berat gecesi 12 rekat namazın fazileti / MUHTASAR İLMİHAL

Berat Gecesi 12 Rekat Namazın Fazileti

berat gecesi 12 rekat namazın fazileti

Berat Kandili&#;ne özel bir namaz var mıdır? Bu gece hakkında detaylı bilgi verir misiniz?

İmam Gazali, Berat Gecesi'nde yüz rekât (her rekatte Fatiha'dan sonra on İhlas sûresi okunur) namaz kılınması hakkında bir rivayete yer vermektedir. (İhya, 1/)

Bazı hadis âlimleri bu namazın sünnette yerinin olmadığını, böyle bir namazın Hicret'ten sene sonra Kudüs'te kılınmış olduğunu söyler. Bu nedenle Şafii mezhebine göre ise, bu hadis rivayeti mevzu olduğu için namaz sahih değildir ve sevabı da yoktur.

Ancak Aliyyulkari’ye göre, Şaban ayının on beşinci gecesinde kılınması rivayet edilen hadis, mevzu değil zayıftır. Onun için böyle bir namazı kılmaktan sevap alınabilir. Bu Hanefi mezhebine göredir. (bk. Acluni, Keşfu’l-Hafa, - el-mektebetu’l-Mısriye- /, II/31, )

İmam Gazali gibi bir imamın bunun kılınmasına taraftar olması, en azından onun bu hadisi uydurma değil, zayıf gördüğünü ve “Salih amellerde zayıf hadislerle amel edilebileceğini” düşündüğünü göstermektedir.

Özetle, eskiden beri birçok takva sahibi insanların ve âlimlerinin bu namazları kılması, bunun kılınmasında bir sakıncanın olmadığını gösterir. Ancak, bu asırda insanların farzlarını kaza etmeleri, Kur’an okumaları ve istiğfar etmeleri, öyle sahih olmayan hadis rivayetleriyle uzunca nafile ibadetlerle uğraşmalarından çok daha hayırlı olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca bu geceyle ilgili Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

"Şaban ayının yarısı (Berat Gecesi) gelince: gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenâb-ı Allah o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: 'Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu; ifâ vereyim.' "

"Allah Teâlâ Şaban'ın on beşinci geresi (Berat Gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar." (İbn Mace, İkametü's-Salât, ; Tirmizî, Savm, 38).

O geceyi ibâdet ve tâatla geçirmek ve nafile namaz kılmak sevaptır. Fakat o geceye mahsus belirli bir namaz şekli yoktur. (bk. Şamil İ.A., Durak PUSMAZ)

İlave bilgi için tıklayınız:

- BERAT GECESİ

- Beraat Kandili.

- Kandilleri nasıl değerlendir meliyiz?

Diyanet'e göre İstanbul Bayram namazı ne zaman, saat kaçta kılınacak
  • Tarımsal destekleme ödemeleri yattı mı, ne zaman yatacak?
  • Bugün hastaneler sağlık ocağı eczaneler açık mı 24 Haziran
  • Bayramda kargolar çalışıyor mu ? PTT kargo bayramda açık mı?
  • Bayramda AVM'ler açık mı, kaça kadar? AVM'ler kaçta kapanıyor?
  • Borsa bayramda açık mı? Arefe günü, pazartesi borsa açık mı?
  • Bayramda PTT açık mı, kapalı mı ? 26 Haziranda PTT açık mı?
  • 26 Haziran bankalar açık mı? arefe günü Bayramda bankalar açık mı, kapalı mı?
  • Kurban Bayramında otoban, otoyallar, köprüler ücretsiz mi

    Berat Kandili namazı ne zaman kılınır? Berat kandili rekatlık namaz nasıl kılınır?

    Berat Kandili namazı, bu mübarek gecenin feyzinden nasiplenmek isteyen Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Berat gecesi, Kuran-ı Kerim'in dünyaya toptan indirildiği gecedir. Bu vesileyle bu mübarek gecede Allah'ın affına sığınıp kuran okumak, namaz kılmak ve tövbe etmek çok önemlidir. Berat gecesinde tesbih namazının kılınması, alimler tarafından tavsiye edilmiştir. Peki Berat kandili rekatlık namaz nasıl kılınır? Berat Kandili namazı ne zaman kılınır? İşte detaylar

    Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre Kandile özel bir namaz yoktur. Ancak, Hz. Muhammed S.A.V'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, bugün kılınabilecek namazlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle Berat gecesinde tesbih namazı kılınması, alimler tarafından tavsiye edilmiştir.

    BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

    Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek rek'ata tamamlanır. rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder.

    Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile rek'at kılmak daha seafoodplus.info bu namazın özelliği, yapılan secdelerin çok olmasıdır.

    Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek rek'ata tamamlanır. rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder.

    "Berat kandili gecesinde rekatlı hayır namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nail olur."

    Berat Kandili için Peygamber efendimiz Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur, "Şaban ayının gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" buyurur. (Ibn Mâce)

    Rivayete göre 30 kadar sahabi bu namazla ilgili benzer şeyler söylemiştir:

    "Her kim bu namazı berat gecesi kılar ise. Allah-u Teala'nın yetmiş rahmet nazarı ona ulaşır. Her nazarda kendisinin yetmiş ihtiyacı yerine gelir. Bunların en küçüğü Allah-u Teala'nın mağfiretidir."

    BERAT GECESİ NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

    Rekatlık Namaza "Ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına,hayır namazına" diye niyet edilebilir.

    Namaza şöyle niyet edilir: "Ya Rabbi, niyet ettim senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip süeda defterine kaydeyle, Allahü Ekber"

    Her rekatta Fatiha'dan sonra 10 İhlas suresi okunur. İki rekatta bir selam verilerek rekata tamamlanır.

    10 REKAT DA KILINABİLİR

    Berat Kandili namazı her rekatta İhlas suresi okumak suretiyle 10 rekat olarak da kılınabilir.

    Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile rek'at kılmak daha seafoodplus.info bu namazın özelliği, yapılan secdelerin çok olmasıdır.

    BERAT GECESİ NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

    Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek rek'ata tamamlanır. rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder.

    Berat Kandili namazı akşam namazından sabah vaktine kadar ara verilerek kılanabilir.

    İslam alemi tarafından idrak edilen kandiller ve diğer dini geceler, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre akşam ezanının okunmasıyla başladığı için, Berat Kandili'nde kandil namazı kılmak isteyen vatandaşlar, akşam namazıyla birlikte ibadet etmeye başlayabilir.

    Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, ). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. ).

    Berat kandilinde okunacak dualar ve sureler nelerdir? Berat kandilinde neler yapılır, hangi dualar okunur?

    Berat kandilinde çekilecek tesbihler ve zikirler

    Dualı, anlamlı, yeni, en güzel Berat Kandili mesajları!

    nest...
  • batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir