Tapduk emre türbesi nerededir

Tapduk Emre Türbesi Nerededir

tapduk emre türbesi nerededir

kaynağı değiştir]

  1. ^Yunus Emre,? (). Yunus Emre hayatı ve bütün şiirleri. Abdülbâki Gölpınarlı. İstanbul: Türkiye iş bankası kültür yayıniarı. ISBN&#;X. OCLC&#;&#;
  2. ^"Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs &#;
  3. ^"Arşivlenmiş kopya". 12 Mart tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs &#;
  4. ^"Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs &#;
  5. ^Türk Söylence Sözlüğü, Deniz Karakurt, Türkiye, , (OTRS: CC BY-SA ) 7 Kasım tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük, Celal Beydili, Yurt Yayınevi
  7. ^Büyük Larousse, Milliyet Gazetesi Yayınları, Cilt-7, "Emre"

Aksaray &#; merkez&#;e 20 km uzaklıktaki Taptuk köyünde

Tapduk Emre Türbesi, Aksaray ilinin kuzeyinde 20 km. mesafede, Tapduk köyü sınırları içerisindedir. Köy Ekecik dağının eteğinde kurulmuştur. Tapduk Emre’ye ait olduğu söylenen, dağ eteğinin üst kısmında yer alan ve son yıllarda yeniden çevre düzenlemesi yapılan türbe ve cami bulunmaktadır. Üç boğdamlı olarak yapılmış üstü hasır ve kavak ağacı ile örtülü cami içinde sağ kısmında ahşap parmaklıkla çevrili mezar yer almaktadır.

yılında yıkılan cami kaldırılarak doğu tarafına taştan yapılmış, minaresi bulunan yeni cami inşa edilmiştir. Eski cami içinde yer alan Tapduk Emre’ye ait olduğu söylenen mezar bozulmadan üst kısmına taş sanduka yapılmıştır. Taş sandukanın etrafı dikdörtgen şeklinde bir duvarla çevrelenmiştir. Tapduk Emre mezarının görülmesi amacıyla duvarın üst tarafına demir parmaklıklı pencere yapılmıştır.

Yeni yapılan cami ile taş sanduka türbe arasındaki eski caminin yıkımı sırasında insan kemiklerine rastlanmış ve bunların Derviş Tapduk Emre’nin müridlerine ait olduğu düşünülmüştür. Toplu mezar bulunan odanın sol tarafında taşla yapılmış ve baş kısmına sarık şeklinde baş taşı olan bir mezar bulunmaktadır. Mezarın Yunus Emre’ye ait olduğu kabul edilir. Mimari açıdan eski olan Yunus Emre’ye atfedilen bu mezarın baş taşı dışında hepsi yeni malzemeden yapılmıştır.

Anlatılır ki, Rum erenleri, Hacı Bektaş Veli’ye giderken Emre’ye “haydi sen de bizimle gel”, dediler. Emre, çok güçlü bir erdi. “Dost divanında erenlere nasip veren Hacı Bektaş adında bir er görmedik”, dedi ve Hacı Bektaş’a gitmedi. Emre’nin sözünü Hünkâr’a ilettiler. Hünkâr, Sulucakarahöyük’te Kadıncık Ana’nın evine yerleşince, çeşitli bölgelerden gelen muhipler, müritler ıhtırılmaya başlandı. Bu arada Hünkâr, Saru İsmail’i gönderip Emre’yi çağırttı. Emre yanına gelince Hacı Bektaş, “siz, dost divanında erenlere nasip veren Hacı Bektaş adında bir kimse görmedik demişsiniz, siz o nasip veren elin bir nişanesi/işareti olduğunu da bilir misiniz?”, diye sordu. Emre, “o divanda bir yeşil perde vardı, onun ardından bir el çıktı, bize nasip verdi. O elin avucunda güzel, yeşil bir ben vardı, şimdi bile görsem tanırım”, dedi. Bunun üzerine Hacı Bektaş elini açtı. Emre, Hacı Bektaş’ın avucunda o güzelim yeşil beni görür görmez üç kez “tapduk Hünkârım”, dedi. Bundan sonra da adı, Tapduk Emre kaldı. Emre başındaki tacı çıkarıp Hünkâr’a teslim etti. Hünkâr, tacını tekbirleyip giydirdi. Velayetnamede Tapduk Emre’ye Yunus Emre’nin gönderilmesi vesilesiyle yer verilir.

Kaynaklar ; Aksaray Evliyaları , Abdulhalim Durma

TAPDUK EMRE VE YUNUS EMRE TÜRBESİ

TAPDUK EMRE VE YUNUS EMRE TÜRBESİ

İpek AKGÜL

      Taptuk  Emre  , Yunus Emre’nin Hocası  olan Tabduk  Emre’nin türbelerinden biri Kula’nın Emre Köyü’ndedir.Türk mutasavvıflarının büyüklerinden olan ,Tabduk Emre Hacı  Bektaş-ı Veli’nin  halifelerinden  webgrid.co.uk Emre Miladi  ’lü yıllarda  Manisa ili Kula ilçesi sınırlarında bir süre yaşamıştıwebgrid.co.uk Ahmet Yesevi yolundadır.

    Tabduk Emre ile ilgi  bilgiler oldukça azdır. Yunus Emre gibi bir Ulu şahsiyeti yetiştirmiştir. Bu manada o bir  dergah sahibi  ,  pir  , rehber ve mürşittir. Büyük ihtimalle Yunus Emre kadar olmasada  o başka gönül erenleri  başka aydınlatıcılar yetiştirmiştir. Ehlibeyt öğretisiyle onlarca derviş  yetiştirmiştir.

Onun silsilesi  Şeyhi Barak Baba  vasıtasıyla Sarı Saltuk’a  ulaşır. Barak Baba’nın bir Haydari dervişi olduğu bilinmektedir. Bu durum Taptuk  Emre’nin  bir Haydari dervişi olabileceğini n webgrid.co.uk ünvanı taşıması da bunu  webgrid.co.uk aynı zamanda  Abdalan-ı  Rum  zümresiyle  bir ilginsin olabileceğini  düşündüwebgrid.co.uk Emre’nin kızının  Yunus Emre ile evlendiği   rivayet  edildiyse de  bu rivayet gerek Yunus’un divanında  gerekse  diğer çağdaş kaynaklarda  yer almamaktadır.

     Tapduk Emre’nin   ölüm tarihi ve mezarı kesin bilinmemektedir. Ancak Yunus Emre’nin  XIII. yüzyılın sonları  ve  XIV.  Yüzyılın  ilk  çeyreğinde  yaşadığı dikkate alındığında   bir şiirinde öldüğünü haber veren  mürşidinin  XIII. Yüzyılın sonlarında  vefat etmiş olma ihtimali yüksektir .Bursada  ,   Manisa da,   Kula ile  Salihli  ilçesi   arasındaki  Emre adlı bir köyde  Afyon-Sandıklı , Karaman , Sivas , Erzurum ,  Aksaray ,Isparta -Keçiborlu  gibi yerlerde Tapduk  Emre’nin mezarları vardır. Bunlardan bazıları hem Yunus Emre’ye hem Tapduk   Emre’ye   ait kabul  edilmektedir. Bununla birlikte en muhteber  görüş   , Taptuk Emre’nin   mezarı’nın  Ankara’nın Nallıhan  ilçesine bağlı  Emresultan  köyünde bulunduğu  şeklindedir. Nitekim bu bilgiler   birçok  kaynağın yanı sıra  Afyonkarahisar    sicillerinde yer  almaktadır. B  köydeki türbede ailesine mensup birçok kişinin mezarı vardıwebgrid.co.uk Emre’nin  ve  müridleri’nin   faaliyet sahasının  Anadolu  ile  sınırlı  kalmayıp  Balkanlar’a  ulaştığı  bazı köy adlarının  onun  adıyla anılmasıyla anlaşılmaktadıwebgrid.co.uk  Anadolu’da  ve Edirne’nin  Havsa ilçesi ne bağlı  birer köy  , ayrıca Varna’ya  bağlı bir köy  Tapduk adını  taşımaktadır. Bu bilgi  Tapduk Emrenin  sözü  edilen  bölgelere  gittiğini   doğrulamasa bile  müridleri’nin  yayılma sahasının  tahmini  konusunda   önem  arz etmektedir.

Yunus Emre  yılında    Eskişehirde  doğmuşwebgrid.co.ukğduğu   dönem Anadoluda düzenin bozulduğu  , Moğol akınlarının Türk yerleşkelerini   tehdit ettiği  , kıtlık-kurallık  gibi birçok doğal afetin yaşandığı  zamandır.B u olaylar  Yunus Emre’nin  hayata bakış  açısına yansımıştır. Kendisi  Tapduk  Emre’nin  dervişidir. Hayatının  bir  kısmını Hacı Bektaş-ı Veli’nin  yanında geçirmiştir. İki büyük eseri vardır:Divan ve Risalet-ün  Nushiyye.     “Yaratılanı sevdik , yaratandan ötürü “  diyerek   hoşgörünün   önemini vurgulamıştır yılında öldüğü bilinmektedir ve mezarının yeri kesin neresi olduğu bilinmemektedir.

Tapduk Emre  Türbesi’nin  Durumu

        Tabduk   Emre Türbesi olarak  anılan  yapı tarz  olarak Manisa’daki  Saruhan Bey  Türbesi  ile büyük benzerlik  taşımaktadır.Türbe  içinde  ortadaki  Tabduk Emreye  diğerleri ise ;  aile fertlerine ait olduğu  söylenen  on  mezar  bulunmaktadır. Türbe kapısının  hemen önünde taşında  balta tasviri bulunan  mezarın ise ; Yunus Emre’ye ait olduğuna  inanılmakta ve her yıl binlerce  kişi tarafından  ziyaret edilmektedir .

         Türbe dilek için ziyaret edilir . Tübenin içinde namaz kılınp  adaklar kesilmektedir. Her yıl düzenli olarak Yunus Emreyi Anma Şenlikleri düzenlenmektedir.

Türbe Manisanın Kula ilçesinin Emre köyüwebgrid.co.uk Köyü  Tabduk Emre tarafından    günümüzden yıl kadar önce  Saruhanoğulları  Beyliğine bağlı  olarak kurulmuş  olup  , Batı  Anadolu da kurulan ilk  köylerindendir.  Köyün burada kurulmasının en önemli nedeni  türbenin kuzeyinden geçen  ticaret (kervan)  yoludur. Emre Köyü  uzun yıllar çevrenin merkezi konumunda bulunmuştur. Bu nedenle cami  , hamam ,medrse , pazaryeri ve konaklar bulunmaktadır.Günümüzde Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre’nin  mezarının bulunması önemini bir kat daha arttırmıştır.

Yunus Emre mezarı nerede?

Bazı kaynaklara göre ve Hacı Bektaş-ı Veli Menkıbesi&#;ne dayanarak Aksaray ili sınırları içinde, Ortaköy ilçe merkezine 20 km mesafede Reşadiye mahallesindedir. Türbenin bulunduğu tepe, halk tarafından ziyaret tepesi olarak bilinmektedir. Bu türbe Aksaray &#; Kırşehir yolu üzerinde bulunmaktadır.

Yunus Emre&#;nin kaç yerde türbesi var?

Yunus Emre&#;nin gerçek mezarının Eskişehir Sivrihisar&#;da olduğu bilinmekle birlikte diğer mezar ve makam yerlerinin adları şunlardır: Bursa, Çayköy, Erzurum Duzcu Köyü, Ünye, Döğer, Tire, Sivas Hafik, Aksaray-Ortaköy, Kırşehir, Bolu, Keçiborlu, Uluborlu, Kula-Salihli arası, Karaman, Eskişehir Sivrihisar.

Taptuk Emre Mezarı Nerede?

Tapduk Emre, kesin olmamakla beraber ile &#;lü yıllar arasında günümüzde Aksaray olarak adlandırılan İç Anadolu bölgesinde yaşamıştır. Tapduk Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlâna ile aynı çağda yaşamıştır. Tapduk Emre ile ilgili bilgiler oldukça azdır. Hâlbuki Tapduk Emre, Yunus Emre&#;nin hocasıdır.

Yunus Emre köyü nerede?

Cumhuriyetten önceki adı Emre Sultan olan köy, Manisa ili Kula ilçesine bağlı olup, Kula&#;ya 25 km., Salihli&#;ye 45 km., İzmir&#;e km., İzmir – Ankara karayoluna 10 km. mesafededir.

Yunus Emre hangi köyde öldü?

Yunus Emre
Tam adıYunus Emre
Doğumu Sivrihisar, Eskişehir, Anadolu Selçuklu Devleti
Ölümü Yunusemre, Mihalıçcık, Eskişehir
Çağı &#; yüzyıl

Yunus Emre doğduğu yer neresidir?

Sivrihisar, TürkiyeYunus Emre / Doğum yeri

Yunus Emre heykeli nerededir?

Eskişehir&#;in Mihalıççık ilçesine bağlı Yunus Emre Mahallesinde…

Veysel Karani Hazretlerinin mezarı nerede?

Veysel Karani Camii, Rakka, SuriyeVeysel Karani / Defnedildiği yer

Mevlana Hacı Bektaş Veli Yunus Emre hangi dönem?

Hacı BektaşVeli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Yunus Emre yüzyılda yaşamış önemli şahsiyetlerdir. O dönemin Türkiye&#;si siyasi, sosyal bir çok değişiklik ve karmaşa içerisindeydi.

Yunus Emre nerede doğdu ve nerede öldü?

Yunus Emre / Ölüm tarihi

Yunus Emre Alevi mi Sünni mi?

İlahiyatçılar Balcı ve Yeprem ise Yunus&#;un Alevi kökenli olduğunu ancak onun tek bir kimlikle tanımlanmasının doğru olmadığı söyledi. Bu topraklarda yaşayıp da Yunus Emre&#;yi duymayan azdır.

Yunus Emre hangi tarikat?

Tapduk Emre (d. &#; ö. ?), Horasan erenlerinden bir Türkmen ve Alevi-Bektaşi dervişi ,Yunus Emre&#;nin mürşidi. Horasanlı olup Cengiz Han döneminde Anadolu&#;ya Alevî-Bektaşî usulü Kur&#;an ve Ehl-î Beyt ittikadini, yani Peygamber Muhammed ve On İki İmam inancını yaymak için gelmiştir.

Yunus Emre Erzurumlu mu?

Aslen Erzurumlu olan Yunus Emre Karabacak tarihinde Erzurum&#;da dünyaya gelmiştir.

Veysel Karani&#;nin kaç yerde türbesi var?

Naaşını almaya gelen 3 kabilenin taşıdığı tabutlarda da keramet göstererek göründüğü söylenir. Böylece bu üç ayrı kabilenin yerleşim yerleri olan Yemen ve Şam&#;da bulunan türbelerinin yanında Siirt ilinin Baykan ilçesinin ziyaret beldesinde de bir türbesi vardır.

Veysel Karani Türbesi nerede kaç km?

Veysel Karani Türbesi, Siirt iline bağlı Baykan ilçesinin Ziyaret mahallesinde bulunmaktadır. Türbe, Siirt iline uzaklığı 40 km, Baykan ilçesine olan uzaklığı 8 kilometredir.

Merkeze bağlı Dutçu köyünde, Yunus Emre Mezarlığında bulunmaktadır.


Yunus Emre Hazretleri'nin ülkemizin çeşitli yörelerinde dokuz ayrı mezarının bu­lunduğu iddia edilmektedir.

yı­lında Erzurum Hasankale'de doğup, tarihinde Siirt Tillo'da vefat eden İbrahim Hakkı Hazretleri, yıllar süren araştırmalar sonucunda Yunus ve Tabduk Emre Hz.'nin asıl mezarlarının bu­rası olduğuna hükmetmiş ve mezarları kendi yaptırmıştır.

Yunus Emre Hazretleri yüzyılın başlarında Sakarya Irmağı çevresinde bir köyde doğmuş, 'de vefat etmiş, tasavvuf ehli, Türk dilini en iyi kullanan, Ön Asya'yı gezip dolaşmış bir şairimizdir. Arapça ve Farsça bilen şairimizin günümüze kadar ulaşmış, Yunus Emre Divanı, Er-Rîsaletün Nushiye ve beyitlik şiiri bulunmak­tadır . Şeyhi Tapduk Emre Hazretleri'dir.

Kaynak: Erzurum Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

{{begeni}} {{yorumsayi}}

15 Ocak

Kullanıcı
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum AçÜye Ol
kaynağı değiştir]

Tapduk sözcüğü, İslamiyet öncesi Türk topluluklarında da var olan bir isimdir. Tapduk, Türk ve Altay mitolojisinde yer alan söylencesel kahramandır. Tapdık (Taptık, Taptuk) da denir. Kötücül varlıkları temizlemek için gökten yere indiğine inanılan efsane kahramanıdır.[5] Pek çok görüşe göre Yunus Emre’nin şeyhi olan Tapduk Emre’nin adının buradan geliyor olması muhtemeldir. Hatta bazı araştırmacılar tarafından, Tapduk Emre'nin tarihsel bir kişilik olmadığı, bu eski efsane kahramanının Yunus Emre'nin yaşam öyküsüne halk kültürü ve toplumsal bellek tarafından uyarlandığı öne sürülmektedir. Celal Beydili'ne göre Tapduk isminin anlamı "tesadüfen bulunmuş" (Azerice "tapmak" sözcüğü bulmak manasına gelir)[6] demektir ve ilahi bir güç tarafından gönderilerek bulunan çocuk motifiyle bağlantılıdır. Emre sözcüğünün ise İmre kavramı ile bağlantılı olduğu kabul edilmektedir. Amramak/Emremek/İmremek aşık olmak demektir ve Emre kelimesi de aşık manası[7] taşır.

Kaynakça[değiştir

Taptuk Emre Türbesi

Taptuk Emre Türbesi

Taptuk Emre Türbesi, Tapduk Emre, Yüzyıl erenlerindendir. Hoca Ahmet Yesevi öğretisine bağlıdır. Orta Asya’dan gelen Sinan Efendi veya Ata Sinan adlı bir eren tarafından irşad edilmiştir. Anadolu’da Sakarya vadisindeki Karanlık Dere’de bugünkü Emrem Sultan Köyünde yaşamıştır. Alperenlerin önde gelenlerindendir. Burada bir dergâh kurarak müritlerine bir yandan manevi eğitim vermiş, diğer yandan da çiftçilik ve hayvancılık yaparak burayı üretim sahası hâline getirmiştir.

Taptuk Emre Türbesi, Nallıhan'da Tapduk adında bir zaviyeye kurulmuş, bu zaviye ile ilgili olarak Nallıhan’ın Kozlu Köyü’nde vakıf tesis edilip dergaha tahsis edilmiş olması ve Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafınca bu vakfa yardımlar yapıldığını gösteren belgelerin varlığı Tabduk Emre’ye de tarihi bir şahsiyet konumuna getirmiştir. Taptuk Emre'nin günümüzde iki ayrı yerde türbesi olduğu söylemleri bulunmaktadır. Her iki yerde de birçok delil ortaya konmaktadır.

Birincisi, Ankara ili, Nallıhan ilçesi, Emrem Sultan Köyü’nde bulunmaktadır: Köy, Nallıhan Sarıyar yolu üzerinde olup, Nallıhan’a 20 km Sarıyar Kasabasına 5 km uzaklıktadır. Emrem Sultan Köyü, Yunus Emre'nin şiirlerinde adı geçen Kozluk tepesinin güney yamacında ve tarihimize damgasını vuran Sakarya ırmağı kenarındadır. yıllık bir geçmişi olduğu sanılan köyün adını bu köyde yaşamış, bugün türbesi köyün girişinde yer alan, Anadolu'nun manevi mimarlarından, keramet sahibi erenlerinden, Tabduk Emre’den almaktadır. Tapduk Emre’nin türbesi ve aile efradının mezarları köyün girişindedir. yılında Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen türbede restorasyon gerçekleşmiştir. Tabduk Emre türbesinin karşısında, köyün harman yeri mevkinde Türbeye – m mesafede bir bina kalıntısı bulunmaktadır. Burasının Tapduk Emre’nin medresesine ait olduğu düşünülmektedir.

İkincisi Aksaray ili Taptuk Köyü'nde bulunmaktadır: Taptuk Emrenin mezarı Aksaray İli’nin Ekecik Dağı yakınlarında bulunan Taptuk Köyü, Aksaray’ın 20 km. Kuzeyindedir. Tapduk Emre'nin burada yatmasından ve zamanın onun tasarrufu altında olduğundan dolayı, bu adı almıştır.

Osmanlı arşiv kayıtlarında bulunan birçok belgede Tapduk Emre'nin mekânının burada olduğuna dair veriler mevcuttur. Arşiv kayıtlarında Tapduk Emre ile ilgili belgelerin çoğunda Tapduk Emre ve türbesi Aksaray ili Eyübeli (Ortaköy) ilçesi Oflagu (Tapduk) Köyü’nde göstermektedir. Kayıtlar ’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Bu belgelerin ışığında Tapduk Emre’nin, bugün Aksaray merkeze bağlı Tapduk Köyü’nde medfun olduğu bariz bir biçimde ortaya çıkmaktadır.

Son Güncelleme :

Taptuk Emre Türbesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Taptuk Emre Türbesi"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Akşemsettin Türbesi
Akşemsettin Türbesi
Akşamsettin Türbesi, Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası olan Akşamsettin Hz.'nin yılında Fatih tarafından yaptırılmış olan türbesidir. Bugün Bolu'nun Göynük ilçesinin sınırları içerisindedir. Türbenin girişi doğu yönüne bakmaktadır. Altıgen bir y
Yuşa Hazretleri Türbesi
Yuşa Hazretleri Türbesi
Yuşa Hazretleri Türbesi, bugün İstanbul'da bulunan Yuşa Tepesi'nde bulunmaktadır. Bu tepe, İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan Yoros Kalesi'nin zirve noktası olarak ifade edilir. Bu tepe noktada da Hz. Yuşa'nın türbesi ve Yuşa Camii bulunur. Yuşa Ha
Bursa Yeşil Türbe
Bursa Yeşil Türbe
Bursa Yeşil Türbe, Bu türbe Bursa’nın tarihi sembol yapılarından birisi olma niteliğini sürdürmektedir. Şehrin birçok bölgesinden görülebilen bir konumda yer alan yeşil türbe, yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Sultan Mehmed Çelebi tarafından yapt
Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Türbesi, günümüzden geriye bakıldığında hemen hemen yedi asır geçmiş öncesinde yapılmış bir mezardır. O zamanlardan günümüze gelene kadar yapılan birçok farklı araştırmaya rağmen henüz, tarihte birçok çalışmalar yaparak adını tarihe yazmış
Eyüp Sultan Türbesi
Eyüp Sultan Türbesi
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul' un Eyüp semtinde Eyüp Sultan Cami' nin yanındadır. İstanbul' un kuşatılması sırasında, Hz. Muhammed' in ordusunda sancaktar olan ve kuşatma esnasında şehit olan Hz. Eyyub Ensari' nin mezarıdır. Mezar fetihten sonra bulu
Türbe Duası
Türbe Duası
Türbe Duası, İslam dininin oldukça hassas olduğu bir konu olan türbe ziyaretlerinde edildiği için oldukça dikkatli seçilmesi gereken bir duadır. İslamda dua etmek, kişinin kendi içinden geçenleri yaratıcıya bir istek olarak dillendirmesi yoluyla yapı
Konya Mevlana Türbesi
Konya Mevlana Türbesi
Konya Mevlâna Türbesi, Hz. Mevlâna yılında Belh şehrinde dünya ya gelmiş. Babası, Bahaeddin Veled, annesi, Mümine Hatun 'dur. Ülkemizde bulunan Mevlâna Türbesi, her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır. Ülkemizde insanların yanı sıra, özellik
Telli Baba Türbesi
Telli Baba Türbesi
Telli Baba türbesi, aslında bu kabir'in kime ait olduğu ve hangi zamana ait olduğu bilinmemektedir. Esas adı Abdullah Efendi denilen Telli Baba Fatih Sultan Mehmet zamanında bir tabur askere imamlık yapmış diye bilinmektedir. Telli Babanın mezarı ise
Yavuz Sultan Selim Türbesi
Yavuz Sultan Selim Türbesi
Yavuz Sultan Selim Türbesi; Kanuni Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim anısına, ve seneleri arasında Fatih’te, Sultan Selim semtinde, Haliç’e hâkim olan bir tepe üstüne inşa edilmiş olan külliye, cami, imaret, sıbyan mekteb
Hz Veysel Karani Türbesi
Hz Veysel Karani Türbesi
Hz. Veysel Karani türbesi, Siirt' in Baykan İlçesi' nde, ilçenin 8 kilometre güneybatısında bulunur. Kendisinin asıl ismi Üveys bin Âmir Karni'dir. Hz. Veysel Karani Yemen'in Karn köyünde doğmuştur. Doğum tarihi tam bilinmemekle beraber yılla
Sultan Sencer Türbesi
Sultan Sencer Türbesi
Sultan Sencer Türbesi ile ilgili detaylara inmeden önce Sultan Sencer hakkında bilgi edinecek olursak şu bilgilere ulaşabiliriz. Sultan Sencer Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah'ın oğludur. Babası seferdeyken yılında dünyaya gelen Sultan Sencer
Ali Semerkandi Türbesi
Ali Semerkandi Türbesi
Ali Semerkandi Türbesi: Kabri Çamlıdere'dedir. Çamlıdere'ye fazlasıyla emeği geçen, Çamlıdere'ye adını veren; yani resmi kayıtlara bakılırsa Osmanlı dönemindeki adı Şeyhler, halk arasında da bazen Şıhlar olarak kullanılmaktadır. Geçmişte adına

 

Kastamonu Ayağı Yanık Türbesi
Abdulkadir Geylani Türbesi
Mama Hatun Türbesi
Emir Sultan Türbesi
Mimar Sinan Türbesi
Mevlana Türbesi
Oruç Baba Türbesi
Süleyman Şah Türbesi
Somuncu Baba Türbesi
Şah İsmail Türbesi
İdris Baba Türbesi
Yahya Efendi Türbesi
Osman Gazi Türbesi
Mehmet Emin Tokadi Türbesi
Veysel Karani Türbesi
Yeşil Türbe
Türbe
Fatih Sultan Mehmet Türbesi
Akşemsettin Türbesi
Yuşa Hazretleri Türbesi
Bursa Yeşil Türbe
Yunus Emre Türbesi
Eyüp Sultan Türbesi
Türbe Duası
Konya Mevlana Türbesi
Telli Baba Türbesi
Yavuz Sultan Selim Türbesi
Hz Veysel Karani Türbesi
Sultan Sencer Türbesi
Ali Semerkandi Türbesi

Popüler İçerik

Osman Gazi Türbesi

Osman Gazi Türbesi

Osman Gazi Türbesi, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi yılında doğmuş ve yılında Bursa da vefat etmiştir. Annesi Halime Hatun babası Er

Mehmet Emin Tokadi Türbesi

Mehmet Emin Tokadi Türbesi

Mehmet Emin Tokadi Türbesi, Kalbi ve ruhi kirlerden temizlemek için Allah'a el açabileceğimiz bir yer olan Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'nin makamı. A

Veysel Karani Türbesi

Veysel Karani Türbesi

Veysel Karani Türbesi:Hazreti Veysel Karani Türbesi ziyaret beldesindedir. Yörenin" Cas" denilen harcıyla yılında yapılmıştır ve kubbe ile örtülm

Yeşil Türbe

Yeşil Türbe

Yeşil Türbe; Şehir yaşamının insanın duygularını örselediği zamanımızda, kimi vakit soluklanacak bir liman, bazı vakit de sürprizleri ile efkarımızı d

Türbe

Türbe

TürbeAlimlerin veya devlet adamlarının mezarlarının bulunduğu, oda şeklindeki binaya türbe denir. İçerisine, ünlü kişilerinde defnedildiği anıtsal, ta

Fatih Sultan Mehmet Türbesi

Fatih Sultan Mehmet Türbesi

Fatih Sultan Mehmet Türbesi, Fatih Camisi'nin avlusunda bulunmaktadır. Burası fetihten önce Bizans İmparatorlarının gömülü olduğu bir kiliseydi. Dolay

Yunus Emre’nin mezarı nerede?

Tarihçi-Yazar Naci Yengin’ in “Yunus Emre’nin İzinde” kitabı Ihlamur Kitap tarafından yayımlandı. Yengin’ in kitabı Yunus Emre ve Türkçe Yılına özel basıldı. Kitap Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre’yi arayış-anlayışın kitabı olarak da değerlendirilebilir. Yunus Emre ve Tapduk Emre’nin hayatı, mücadelesi, düşüncesi ve türbesinin nerede olduğu üzerinde yoğunlaşan “Yunus Emre’nin İzinde” kitabı Yunus Emre’ye atfedilen Sarıköy, Karaman, Sandıklı gibi birçok makam, mezar ve türbeyi incelerken Yunus’un vasiyetinin peşine düşüwebgrid.co.uk Emre Köyünde bulunan ve Yunus’un “Ko beni yatayım şeyh eşiğinde, dönmezim şeyhimden ya ne döneyim” vasiyeti gereği Tapduk Emre Türbesinin ayakucunda bulunan Yunus Emre’nin mezarı ve Tapduk Emre’nin Emre Köyündeki çalışmaları üzerinde duruluyor.

Yunus Emre’nin mezar yeri araştırılacaksa hocası Tapduk Emre’nin türbe veya mezarlarının bulunduğu yerlerin araştırılması gerektiğini dile getiren Yengin, kitabında ön plana çıkarmaya çalıştığı Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre’nin mezarlarının aynı yerde olduğu görüşüdür ve bunun için de en uygun yerin Emre Köyü olduğunu ifade eder. Yazar “Yunus Emre’nin İzinde” çalışmasını Türklerde eşik kültürü çerçevesinde derinleştirmiş ve buna paralel olarak Yunus Emre’nin mezarının Tapduk Emre’nin dizinin dibine gömüldüğü yer olduğunu düşündüğü Emre Köyünde aranması gerektiğini ileri sürmektedir. Çok fazla ön plana çıkarılmayan Emre Köyündeki Yunus Emre’nin mezarının araştırmacının aksine Yunus Emre’nin gerçek mezarı olma ihtimalinin yüksek olduğu delilleriyle ortaya konulmaktadır.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede