gebelikte sırt ağrısı neden olur / Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? - Medicana Sağlık Grubu

Gebelikte Sırt Ağrısı Neden Olur

gebelikte sırt ağrısı neden olur

Hamilelikte Sırt Ağrısı Olur Mu Ve Neden Olur? Hamilelikte Sırt Ağrısı Doğum Belirtisi Mi Ve Ne Zaman Başlar

Hamilelikte Sağlık

Haber Giriş: -  

Gebelik ve Sırt Ağrısı

Gebelik, vücut için olağanüstü bir dönemdir, bu dönemde vücutta pek çok ve hızlı gelişen değişiklik yaşanır. Kilo artar, beslenme, hareket, oturma ve hatta uyku pozisyonu alışkanlığı dahi değişir. Gebelik haftalarının ilerlemesi ile birlikte bebek anne karnında kendisine daha geniş şekilde yer açmaya çabalar. Vücuttaki organların konumlarında sıkışıklık gelişir, omurga sisteminin taşıdığı yük ağırlaşır. Tek sorun yükün ağırlaşması değil, aynı şekilde yeni ortaya çıkan yükün, omurganın dengesini bozacak bir noktada, omurganın ön ve alt kısmında bulunmasıdır. Sonuçta anne adayı sırt ve bel ağrıları ile karşı karşıya kalabilir.

Bu yazımızda gebelikte yaşanan sırt ve bel ağrılarının sebepleri ve buna bağlı olarak anne adayların en çok merak ettiği sorular için cevapları derledik.

Hamilelikte sırt ağrısı olumsuz bir belirti midir?

Hamilelik başladıktan sonra bel ağrısının meydana gelmesi gayet normaldir. Vücudumuzda bulunan bağlar gebelik döneminde daha yumuşak hale gelir ve vücudumuz doğum için hazırlanır. Bu durumda bel ve pelvis bölgesinde eklemler zorlandığı içi bel ve sırt ağrıları meydana gelir. Bel ve sırt ağrısı, gebelik döneminde olağan görülen bir durumdur, bir hastalık belirtisi değildir.

Gebelikte meydana gelen bel ve sırt ağrıları gebelik öncesinde de mevcut ise gebeliğin başlamasıyla beraber bu ağrılarda artış meydana gelebilir. Gebelik sürecinde bel ve sırt ağrısı anne adaylarını panik ve stres durumuna sokabilir ancak belirttiğimiz gibi özellikle gebeliğin ilerleyen süreçlerinde bu ağrılar oldukça normaldir ve neredeyse üm gebeliklerde görülebilir.

Bel Fıtığı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Gebelik başladıktan sonra bebeğin büyümesinin sırt ağrısına etkisi nedir?

Gebeliğin 5 ila 7 aylarında, bebeğin büyümesi ile birlikte ağrılarda artış olması normaldir.

Anne karnındaki bebeğin büyümesi gebeliğin ilk aylarına nazaran ağrıların şiddetlenmesine, hareketlerde kısıtlamalar olmasına sebep olur.

Gebelikte sırt ağrısı, cinsiyeti gösteren bir işaret olabilir mi?

Gebelikte oluşan sırt ağrıları ile cinsiyet arasında bir bağ bulunmamaktadır. Bebeğin cinsiyeti ne olursa olsun anne adayında oluşan sırt ağrıları annenin vücut yapısı, rahim ve iç karın yapısındaki genişleme, gebelik sürecinde annenin kilo alımı ve bebeğin kilo alımının gerçekleşmesiyle yaşanan vücuttaki değişimlere bağlı olarak görülmektedir.

Hamilelikte hangi ağrılar tehlikeli olarak değerlendirilebilir?

Gebelik döneminde oluşan, tehlike arz edebileceği düşünülen ve müdahale edilmesini gerektirebilecek sebepleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Bel ve sırt bölgesi de dahil olmak üzere anne adayında ağrıyla beraber bulantı ve buna bağlı kusma, lekelenme ya da şiddetli kanama, normal vücut ısısından yüksek ateş ve titreme ile beraber görülüyorsa,
  • Ağrı, istirahate ve doktorun yapılması gerekenler konusundaki yönlendirmelerinin uygulanmasına rağmen kesilmiyor ve devam ediyorsa,
  • Ağrı kişinin günlük hareketlerinde yürümek, konuşmak ya da soluk almakta zorluk yaratıyorsa,
  • Yukarıda saydığımız belirtilerin beraberinde idrar yaparken yanma, kesik kesik idrar yapma, idrar renginde koyulaşma veya idrarda kan görülüyorsa.

Gebelikte Sırt ve Bel Ağrıları

Yukarıdaki durumlardan biri ya da birkaçının birlikte görülmesi halinde, vakit geçirmeden doktorunuza danışmanız önerilir.

Gebeliğin ilk haftalarında sırt ağrısı olur mu?

Gebelik döneminin ilk 3 ayında henüz bebek oluşum sürecinde olduğu ve anneye baskı yaratacak bir ağırlık ve genişlemeye sebep olmayacağından, bel ve sırt ağrısı yaşıyorsanız doktorunuza danışmakta fayda vardır. Gebelerin ilk 3 ay içerisinde yaşadığı sırt ağrısının gebelik dönemi ile bir bağlantısı olmayabilir ve farklı bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Ayrıca bu ağrılar gebelik öncesi süreçten geliyor ya da kişinin yaşam şekli, çalışma hayatı ve hareketlerinden de kaynaklanıyor olabileceğinden gebelikte doğrudan bir bağlantı kurulmamalı ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Gebeliğin ilk günlerinde sırt ağrısı olur mu?

Gebelik başladıktan sonra meydana gelen sırt ve bel ağrılarında pek çok değişik faktörün rolü olabilmektedir. Bazı  gebeliklerde gebelik sürecinin başlaması ile sırt ve bel ağrıları meydana gelebilmektedir.

Bu durum daha çok ideal vücut ağırlığından daha fazla kiloya sahip durumda iken gebe kalan kadınlarda görülebilmektedir. Kişinin fazla kilolara sahip olması, günlük rutin alışkanlıkları, yaşam şartları bel ve sırt ağrılarına gebelik öncesi dönemde de sebebiyet vermiş ise, bu durum gebelik sürecinde de devam ediyor olabilir. Bu durum ağrılı ve zor bir gebelik sürecinin habercisi olabilir.

Bel Ağrısı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte hangi ağrılar normal ağrılar olarak değerlendirilebilir?

Gebelik döneminde en sık karşılaşılan ağrı şikayetleri, bel bölgesi veya leğen kemiği çevresinde meydana gelen, kas ve eklemlerin gevşemesi veya gerilimine bağlı olarak gelişen ağrılardır.

Bu süreçte meydana gelen sırt ve bel ağrıları hormonal, damarsal veya diğer nedenlerden kaynaklı oluşan ağrılardır. Eğer anne adayında gebelik öncesi bu şikayetler yok ise, gebelik süreci sağlıklı ise ve gebeliğinin ilerleyen aylarında ise bu ağrıların vücut ağırlığının değişmesi ve bebeğin ağırlığını artması kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.

Hamilelikte karın ağrısı tehlike işareti midir?

Hamilelik sürecinde karın ağrıları kramp, ateş, kusma, ishal, kanamalar ve rahim kısmında kasılmalar ile birlikte ise derhal doktorunuza gitmekte fayda vardır. Hafif belirtiler gösteren karın ağrıları ciddi bir tehlike arz etmese de ağrı kronik bir hal almış ve aralıksız devam ediyorsa doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Aynı şekilde gebelik sürecindeki beslenme de hamilelikte yaşanabilecek karın ağrılarının bir nedeni olabileceğinden gebelik sürecinde beslenme programına ve alınan gıdalara da özen gösterilmelidir.

Hamilelikte yan ağrısı neden olur?

Hamilelik sürecinde rahimde gelişen büyüme, özellikle yatakta dönerken ya da ani hareketlerde bacak arasında rahime doğru ağrının artması kişinin hareketlerinin kısıtlanmasına sebebiyet verir. Bu tarz ağrılar, vücut hareketlerine bağlı olarak da gelişebilir ve gebelikte gerek oturma gerek yatma pozisyonlarına dikkat edilmezse krampların artmasına sebebiyet vermekle beraber şiddetli ağrılara da yol açmaktadır. Bu ağrıların önüne geçebilmek için hamilelikte rahat edilebilecek ve bebeği de sıkıştırmayacak şekilde uyku, uzanma ve oturma pozisyonları belirlenmeli ve keskin hareketlerden kaçınılmalıdır.

Bel ağrısı gebelikte düşük yapar mı?

İlk 3 ayda  oluşan bel ve sırt ağrıları genellikle masum nedenlere bağlıdır. Hormonlar ve rahimin bebeğin büyümesine bağlı genişlemesi, annenin iç organlarının bu yeni duruma göre konum alması başlıca ağrı nedenidir.

Gebelik sürecindeki kadınlarda her ağrıda olduğu gibi, bel ağrısında da ilk akla gelen düşük tehlikesidir ve buna bağlı olarak kaygı ve bir stres hali başlayabilir.

Hamileliğin rutin sürecine bağlı olarak yaşanan bel ağrıları dışında, şiddetli bel ağrısı, kasık ağrısı ve kanama görülüyorsa,  bu belirtiler tehlikeli bir durumun habercisi olabilir ve gebeliğin sonlanmasına sebebiyet verebilir.

Doğuma yakın sırt ağrısı olur mu?

Gebelik dönemi boyunca hafif sırt ağrıları görülebilir. Kısa süreli dinlenme ile geçen bu ağrılar gebelik sürecinde görülen olağan, hafif şiddetli ağrılardır. Ancak gebeliğin son dönemlerinde, doğum tarihi olarak tahmin edilen son günlerde sırt bölgesinde başlayıp karın bölgesine yayılan ağrıların aralıkları da oldukça kısalmaktadır ve bu ağrı sıklaşması da doğumun başladığının habercisi olabilir.

Sırt ağrısı erken doğum belirtisi mi?

Gebelik süresince sırt ve bel ağrıları devamlı olabilir ya da dönem dönem gelip gidebilir. Ağrıların ortaya çıktığı pozisyonlarda değişiklik yapmanız sizi rahatlatacaktır.

Kısa süreli rahatlamalar ağrıların ve kasılmaların tamamen geçeceği anlamına gelmemekle birlikte, rutin olarak hamile yogası ve pilates yaparak vücudunuzda meydana gelen ağrıların ve kasılmaların hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.

Bahsettiğimiz gibi, her sırt ağrısı erken doğumun habercisi değildir. Rutin olarak hafif şiddetlerde görülen sırt ağrıları yorgunluk, yatma şekli ve oturma şeklinden kaynaklanabildiği gibi, gebeliğin ilerlemesine ve kilo artışına bağlı olarak da görülebilir. Ağrı şiddeti nisbeten hafiftir ve dinlenme ile giderilebilir.

Ancak sırttan karna doğru kasılmalarla gelen ve ağrı aralıkları kısa olan ağrılar, planlanan doğum zamanı gelmemiş olsa bile erken doğumun habercisi sayılabilir. Belirttiğimiz bu örneği eğer sık yaşıyorsanız öncelikle doktorunuzdan bu anlarda ne yapmanız gerektiğine dair bilgi alabilirsiniz. Ancak doktorunuzun yönergelerini uygulamanıza rağmen ağrı şiddeti azalmıyorsa, erken doğum söz konusu olabileceğinden doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

Hamile Yogası ve Pilates

Dilerseniz biraz da hamilelik sürecinde yapmanız gereken pilates ve yogadan bahsetelim.

Pilates, kaslarımızın daha güçlü olmasında yardımcı olur, yoga ise ruhumuza, iç dünyamıza iyi gelir.

Ruh sağlığınız, vücudunuzda bulunan kaslarınızın gevşemesini sağlar. Kaslarınızın rahatlaması, ağrısız ve krampsız bir gebelik süreci geçirmek, elbette ruhunuzu da rahatlatacaktır. Tüm bu sebeplerden ötürü gebelik sürecinde hem kaslarınızı rahatlatmak için gebeliğe uygun pilates gibi aktivitelerle ilgilenmeli; hem de stresten uzak kalmak için yoga gibi zihni temizlemeye yönelik aktivitelerde bulunmalısınız. Sadece gebelik sürecinde değil, normal yaşantınızda da stres seviyesi azaldıkça vücutta görülen rahatsızlıklar için belirtiler de azalma göstermektedir. Çoğu zaman yaşanan bir ağrı hissinin sebebi, zor bir gün geçirmeniz olabilir.

Pilates özellikle yoğun ve şiddetli ağrılar, kasılmalar ve kramplar yaşayan gebeler için ideal bir aktivitedir. Hamilelik sürecinde yapılan pilates normal süreçte yapılan pilatesten farklıdır ve bu sebeple dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamilelik sürecine özel hazırlanmış bir pilates programı uygulamaktır.

Hamilelik pilatesini rutin ve düzenli gerçekleştiren gebelerde aşağıdaki faydalar görülür:

  • Kasılmaların ve krampların hafiflemesi
  • Bel ve sırt ağrılarının azalması
  • Her geçen gün ağırlaşan ve hareket kısıtlılığına sebep olan bir durumla karşı karşıya kalan vücudun daha hafif ve güçlü hissedilmesi
  • Bebeğinizin vücudumuza yarattığı basıncın azalması
  • Bacak kaslarının güçlenmesini ve doğumun kolaylaşması

Bunların dışında yaşam kalitenizi yükseltmesi ile birlikte daha enerjik olmanıza, kaygılarınızın ve kafa karışıklığına sebep olacak durumlarla karşı karşıya kaldığınızda daha sağlıklı karar vermenize büyük katkı sağlayacaktır.

Gebelikte omurgaya, leğen kemiğinin bulunduğu pelvis bölgesine  ve kuyruk sokumuna aşırı yük binmektedir. Gebeliğin haftasından sonra bu yükün oldukça artmasıyla birlikte duruş pozisyonunda  kendiliğinden öne doğru eğilmeye başlar ve  bu durum da sinir sıkışmalarına neden olabilir. Sırt ağrılarının artabilir ve daha belirgin hale gelebilir.

Özelikle D vitamini eksikliği olan gebelerde, kemiklerde yumuşama ve kırılmalar görülebilir.

Gebelik döneminde sırt ve bel ağrılarını önlemek için neler yapılabilir?

Öncelikle gebelik sürecinin vücutta pek çok değişimi beraberinde getirdiği bilinmelidir. Elbette ki vücutta pek çok değişim olur ve kişi normalde yaptığı günlük işlerini yaparken zorlanabilir ve daha çok yorulabilir. Tüm bunlarla birlikte gebelik sürecini sağlıklı geçirebilmek adına beslenme, uyku ve yaşam tarzı dengelenmelidir. 

Düzenli uyku ve sağlıklı bir beslenme programı halsizliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Sırt ve bel ağrılarını önlemek için de gebelik sürecinde uygun bir oturma ve uzanma pozisyonu tercih edilmelidir. Gerekirse gebelikte kullanılabilen uyku yastıklarından destek alınabilir. Yine bu süreçte rahat kıyafetler tercih edilmeli ve bel  ağrısını önlemek için topuklu ayakkabı giymekten kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Sırt Ağrıları Ne Zaman Başlar?

Hamilelik süreci bir mucizeyi beraberinde getirmekle beraber bazı fizyolojik sorunlara da neden olabiliyor. Sırt ağrısı da bu sorunlardan biri! Peki, gebelik döneminde yaşanan sırt ağrılarına yönelik endişelerinizi bilginin gücüyle anlamlandırmaya ne dersiniz?

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız an, bu mucizenin çektiğiniz her sıkıntıya değeceğini düşünüyorsanız bu doğru! Bununla birlikte, hamilelik süreci içerisinde çekilen sırt ağrılarının hayat kalitenizi fazlasıyla olumsuz etkileyen bir sorun haline gelmiş olması da çok anlaşılır bir durum. Ancak yaşadığınız bu ağrılar noktasında asla yalnız değilsiniz!

Pek çok kadın, hamilelik sürecinde sırt ağrısından mustarip olabiliyor. Bu ağrılara neden olan faktörleri ise iyice araştırmak gerekiyor. Bu sayede hamilelik döneminde sırt ağrılarını olabildiğince azaltmak son derece olası. Nasıl mı? Hamilelikte sırt ağrılarıyla ilgili merak ettiğiniz her sorunun cevabı bu yazıda!

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Gebelik ilerledikçe anne karnında daha fazla alan kaplayan bebeğin, vücuttaki organları sıkıştırarak omurgaya bindirdiği yük de kaçınılmaz olarak artıyor. Dolayısıyla ağrıyan sırtınızın sorumlusunun, embriyonun içinde bulunduğu organ olan uterus; yani rahim olduğunu söylemek mümkün. Çünkü hamilelik esnasında genişleyen rahim, vücudun ağırlık merkezini öne doğru kaydırıyor. Bu da postürünüzü bozarak sırttaki kan damarlarıyla sinirler üzerine ekstra baskı uygulanması anlamına geliyor.

Hamilelik süresince sırt ağrısına neden olan unsurlardan bir diğeri de kilo artışı! Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan gebelik ve emziklilik dönemi için rehber niteliğinde kitaba göre, olağan seyrinde ilerleyen bir hamilelikte genellikle 10 ila 14 kilo alınıyor. Tüm bu ek kilolar düşünülünce, omurganın bu ağırlığı desteklemekte zorlanması oldukça anlaşılır. Artan kiloların yanı sıra değişen hormonal denge de sırt ağrılarının ortaya çıkmasının nedenleri arasında. Çünkü doğuma hazırlık sürecinde salgılanan relaxin hormonu, pelvis bağlarının ve eklemlerin gevşemesine neden olarak omurgada dengesizlik ve ağrılara yol açabiliyor.

Sırt ağrılarına neden olan etmenler içinde stresi de unutmamak şart! Pek çok sorunun ana kaynaklarından biri olan stres, hamilelik esnasında sırttaki kasların gerginliğini artırma yönünde olumsuz bir etkiye yol açabiliyor. Bu da sırt bölgesinde ağrı ve kramp artışı olarak kendini gösteriyor.


Hamilelikte Sırt Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Sırt Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Sırt ağrısı, yaygın olarak hamileliğin ilerleyen süreçlerinde görülmekle birlikte gebeliğin herhangi bir döneminde de ortaya çıkabiliyor. Yani her hamile kadın için yaşanan ağrıların şiddet ve başlangıç zamanı bakımından değişiklik gösterdiği söylenebilir. Örneğin; bazı kadınlarda sırt ağrısının başlangıcı hamileliğin ilk üç aylık evresine denk gelirken, daha büyük çoğunluğunda ise ikinci üç aylık dönemde ortaya çıkıyor.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Tehlikeli mi?

Hamilelikte Sırt Ağrısı Tehlikeli mi?

Gebeliğin normal seyrinde oldukça yaygın olarak görülen sırt ağrısı, tek başına tehlike çanlarını çalmak için yeterli değil. Ancak ağrı bazı belirtilerle birlikte görüldüğünde ihmal etmeden bir uzmana başvurmak gerektiğini de bilmek gerekiyor. Özellikle ağrının çok şiddetli olması, hamileliğe bağlı bazı rahatsızlıklarla ilişkili olabiliyor. Ayrıca bu ağrıların ani gelişmesi ve giderek şiddetlenmesi ya da ritmik kramplar şeklinde olması da olası bir soruna işaret edebiliyor.

Hamilelikte Sırt Ağrısı için Ne Yapılmalı?

Hamilelikte Sırt Ağrısı için Ne Yapılmalı?

Sırt ağrısı, bel ağrısıyla birlikte hamile kadınların en çok şikayetçi olduğu durumların başında geliyor. Ne yazık ki bu ağrıları tamamen engellemek için bir iksir ya da kesin bir çözüm aramak sonuç vermeyebiliyor. İyi haber şu ki hamilelikte sırt ağrılarını hafifletmek ve ağrıların görülme sıklığını azaltmak, dikkat edilmesi gereken bazı noktaları gözden kaçırmamakla mümkün! Mesela;

  • Hamilelikte yeterince dinlenmek önemli! Bu esnada ayakları havada tutacak şekilde desteklemek ise sırt ağrılarını hafifletmek konusunda yardımcı olabilir.
  • Sırt ağrısının şiddetini hafifletmek için otururken alınan pozisyona dikkat etmek gerekiyor. Bacak bacak üstüne atmak, pelvisin öne kaymasına ve sırt kaslarının gerginleşmesine sebep olabileceği için önerilmiyor. Ayrıca kullanılan sandalye veya koltuğun da sırt bölgesi için yeterli desteği sağlayabilmesi gerekiyor.
  • Uzun saatler boyunca bir sandalyede oturmak omurgaya bir hayli baskı uygulayabiliyor. Bu nedenle en az saatte bir olacak şekilde ara vererek biraz yürümek veya yalnızca ayağa kalkıp dikkatlice gerinmek gerekiyor.
  • Yerden bir şey almak gerektiğinde bunun eğilerek değil, çömelerek yapılması tavsiye ediliyor. Hatta en iyisi bunun için bir başkasından yardım istemek! Ayrıca hamilelik sürecinde ağır yük kaldırmamak da bir o kadar önem taşıyor.
  • Hamile kadınların ayakkabı seçimlerine özellikle önem göstermeleri gerekiyor. Bu dönemde yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınarak hamilelere yönelik ortopedik ayakkabıları tercih etmek en iyi çözüm.
  • Sırt ve karın bölgesini güçlendirmeye yardımcı olabilecek egzersizleri düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Fakat bunu yapmadan önce bir sağlık uzmanının görüşlerini almak şart!
  • Ilık bir duşun iyi gelemeyeceği şey yok! Hamilelikte gevşemek ve bedeni rahatlatmak için kendinizi suyun şefkatli kollarına bırakmayı deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra uygulayacağınız sıcak ve soğuk kompresler de ağrıyan kaslarınızı rahatlatmanızı sağlayabilir.
  • Hamilelikte mutlu edecek şeyleri düşünmeye çalışmak da tüm bu tavsiyeler kadar değerli! Çünkü stres, daha gergin kaslara neden olarak sırt ağrılarını artırabiliyor. Dingin bir zihin ise kasları gevşettiği için sırt ağrılarının da hafiflemesini sağlayabiliyor. Bunun için doğum öncesi yogasını deneyebilirsiniz.

Hamilelikte Sırt Ağrısına Masaj İyi Gelir mi?

Hamilelikte Sırt Ağrısına Masaj İyi Gelir mi?

Evet, hamilelikte masaj sırt ağrısına iyi gelebiliyor! Çünkü masajın rahatlatma, gerginliği alma ve dolaşımı iyileştirme gibi birçok olumlu etkisi bulunuyor. Fakat masajı hamileliğin ilk üç aylık döneminden sonra uygulamak gerekiyor. Bununla birlikte, masaj yaptıracakken mutlaka alanında uzman bir doğum öncesi masaj terapistiyle çalışmak gerektiği unutulmamalı.

Hamilelikte Görülebilecek Sırt Ağrısı Türleri Nelerdir?

Hamilelikte Görülebilecek Sırt Ağrısı Türleri Nelerdir?

Hamilelikte sırt ağrıları, tipik olarak sırtın üst veya alt kısmında görülmesinin yanı sıra bazı durumlarda bacaklara ve kalçalara kadar uzanabiliyor. Bu ağrılar gebeliğin erken dönemlerinde görülebileceği gibi daha yaygın olarak hamileliğin ilerleyen devrelerinde ortaya çıkıyor.

Erken Gebelik Döneminde Sırt Ağrısı

Sırt ağrısı, hamileliğin oldukça erken dönemlerinde başlayabiliyor. Hatta hamilelikten evvel de sırt ağrısı problemi bulunan kadınlarda ağrı şiddetinin gebelik esnasında artabileceği belirtiliyor.

İkinci ve Üçüncü Üç Aylık Dönemlerde Sırt Ağrısı

Hamile kadınların büyük çoğunluğunda sırt ağrısının başlangıcı, ikinci 3 aylık dönemin başlarına denk gelen 18’inci hafta olarak belirleniyor. Ağrılar, ikinci 3 ayların sonuna yaklaştıkça ve bilhassa üçüncü 3 aylık dönemde artarak devam edebiliyor. Hatta hiç de azımsanamayacak kadar örneğe bakılarak, sırt ağrılarının doğum sonrası dönemde dahi aylarca devam edebildiği görülüyor.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte Sırt Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte sırt ağrısıyla ilgili merak edilenler, sadece şimdiye cevabını aldığınız sorularla sınırlı değil! Çünkü bu konu, hamile kadınların büyük kısmını oldukça yakından ilgilendiriyor. O halde gelin, hamileliğin olağan seyrinde gündemden düşmeyen sırt ağrılarıyla ilgili soruları biraz daha detaylandıralım!

Sırt Ağrısı Hamilelik Sırasında Sık Görülür mü?

Cevap evet! Sırt ağrıları, hamilelik sırasında en fazla görülen ağrı şikayetlerinin başında geliyor. Hamile kadınlar arasında yapılan bir araştırmaya göre, gebe kadınların yüzde 87,2’si sırt ağrısından şikayetçi. Sırt ağrısına yönelik şikayetler bilhassa gebeliğin ilerleyen süreçlerinde artabiliyor.

Sırt Ağrısı Doğumun Başladığı Anlamına Gelir mi?

Sırt ağrısı başlı başına doğumu başlatan bir etken olarak görülmüyor. Doğumun diğer belirtileri arasında düzenli aralıklarla kasılmalar, suyun gelmesi ve rahim ağzını bakterilerden koruyan mukus tıkacının düşmesi yer alıyor. Doğumun başladığı durumlarda sırt ağrısı, genellikle düzenli aralıklarla gelen kasılmalar sırasında daha ani, şiddetli ve keskin kramplar şeklinde hissediliyor.

Hamilelikte Bebeğin Büyümesinin Sırt Ağrısına Etkisi Nedir?

Hamilelik, zorlu ama sonucu her anına değen bir süreç! Elbette bu süreç ilerledikçe birtakım zorlukları da beraberinde getirebiliyor. Bunlardan biri olan sırt ağrısı, bebek anne karnında gelişip büyüdükçe artış gösterebiliyor. Çünkü gelişen uterus, anne adayının organlarına baskı yaptığı gibi vücudun ağırlık merkezini de öne doğru kaydırabiliyor. Bu da sırt üzerindeki baskının artmasına neden oluyor.

Gebelikte Sırt Ağrısı, Cinsiyeti Gösteren Bir İşaret Olabilir mi?

Hayır! Gebelikte sırt ağrısıyla cinsiyet arasında herhangi bir ilişki bulunmuyor. Sırt ağrısı problemi, bebeğin cinsiyeti fark etmeksizin oluşan fiziksel ve ruhsal durumlar sonucunda ortaya çıkıyor.

Gebeliğin İlk Haftalarında Sırt Ağrısı Olur mu?

Sırt ağrısı daha yaygın olarak gebeliğin sonraki 3 aylarında görülmeye başlamakla birlikte, gebeliğin ilk haftalarında da sırt ağrısının görüldüğü durumlar oluyor.

Gebeliğin İlk Günlerinde Sırt Ağrısı Olur mu?

Sırt ağrısı, gebeliğin herhangi bir evresinde ortaya çıkabileceğinden, gebeliğin ilk günlerinde de sırt ağrısı problemiyle karşılaşma ihtimali bulunuyor.

Doğuma Yakın Sırt Ağrısı Olur mu?

Doğuma yaklaştıkça sırt ağrılarının görülme sıklığı da artıyor. Yani, evet! Doğuma yakın sırt ağrısı olmakla birlikte, bu ağrılar doğum sonrası dönemde dahi devam edebiliyor.

Sırt Ağrısı Erken Doğum Belirtisi mi?

Sırt ağrısı erken doğum belirtilerinden biri olabiliyor. Normal kabul edilen bir gebelik yaklaşık 40 hafta civarından sürüyor. 37’nci haftadan evvel doğan bebeklerde ise nefes almaktan beslenmeye kadar çeşitli rahatsızlıklar görülebiliyor. Hamileliğin 20 ila 37’nci haftaları arasında yapılan doğum ise erken olarak kabul ediliyor. Böyle bir durumda sırtın alt bölgelerinde hissedilen ani ve sürekli ağrılar ise doğum başlangıcını gösteren belirtiler arasında sayılabiliyor.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Hamileliğiniz esnasında yaşadığınız sırt ağrıları ile ilgili ihtiyacınız olan en doğru bilgileri almak için mutlaka pediatri uzmanınıza danışmalısınız.

Hamilelikte s&#x;rt ağr&#x;s&#x;

Hamilelik sırasında sırt ağrısı görülme oranı yüzde 48 ila yüzde 56'dır. Aslında çoğu vakada bu semptomun gebeliğin normal bir parçası olarak görülmesi çok yaygındır.

Gebe kadınların yaklaşık üçte biri, hamilelik sırasında kazançlı bir işte çalışabilme yeteneklerinden taviz vermelerine neden olan ve aynı zamanda günlük yaşam aktivitelerine müdahale eden şiddetli sırt ağrısı sorunu yaşamaktadır. Dahası sırt ağrısı, hamile kadınların üçte birinden fazlasında, önemli ölçüde uykusuzluğa da neden olmaktadır.

Hamilelikle ilgili sırt ağrısı ve risk faktörleri:

  • Hamilelikle ilgili sırt ağrısı, daha önce sırt ağrısı geçirmiş olan kadınlarda daha sık görülür.
  • Ağrı genellikle gebeliğin haftasından haftasına kadar yoğunlaşır ve sonraki zamanlarda yoğunluğu azalır.
  • İkiz gebelikleri olan veya ikinci ya da üçüncü kez gebe kalan (ilk gebeliğin ardından) kadınlar sırt ağrısı riski altında olabilir.
  • Hamilelikle ilgili sırt ağrısı uzun çalışma saatleri ve kötü duruş ile ilişkili olabilir. Kötü ayakkabılar ve topuklu ayakkabılar ve uzun süre ayakta kalmak bile hamile kadınlarda sırt ağrısına katkıda bulunabilir.
  • Ayrıca gebelikte, Akdeniz kadınlarına oranla, Kafkas kadınlarda daha çok bel ağrısı görülür.
  • Genç yaşta hamilelik, muhtemelen relaksin ve östrojenin neden olduğu hormonal değişikliklere karşı daha yüksek hassasiyet veya daha belirgin kolajen gevşekliği nedeniyle bir risk faktörüdür.
  • Fazla kilolu (obez ve aşırı kilolu anneler) ve kısa boylu olan kadınların sırt ağrısı riski daha yüksektir.
  • Hamilelik sırasında ağrıları olan kadınların, doğumdan sonra da sırt ağrısı çekmesi daha olasıdır.

Hamilelikte sırt ağrısı neden olur?

Normal bir hamilelik vücutta birkaç fizyolojik değişiklik meydana getirir. Bunlar, gebeliği ve doğumu kolaylaştırmak için omurga ve kalçada mekanik ve yapısal değişiklikleri içerir. Değişiklikler ayrıca duruş, yürüyüş ve toplam vücut suyunda değişimler demektir. Omurganın etrafındaki kan damarlarında (epidural kan damarları) tıkanma ve hormonal değişikliklerden kaynaklı kan akışı değişimleri meydana gelir.

Postürdeki (duruş) ana değişiklik, omurganın durumunu değiştirir. Hamilelikte alınan kiloların çoğu, çıkıntılı bir karın ile birlikte pelvisin alt kısmına birikir. Bu bel ağrısına yol açar. Ayrıca ileriye doğru eğilmeye neden olur.

Toplam vücut suyundaki artış; vertebral kolon ve pelvis etrafındaki bağ dokularında sıvı toplanması anlamına gelir. Bu, bahsedilen eklemlerin etrafındaki gevşekliği artırır ve sıvı artışı gebeliğin hormonal değişiklikleri ile daha da şiddetlenir. Pelvik eklemler ve serviks etrafındaki bağları yumuşatır, muhtemelen bu dokularda sıvı tutulmasını artırır ve bu kolay doğuma yardımcı olur. Ancak durum sırt ağrısına da neden olmaktadır. Yani ağrının temelinde, duruştaki değişim ve hormonlar bulunmaktadır.

Hamilelikte sırt ağrısının tedavisi ve önlenmesi

  • Hasta eğitimi: Bu çok önemlidir. Doğru duruşun korunması, oturma veya yatma pozisyonu ile ilgili yararlı yöntemler, ağırlık kaldırmanın önlenmesi vb. gibi ipuçları, doktor tarafından verilecektir.
  • Sigara: Ağrıyı durduracağı için hastanın sigarayı bırakması tavsiye edilir.
  • Fizyoterapi: Üçüncü üç aylık dönemdeki fizyoterapi, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Diğer fiziksel yardımcılar arasında; destek için uzun yastık kullanımı, bir kemer veya pelvik kuşak bulunur. 
  • İş yükü: Doğumdan sonra sırt ağrısını önlemek için iş gücü ve iş yerindeki etkinlik uygun şekilde değiştirilebilmelidir.

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.