çilli begonya ne zaman çiçek açar / Çilli Begonya Bakımı ve Çoğaltma - Mortilki

Çilli Begonya Ne Zaman Çiçek Açar

çilli begonya ne zaman çiçek açar

Begonya Çiçe&#;i ile Evinizin Her Kö&#;esine Canl&#;l&#;k Gelecek!

Do&#;ay&#; sevip ye&#;ili koruyan Nefis Yemek Tarifleri ekibi olarak bu yaz&#;m&#;zda begonya çiçe&#;ini sizlere sunuyoruz. Do&#;ada yer alan binlerce bitki ve çiçekleri birer birer tan&#;y&#;p evleri renklendirmek için kar&#;&#;n&#;zday&#;z. Ofis, balkon, salon, oda ve mutfaklarda yeti&#;tirebilece&#;iniz begonya çiçe&#;i neredeyse türe sahiptir. Böylesine çe&#;itli olan begonyay&#; daha yak&#;ndan tan&#;mak ve bak&#;m&#; konusunda acemilik ya&#;amamak için bir an önce yaz&#;m&#;za geçelim istiyoruz.

begonyalar

Begonya Çiçe&#;i Çe&#;itleri, Özellikleri ve Anlam&#;

Begonya çiçe&#;inin ad&#;n&#; ilk defa duyanlara &#;a&#;&#;rt&#;c&#; bilgiyi verelim. Bu çiçe&#;in ad&#; bitki uzman&#;ndan gelmektedir. Dominik Cumhuriyeti’nin ba&#;kentinde, yani Santo Domingo’da bir botanik uzman&#; vard&#;r. Bu uzman&#;n ad&#; Michel Begon olmaktad&#;r. Bu çiçe&#;in üzerine yapt&#;&#;&#; ara&#;t&#;rmalardan dolay&#;, ad&#; çiçe&#;e verilmi&#;tir. Botanik sözlüklerinde begonya anlam&#; hayalperestlik olarak geçmektedir. Her çiçe&#;in bir anlam&#; oldu&#;u gibi begonya da hayal kurmay&#; sevenler için özel bir anlam ta&#;&#;r.

Yaz mevsimi geldi&#;inde rengarenk çiçekleri ile gözlere bayram havas&#; ya&#;atan begonya, yumu&#;ak ve etli saplara sahiptir. Yüzlerce türü olan bu çiçe&#;in baz&#;lar&#; sadece yapraklardan meydana gelir. Baz&#;lar&#; da bolca çiçek ta&#;&#;r. Bu begonya çe&#;itleri farkl&#; renkleri ile dikkat çeker. Pembe, beyaz, turuncu, k&#;rm&#;z&#;, mor ve sar&#; çiçekleri ile dikkat çeker. Begonyalar yumrulu, çiçekli ve yaprakl&#; olmak üzere 3 farkl&#; ba&#;l&#;kta incelenebilir.

&#;ç mekanda ev veya ofiste, d&#;&#; mekanda bahçe veya balkonda kendine yer bulabilir. Il&#;man hava &#;artlar&#;n&#; sevmesi yönüyle genellikle salon bitkisi olarak tercih edilmektedir. Rüzgar&#; sevmemesi begonya özellikleri aras&#;nda yer al&#;r. Begonya için her &#;eyin ortas&#; yeterli olacakt&#;r. Ülkemizde ise en çok çiçekli begonyalar yeti&#;tirilmektedir. Bu bitkiler kimi zaman hediye olarak götürülebilir kimi zaman da evleri süslemek amac&#;yla tercih edilebilir.

begonya bak&#;m&#;

Begonya Çiçe&#;i Bak&#;m&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Evinizde begonya bak&#;m&#; konusunda uzman olmak için &#;u faydal&#; bilgilere sahip olman&#;z gerekecek. Ad&#;m ad&#;m begonya nas&#;l yeti&#;tirilir diyorsan&#;z i&#;te yan&#;t&#;:

  • Saks&#;: Begonyan&#;n kökleri küçüktür. Bu nedenle büyük saks&#;lara ihtiyac&#;n&#;z olmayacakt&#;r. Kökler büyümeye ba&#;lad&#;kça dönem dönem saks&#; de&#;i&#;imi yapabilirsiniz. &#;lkbahar döneminde saks&#;y&#; de&#;i&#;tirmek için kollar&#; s&#;vayabilirsiniz. Bu dönemde eski saks&#;dan bir boy büyük saks&#;ya geçebilirsiniz.
  • Konum: Sabah güne&#;ini çok seven bitkidir. Güne&#; gitti&#;inde ise yar&#; gölgeli ortamlarda kalmak ister. Begonya &#;&#;&#;&#;&#; seven bir bitkidir. Bir yandan &#;&#;&#;k al&#;rken bir yandan gölgede serinlemek isteyecektir. Özellikle de çiçeklenme dönemine geldi&#;inde güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;n&#; do&#;rudan almak ister. Havan&#;n s&#;kça de&#;i&#;ti&#;i günlerde begonya saks&#;s&#;n&#; çevirmenizi önerece&#;iz. Tüm yapraklar&#;n &#;s&#;dan ve &#;&#;&#;ktan yeterli &#;ekilde faydalanmas&#; gereklidir.
  • Su: Begonyan&#;n su ile aras&#; iyidir. Fakat fazla suyu da sevmeyecektir. Musluk suyu ile sulama yapacaksan&#;z suyun bir saat dinlenmi&#; olmas&#;na dikkat ediniz. Fazla suyun drenaj deliklerinden at&#;lmas&#; için saks&#;n&#;z&#;n delikli olmas&#;na da önem vermelisiniz. Taban&#;nda su biriken begonya bir süre sonra solabilir.
  • Is&#;: Begonya &#;l&#;man havay&#; çok sever. K&#;&#; so&#;uklar&#;ndan koruman&#;z gereken begonyay&#; ortalama 15 derecede canl&#; tutabilirsiniz. Çok so&#;uk ve çok s&#;cak hava &#;artlar&#;na kar&#;&#; güçsüz kalacakt&#;r.
  • Toprak: Mineral aç&#;s&#;ndan yüksek olan topraklar&#; çok sever. Bu nedenle humuslu topraklar begonya için ideal olacakt&#;r. Topra&#;&#;n kireçli olmamas&#; da iyi bir özellik olabilir. Ev içinde yeti&#;ecek begonyalar için saks&#;ya bir miktar nehir kumu ilave edebilirsiniz. Böylece çiçe&#;iniz daha canl&#; ve uzun ömürlü olacakt&#;r.
  • Budama: Begonyan&#;n solan yapraklar&#;n&#; kökten alman&#;z gereklidir. Bu esnada olu&#;an bo&#;lu&#;u da kapatmal&#;s&#;n&#;z. Hava ak&#;m&#;n&#; önlemek ad&#;na so&#;uk silikon dökebilirsiniz. Solmu&#; yapraklar&#; ne kadar erken al&#;rsan&#;z bitkinizi daha erken kurtarm&#;&#; olursunuz.

begonya çiçe&#;i bak&#;m&#;

Begonya Nas&#;l Ekilir?

Çiçekçiden ald&#;&#;&#;n&#;z begonyay&#; eve getirip yeni bir saks&#;ya aktarmak istedi&#;inizde, topra&#;&#;n humuslu ve lifli olmas&#;na önem vermenizi tavsiye ederiz. Begonya boyutuna göre alaca&#;&#;n&#;z saks&#;n&#;n taban&#;na çak&#;l ta&#;&#; dizin. Üzerine uygun topra&#;&#; dökün. Begonyay&#; toprak üzerine yerle&#;tirin ve üzerine kalan topra&#;&#; ekleyin. Nemli olmas&#; için can suyunu verin ve gölgeli bir ortamda yerine al&#;&#;mas&#; için bekleyin.

begonya çiçe&#;i bak&#;m&#;

Begonya Çiçe&#;i Nas&#;l Ço&#;alt&#;l&#;r?

Begonya ço&#;alt&#;lmas&#; için Nisan veya May&#;s ay&#;n&#; beklemek gerekecek. Birçok &#;ekilde begonyay&#; ço&#;altabilirsiniz:

  • Köklerinden ay&#;rarak: Köklerden filizlenen begonyay&#; dikkatlice ay&#;r&#;n. Yeni bir saks&#;ya bu kökü aktararak ço&#;altabilirsiniz.
  • Tohumla ço&#;altma: Begonya tohumu ile bitkinizi ço&#;altabilirsiniz. Aral&#;k ay&#;nda tohumlar&#; temin edin ve mineralli topra&#;&#;n üzerine özenli &#;ekilde dizin.
  • Dizilen tohumlar&#;n üzerine hafif bask&#; yaparak toprak alt&#;na girmesini sa&#;lay&#;n. Yakla&#;&#;k 15 gün sonra tohumlar filizlenmeye ba&#;layacakt&#;r. Bu evreden sonra diledi&#;iniz yere begonyay&#; dikebilirsiniz.
  • Suda köklendirme: Bu yöntem ile bitkiden bir dal al&#;n&#;r ve suyun içinde bekletilir. Yakla&#;&#;k 1 ay içinde suyun içinde bekleyen köklerde büyüme meydana gelir. Kökleri büyüyen begonya yapra&#;&#; istenilen saks&#;ya aktar&#;l&#;r.

begonya çe&#;itleri

Begonya Çiçe&#;i Sulama Teknikleri

Begonya sularken hassas davranman&#;z iyi olacakt&#;r. Bu durumda topra&#;&#; kontrol etmenizi önerece&#;iz. Çok s&#;cak &#;ehirlerde ise haftada 2 defa sulayabilirsiniz. So&#;uk &#;ehirlerde ise haftada 1 defa sulaman&#;z yeterli olacakt&#;r. Begonyay&#; sularken kullanaca&#;&#;n&#;z ölçü kab&#; ayn&#; olmal&#;d&#;r. E&#;er saks&#;n&#;n taban&#;nda çak&#;l ta&#;&#; yoksa saks&#; taba&#;&#;n&#; bo&#;altman&#;z gerekecektir. A&#;&#;r&#; suyu sevmeyen begonya, nemli kalmak ister.

Begonyay&#; ne zaman sulad&#;&#;&#;n&#;z&#; hat&#;rlamakta zorluk çekiyorsan&#;z, k&#;&#;&#;n her pazartesi sulama günü ilan edebilirsiniz. S&#;cak günlerde ise pazartesi ve per&#;embe begonya günü olabilir. Böylece begonya düzenli &#;ekilde su al&#;p daha canl&#; kalabilir.

begonya türleri

Begonya Ne Zaman Çiçek Açar?

Bak&#;m&#; yap&#;lan ve konumu iyi olan begonya Nisan ay&#;nda çiçeklenmeye ba&#;lar, Aral&#;k ay&#;na kadar çiçeklenmesi devam eder. Renkleri ile bu aylar içinde evleri ve balkonlar&#; &#;enlendirir. Nisan ve Aral&#;k aylar&#; aras&#;nda begonya bahçede yeti&#;ir mi diye merak ediyorsan&#;z, toprak özelliklerine dikkat edildi&#;inde begonya d&#;&#; mekanlarda da yeti&#;ebilir.

Siz de begonya al&#;p çiçek bak&#;m&#; konusunda kendinize bir hobi edinmek isterseniz, en yak&#;n çiçek dükkan&#; veya seraya gidip begonya sat&#;n alabilirsiniz. Begonya fiyat bilgisi türüne göre farkl&#;l&#;k gösterebilir. Klasik begonyalar ortalama 5 TL, katmerli begonya 25 TL, çilli begonya 10 TL, ithal begonya ise 30 TL civar&#;nda sat&#;lmaktad&#;r.

begonyalar

Begonya Yapraklar&#; Kuruyor &#;se Ne Yap&#;lmal&#;?

Bir sabah uyand&#;n&#;z ve begonyay&#; kontrol ettiniz. Yolunda gitmeyen bir &#;eyler varsa hemen bak&#;m&#;n&#; gözden geçirmelisiniz. E&#;er yapraklarda kuruma meydana geldiyse saks&#;da böceklenme meydana gelmi&#; olabilir. Çürük ve kuru yapraklar&#; saks&#;dan temizlemenizi öneririz. Ayr&#;ca;

  • Bitki dükkanlar&#;ndan begonyay&#; koruyacak vitaminler alabilirsiniz.
  • Saks&#;s&#; dar gelen çiçe&#;in yeni bir saks&#;ya aktar&#;lmas&#;n&#; sa&#;lamal&#;s&#;n&#;z.
  • Saks&#;s&#;n&#;n delikli olmas&#;na özen göstermelisiniz.
  • Çok güne&#;li ortamdan al&#;p hafif gölgeli konuma getirmelisiniz.
  • Uzun süre susuz kalmas&#; bitkinin kurumas&#;na neden olmaktad&#;r. Köklerden ba&#;layarak tüm toprak yüzeyinin sulanmas&#;n&#; sa&#;lamal&#;s&#;n&#;z. Geni&#; yapraklara sprey ile su verebilirsiniz.

Bar&#;&#; Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: Ço&#;altma, Saks&#; De&#;i&#;tirme, Sulama Teknikleri

S&#;klamen Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: Ne Zaman Ekilir? Ço&#;altma, Sulama

Menek&#;e Bak&#;m&#;: Evde Nas&#;l Dikilir? Ço&#;alt&#;l&#;r, Sulan&#;r? Püf Noktalar&#;

Orkide Bak&#;m&#;: Ço&#;altma, Budama, Sulama ve Saks&#; De&#;i&#;imi

Bitki Bakımı" width="" height="" src="about:blank" data-lazy-src="seafoodplus.info?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen data-rocket-lazyload="fitvidscompatible" data-lazy-src>

ÇİLLİ BEGONYA ÇOĞALTMA

Çilli begonya çoğaltma işlemini ilkbahar mevsiminde gerçekleştirebilirsiniz. Çoğaltılması kolay bitkilerden biridir. Fakat dikkat edilmesi gereken birkaç kural söz konusudur.

Tohumdan, çelikle ya da kök ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Tohumları kış mevsiminde uygun toprak üzerine, yüzeye yakın olacak şekilde dikiyoruz. İlkbahar mevsimine doğru filizlendikten sonra uygun saksılara bitkileri aktarabilirsiniz.

Çilli begonyayı (Begonya maculata) yapraktan çoğaltmak için bir adet orta büyüklükte yaprak seçilir. Steril edilmiş kesici yardımıyla her kesilen parçada bir damar bulunacak şekilde yaprak bir kaç parçaya kesilir. Organik bir toprak üzerine bu parçaları yerleştirin ve köklenmesine şahit olun.

ÇİLLİ BEGONYA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR MI? NE ZAMAN AÇAR?

Çilli begonya bakımı

Çiçeklerini yaz döneminde açan begonya türleri sarı, kırmızı, pembe, beyaz ve turuncu renklere sahiptir.

ÇİLLİ BEGONYA NEDEN YAPRAK DÖKER?

Eğer begonya maculata bitkinizin çiçek ve yapraklarında dökülmeler meydana geliyorsa bu durumda önce yerini değiştirmelisiniz. Güneşe maruz kalmayacağı, aydınlık bir konuma yerleştirmeniz bitki sağlığı açısından daha iyi olacaktır.

Çilli begonya (Begonya maculata) rüzgar, hava akımı, başka cisme temas, kalorifer/klima etkisine maruz kalmaktan hoşlanmaz. Böyle bir durumda yapraklarında kuruma, sararma ya da mini yara izleri gözlemlemeniz mümkün. Bu olumsuzlukları yaşamamak adına bitkiye iyi bir konum tayin etmelisiniz. Yerini değiştirip toparlanmasına şahit olabilirsiniz.

TOPRAK VE SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Çilli begonya (Begonya maculata), kısa ve küçük kök yapısına sahip olduğu için bitkiyi çok derin bir saksıya dikmemelisiniz. Bitkiniz geliştikçe saksı boyutunu derecelendirerek büyütebilirsiniz. Ayrıca mutlaka tabanında birden fazla hava deliğine sahip özellikte saksı tercih etmelisiniz. Drenajı iyi sağlayamazsanız yani hava deliksiz bir saksı tercih ederseniz ne yazık ki bitki köklerininiz büyük bir hasar alacaktır.

Toprak ve saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar mevsimidir.

ÇİLLİ BEGONYA HASTALIKLARI

Eğer çilli begonya çiçeğine doğru bakım şartlarını sağlayamazsanız bazı hastalıklar ne yazık ki kaçınılmaz olacaktır. Küllenme hastalığı, yaprak lekeleri, kurşuni küf gibi hastalıklar sıkça görülenler arasındadır. Yine kırmızı örümcek, thripler ve yaprak biti gibi zararlılarda çok sık görülmektedir. Bazı hastalıklar basit yöntemlerle atlatılabilir. Fakat küllenme gibi hasar veren hastalıklarda çok geç kalmadan uygun zirai ilaç kullanılmalıdır. Eğer müdahaleye geç kalınırsa diğer bitkilere de bu hastalık yayılır.

Begonya bakımı nasıl yapılır? Begonya çiçeği çeşitleri, çoğaltma ve sulama

Begonya bakımı nasıl yapılır? Begonya çiçeği çeşitleri, çoğaltma ve sulama

’in en popüler bitkileri bunlar olacak: Uzmanlar açıkladı

&#;in en popüler bitkileri bunlar olacak: Uzmanlar açıkladı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir