir mineral olduğundan takviye olarak düzenli bir şekilde dışarıdan alınması gerekir. Kalsiyum ihtiyacının giderilmesi için kalsiyumdan zengin besinler tüketilebileceği gibi takviye olarak tablet ilaç olarak da alınabilir. Doğal yollardan kalsiyum yönünden zengin besinler tüketilmesi kalsiyum ihtiyacının karşılanması için öncelikli olmalıdır. Hem annenin gebelik döneminde kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan sıkıntıların en aza indirilmesi hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için doğal yollardan kalsiyum yönünden zengin besinler tüketilerek kalsiyum ihtiyacının karşılanması oldukça önemlidir. Bunun yanında bazı hallerde gebelik sürecinde özellikle hamileliğin son dönemlerinde doktorlar tarafından takviye olarak kalsiyum desteği için kalsiyum hapları önerilebilmektedir. Doktor tarafından önerilmeden kalsiyum hapları kullanılmamalıdır. Gerekli durumlarda kalsiyum ölçümleri yapıldıktan sonra hekimin gerekli gördüğü hallerde belli oranlarda gebeliğin son döneminde kalsiyum hapları tavsiye edilmektedir. kalsiyum ihtiyacını karşılamak için doğal yollardan kalsiyum yönünden zengin besinleri tüketirken D vitamini ile alınması da kalsiyumun vücut tarafından emiliminin daha iyi sağlanması açısından oldukça önemli bir konudur. Yani kalsiyum D vitamini ile birlikte alınırsa emilimi daha hızlı ve etkili olmaktadır. Bu anlamda kalsiyumun en iyi arkadaşı D vitaminidir denilebilir.

Kalsiyum vücut tarafından üretilmediği için destek olarak alınan bir mineraldir. Günlük kalsiyum ihtiyacınıza göre kalsiyumdan zengin besinler tüketilerek bu ihtiyaç karşılanabilir. Anne adayının günlük kalsiyum ihtiyacı ortalama mg’ dır. Kişi kendi ihtiyacı olan kalsiyum miktarına göre doktor ile birlikte bir beslenme programı hazırlayarak kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir.

BESİNLERDEKİ KALSİYUM DEĞERİ

Doğal besin kaynaklarında bulunan kalsiyum miktarını bilmek hem doğal beslenmek açısından hem de günlük kalsiyum ihtiyacını hangi oranda aldığınızı bilmek açısından önemli bir durumdur. Kalsiyumdan zengin olan besinlerin başında süt ve süt ürünlerinin olduğu bilinmektedir. Peki, besinlerin içeriğindeki kalsiyum içeriği ne kadardır?

Süt Ve Süt Ürünlerinde Bulunan Kalsiyum Miktarı:

gram süt ve süt ürünü içindeki kalsiyum miktarı miligram olarak:

Süt tozunun içerisinde mg, kaşar peynirinde mg, çökelek lorunda mg, yağlı beyaz peynirde mg, inek sütünde mg, yoğurtta mg, kremada99 mg, yağsız beyaz peynirde ise 96 mg’ dır.

Kuru Bakliyat Gıdalarında Bulunan Kalsiyum Miktarı:

Susamın içinde mg, bademin içinde mg, soya fasulyesinde mg, fındığın içinde mg, yeşil fıstıkta mg, nohutta mg, barbunyada mg, fasulyenin içinde 86 mg, ceviz içinde 84 mg, baklanın içinde 77 mg, mercimekte 68 mg, yer fıstığında 66 mg, bezelyenin içerisinde 64 mg, kestanede ise 30 mg oranında kalsiyum bulunmaktadır.

Et Ürünlerinde Bulunan Kalsiyum Miktarı
gram et ürünleri içindeki kalsiyum miktarı miligram olarak:

Balıkta 50 mg, 1 yumurta içerisinde 25 mg, tavuk etinde 15 mg, karaciğerde 10 mg, sığır etinde 8 mg, koyun eti: 7 mg, 3 adet sosiste 7 mg, 5 dilim salamın içinde 7 mg kalsiyum bulunur.

Meyve Çeşitlerinin İçinde Bulunan Kalsiyum Miktarı
gram meyve içindeki kalsiyum miktarı miligram olarak:

İncirin içerisinde 54 mg, limonda 41 mg, portakalın içinde 34 mg, mandalinada 30 mg, kayısının içerisinde 30 mg, kirazda 30 mg, çileğin içinde 29 mg, üzümde 15 mg, kavunun içinde ise 15 mg oranında kalsiyum bulunmaktadır. Muzun içerisinde 10 mg, erikte 10 mg, narda 10 mg, elmanın içerisinde 6 mg, ayvada 6 mg, karpuzun içerisinde 6 mg, şeftalide 6 mg, armutta ise 6 mg kalsiyum vardır.

Tahıl Ürünlerinin İçinde Bulunan Kalsiyum Miktarı:
gram tahıl ürünü içerisindeki kalsiyum miktarı miligram olarak: bisküvide mg, tarhananın içine 78 mg, arpada 50 mg, bulgurun içinde 40 mg, ekmekte 20 mg, makarnanın içinde 16 mg, pirinçte 14 mg, mısırın içerisinde ise 9 mg kalsiyum bulunur.

Sebze Çeşitlerindeki Kalsiyum Miktarı:
gram sebze ürünleri içerisindeki kalsiyum miktarı miligram olarak:

Asma yaprağında, mg, ıspanakta 80 mg, semizotunda 79 mg, marulda 79 mg, bamyanın içerisinde 78 mg, pırasada 56 mg, taze fasulyede 55 mg, enginarda 50 mg, baklanın içinde 48 mg, lahanada 43 mg, karnabaharda 38 mg, havucun içinde 35 mg, soğanda 34 mg, bezelyede 25 mg, patlıcanın içinde 23 mg, pancarda 20 mg, kabakta 19 mg, salatalıkta 16 mg, yeşilbiberde 12 mg, patateste 12 mg, domatesin içinde ise 7 mg kalsiyum bulunur.

Diğer Bazı Gıdaların İçindeki Kalsiyum Miktarı ( gr)

Tahin helvasında 91 mg,  balda 15 mg, pekmezde mg, tereyağında 19 mg, margarinde 4 mg, siyah zeytin içerisinde 77 mg, yeşil zeytinde ise 90 mg kalsiyum bulunmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir