diyanet baldiz / Diyanet'in Baldız Fetvası Türkiye Gündemini Salladı! - Medya Başkent

Diyanet Baldiz

diyanet baldiz

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'baldız fetvası' açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı, "baldız fetvası" olarak basına yansıyan haberlere ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, birtakım medya mecralarında, 2015 yılında basılan bir kitapta geçen ifadelerin bağlamından koparılarak ve çarpıtılarak Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili insaftan, vicdandan, gerçeklikten yoksun paylaşımlar yapıldığı belirtildi.

Din İşleri Yüksek Kurulunun, vatandaşlar tarafından sorulan sorulara İslam'ın temel kaynakları doğrultusunda cevaplar veren yetkin bir kuruluş olduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Fetva konusunda İslam hukukunda köklü bir gelenek ve güçlü bir usul vardır. Nasıl fetva verileceği ve fetvanın sonuçlarının nasıl uygulanacağı bu metodolojiye göre belirlenmektedir. Tüm bunları göz ardı ederek fıkhi metinler ve hükümler üzerine yorum yapmak, yanlış anlaşılmalara ve vahim sonuçlara yol açacak büyük bir cehalettir.

Bir kez daha ifade edelim ki zina, Allah'ın açıkça haram kıldığı çirkin bir fiil ve büyük bir günahtır. Bu menfur davranışın aile çevrelerine taşınması, aynı zamanda korkunç bir ahlaki yozlaşma ve toplumsal felakettir. Her mümin tarafından bilinen bu kadar net bir konuda algı operasyonlarıyla zihinleri bulandırmaya çalışmak insanlık dışı bir davranıştır."

Diyanet'in 'baldız' takıntısı: Halası, teyzesi de olur

Diyanet’in en üst danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Fetvalar” kitabındaki tepki çeken “Baldızla zina, nikâhı düşürmez” fetvasının, baldızla ilgili verilen tek fetva olmadığı ortaya çıktı.

Kitabın üçüncü baskısında, söz konusu fetvanın yanı sıra “baldızla evlenilip evlenilemeyeceği” ve “enişte ile baldız arasındaki mahremiyetin ölçüsünün ne olacağı” da tartışılmış. “Baldızla, eşin teyzesi ve halasıyla hangi şartlarda evlenilebileceği” de açıklanan, bini aşkın fetvanın bulunduğu kitapta “enişte - baldız” temalı üç fetva olması dikkat çekti. 

“Aile hayatı” başlığı altında yer alan 824 numaralı fetvada, “kişinin, baldızıyla hangi şartlarda evlenebileceği” aktarıldı. “Kişi, karısını boşadıktan veya karısının ölümünden sonra baldızıyla evlenebilir mi” sorusuna yanıt verilen fetvada, “hadislere göre iki kız kardeş ile aynı anda evlenmenin haram olduğu, eşin hala ve teyzesi gibi yakınlarının da baldız gibi değerlendirildiği” belirtildi. 

“Fakat kişi, karısının ölümü veya onu boşaması halinde karısının kız kardeşi, teyzesi ya da halası ile evlenebilir” denilen fetvada, “Nikâh için boşadığı karısının iddet müddetinin (bekleme süresi) bitmesini beklemesi gerekir. Onun iddeti bittiği andan itibaren baldızı ile evlenebilir. Eşinin vefatı durumunda ise herhangi bir süre beklemesine gerek olmaksızın baldızı ile evlenmesinde dini hükümler açısından bir sakınca yoktur” ifadeleri kullanıldı. 

‘YABANCI HÜKMÜNDE’

Kitabın “Sosyal hayat” başlığında yer alan 1052 numaralı fetvada ise “enişte - baldız ilişkisi” işlendi. “Enişte - baldız arasındaki mahremiyetin ölçüsü nedir?” sorusuna yanıt verilen fetvada, “kadınların zinet yerlerine” işaret edildi. 

Kuran’da kadınların zinet yerlerini kimlerin yanında açabileceğinin bildirildiği vurgulanan fetvada, “Kadının eniştesi, kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremler arasında yer almamaktadır. Bu yüzden bir kadın, eniştesine yabancı hükmündedir. Bir erkeğin, baldızı ile evlenme yasağı sürekli olmayıp onun ablası ile evliliği devam ettiği süre ile kayıtlıdır. Bu sebeple enişte, kendileriyle sürekli evlenilemeyen yakınlar gibi düşünülmemelidir” denildi. 


Diyanet'ten baldız fetvası iddialarına sert tepki

Diyanet'ten baldız fetvası iddialarına sert tepki

İHA

Dini konularda danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvaları, 2015 yılında 'Fetvalar' adlı kitapta toplandı.

Kitap içerisinde yer alan 1029 fetvadan baldız sorusu, başta sosyal medyada olmak üzere kamuoyunun gündemine oturdu.

"BU FİİLİ HELAL GÖRMEDİKÇE NİKAHLARINA ZARAR VERMEZ"

Kitapta, 'Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu?' sorusuna, "Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe, nikahlarına zarar vermez. Baldızıyla zina eden kişi de büyük günah işlemiş olduğundan mutlaka tövbe etmeli.

Baldızla yapılan zinanın nikahın sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır." şeklinde cevap verildi.

Sosyal medya kullanıcıları da fetvadaki 'baldız' kelimesini uzun süre Twitter'da birinci sırada tuttu.

Diyanet'ten baldız fetvası iddialarına sert tepki

"İFADELER ÇARPITILDI"

Bunun üzerine sosyal medya aracılığıyla açıklama yapan Başkanlık, fetvayla ilgili çıkan haberlere ilişkin:

"Birtakım medya mecralarında 2015 yılında basılan bir kitapta geçen ifadeler bağlamından koparılarak ve çarpıtılarak Diyanet İşleri Başkanlığımızla ilgili insaftan, vicdandan, gerçeklikten yoksun paylaşımlar yapıldığı görülmektedir. Din İşleri Yüksek Kurulu, vatandaşlarımız tarafından sorulan sorulara İslam’ın temel kaynakları doğrultusunda cevaplar veren yetkin bir kuruluştur.

"FETVAYI METODUNA GÖRE VERİYORUZ"

Fetva konusunda İslam hukukunda köklü bir gelenek ve güçlü bir usul vardır. Nasıl fetva verileceği ve fetvanın sonuçlarının nasıl uygulanacağı bu metodolojiye göre belirlenmektedir. Tüm bunları göz ardı ederek fıkhi metinler ve hükümler üzerine yorum yapmak, yanlış anlaşılmalara ve vahim sonuçlara yol açacak büyük bir cehalettir.

"ALGI OPERASYONLARIYLA ZİHİNLERİ BULANDIRMAK İNSANLIK DIŞI BİR DAVRANIŞTIR"

Bir kez daha ifade edelim ki zina Allah’ın açıkça haram kıldığı çirkin bir fiil ve büyük bir günahtır. Bu menfur davranışın aile çevrelerine taşınması, aynı zamanda korkunç bir ahlaki yozlaşma ve toplumsal felakettir. Her mümin tarafından bilinen bu kadar net bir konuda algı operasyonlarıyla zihinleri bulandırmaya çalışmak insanlık dışı bir davranıştır." ifadelerine yer verildi.

Diyanet'ten baldız fetvası iddialarına sert tepki

diyanetdiyanet işleri başkanlığıfetva

Google News ile Takip Et

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir