ıhlamur tansiyonu düşürürmü / Ihlamur tansiyona da iyi gelir

Ihlamur Tansiyonu Düşürürmü

ıhlamur tansiyonu düşürürmü

Ihlamur Tansiyonu Yükseltme Konusunda Nasıl Fayda Sağlar ve Nasıl Kullanılır?

Yüksek tansiyon kan basıncı yükselmeleri ile alakalı bir durumdur. Ihlamur çayı da etkisi ile kan basıncının düşmesine olanak sağlayarak dengelenmesini olanak sağlar.

İçindekiler

Ihlamur Tansiyonuna Yapılan Etkileri

resim

İnsanlar soğuk algınlığına yakalandığında bile ıhlamur çayı içerek kendini rahatlamak isterler. Lezzeti ve faydaları ile birçok kişinin kullandığı ıhlamur çayı ayriyeten yüksek tansiyona da etkisi oldukça büyük faydalar sağlamaktadır.  Yüksek tansiyon kan basıncı yükselmeleri ile alakalı bir durumdur. Ihlamur çayı da etkisi ile kan basıncının düşmesine olanak sağlamaktadır.

Ayriyeten sinir deformasyonu konusunda etkili olan bitki stresi azaltıcı etkilere de sahip olduğundan dolayı ıhlamur tansiyon düşürmek ve dengelemek adına birebirdir. Bitki ciddi anlamda yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişilerde tek başına fayda sağlamasa da belli başlı etkiler konusunda ıhlamur çayı fayda sağlar. Yüksek kan basıncı sorunu yaşayan kişilerde meydana gelebilen kalp çarpıntısı sorununu da ortadan kaldırmak oldukça kolay olacaktır.

Tansiyon hastalarında oluşan sorunların ortadan kaldırılması adına zarar oluşturmayan tek bitki ıhlamurdur. Kan basıncı yükselmeleri belli aralıklar ile meydana gelen bir durum ise düzenli şekilde ıhlamur çayı tüketimi yapılması yükselmelerin etkisi konusunda fayda sağlar ve iyi gelir. Ayrıca ıhlamur çayı etkiler konusunda insan vücudunu dinlendiren özelliklere sahip olduğu için sıklıkla tüketilmektedir ve iyi gelir. Ihlamur genelde nezle ve grip adına kullanılır ve bu konuda tedavi etme özellikleri ile bilinir. Yapılan araştırmalar sonucu yüksek tansiyona iyi geldiği ortaya çıkan ıhlamur çayı düzenli ve dikkatli kullanılması gerekir.

Tansiyon sorunları ile alakalı olarak fayda sağlanabilmesi için ıhlamur çayı kaynatma yapılmamalı demleme usulü kullanımı tercih edilmelidir. İyi gelen etkileri unutmamalı ve ona göre kullanılmalıdır.

Ihlamurun İyi Etkileri

Ilıman iklimlerde yetişen ıhlamur ağaçları kış aylarında yapraklarını döker. Ağacın ürünlerine bağlı olarak yumuşak ve güçlü kokulu çiçekler açabilmektedir. Çiçeklerde bulunan yağ ıhlamurun kokusunu ve tadını veren bir etkiye sahiptir. İyi etkileri ile sık şekilde insanlar tarafından tüketilmektedir. Kuru çiçekleri tatlı, hafif ve yapışkandır. Ihlamurun iyi etkileri arasında;

  • Öksürüğe iyi gelmektedir.
  • Ateş düşürme konusunda faydalıdır.
  • Terleme konusunda etkilidir.
  • Nezleye ve gribe iyi gelir.
  • Tansiyonun dengelenmesini sağlar.
  • Kaygıyı azaltır.
  • Migren ağrılarını azaltmaktadır.
  • Kan basıncını düzenler.
  • İshalin tedavisinde kullanılır.
  • Stresi azaltır ve rahatlama sağlar.
  • Boğazlarda bulunan ağrıları alır.
  • Karaciğere iyi gelir.
  • Damar sertliğine iyi gelir.
  • Kas spazmlarını ortadan kaldırır.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Tansiyondan kaynaklı kalp çarpıntılarını ortadan kaldırır.
  • Hazımsızlığı giderir.
  • Toksinlerin atılmasına yardımcı olarak birçok soruna karşı fayda sağlamaktadır. Düzenli ve aksatılmadan kullanılması fayda sağlama açısından oldukça önemli bir detaydır.

Ihlamur Çayı Tansiyon İçin Nasıl Hazırlanır?

Yemeklerden sonra kahve, çay ya da başka bir içecek içme alışkanlıkları bulunan kişilerin bunun yerine ıhlamur içmeleri daha büyük fayda sağlar. Ihlamur çayı tüketimi ile ruhsal açıdan ve sindirim sistemi açısından rahatlama sağlayacaktır. Bitki çayının hazırlanmasında 1 bardak başına 1 çay kaşığı ıhlamur kullanılmalıdır. Bitkinin su ile kaynatılmaması gerekmektedir. İlk olarak suyun kaynatılması gerekir. Suyun altı kapatılır ve bitki içine atılır. Bu şekilde 10 dakika boyunca demlenmesi için beklenir. Bu demleme şekli çocuklarda bu şekilde kullanılır. Çocuklarda düzenli bir biçimde günlük olarak tüketmelidir. Çocuklarda kullanımı için demlenen çayın içine 1 tatlı kaşığı bal atılması gerekmektedir.




Loading
Yorum ekle

IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI

Ihlamur, faydaları saymakla bitmeyen, özellikle kışın soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi hastalıklar sırasında tükettiğimiz yararlı bir bitkidir. Fakat faydaları olduğu kadar ıhlamurun yanlış demlenmesi veya aşırı kullanımı ile zararları da görülebilir. Peki ıhlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur hangi hastalıklara iyi gelir? Ihlamur nasıl demlenmeli? İşte bilinen ve bilinmeyen yönleri ile ıhlamurun faydaları ile zararları

Ihlamurun faydaları özellikle soğukların başladığı ve salgınların ortaya çıktığı kış aylarında daha çok ortaya çıkıyor. Zaten kış aylarında sıcak bir bardak ıhlamur gibisi yoktur. Diğer bitki çayları arasında ıhlamur, kokusu ve aroması ile daha çok tercih edilir. Ihlamur çayı, zengin içeriği ile birçok hastalığa iyi gelmektedir. Öksürük kesici, balgam söktürücü, idrar söktürücü ve solunum yolu hastalıkları bunların başında gelir. Makalemizde ıhlamur, ıhlamurun faydaları, ıhlamur çayının faydaları ile zararları ve ıhlamurun demlenmesi konularını inceledik.

IHLAMURUN YAPISI

Ihlamur, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç türleridir. Ağaç şeklinde olabildiği gibi çalı durumunda da bulunabilir. Çiçeklerini Haziran - Ağustos aylarında açar. Güzel kokulu çiçekleri nedeniyle gölge ağacı olarak yetiştirilen ıhlamurun önemli olan kısmı bu çiçekleridir. Çay yapımında kullanılan bu çiçekleri, aynı zamanda tıbbi olarak da faydalanılır. Ülkemizde Doğu Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yetişseafoodplus.inforun içeriği: Ihlamur çiçekleri, aktif olarak fitokimyasallar içerir. Fitokimyasallar ise bitkilerde doğal bir savunma sistemi olarak görev yapar ve renk, aroma ve tat sağlar. Ihlamurda uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini, manganez, ossidaz, saponin, glusid, strol, reçine, enzimler, flavon, müsilaj, farnesol ve organik asitler bulunmaktadır. hlamurun özellikleri: Antispazmodik (spazm çözücü), digestif(hazmettirici), ekspektoran (balgam söktürücü), sedatif (rahatlatıcı), hafif uyuşturucu, sudofirik (terletici), diüretik (idrar söktürücü), kanın hiperkoagülasyonunu ve hiperviskositesini artırıcı. Gelelim ıhlamur bitkisinin insan sağlığına olan yararlarına

IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR?

Ihlamur, özellikle içeriğindeki antioksidanlar nedeniyle birçok hastalığa iyi gelmektedir. Solunum yolu rahatsızlıkları ile birlikte Quercetin adlı antioksidan nedeniyle kanser hücrelerine karşı vücudun direncinin artmasını da sağlar. Şimdi tek tek ıhlamurun faydaları nelerdir inceleyelim.

1- IHLAMUR RUHSAL RAHATLAMAYI SAĞLAR

Ihlamur, sedatif yani rahatlatıcı özelliği ile anksiyete gibi sorunlarda mücadeleyi sağlar. Ihlamur ile yapılan araştırmalar, onun endişeyi azalttığını, geceleri daha rahat uyumayı ve sakinleşmeyi sağladığını ortaya çıkarmıştır. Ihlamur çayı içmenin rahatlatıcı etkisi günümüzün en büyük sorunlarından anksiyete ve strese karşı iyi gelmektedir. Ihlamurun bu faydasından yararlanmak için günlük tüketime dahil etmek gerekir.

2- GRİP, NEZLEYE İYİ GELİR VE ÖKSÜRÜĞÜ KESER

Ihlamurun faydaları arasında en çok bilineni soğuk algınlıkları, nezle, grip gibi hastalıklara iyi gelmesi diyebiliriz. Bu konuyla yapılan araştırmalar, ıhlamurun soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi geldiği ortaya çıkarılmıştır. Ihlamurun ateş düşürücü ve terletici özellikleri ile bu tip solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yumuşatıcı ve yatıştıcı özelliği ile ıhlamur, öksürük giderici, boğaz ağrısı ve solunum yolundaki tahrişler için faydalıdır.

3- İLTİHAPLANMAYI GİDERİR

Ihlamur, özellikle solunum yollarındaki iltihaplanmaları azaltır. Kan basıncının düşmesini sağlayan ıhlamur, böylece damarlardaki iltihaplanmaların da önüne geçer. Bu ise kılcal damarlardaki sıkışıklığı gidermesi ile bundan kaynaklanan baş ağrılarının da önüne geçer. Artrit denilen kemik iltihabı nedeniyle eklemlerinde sorunlar yaşayanlar için de ıhlamur faydalıdır.

4- SİNDİRİMİ RAHATLATIR

Ihlamur, zengin içeriği ile mide -bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur. Böylece kabızlık, şişkinlik ve mide bölgesindeki kramplar gibi durumlarda ıhlamur çayı içmek size iyi gelecektir. Ihlamur, besinlerin sindirimi ve boşaltımının uygun hale gelmesi için uyarıcı ve canlandırıcı etki göstermektedir.

5- CİLDİN GENÇLEŞMESİNİ SAĞLAR

Antioksidan bakımından zengin olan ıhlamur, serbest radikallerle savaşarak hücre yenilenmesini sağlar. Bu durumda ıhlamur, cilt yaşlanmasını önler ve yavaşlatır. Cildin daha genç, sağlıklı ve daha güzel görünmesini sağlayan ıhlamur, bazı cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olur. Cilt lekelerine kaynatılan ıhlamur yapraklarının sürülmesi, onların zamanla kaybolmasını sağlar.

Cilt lekeleri için farklı bir uygulama: tatlı kaşığı ıhlamuru üzerine bir bardak sıcak suyu dökün. Pelte kıvamına gelene kadar kaynatın. Daha sonra soğumaya beklettiğiniz bu sıvıyı cildinizdeki lekelere sürün. Bu sıvı aynı zamanda kırışıklıklara da iyi gelir.

6- GÖZLERİ TEMİZLER VE RAHATLATIR

Ihlamurun yatıştırıcı etkisi, gözlerin rahatlaması açısında çok faydalıdır. Bunun için ıhlamur yapraklarını kaynatıp ılıdıktan sonra bu suya batırılmış pamukların kapalı olan gözlerin üzerine konulması yeterli olacaktır. Böylece gözlerimi rahatlatan ıhlamur, aynı zamanda göz kapakları kenarlarında oluşan bakteri veya çapakların da temizlenmesini sağlar.

7- TOKSİNLERİN ATILMASINI SAĞLAR

Ihlamurun içeriğindeki P-kumarik asit adlı maddenin terletici özelliği vardır. Bu yönden çok faydalı olan bu bileşik ile vücuttaki toksinler, terleme yolu ile dışarı atılır ve bir nevi vücut detoksu yapılmış olur. Diğer yandan bu şekilde ıhlamur, ateşin düşürülmesine de yardımcı olur.

8- SAÇLARI GÜÇLENDİRİR

Ihlamur otunun kaynatılması ile elde edilen su, saç bakımından çok faydalıdır. Bu su ile saçların yıkanması sonrasında saçlar daha parlak olur ve güç kazanırlar. Aynı zamanda ıhlamur suyu, saç derisindeki kaşıntı ve kuruluğu giderir. Saçların güçlenmesi ile dökülmenin yavaşlaması sağlanır.

9- KANSER OLUŞUMUNU ÖNLER

Flavonoidler, Quercetin gibi antioksidan açısından zengin olan ıhlamur, serbest radikaller ile mücadele eder. Serbest radikallerin hücre yapısında meydana getireceği mutasyonu önleyen ıhlamur, böylece kanser hücreleri oluşumunu da engellemiş olur.

ENERJİ SAĞLAR

Gün içerisinde ev veya iş yerlerinde koşuşturma nedeniyle enerji ihtiyacı hissedenler için ıhlamur iyi bir alternatiftir. Vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi ve vitamini ıhlamurdan alabilirsiniz. Bal ile birlikte tüketimi bu konuda daha faydalı olacaktır.

IHLAMUR ÇAYININ DEMLENMESİ

Dikkat edilmesi gereken en önemli madde, ıhlamurun kesinlikle kaynatılmaması. Bir bardak ıhlamur için bir yemek kaşığı ıhlamur üzerine kaynayıp 80 dereceye kadar ılımış suyu koyup beş dakika demlenmeye bırakmanız gerekir. Diğer yandan poşet ıhlamur çayı da tercih edebilirsiniz. Bu şekilde günde en fazla üç bardak içilmesi tavsiye edilir.

IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI

  • Terlemeyi teşvik eder,

  • Ateş düşürür,

  • Öksürüğe iyi gelir,

  • Gribe ve nezleye iyi gelir,

  • Migren ağrılarını hafifletir,

  • Kaygıyı azaltır,

  • Stresi azaltır ve rahatlama sağlar,

  • İshal tedavisinde kullanılır,

  • Kan basıncını düşürür,

  • Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır,

  • Damar sertliğine karşı kullanılır,

  • Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar,

  • Kas spazmlarını giderir,

  • Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır,

  • Boğaz ağrısını alır,

  • Hazımsızlığa iyi gelir,

  • Çarpıntıyı giderir,

  • Toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

ÇEŞİTLİ IHLAMUR ÇAYI KÜRLERİ

1- Öksürük için: Bir litre su, bir avuç ıhlamur, 5 adet ayva yaprağı ve bal ile yapılan bu kür ile öksürüğe kesin çözüm bulabilirsiniz. Malzemeleri bir çaydanlığa alarak kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Yavaş yavaş beklenen kırmızı rengi aldığını göreceksiniz. Demlenmesi sonrasında içtiğiniz bu kür sayesinde boğazların yumuşama olacak ve öksürük kesilecek.

2- Soğuk algınlığı için: Bir parça zencefil, 1 tutam ıhlamur ve bir tatlı kaşığı bal. Demlik içine ıhlamuru koyduktan sonra zencefilden küçük bir parça alarak yıkadıktan sonra soyun ve rendeleyin. Üzerine önce kaynatılmış son beş dakika kadar bekletilmiş sıcak suyunu ekleyin. Beş dakika kadar bekledikten sonra süzerek üzerine bir kaşık bal ekleyin ve karıştırın. İşte soğuk algınlığı için doğal çözüm kürünüz hazır. Zencefil acı bir tat vereceği için miktarını ona göre ayarlayın. Günde en fazla 3 bardak için.

3- Zayıflatan kür: Bunun için gerekli malzemeler; 15 gr ıhlamur, 1 tatlı kaşığı nane, yarım limonun suyu, 5 gr altın otu ve 1 litre su. Malzemelerin hepsini cezveye alarak kaynatın. Sabahları aç karnına bir bardak bu karışımdan içmeniz halinde ıhlamurun tok tutucu özelliğini göreceksiniz ve bu da kilo vermenize yardımcı olacaktır.

IHLAMURUN ZARARLARI

Yapılan araştırmalar, ıhlamurun direkt olarak bir zararını bulamamıştır. Fakat yanlış kullanılması veya aşırı tüketilmesinin bazı yan etkileri olabilir. Mesela, uykusuzluğa neden olabilir. Çok sıcak içilmesi yemek borusu ve ağızın iç kısmına zarar verebilir. Ihlamurun demlendikten sonra kaynatılması sakıncalı olabilir.Ihlamur, bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir. kullanılmadan önce doktora danışılmasında fayda vardır.Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir.Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.

G&#;nde 2 fincan ıhlamur &#;ayı i&#;erseniz bakın neler oluyor

Koronavirüs ve grip gibi hastalıklardan, enfeksiyonlardan korunmak isteyenler doğal çözümlere başvuruyor. Bu dönemde rağbet gören şeylerin başında da ıhlamur geliyor. Ihlamurun bağışıklığı kuvvetlendirdiğini belirten Aile Hekimi ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, "Solunum yollarını rahatlatıyor, nefes açıcı, balgam sökücü bir etkisi var. Koronavirüste sık rastladığımız ateş düşürücü özelliği var, eklem kırgınlıklarına iyi geliyor” diyerek ıhlamurun faydalarını sıraladı, "Ihlamur nasıl demlenir?" diye soranlara da tarifini verdi

DHA

• 05 Aralık - • Son Güncelleme:

1Ihlamurun kaynatılır mı yoksa demlenir mi
2Günde 2 fincan ıhlamur çayı içerseniz bakın neler oluyor
3Günde 2 fincan ıhlamur çayı içerseniz bakın neler oluyor
4Ihlamur tansiyon düşürür mü
5Ihlamur çayı içtikten sonra mutlaka su tüketin çünkü
6Kimler ıhlamur çayı içmemeli
7Günde 2 fincan ıhlamur çayı içerseniz bakın neler oluyor
8Yüz maskesi olarak bile kullanılabilir
9Günde 2 fincan ıhlamur çayı içerseniz bakın neler oluyor
10Doğru saklanmazsa üzerinde vücutta toksinler üretiyor
11Günde 2 fincan ıhlamur çayı içerseniz bakın neler oluyor
12Günde 2 fincan ıhlamur çayı içerseniz bakın neler oluyor
\n

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte Koronavirüs ve gribal enfeksiyonlardan korunmak isteyenler soluğu aktarlarda aldı. Bu dönemin en çok tercih edilen bitki çaylarının başında ıhlamur geliyor. Ihlamurun bağışıklığı kuvvetlendirdiğini belirten Aile Hekimi ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, \"Solunum yollarını rahatlatıyor, nefes açıcı, balgam sökücü bir etkisi var. Koronavirüste sık rastladığımız ateş düşürücü özelliği var, eklem kırgınlıklarına iyi geliyor\" dedi.

\n

Faydasıyla dikkat çeken ıhlamurun bağışıklığı kuvvetlendirdiğini anlatan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Aile Hekimi ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, \"Ihlamuru günde 2 defa sıcak bir su içerisine atıp demleyerek kullanmakta fayda var. Çünkü yapraklı ve çiçekli bitkileri kaynatmamak gerekiyor. Demlenmiş bir ıhlamur çayını da tekrar kaynatmamakta fayda var. Fazla kaynatıldığında içerisinde toksin maddeler oluşuyor. Bu da mideye zararlı oluyor\" uyarısında bulundu.

\n

Tansiyon düşürücü etkisi var, dikkat!

\n

Ihlamur çayının strese çok iyi geldiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, \"Bir rahatlama, dinginlik hissi sağlayarak uykuya iyi geliyor. Bağırsaklarda şişkinlik, gaz, kabızlık şikayetlerinde de ıhlamur çayı oldukça faydalı. Ihlamur çayını tüketirken biraz tansiyon düşürücü etkisi var. Bu anlamda tansiyonu düşük olanların dikkat etmesi gerekiyor. Ihlamur çayı terlettiği için tükettikten sonra ekstra bardak su içmeyi unutmayın.

Fazla tüketildiği zaman ise ishale yol açabiliyor. Bağırsakların fazla çalışmasına neden olabiliyor, tansiyonu düşürebiliyor. Kan sulandırıcı etkisi olduğundan kan sulandırıcı kullananlar çok dikkatli olmalı. Gebeliğin son haftasında kanamalar yapabilir, lohusalık döneminde var olan kanamaları artırabilir. Tüm bitki çaylarında olduğu gibi 6 aylıktan küçük çocukların ıhlamuru tüketmemesi gerekiyor\" ifadelerini kullandı. (DHA)

\n\n

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir