elçiye zeval olmaz atasözünün anlamı / Deveyi Yardan Uçuran Bir Tutam Ottur Atasözünün Anlamı Ne Demek? - Habertürk

Elçiye Zeval Olmaz Atasözünün Anlamı

elçiye zeval olmaz atasözünün anlamı

Elçiye Zeval Olmaz Ne Demek, Hangi Anlamda Kullanılır? Elçiye Zeval Olmaz Atasözünün Anlamı Nedir?

Zeval kelimesinin anlamını bilmeyenler; zeval ne demek, elçiye zeval olmaz ne demek sorusuna yanıt arıyor. Deyim ve atasözlerinde yer alan zeval kelimesinin anlamı incelenirken, elçiye zeval olmaz atasözünün anlamı nedir sorusu da merak edilenler arasında yer alıyor. Elçiye zeval olmaz atasözünün anlamı nedir sorusunun yanıtı haberimizde.

ZEVAL NE DEMEK?

Deyim ve atasözlerinde yer alan zeval kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alıyor. Zeval kelimesinin sözlük anlamı için TDK şu iki ifadeyi göstermektedir:

1.Yok edilme, yok olma, ortadan kalkma, sona erme.

2. Bozulma.

3. Kabahat, sorumluluk, suç.

4. Öğle.

ZEVAL KELİMESİ NE ANLAMA GELİR?

Zeval kelimesi Arapça'dan dilimize geçen kelimeler arasında yer alır. Bu kelime "zwl" kökünden gelmektedir. Zawal kelimesi, düşme, gitme, eksilme, inişe geçme, tükenme manalarına gelir. Zeval sözü de zawalın anlamlarını üstlenerek dilimize geçmiştir. Zeval sözcüğünün, sona erme, ölüm manalarını karşıladığı da görülür. Zeval vakti de güneşin inişi, öğleden sonra anlamları sebebiyle bu kelimeyle anılır. Zavallı sözcüğü de bu sözcükten türetilmiştir.

ELÇİYE ZEVAL OLMAZ NE DEMEK?

Elçi, bir kimsenin sözünü başka birine iletmek üzere aracılık eden kişidir. Dolayısıyla ilettiği sözlerden sorumlu değildir. O yalnızca aracıdır. İlettiği sözler kırıcı ya da aşağılayıcı olsa dahi bunda aracının bir suçu yoktur. Bu sebeple elçiyi cezalandırmak kabul edilemez. Elçiye zeval olmaz atasözü işte bu durumu ifade etmektedir.

ELÇİYE ZEVAL OLMAZ ATASÖZÜNÜN ANLAMI NEDİR?

Elçiye zeval olmaz atasözü haksızlığa karşı bir uyarı niteliği taşır. Bu sebeple asıl anlamının dışında bir de mecaz anlamı vardır. Bir olayda suçu bulunmayan, konuyla ilgisi olmayan kişinin haksız yere suçlanmaması gerektiğine vurgu yapılır. Bu nedenle iki kişi veya topluluk arasında aracılık yapan elçi, taşıdığı haberlerden sorumlu tutulamaz. Bu ifade, tarihte iki devlet arasında haber taşıyan ulakların ve elçilerin can güvenliğini sağlamak adına ortaya çıkmıştır.

Elçiye Zeval Olmaz

Son Dakika Haberler

E Harfiyle Başlayan AtasözleriElçiye Zeval Olmaz

Elçiye Zeval Olmaz atasözünün anlamı ve örnek cümle içinde kullanımı (TDK)

Haberin Devamı

Atasözünde geçen zeval kelimesi ganimet, elde edilen kazanç ve ayrılıp gitmek demektir. Birçok atasözünde olduğu gibi bu sözde de kelimelerin mecazi anlamları kullanılmıştır. Zeval kelimesinin mecazi anlamı sona ermek ve öldürülmektir.

Elçiye Zeval Olmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir?

 Birinci anlamı: Haberi ulaştırmakla getirmekle kişiler, haber ne kadar kötü olursa olsun suçlanamaz. O sadece görevini yerine getirmiş ve kendisine yazılı ya da sözlü olarak verilen haberi ulaştırmıştır. Asıl kızılması ya da üzülmesi gereken nokta haberin kendisiyken elçiye zarar vermek, en büyük haksızlıklardan biridir.

 İkinci anlamı: Elçiye Zeval Olmaz atasözü aynı zamanda uyarı niteliği taşır. Konuyla ilgisi bulunmayan kişilerin suçlanmaması gerekir.

Elçiye Zeval Olmaz Atasözünün Cümle İçinde Kullanımı

Haberin Devamı

 Hakan ve Serpil ''Elçiye Zeval Olmaz'' diyerek işin içinden sıyrıldı.

elçiye zeval olmaz

  • elchıye koymaz dıyerek manasız bısuru lafı orda burda solemek , bu esnada her hangı bı belaya bulashılırsa kurtulma amachlı bı atasozu/deyim

  • (bkz: ibneye zeval olmaz)

  • osmanli zamanindan kalma bi laf fikrimce. lavuk bizans krali bilmemkacinci bilmemneyus elci gonderip densizlik yaparsa bizim agir abi sultan direkt krali muattab alio ulkeyi daatio, tas ustunde tas, omuz ustunde bas birakmio, am aelciye de bi zarar vermio sirf bu densiz haberi getirdi diye. gunumuzde de postaci mahkeme kaadi falan getirirse postaciya kafa atmioruz.

  • elciye zeval etmek disinda her turlu iskencenin yapilabilir oldugunu anlatmaya calisan halk sozu

  • "bkz veren utansin" da bunun farkli bi versiyonudur..

  • elçinin söyleyeceklerinden dolayı büyük zevk aldığı ama yanlızca bir ulak olduğundan dolayı haberi alan kişinin ne kadar sinirlensede yada kinle, nefretlerde dolu olsa dahi haberi verene zarar vermemesi gerektiğini savunur ve haberi getiren tarafından uydurulmuştur...

  • (bkz: elçi)

  • efendim bizden başka hiç bir milletin kayde almadığı atasözüdür (zaten biz söyler biz inanırız ya neyse)...geçmişe bakınca görüyoruz zaten: padişah hazretlerinin sevmediği bir adamı, frenk ellerine elçi olarak gönderir, mektuba da "bunu yazan tosun okuyana kosun" mealinde bir şeyler yazardı...elin frenki de padişaha elçinin bedeninden ayrılmış kafasını gönderir, bizimkine de sefer yapmak için bahane çıkardı...ya işte böyle...

  • lisedeyken, tiyatro ekibinde yaptığımız bir doğaçta padişahı canlandırırken sarf ettiğim cümle... karşımdaki oyuncu da bizans elçisini oynamaktaydı ve yanında bir beze sarılı olarak bizansa gönderilmiş elçinin kafasını* taşımaktaydı. osmanlı padişahı* kafayı görüp "ama elçiye zeval olmaz bre..." diye çıkış yapmışken bizans elçisi* "o sizin dinde" diyerek bütün ekibi kırmış geçirmiş, doğacın yarıda kalmasına neden olmuştu...

  • (bkz: don't kill the messenger)

  • nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır