göğsün kaşınması / Meme Kanseri Belirtileri | NPİSTANBUL

Göğsün Kaşınması

göğsün kaşınması

MEMEDE KIZARIKLIK VE DÖKÜNTÜLER

Memede Kızarıklık ve Döküntüler Nedir?

Bir meme döküntüsü, göğsünüzdeki cildin kızarıklığını ve tahrişini tanımlar. Meme döküntüsü ayrıca kaşıntılı, pullu, ağrılı veya kabarmış olabilir.

Bir meme döküntüsünü tanımlamak için kullanılan diğer terimler arasında dermatit ve kurdeşen bulunur.

Memede Kızarıklık ve Döküntü Neden Olur?

Meme bölgesinde oluşan çoğu döküntü, vücudun başka yerlerinde meydana gelen döküntülerle aynı nedenlere sahiptir. Bazı döküntü tipleri ise sadece memede oluşur.

Sadece memede oluşan kızarıklık ve döküntüler aşağıdaki nedenlerle oluşabilir:

  • Meme apsesi
  • İnflamatuar meme kanseri
  • Meme kanalı ektazisi
  • Mastitis (en sık emziren kadınları etkileyen meme dokusunda bir enfeksiyon)
  • Meme ucu dermatiti
  • Memede Paget hastalığı

Meme de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünde oluşabilecek genel döküntü nedenleri şunlardır:

Ne zaman doktora görünmeli?

Meme döküntüsü nadiren acil bir durumdur. Ancak meme döküntünüz kendiliğinden iyileşmiyorsa veya meme döküntülerine aşağıdakiler eşlik ediyorsa doktorunuzdan randevu alın:

  • Yüksek ateş
  • Şiddetli ağrı
  • İyileşmeyen yaralar
  • Döküntüden çıkan kırmızı çizgiler
  • Döküntüden sızan sarı veya yeşil sıvı
  • Kötüleşen belirti ve semptomlar

Meme döküntüsü tedavisinde sizin yapabilecekleriniz

Aşağıdaki tavsiyelerle meme döküntülerine karşı mücadele edebilirsiniz:

  • Sıcak bir banyo yapın veya birkaç dakika boyunca kızarıklıkların üzerine ılık bir bez koyun.
  • Bölgeye kokusuz bir nemlendirici uygulayın.
  • Cildinize iyi bakın. Kızarıklığı, döküntüyü kaşımayın.
  • Kızarıklığınıza neden olabilecek son aktivitelerinizi düşünün. Yeni bir sabun denediniz mi? Kaşındıran giysiler mi giydiniz? Kızarıklığınıza neden olabileceğini düşündüğünüz yeni ürünleri kullanmayı bırakın.

Memede Kızarıklık ve Döküntüler Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Emzirirken Memede Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Emzirirken memede kaşıntı olması hiç de nadir karşılaşılan bir durum değildir. Bunun nedeni bazen pamukçuk enfeksiyonuyken bazen de mastit veya egzama gibi durumlar emziren annelerde göğüs kaşıntısına neden olabiliyor.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, emziren annelerde meme kaşıntısı ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Emzirirken Memede Kaşıntı Neden Olur?

Emziren annelerde göğüs kaşıntısı birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. En sık karşılaşılan sebepler ise şu şekildedir:

1. Pamukçuk

Pamukçuk, aslında maya enfeksiyonudur. Candida mantarının sebep olduğu bu enfeksiyon genellikle nemli ortamlarda gelişir. Emzirme döneminde göğüs bakımı ihmal edilir ise göğüs uçlarında candida mantarı çoğalarak enfeksiyona sebep olabilir. En önemli belirtisi kaşıntıdır ancak bazı annelerde emzirdikten hemen sonra yanma ve ağrıya sebep olabilir. Ayrıca bebeğe bulaşması halinde, bebeğin dilinde beyaz bir tabaka oluşabilir.

2. Mastit

Emziren annelerde sık görülen bir diğer enfeksiyon da mastittir. Süt kanallarının tıkanması sebebiyle gelişen mastit, kaşıntıya ek olarak göğüste yumru, kızarıklık, sıcaklık, yüksek ateş ve grip benzeri belirtilere neden olabilir.

3. Egzama

Egzama, ciltte iltihaplanma, kaşıntı, pul pul dökülme ve kızarıklığa neden olabilen bir cilt hastalığıdır. Tıbbi olarak dermatit ismiyle bilinen egzama, emziren annelerin göğüs bölgesinde tekrarlayan sürtünme nedeniyle gelişebilir. Genellikle kaşıntı ile belirti verir ancak etkilenen bölgede kuruluk, hassasiyet ve pul pul dökülme gibi diğer belirtiler de görülebilir. Bulaşıcı bir hastalık olmadığı için emzirmeye ara verilmesine gerek yoktur.

4. Cildin Gerilmesi

Emzirme döneminde göğüsler sütle dolacağı için gerilmeye bağlı olarak kaşıntılı çatlaklar oluşabilir. Bu durumda göğüsleri sık sık nemlendirmek kaşıntının hafiflemesine yardımcı olacaktır.

5. Diğer Enfeksiyonlar

Başta uyuz olmak üzere birçok enfeksiyon da deride şiddetli kaşıntılara neden olabilir.

Süt Ateşi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Emzirme Döneminde Göğüs Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Emziren annelerde göğüs kaşıntısı tedavisi, durumun temel nedenine göre değişiklik gösterir. Eğer pamukçuktan kaynaklanan bir kaşınma söz konusu ise emzirme döneminde kullanımı güvenli olan mantar önleyici ilaçlar reçete edilebilir. Memede bakteriyel enfeksiyon geliştiği düşünülüyorsa uygun antibiyotikler ile tedavi sağlanabilir. Egzama gibi cilt hastalıklarının sebep olduğu bir kaşıntı varsa uygun kremler ve losyonlar ile durum kontrol altına alınabilir.

Buradan da anlaşılacağı üzere emziren annelerde meme kaşıntısı birçok nedenden kaynaklanabilir. Durumun ilerlememesi ve hızlıca kontrol altına alınabilmesi için muayene şarttır. Muayene bulgularına göre hekim tedavi planını oluşturacaktır.

Emzirirken Memede Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Emzirirken Memede Kaşıntı Hissine Ne İyi Gelir?

Emzirirken göğüste kaşıntı şikâyeti yaşayan anneler, doktorun tedavisine ek olarak aşağıdaki doğal yöntemlerle de rahatlama sağlayabilir.

1. Göğüslerinizi Kuru Tutun

Göğüslerinizi olabildiğince kuru tutmaya çalışın. Eğer gün içinde sızıntı oluyorsa sık sık değiştirmek kaydıyla göğüs pedi kullanabilirsiniz.

2. Göğüs Temizliğine Dikkat Edin

Her emzirme sonrası göğüslerinizi nemli bir bezle temizleyin veya yıkayıp iyice kurutun.

3. Kuruluk Varsa Nemlendirici Kullanın

Göğüs ucunuz kurumaya ve çatlamaya meyilliyse, tercihen günün son emzirmesinin ardından doktorunuzun önerdiği nemlendirici bir krem kullanın.

4. Bol Giysiler Giyin

Dar sütyenler ve kıyafetler nemi tetikleyeceği için mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle olabildiğince bol kıyafetler giymeye dikkat edin. Cildin havalanmasına izin vereceği için kıyafetlerinizi ve sütyenlerinizi pamuklu kumaştan seçmeye özen gösterin.

5. Sık Sık Emzirin

Bebeğinizi sık sık emzirmeniz göğüslerinizin düzenli olarak boşalmasını sağlayacağı için tıkanıklığı önlemeye yardımcı olur. Bu da mastitin neden olabileceği kaşıntının önüne geçmenizi sağlar.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Emzirirken memede kaşıntı hissederseniz öncelikle doktorunuza danışmalı ve kaşıntının ana sebebi bulmalısınız. Buna ek olarak, aşağıdaki durumlarda zaman kaybetmeden muayene olmalısınız.

  • Şiddetli ağrı,
  • Meme ucundan kan sızıntısı,
  • Sütten farklı akıntı,
  • Göğüs şeklinin değişmesi,
  • Göğüste yumru,
  • Yüksek ateş,
  • Kaşıntıya ek olarak grip benzeri semptomlar,
  • Pul pul dökülme ve kızarıklık.

Emzirirken Memede Karıncalanma Olması Normal mi?

Kaynak: 1

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

G&#;ğ&#;s Kaşıntısı Neden Olur? G&#;ğ&#;slerde Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Ge&#;er?

Göğüs kaşıntısı, birçok nedenden dolayı oluşabilen bir belirtidir.

Göğüs Kaşıntısı Neden Olur?

Göğüs bölgesi bazı nedenlerden dolayı kaşınabilir. Çok yaygın olarak görülen bir durumdur. Kaşınan bölgelerde döküntü olup olmadığı kontrol edilmelidir. Döküntü bulunmadığı zamanlarda nedeni herkes tarafından merak edilir ve belirlemek zordur. Enfeksiyon, egzama ve sedef gibi birçok hastalık kaşıntıyı oluşturabiliyor. Fakat bu hastalıklar döküntülere neden olur. Göğüslerde döküntü olmadığı halde kaşıntı yaşanıyorsa bazı nedenleri bulunuyor. İyi huylu olarak bilinen enflamatur meme kanserinin belirtisi olarak görülebiliyor. Erken teşhis için çok dikkat edilmesi gereken bir belirti türüdür. Göğüslerde oluşan kaşıntıların belli başlı nedenleri vardır. Bu nedenler;

● Cildin kuru olması
● Meme büyümesi
● Isı döküntüleri
● Alerjiler
● Meme kanseri


Cildin kuruması nedeniyle göğüs kaşıntısı görülebilir. Göğüslerin kuruması nedeniyle kaşıntı oluşabiliyor. Cilt kuruluğu yaşayan kişilerde pul pul döküntüler gözlemlenir. Bazı insanların cildi genetik olarak kuru olabilir. Kuru cildi olan kişiler özellikle duş aldıktan sonra bu kaşıntı durumlarını çok yaşayabilir. Nemlendirici kullanarak vücudun nemlendirilmesi gerekir. Memelerde görülen büyümeler cildi gerginleştireceği için kaşıntı oluşturabilir. Memelerin büyümesinde etkili olan ergenlik ve kilo almak gibi durumlar göğüs bölgesinde kaşıntı oluşmasına neden olabiliyor.

Göğüslerde Kaşıntıya Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Öncelikle göğüslerde yaşanan kaşıntının nedeni tespit edilmelidir. Bunun için doktorlara gidilmesi ve muayene olunması gerekir. Kaşıntıyı önleyebilecek birçok yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerle kaşıntılar azaltılabilir ve ortadan kaldırılabilir. Kuru cilt kaşıntısı yaşayan kişiler şu yöntemleri uygulayabilir;

● Güneş koruyucusu kullanmak
● Bol su tüketimi
● Göğüslerin temizliğini yapmak
● Yağ içermeyen nemlendirici kullanmak

Alerjiden dolayı oluşan kaşıntılar için bazı kremler ve haplar bulunuyor. Doktorlar bu konuda alerjiye iyi gelebilecek birçok ilaç tedavisi uygulayabiliyor. Bu ilaç tedavileriyle alerji belirtileri olan kaşıntılar kısa süre içinde giderilebiliyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir