bezelye derin dondurucu / derin dondurucuda sebzeler nasıl saklanır - KLASİK TATLAR

Bezelye Derin Dondurucu

bezelye derin dondurucu

Adım Adım Bezelye Nasıl Saklanır?

Türk mutfağında sık sık kullanılan bezelye, en sevilen sebzelerden biridir. Genellikle yaz aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alan bu besin, garnitür olarak da kullanılır. Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz. 

Bezelye Dondurucuda Nasıl Saklanır?

  1. Öncelikle bezelyeleri güzelce bol su ile durulayın ve kirlerinden arındırın.
  2. Daha sonra uç kısımlarına hafifçe bastırın ve baş parmağınızla ortasına bastırarak ortadan açılmasını sağlayın.
  3. Bezelyenin içindeki temiz taneleri bir kabın içerisine aktarın.
  4. Bezelyeleri tek seferde pişireceğiniz şekilde porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetine doldurun.
  5. Hava almayacak şekilde ağzını kapatın ve bezelyeleri buzluğa yerleştirin.
  6. Ancak bu yöntemde bezelyeler zamanla besin değerini kaybeder, rengi soluklaşır ve kötü bir koku yaymaya başlayabilir. Bu yüzden şoklama işleminden geçirerek dondurucuya atmak daha uygun olacaktır.


Bezelyeye Şoklama İşlemi Nasıl Yapılır?

  1. Şoklama işlemi için tencerede su kaynatın. Mutfak tezgahına bir kap çıkartın ve içerisine soğuk suyla buz doldurun.
  2. Ayıkladığınız bezelyeleri önce kaynar suya atın ve 2 dakika bekletin.
  3. Ardından kevgirle çıkartarak buzlu suyun içerisine aktarın ve 2 dakika bu şekilde bekletin.
  4. Daha sonra suyunu süzerek bezelyeleri fırın tepsisinin üzerine yayın ve kurumalarını bekleyin.
  5. Bezelyeler tamamen kuruduğunda buzdolabı poşetlerine pay edin ve ağızlarını bağlayın.
  6. Bu şekilde buzluğa atarak 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
  7. Ancak bezelyelerin tamamen kuruduğundan emin olun. Eğer tek bir bezelye tanesi bile ıslak kalırsa, raf ömrü kısalacaktır.

Bezelye Ne Kadar Süre Dayanır?

Bezelye, oda sıcaklığında maksimum 1 gün dayanır. Buzdolabında 7 güne kadar tazeliğini korur ancak en kısa zamanda tüketilmesi gerekir. Buzlukta ise ortalama aya kadar muhafaza edilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kabak nasıl saklanır?
  2. Nar nasıl saklanır?
  3. Patates nasıl saklanır?
  4. Maydanoz nasıl saklanır?
  5. Patlıcan buzlukta nasıl saklanır?

Kışa hazırlık: Bezelye nasıl ayıklanır, dondurucuda nasıl saklanır?

-Bezelyeleri ayıkladıktan sonra, pişirmeden kilitli buzdolabı poşetine yerleştirerek buzlukta veya derin dondurucuda kolayca saklayabilirsiniz.

-Eğer kilitli buzdolabı poşeti yoksa normal buzdolabı poşeti de kullanabilirsiniz. Yıkayıp, ayıkladığınız bezelyeleri porsiyonlara bölerek, yemeklerde kullanılacak şekilde pay yapın ve poşetlere yerleştirin. Poşetlerin içerisinde yer alan havayı elinizle bastırarak söndürün. Ağzını sıkıca kapatın ve ardından dondurucuya koyun.

Bu işlem, yani pişirilmeden bezelye saklama işlemi zamanla bezelyelerinizin koku üretmesine sebep olabilir. Aynı zamanda pişirilmeden buzdolabında saklanan besinler zamanla besin değerlerini yitirmektedir. Bu nedenle bezelye saklama işlemini gerçekleştirmek isteyen kişiler genellikle şoklama yöntemini kullanarak besin değerini korumaya çalışırlar. Böylelikle rengi solmamış ve kokusu olmayan bir bezelyeyi ağız tadı ile tüketebilirsiniz.

dediğinizi duyar gibiyiz. Şimdi de şoklama yöntemi ile bezelye saklama yollarına bir bakalım.

Şoklama yöntemi ile bezelye saklama işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey bezelyelerinizi bir tencere içerisine yerleştirerek üzerine su eklemenizdir. Daha sonra bu tencereyi su kaynayana dek ocağın üzerinde bekletin. Bu sırada ocağınızın yanına geniş bir kap getirin ve bu kabın içerisini buzlu su ile doldurun. Tencerede yer alan bezelyeleri fazla değil, 1,5- 2 dakika kaynattıktan sonra bir kepçe yardımı ile tencereden kabın içerisine alın.

Soğuk suyun içerisinde bekleyen bezelyelerinizi yaklaşık 2 dakika boyunca suda bekletin. Daha sonra kuru ve temiz bir örtünün veya kağıt havlunun üzerine bezelyelerinizi yerleştirerek tamamen kurumasını sağlayıseafoodplus.infoeleri tamamen kurutmak önemli, kurumayan bir bezelye tanesi bile saklama sürenizin kısalmasına sebep olabilir.

Bu işlemi gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken husus; bezelyelerinizi sıcak su içerisinde fazla bekletmemektir. Çünkü bu işlem, bezelyenin pişmesine sebep olarak koyu yeşil, haki gibi bir renk almasını sağlar ve tanelerin büzüşmesine yol açar. Bezelyelerin büzüş büzüş ve koyu renkli gözükmesini hiç istemeyiz değil mi?

Şoklama yöntemi ile bezelye saklama işlemini tamamladıktan sonra -bir yemekte ne kadar kullanacaksanız o kadar- yemeklik paylarınızı ayırın ve derin dondurucuya yerleştirmek için buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere bezelyelerinizi yerleştirin. İçerisinde hava kalmamasına dikkat edin, hatta varsa vakum makinesiyle poşetlerin içerisindeki tüm havayı alın. Vakum makinesi evde yoksa dert değil, bir pipet yardımıyla da bu işlemi kolayca halledebilirsiniz.

Bu işlem tamamlandıktan sonra yıl içinde bezelyelerinizi dilediğiniz an tüketebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.

Bezelye, yaz aylarında yetişen ve yaz aylarında bol bol tüketilmesinin ardından kışın da en sağlıklı haliyle tüketilmesi için konserveleri hazırlanır. Oldukça kolay bir süreçte hazırlanan bezelye ister haşlandıktan sonra ister de haşlanmadan dondurucuya atarak saklanabilir. 

Konserve menemen nas&#x;l yap&#x;l&#x;r? K&#x;şl&#x;k konserve menemen tarifiKonserve menemen nasıl yapılır? Kışlık konserve menemen tarifi

Kışlık Bezelye Nasıl Hazırlanır? 

Malzemeler:

Hazırlanışı:

Derin bir tencere su ile dondurulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun içine yıkanıp ayıklanan bezelyeler eklenir ve 5 dakika kadar haşlanır. Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken buzdolabı poşetlerine tüketilecek miktarda eklemektedir. 

Beyaz lahana turşusu nas&#x;l yap&#x;l&#x;r? K&#x;t&#x;r k&#x;t&#x;r lahana turşusu tarifiBeyaz lahana turşusu nasıl yapılır? Kıtır kıtır lahana turşusu tarifi

Bezelye Haşlanmadan Dondurucuya Konur Mu?

Bezelye haşlanmadan da dondurucuya konabilir. Dondurucudan çıkardıktan sonra çabucak yemek hazırlamak için haşlanarak konması tercih edilse de yıkanıp ayıklandıktan sonra buzdolabı poşetlerine bölüştürerek koyduktan sonra direkt olarak derin dondurucuya atılabilir. Bu şekilde muhafaza edildiğinde bezelyeler hiç bozulmadan kış boyu tüketilebilir. 

Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır?

İlk olarak bezelyeler ayıklanır ve yıkanır. Yıkanan bezelyeler üzeri geçecek kadar su ile dondurulur. Kaynamaya başlayan bezelyelerin üzerine 1 çorba kaşığı kaya tuzu eklenerek 2 dakika kadar kadar kaynatılır. Kaynayan bezeleyeler kavanozlara eklenir ve üzerine su ilave edilir. Doldurulan bezelye kavanozları sıkıca kapatılarak ters çevirerek konur. Bu şekilde 1 gece beklettikten sonra kuru ve serin yerlerde muhafaza edilebilir. Afiyet olsun

Bezelye buzlukta nasıl saklanır? Haşlanmış bezelye dondurucuda veya buzdolabında ne kadar s&#;re saklanır?

 - Öncelikle bezelyelerin haşlanması gereken su kaynatılmalıdır.

 - Daha sonra güzel bir şekilde bezelyeler yıkanmalıdır.

 - Yıkanmış olan bezelyeler kaynatılan su içerisinde 5 dakika boyunca bekletilmelidir.

 - Bezelyeler kaynarken mutlaka tencerenin kapağı kapalı olmalıdır.

 - Ardından süzgeç yardımıyla tencereden bezelyeler alınmalıdır.

 - Hemen arkasından hiç beklemeden soğuk suyun içerisine bezelyeler atılmalı ve şoklama yapılmalıdır.

 - Bezelyeler hasar görmeden hemen özel bir poşetin içerisine tamamen kapalı bir şekilde yerleştirilmelidir.

 - Arzu edilirse poşetin üzerine tarih atılabilir.

 - Bezelyelerin doldurulduğu paketlerin mutlaka etkin bir şekilde havaları aldırılmalıdır.

 Bu işlemin ardından özellikle derin dondurucuda uzun bir süre bezelye saklamak mümkün. İlk günkü gibi taze bir şekilde yılın farklı mevsimlerinde böylece bezelye yemeği yapılabilir.

Haşlanmış Bezelye Dondurucuda veya Buzdolabında Ne Kadar Süre Saklanır?

 Özel olarak aşamalı bir biçimde saklanmak için hazırlanmış olan bezelyeler, derin dondurucuda ya da buzdolabında farklı sürelerde saklanabilir. Örneğin derin dondurucuda ortalama 1 sene boyunca bezelyeleri saklamak mümkün olur. Hazırlanmış olan bezelyeler buzdolabında ise yaklaşık en fazla bir hafta kadar tutulabilir. Ayrıca günlük olarak tezgahta bir gün yine saklanabilir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir