Kunduracı göğsü ameliyatı izle

Kunduracı Göğsü Ameliyatı Izle

kunduracı göğsü ameliyatı izle

Göğüs kafesi şekil bozuklukları beş ana grupta incelenebilir; Pektus ekskavatum (Kunduracı Göğsü), Pektus karinatum (Güvercin Göğsü), Poland sendromu, Sternal füzyon defektleri, Displazi ve distrofiler.

 

En sık görüleni Pektus ekskavatumdur (Kunduracı Göğsü). Kaburgaların kıkırdak bölümünün anormal gelişiminden kaynaklanan ve sternumun da (iman tahtası kemiği) buna eşlik etmesi ile, göğüs ön duvarının içe doğru çökmesi sonucu gelişir. canlı doğumda bir görülür. Erkeklerde daha sıktır, asimetrik deformite sıktır, genelde sağ taraf daha çöküktür, sternumda rotasyon mevcut olabilir.

 

Nedeni halen belirsizdir. Doğuştan kalp hastalıkları veya ortopedik hastalıklarla da birlikte görülebilir. Ergenlik döneminde daha belirgin hale gelir. En sık eşlik eden anomali skolyozdur ve olguların yaklaşık %25’inde görülür. Daha az sıklıkta ise konjenital kardiyak anomaliler ve astım eşlik edebilir. Genetik geçiş gösterilememiştir ancak hastaların %40’da aile öyküsü vardır.

 

Belirgin bir semptom vermez, genellikle kozmetik ve psikososyal sıkıntılara yol açar. Bu nedenle deformitesi bulunan herkesin ameliyat olması gerekmez.

 

Ameliyat Süreci

konusunda daha objektif bir karar verebilmek için geliştirilen pektus indeksi hesaplanabilir. Çekilen toraks tomografisinde göğüs yan çapı, ön-arka mesafe ölçümüne bölünür. Cerrahi endikasyon için eşik değer olarak kabul edilir. Pektus indeksinin ’ten büyük olduğu olgularda cerrahi düzeltme yapılmasını öneren yazarlar bulunmakla birlikte indeks hesaplayarak ameliyat endikasyonu koymak standart uygulama değildir. Kalp veya akciğer basısı ve kalbin aşırı yer değiştirmesi, solunum kapasitesinde azalma, kalp kapak bozukluğu, kalp ritim düzensizliği gibi durumlar da ameliyat kararı alınmasına yardımcı olabilir ancak bunlar nadir durumlardır.

 

Ameliyatın zamanlamasıyla ilgili değişik görüşler vardır. En ideal yaş aralığı ergenlik dönemi yani yaş arası olarak kabul edilir. Bu dönemde göğüs kafesi hala esnektir ve iyileşme daha çabuk olur. Daha erken yaşlarda da ameliyat yapılabilse de çocuğun ergenlik döneminde vücut hızlı gelişirken nüks olasılığı artar. İleri yaşlarda da uygulanabilir, ancak göğüs kafesi esnekliğini yitirdiğinden operasyon daha zordur ve kullanılan bar sayısı daha fazla olabilmektedir. En başarılı sonuçlar simetrik deformiteli olgularda alınır.

 

Pektus ekskavatumda klasik düzeltme ameliyatı “Ravitch” tekniği ile yapılan açık cerrahidir. Bu teknikte göğüs ön duvarına yapılan cm’lik bir kesi ile yapılır. Son zamanlarda daha çok kullanılan ve kozmetik açıdan daha çok tercih edilen yöntem ise Minimal İnvaziv Pektus Ekskavatum Onarımı (MIRPE)’dir (NUSS prosedürü). Bu teknik yılından beri kullanılmaktadır ve sonuçlar güvenilirdir. Şekil verilen nikel-çelik alaşımı bir bar, videotorakoskopi yardımıyla sternum kemiğinin arkasında açılan plana yerleştirilir. Şekil verilmiş olan barın kronik basısıyla deformite düzelir, uygun süre sonunda (genellikle 3 yıl) bar çekilir. Kullanılan pektus barı nikel-çelik alaşımı olup nikel alerjisi öyküsü olan olgularda kullanılması uygun olmaz. Bu olgularda titanyum barlar tercih edilebilir. Ameliyat öncesi dönemde nikel allerjisini tespit etmek için allerji öyküsü sorgulanır, gerekirse deri testi yapılır.

 

Hastalar ameliyat sonrası günde taburcu edilebilirler. İki hafta istirahat önerilir, daha sonra günlük yaşantılarına dönebilirler. Hastaların bir ay süresince yan yatmaktan kaçınmaları, ilk 3 ayda ise aktif spordan uzak durmaları önerilir.

 

Nuss ameliyatında insizyonun yanda ve küçük olması, ameliyat süresi ve kanama miktarının çok az olması tekniğin önemli avantajlarıdır. Başarı oranı ve hasta memnuniyeti yüksektir (%%98), komplikasyon oranı düşüktür. Bar genellikle 3 yıl sonunda alınır.

 

Ameliyata alternatif olarak kullanılabilir. Her gün kullanma gereksiniminin olması, sıkça ağrı-kızarıklık-hassasiyet yapması, sonuçların uzun süreli kullanım sonrasında alınması nedeniyle hastaların birçoğu ameliyat olmayı tercih etmektedir.

GÖĞÜS CERRAHİSİNİN TEŞHİS VE TEDAVİ ETTİĞİ HASTALIKLAR

Göğüs Duvarı (Kaburgalar, Sternum (göğüs kemiği), Kaslar)
Akciğerler
Akciğer Zarı (Plevra)
Mediasten (Kalp ve ana damarların çevresindeki dokular, lenf bezleri)
Diyafram
Soluk Borusu
Yemek Borusu’nun Cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır.

TRAVMALAR
PNÖMOTORAKS
PLEVRAL EFÜZYON
AŞIRI TERLEME
GÖĞÜS DUVARININ ŞEKİL BOZUKLUKLARI
AKCİĞER KANSERLERİ

 

TRAVMALAR
Kaburga kırıkları
Göğüs boşluğunda kan ve hava birikimi (Hemo-pnömotoraks)
Akciğer, mediastinal ve hava yolu yaralanmaları

PNÖMOTORAKS
Göğüs boşluğunda hava birikimi

PLEVRAL EFÜZYON
Göğüs boşluğunda sıvı birikimi

AŞIRI TERLEME
El ve Koltuk altı Bölgesinde Aşırı Terleme (ETS)

GÖĞÜS DUVARININ ŞEKİL BOZUKLUKLARI
Güvercin göğüs: kaburgalar ve göğüs kemiğinin dışarı doğru olması
Kunduracı göğsü: kaburgalar ve göğüs kemiğinin içeri doğru olması

AKCİĞER KANSERLERİ
Akciğerde kist, abse ve diğer kitleler
Akciğer zarının hastalıkları
Enfeksiyon (İltihabi) hastalıkları
Tümoral hastalıkları (mezotelyoma)
Mediasten tümör, abse ve kistik hastalıklar
Soluk borusu (trakea) darlıkları ve tümörleri
Büyümüş lenf bezeleri

TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

VATS
(Video yardımlı torakoskopik cerrahi)

VATS Kullanım alanları:
Genel olarak torakotomi (açık ameliyat) ile yapılan girişimlerin çoğu VATS ile yapılabilir.

Özellikler:
Göğüs boşluğunda oluşan sıvıların teşhis ve tedavisinde
Akciğerdeki kitlelerin teşhis ve tedavisinde
Aşırı terleme (torasik sempatektomi) tedavisinde.
Pnomotoraks tedavisinde Başarı ile kullanılmaktadır.

Video Yardımlı Mediastinoskopi

Mediasten : Soluk borusu, yemek borusu, kalp ve büyük damarların, lenf bezlerinin yer aldığı göğüs boşluğunu orta kısmıdır.

Bu bölgeye çevresi kemik ve damar yapıları ile çevrili olduğundan dışarıdan ulaşmak çok zordur.

Mediastinoskopi ile boyun alt kısmından küçük bir kesi yapılarak, kameralı bir sistem ile bu bölge görüntülenir.

Özellikle lenf bezi büyümelerinde biyopsi almak yada bazı lezyonların çıkarılması için kullanılır.

Minimal invazif bir yöntemdir. Hasta, operasyon sonrası ilk 24 saat içerisinde yada aynı gün taburcu olabilir.

Bronkoskopi

Ağız yada burun yolu ile soluk borusu (trakea) ve akciğerin hava yollarını (bronşlar) görüntülemek ve gerekli görülür ise biyopsi almak ve diğer müdahaleler için kullanılan bir yöntemdir.

Cerrahi kesi yapılmadığı ve genel anestezi gerekmediği için hasta kısa sürede taburcu olur

Kullanıldığı Hastalıklar:

Akciğer kanserlerinin teşhisinde

Hava yolu darlıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılır

Soluk borusu ve bronşlara yabancı cisim kaçaması durumunda (toplu iğne, gıda maddeleri vs) kullanılır

Kliniğimizde yıllık ortalama ameliyat yapılmaktadır. Bu ameliyatların önemli bir kısmını akciğer kanseri cerrahisi oluşturmaktadır.

Video-torakoskopik ve mediastinoskopik girişimler de operasyonlar içerisinde önemli yer tutmaktadır. 

  SIKÇA SORULAN SORULAR:  

Pnömotoraks nedir? Sebepleri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır?

AKCİĞER KANSERi AMELİYATLARI

Akciğer kanseri ameliyat ile tedavi edilebilir mi?
Ameliyat öncesi neler yapılmalıdır?
Akciğer kanser ameliyatından sonra hastayı neler bekler?
Ameliya sonrası evde nelere dikkat edilmelidir?
Ameliya sonrası evde nelere dikkat edilmelidir?
Poliklinik kontrolü ne zaman yapılır?

AŞIRI TERLEME AMELİYATI (Torakal sempatektomi)

El terlemesinde hangi tedaviler yapılır?
ETS nedir?
ETS' nin yan etkileri var mıdır?

Pnömotoraks nedir? Sebepleri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır?
Pnömotoraks göğüs boşluğu içerisinde hava toplanmasıdır. En sık sebepler travma (bıçaklanma, kurşunlanma, düşme, çarpma vs) ve akciğerin yapısal veya KAOH a bağlı gelişen hava kistlerinin kendiliğinden patlamasıdır. Tedavisinde toraks tüpü denilen plastik bir boru yardımı ile göğüs boşluğundaki havanın dışarı tahliyesi yapılır. Hastalık nüks eder yada bu yöntemle iyileşme sağlanamazsa cerrahi yöntemler kullanılır.

Pnömotoraksın Cerrahi tedavisi
Cerrahi tedavide ilk seçenek Video yardımlı toraskokopi (VATS) denilen kapalı bir ameliyattır. VATS işlemi açık ameliyata göre daha kısa süren, kozmetik olarak az iz bırakan ve ameliyata bağlı ağrının çok daha az görüldüğü bir yöntemdir. Hastanın iyileşme ve normal hayatına dönme süreci de açık ameliyatlara göre daha kısadır.

AKCİĞER KANSERi AMELİYATLARI

Akciğer kanseri ameliyat ile tedavi edilebilir mi?
Akciğer kanserinin erken evre denilen 1. Ve 2. Evrelerindeki (toplam 4 evresi vardır) en etkin tedavi yöntemi cerrahi rezeksiyondur. Akciğerde sınırlı hastalığı olan, çevre lenf bezlerine veya uzak organlara (karaciğer beyin kemik vs) yayılma veya dağılma yapmamış akciğer tümörlerinde ilk seçilecek tedavi, ameliyattır. Eğer hastanın genel durumu (kalp-akciğer fonksiyonları) genel anestezi ve akciğerin bir kısmının çıkarılmasına bağlı oluşan yükü kaldırabilecek kapasitede ise ameliyat en iyi tedavi seçeneği olarak 1. sıradaki yerini korumaktadır.

Ameliyat öncesi neler yapılmalıdır.?
İlk önce akciğer kanserinin en başlıca nedeni olan sigara bırakılmalıdır. Bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, akciğer kanseri olduktan sonra dahi sigarayı bırakmanın yaşam süresi ve kalitesi üzerine pozitif etkisi vardır. Dengeli ve düzenli beslenme, günlük egzersizler (30 dk yürüyüş) ve psikolojik destek bu dönemde çok öwebgrid.co.ukt, koroner arter hastalığı ve KOAH gibi kronik hastalıkların tedavisi ve düzenli takibi yapılmalı, bu rahatsızlıkları takip eden ilgili doktora bilgi verilerek gerekirse ameliyatı yapacak cerrah ile iletişimi sağlanmalıdır.

Akciğer kanser ameliyatından sonra hastayı neler bekler?
Ameliyat sonrası erken dönemde hastanın hızla normal hayatına dönebilmesi (rehabilitasyon) için beslenme, solunum terapileri ve yürüyüş 1. günden itibaren uygulanmaya başlar. Hastaların ameliyat sonrası en sık şikayetleri operasyon bölgesinde ağrıdır. Bu ağrı şiddetli olduğundan çok güçlü ağrı kesiciler yada epidural analjezi ile kontrol edilir. Ağrı dışında en sık problem nefes darlığıdır. Ameliyat sırasında akciğerin bir kısmı çıkarıldığı için kalp –akciğer sisteminin iş yükü artar ve vücudun adaptasyon mekanizmaları devreye girene kadar solunumda güçlükler gelişebilir. Gerekirse bu dönemde ve daha sonrasında oksijen tedavisi ile rahatlama sağlanabilir. Genellikle ameliyat sonrası 1 gece cerrahi yoğun bakımda takip (monitarizasyon ile) edilen hastalar ortalama gün hastanede yatarlar.

Ameliya sonrası evde nelere dikkat edilmelidir?
Doktorunuz gerekli ilaçları (ağrı kesici ve nefes açıcı vs) taburculuğunuz sırasında reçete edecektir. Ameliyat öncesi kullandığınız (diyabet KOAH, kalp vs) ilaçlarınızı doktorunuz aksini belirtmedikçe aynı şekilde kullanmaya devam ediniz. Banyo vücut hijyeni için çok önemlidir. Ameliyat sonrası göğüs tüpünüz çekildikten 1 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Ancak ameliyat bölgesini lif, kese gibi temizleyiciler ile ovmayınız. Yeme içme ile ilgili bilgi taburculuk sırasında verilecektir. Akciğer ameliyatları sonrası özel bir beslenme diyeti yapılmaz. Öğünleri sık () ve az yemek, gazlı içeceklerden, alkolden, aşırı yağlı ve tuzlu yemeklerden uzak durmak tavsiye edilebilir.

Evde iken ani gelişen şiddetli nefes darlığı, bol miktarda kötü kokulu ve renkli balgam, yüksek ateş, bayılma gibi şikayetler gelişirse derhal hastanemizin acil servisine başvurunuz. Acil hekimi, ameliyatınız yapan doktorunuzla hızla iletişim kuracaktır.

Poliklinik kontrolü ne zaman yapılır?
Taburculuk sonrası 1. Haftada ilk poliklinik kontrollü yapılır. Taburcu olurken poliklinik kontrolü için hangi gün ve saatte geleceğinizi gösteren randevu kartınız verilecektir. Kontrol sırasında Akciğer filminiz ve fiziki muayeneniz ile değerlendirilirsiniz. Ayrıca dikişlerinizde bu kontrolde alınacaktır. Ameliyat sırasında alınan dokuların patolojik değerlendirmesi de kontrolünüz sırasında raporlanmış olacaktır. Bundan sonraki süreç (takip ve tedavileriniz) ile ilgili doktorunuz size bilgi verecektir.

AŞIRI TERLEME AMELİYATI (Torakal sempatektomi)
El, yüz koltuk altı ve ayak bölgesinde görülebilen aşırı terleme” bölgesel hiperhidroz” olarak adlandırılır. Vücut genelinde görülen yaygın terlemeden farklı bir durumdur. Hastalarda genellikle; yaz, kış, sıcak, soğuk kapalı yada açık yer fark etmeksizin sürekli terleme olur. En sık şikayet, el ve ayak da aşırı terlemenin olduğu durumdur.

El terlemesinde hangi tedaviler yapılır?
Iyontoforez, botoks (dermatoloji uzmanlarınca yapılır) gibi cerrahi dışı tedaviler öncelikle denenmelidir. Eğer sonuç alınamıyorsa son seçenek olarak cerrahi tedavi “torakoskopik sempatektomi” yapılabilir.

ETS nedir?
Klipsli ETS aşırı terlemenin cerrahi tedavisinin kısaltılmış adıdı (endoskopik torakal sempatektomi). Genel anestezi altında her 2 koltuk altı bölgesinden göğüs boşluğuna girilerek terlemeden sorumlu sempatik sinirler bulunur. 5 mm lik titanium klipslerle sinir iletimi kesilir. Genellikle t3 yada t4 sempatik ganglionların bloke edilmesi yetrlidir. İşlem 1 saat kadar sürer. Hasta uyandığında el yada koltuk altı terlemesi kesilmiştir.

ETS' nin yan etkileri var mıdır?
Ameliyat sonrası göğüs ağrısı beklenen bir durumdur. Ameliyata bağlı olarak gelişir ve saat içerisinde azalır. Hastalar 2. Gün normal hayatlarına dönebilir. En sık görülen yan etki genellikle ameliyat sonrası 1. Haftada ortaya çıkan “refleks” terlemedir. Daha önce terlemeyen sırt, kalça kasık, diz gibi bölgelerde aşırı terlemeler gelişebilir. Bu terleme bazı hastalarda geçici iken bazı hastalarda kalıcı olabilir. Hasta için çok can sıkıcı bir durum yaratabilir. Hangi hastalarda gelişebileceğiönceden ön görülemeyan bir durumdur. Vücudun daha önce aşırı terleyen bölgesindeki terin ani kesilmesi sonucu kendi kendine oluşan bir refleksdir. Hastalar yeni bir operasyon ile sinirlere konulan klipsleri aldırabilirler. Ancak normale dönülüp dönülmeyeceğini ispatlayan bilimsel veriler yetersizidr.

Kunduracı Göğsü ve Güvercin Göğsü Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Psikolojik Belirtiler

  • Göğsün görüntüsünden utanma hali
  • Kendine saygının azalması
  • Depresyon

Yukarıdaki belirtilerden şikayeti olanların bir Göğüs Cerrahisi uzmanına muayene olmaları önerilir.

Tanı Nasıl Konulur?

Kunduracı göğsü tanısı için basit fiziksel muayene yeterlidir. Ancak bazen deformite, erken ergenliğe kadar kendini belli etmeyebilir ya da fiziksel muayeneden sonra ek testlere ihtiyaç duyulabilir.

Böyle durumlarda; hastalığın derecesinin ve olası ek rahatsızlıkların belirlenmesi için röntgen, kalp ve akciğerlere baskı yapıp yapmadığını incelemek için bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme, kalp fonksiyonlarını değerlendirmek için ise ekokardiyografi gibi yöntemlerden faydalanılır.

Kunduracı Göğsü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi Tedavi

Cerrahi müdahale ile göğüs deformitesinin düzeltilerek hastanın kalp ve solunum fonksiyonlarının iyileştirilmesi amaçlanır. Kunduracı göğsünün ameliyat ile düzeltilmesi için ideal yaş aralığı ’tür. Hızlı büyüme döneminde göğüs kafesi normal şeklini daha rahat alabileceği için ameliyatın, ergenlik döneminden önce yapılması önemlidir.

Modifiye Ravitch Ameliyatı

Modifiye Ravitch Ameliyatı, kunduracı göğsü tedavisinde uzun yıllar kullanılan geleneksel bir açık ameliyat çeşididir. Bu yöntem, göğüs kafesinin ön tarafına atılan görece uzun bir kesiden içeri girilerek, göğsün geriye itilmesine neden olan kaburgaların kıkırdaklı kısmının çıkarılması işlemidir. Böylece, iman tahtasının kalpten ve akciğerlerden uzağa, göğüs duvarının normal düzlemine doğru çekilmesi sağlanır.

Nuss Ameliyatı

Amerikalı cerrah Dr. Donald Nuss tarafından geliştirilen bu teknik, günümüzde kullanılan en güncel tedavi çeklidir. Nuss ameliyatı, minimal invaziv yöntemler kullanılarak yapılan kapalı bir ameliyattır.

Ameliyatın süreci şöyle işlemektedir:

  • Hastanın sigara kullanımı var ise ameliyat öncesinde en az iki ay önce sigaraya ara vermesi istenir.
  • Ameliyat sırasında genel anestezi uygulanır.
  • Oluşan çöküklüğü gidermek için hastanın ölçülerine göre özel hazırlanmış “bar” ismi verilen kavisli çelik çubuk kullanılır.
  • Göğsün her iki yanına ikişer santimlik küçük kesiler açılır.
  • Hazırlanan bar, her iki delik aracılığıyla, iman tahtasının altına sokulur ve özel döndürücü aletler yardımıyla barın kavisi ters çevrilerek çöküklüğün kaldırılması sağlanır.
  • Yerleştirilen bar, kesi yapılan bölgelerde erimeyen iplikler ile kas dokusuna dikilerek sabitlenir.
  • Hastanın ihtiyacına göre 2 ya da nadir de olsa 3 bar kullanılabilir.
  • Ameliyatın süresi yaklaşık dakika sürer
Nuss Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?

Kunduracı göğsü ameliyatından sonra hastalar, durumlarına göre ortalama gün hastanede yatılı olarak misafir edilir. İlk 3 gün ağrı olması normaldir. Ancak bu durum damardan ağrı kesici tedavisi ile en aza indirilebilmektedir. Hastaneden taburcu edilen hastalardan, hafta boyunca evde istirahat etmeleri istenir.

İyileşme süresinde:

  • Yerleştirilen çubukta herhangi bir yer değişikliği olmaması için ani hareketlerden kaçınılmalı.
  • İlk 1 ay içinde belden yere eğilmemeli ve belden yana dönülmemeli.
  • Yataktan doğrulurken ya da ayağa kalkarken birinden yardım alınarak hareket edilmeli, göğse ağırlık bindirilmemeli.
  • İlk bir ay, uyurken sırtüstü yatılmalı.
  • Güç kazanmak için hafif yürüyüşler yapılabilir.
  • Hafif sportif faaliyetlere üçüncü aydan itibaren başlanabilir. Koşu, tenis ve yüzme gibi sporlara ise altıncı aydan sonra başlanması önerilir.
Barlar Ne Zaman Çıkarılır?

Bu durum hastanın yaşı ve göğüs duvarının durumuna göre değişmektedir. Buna göre, yıl içerisinde barların çıkarılması mümkündür. Yaklaşık 30 dk süren bu işlem genel anestezi altında gerçekleştirilir.

 

3D Anatomik İmplant Tekniği

 

3D anatomik implant teknolojisi, hastanın göğüs kafesi şekline göre (3D Akciğer Tomografisi koordinatlarına göre hazırlanan) özel olarak tasarlanan bir implant kullanarak göğüs duvarındaki anormallikleri düzeltmek için kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu implant, hastanın göğüs kafesi boyutlarına ve şekline uygun olarak özel olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle, her hasta için özel olarak tasarlanmış implantın kullanılması, cerrahi müdahalenin daha doğru ve etkili olmasını sağlar.

 

Bu yöntem, geleneksel cerrahi müdahalelere kıyasla daha az invazivdir ve daha az risk taşır. Ayrıca, iyileşme süreci daha kısadır ve hastanın normal aktivitelere daha çabuk dönmesini sağlar. 3D anatomik implant teknolojisi, estetik açıdan oldukça başarılar sonuçlar vermektedir (bu ameliyatlar %80 estetik kaygılar ve kötü görünüm nedeniyle yapılmaktadır).

 

Vakum ile Tedavi

Özellikle çocuklarda ameliyat olmadan, göğüs deformitesinin düzeltilmesi mümkündür. Bunun için özel bir vakum cihazı kullanılır.

Kauçuk bir çan şeklinde olan vakum cihazı, bir pompaya bağlı olarak çalışır. Önce cihaz göğsün önüne yerleştirilir, ardından pompa yardımıyla hava, cihazdan çekilir. Bu hareketle, göğsü ve göğüs kemiğini öne çeken bir emme durumu ya da vakum ortamı oluşturulmuş olur.

Bu cihaz uzun süre düzenli olarak kullanıldığında, zamanla deformite düzelir, göğüs duvarı ve göğüs kemiği olması gereken düzlemde kendi başına durmaya başlar.

Ne Kadar Sıklıkla Kullanılmalı?

Vakum cihazının;

  • İlk günlerde, günde iki kez yaklaşık 30 dakika takılması,
  • Sonraki haftada doktor tavsiyesine göre kullanım süresinin günde 2 saat artırılması,
  • ayın başlarında bu sürenin, günlük saate çıkarılması tavsiye edilmektedir.

Öte yandan, en az bir yıl vakum cihazının kullanılması önelidir. En ideal kullanım süresi aydır. Bu süre zarfında doktorunuz ile istişare halinde kullanım sürelerini belirlemek ve bunlara uymak, tedavide başarı şansını artıracaktır.

Güvercin Göğsü (Pektus Karinatum)

Güvercin göğsü, iman tahtası ve kaburgaların dışa doğru çıkıntı oluşturması durumunu ifade eder. Kunduracı göğsünün tam tersi bir deformite şeklidir. Kaburgaların göğüs kemiğine bağlanmasını sağlayan kıkırdakların bozulması ile ortaya çıkar.

Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen güvercin göğsü, genellikle ergenlik çağından sonra kendini belli etmeye başlar ve yaş ilerledikçe şiddeti artar. Güvercin göğsünün neden oluştuğu tam bilinmese de genetik yatkınlık önem taşır.

Güvercin Göğsü Belirtileri Nelerdir?

Güvercin göğsünün belirtileri kişiden kişiye, hastalığın seviyesine göre değişebilmektedir.

Bunlar:

  • Yorgunluk
  • Nefes almada güçlük
  • Göğüs ağrısı
  • Hızlı kalp atışı
  • Sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonları

Tanı Nasıl Konulur?

Kunduracı göğsünde olduğu gibi güvercin göğsü de fiziksel muayene ile teşhis edilebilir. Buna ek olarak önden ve yanlardan çekilen röntgen, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme de tanı sürecine eklenebilir.

Tanı sürecinde, güvercin göğsünün yanı sıra düzensiz kalp atışı tespit edilirse, ekokardiyografi de istenebilir.

Güvercin Göğsü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Güvercin göğsü tedavisinde, hastalığın şiddetine ve hastanın durumuna göre iki tedavi şekli ön plana çıkmaktadır.

Cerrahi Tedavi

Modifiye Ravitch Ameliyatı

Bu işlem için orta göğüs bölgesine bir kesi atılır. Anormal kıkırdak çıkarılır ve göğüs kafesi aşağı doğru itilir. Buna ek olarak, gerekli görülen durumlarda göğüs kafesini istenilen düzlemde tutmak için göğsün üzerine geçici bir metal bar yerleştirilir.

Ağrılı bir işlem olan bu ameliyat sonrasında hastanede kalış süresi; hastanın durumu ve ağrının kontrolüne göre değişmektedir.

Abramson Ameliyatı

Abramson ameliyatı minimal invaziv yöntemle küçük kesilerden girilerek uygulanan bir işlemdir. Yaklaşık dakika sürer ve genel anestezi uygulanır.

Ameliyat sırasında nuss ameliyatında da olduğu gibi göğsün iki tarafında küçük kesiler açılır. Bu kesiler aracılığıyla, daha önce hastaya özel hazırlanan lorenz barı, iman tahtası ile kas dokusu arasında kalacak şekilde yerleştirilir ve aşağı bastırılır. Barın, göğüs duvarında her iki tarafta kaburgalara sabitlenmesi ile ameliyat son bulur.

Ameliyattan Sonra
  • Genellikle hastaların, gün süreyle hastanede kalmaları istenir. Bu süre zarfında ağrının kontrol edilmesi amaçlanır.
  • Ani hareketlerden kaçınılması önemlidir.
  • hafta içinde rutin hayata dönülebilir, çocuklar iki hafta sonra okula başlayabilir.
  • Doktorla da istişare ederek ilk bir ay sadece yürüyüşe; ay arasında yüzme, koşu ve tenis gibi sporlara; 6 aydan sonra ise diğer profesyonel sporlara izin verilebilir.
Lorenz Barı Ne Zaman Çıkarılır?

Ameliyatla yerleştirilen Lorenz barı;

  • 18 yaşından küçüklerde yıl sonra,
  • 18 yaşından büyüklerde yıl sonra,

genel anestezi altında dakikalık bir işlemle çıkarılır.

Korse ile Tedavi

Güvercin göğsü tedavisinde kullanılan korsenin işlevi, diş tedavisinde kullanılan plaklar ile benzerlik gösterir. Göğsün üzerine giyilen korse, hem arkadan hem de önden kaburgalara ve iman tahtasına baskı yapar. Böylece zamanla, göğüs kemikleri normal pozisyonuna geri döner.

Hastanın 2 yıl boyunca günde saat korseyi kullanması tavsiye edilmektedir. Korse, sadece duş alırken, spor ya da diğer aktiviteleri yaparken çıkarılabilir.

Tedavideki başarının artması için korse kullanım süresine dikkat edilmesi ve doktorun önerilerinin uygulanması önemlidir. Yapılan araştırmalara göre, 2 yıl boyunca düzenli korse kullanımında, yüzde oranında güvercin göğsünü tedavi etmek mümkündür.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede