kadınlar taharet nasıl alınır / Taharet Nasıl Alınır? | İslam ve İhsan

Kadınlar Taharet Nasıl Alınır

kadınlar taharet nasıl alınır

Sual: Tuvalet adabı nelerdir?
CEVAP
1-
Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur.

2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur’an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz. Boynunda Allah yazılı kolye bulunmamalı. Varsa bluz içine koymalı.

3- Tuvalete uygun şekilde kaplanmış muskayla girmek caizdir.

4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı.

5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı.

6-
Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir.

7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz. Aksıran ise, kalbinden Elhamdülillah der.

8- Tuvalette abdest bozarken, önü ve arkayı kıbleye getirmemeli. Sola doğru meyletmeli.

9- İstincadan, yani taharetlendikten sonra hemen örtünmeli.

10- Sol el ile taharetlenmeli.Sol elinde, istincaya mâni bir özür varsa, sağ elle istinca yapmasında kerahat yoktur.

11- Pisliği parmakla alıp eli yıkamalı. En sonunda kalan pislik varsa onu da su ile yıkamalı.

12-
Erkekler, istinca yaparken, arkadan öne doğru, kadınlar ise önden arkaya doğru yıkamalı. Böylece ön avret yerine pislik bulaştırılmadığı gibi, tahrik edilerek şehvete de sebep olunmaz.

13- Taharetlendikten sonra, bezle kurulanmalı. Bez yoksa tuvalet kâğıdıyla da kurulanmak caiz olur. Bu kâğıtlar o maksatla imal edilmiştir. Başka kâğıtları kullanmak mekruh olur.

14- İstincadan, yani temizlendikten sonra iç çamaşırına bir miktar su serpmeli. Böylece, çamaşırında yaşlık görünce idrar sanmamalı, bu benim döktüğüm su diyerek vesveseye kapılmamalı.

15-
Temizlendikten sonra, erkekler istibra yapmalı. Kadınlar istibra yapmaz. İstibra idrar kanalında idrar bırakmamaktır. İstibra, yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak yapılır.

16- İstibra yapılmadan tuvaletten çıkılırsa, idrarın çıkma ve çamaşıra bulaşma ihtimali olacağından, tuvaletten çıkmadan önce idrar deliğine, arpa büyüklüğünde bir pamuk konularak idrarın dışarı çıkması önlenmeli.

17-
İstibra yapılarak idrar kalmadığının anlaşılmasına, kalbin mutmain olmasına istinka denir. İstinkadan sonra, artık abdest alınabilir.

18- Avret yerine ve necasete bakmamalı, tuvalete sümkürmemeli, tükürmemeli.

19-
Zaruretsiz ayakta idrar yapmamalı. Tuvalette elbiseye idrar sıçratmamalı. Bunun için mümkünse, ayrı bir pijama, eşofman kullanılmalıdır. Tuvalete özel pijama ile ve başı örtülü olarak girmek müstehabdır.

20- Tuvaletten çıkınca elleri yıkamalı.

21-
Hiçbir suya, cami duvarına, mezarlığa ve yola abdest bozmamalıdır.

22- Su bulunmazsa, taş ve benzerleriyle taharetlenmek, de su yerine geçer.

Sual: Tuvalet için ayrı bir kıyafet kullanmak iyi olur mu?
CEVAP
Evet, iyi olur. Helâ için ayrı bir kıyafet giyinmek ve başı örtülü olmak müstehabdır. (S. Ebediyye)

Sual: Klozeti kullanmam daha rahat oluyor. Normal tuvalet yerine klozeti kullanmak uygun mudur?
CEVAP
Rahat taharet alınabiliyorsa, üstümüze necaset sıçratılmıyorsa mahzuru olmaz. Ancak, alaturka denilen normal tuvaleti kullanmak, tıbbi yönden de çok faydalıdır. Necaset kolay temizlenir, üste pislik sıçrama durumu daha azdır. Necaset tam boşaldığı için, idrar kesesi ve bağırsaklar rahat eder, necaset geçtiği yollarda kalmaz, dışarı çıkar. İdrar yolları, kalın bağırsak gibi organlardaki hastalıkların Müslümanlarda neden çok az olduğunu araştıran yabancı tıp adamları, sebebinin klozet kullanmadıklarından dolayı olduğunu tespit etmişlerdir.

Özellikle prostat, idrar yolları hastalıkları, erkekler için çok sıkıntı verici, aile saadetini etkileyen hastalıklardır. Ayakta da idrar yapmamalı ve sağlığa en uygun olan yolu seçmeli.

Sual: Hiçbir suya abdest bozmamalı deniyor, klozet içindeki sular da, buna dahil midir?
CEVAP
Hayır, klozetteki su, buna dahil değildir. Orası zaten abdest bozma yeridir. Abdest bozulması uygun olmayan sular; insan veya hayvanların içtiği, yahut insanların kullandığı sulardır. Bunlar da, ırmak, çay, göl, gölet, havuz ve su birikintileridir.

Sual: Tuvalete erkeklerin de kadınların da başı kapalı girmeleri müstehab mıdır? Kadınlar, eşarp yerine bone ile girse, uygun mudur?
CEVAP
Evet, tuvalete başı kapalı girmek müstehabdır. Kadınlar bone ile girse yeterli olur.

Tuvalete girerken
Sual: Tuvalete girerken, Euzü Besmele çekmeyi unutan kimse, içeri girince çekebilir mi?
CEVAP
Evet, avret yerini açmadan önce çekebilir, çünkü genelde bugünkü tuvaletlerde açıkta pislik olmuyor. Başka kılınacak yer bulunamazsa, zaruret halinde, tuvalette namaz bile kılınır.

Tuvalete girerken
Sual:
Kitaplarda, (Necaset bulunan yere girerken besmele çekmek mekruhtur, fakat tuvalete girerken besmele çekmelidir) deniyor. Tuvalette açıkta necaset yoksa, besmele çekmek mekruh olur mu?
CEVAP
Hayır, mekruh olmaz.

Banyoya girerken
Sual:
Klozeti olan banyoya abdest için girerken sağ ayakla, abdest bozmak için girersek sol ayakla girmek gerekiyor. Peki, önce abdest bozup sonra abdest alacaksak, yani her ikisini de yapacaksak hangi ayakla girmek gerekir?
CEVAP
Önce abdest bozacaksak sol ayakla gireriz. Önce abdest alıp sonra abdest bozmak için girilmez. Ya sırf abdest bozmak için girilir veya abdest bozup sonra, abdest almak için girilir.

Ayakta bevletmek
Sual:
Bir hadis-i şerifte, Peygamber efendimizin bir kere ayakta bevlettiği bildiriliyor. Âişe validemiz ise, (Resulullah'ın ayakta bevlettiğini hiç görmedim, ayakta bevlettiğini söyleyene inanmayın!) buyuruyor. Bu bir çelişkidir diyerek, bazı zındıklar hadis-i şeriflere saldırıyorlar. Bunun açıklaması nasıldır?
CEVAP
Burada bir tenakuz [çelişki] yoktur. Resulullah efendimizin bir defa ihtiyaçtan dolayı ayakta bevletmesi [idrar yapması] Âişe validemizin sözüne aykırı değildir. Zaten hadis-i şerifte evde değil, bir çöplükte ayakta bevlettiği bildiriliyor. Âişe validemizin bundan haberi olmaması normaldir. Belki de o zaman daha evlenmemişlerdi. (Ben ömrümde Resulullah'ın ayakta bevlettiğini duymadım, görmedim) demesinde bir yanlışlık yoktur.

Biz hadis-i şeriflere göre amel edemeyiz. Mezhebimiz, o hadis-i şeriflerden nasıl hüküm çıkarmışsa öyle hareket ederiz. Âlimlerimizin bazıları, (Ayakta bevletmeyin!) hadis-i şerifine uygun olarak ayakta bevletmeye mekruh demişler, bazıları da, ayakta bevletmeye ruhsat vermişlerdir. Eğer bir özür varsa, ayakta bevletmenin mekruh olmadığını bildirmişlerdir. (Hindiyye, İslam Ahlakı)

Oturup bevletme imkânı yoksa yahut idrar sıçratma tehlikesi yoksa ayakta bevletmek mekruh olmaz. Bazı yerlerde alaturka tuvalet bulunmuyor, hepsi alafrangadır. Pissoir [Pisuar] denilen idrar yapma yerlerinden başka yerler yok. İhtiyaç hâlinde, sıçratmamaya dikkat ederek, böyle yerlerde ayakta bevletmek mekruh olmaz.

Klozet kullanmak
Sual:
Yaşlı bir amca, (Klozet Batı’dan gelmiştir. Müslümanın evinde klozet olmaz. Klozete oturanın üstüne necaset bulaşır, necasetli kimse de imam olamaz) diyerek, evinde klozet olan sâlih imamların arkasında namaz kılmıyor. Yaptığı yanlış değil mi?
CEVAP
Elbette yanlıştır. Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur. Özellikle ihtiyarlar, şişmanlar ve hastalar için çok rahattır. Necaset bulaştırmıştır diye klozete oturan sâlih imamın arkasında namaz kılmamak çok yanlıştır. (Üstüne necaset bulaştırır) demek suizan olur. Klozet kullanmadan necaset bulaştıran olabileceği gibi, klozet kullanıp da necasete dikkat eden de olur.

Bir başka husus da, imamın üstünde necaset olsa da veya imam abdestsiz, hattâ kâfir olsa, cemaatin namazı sahih olur. Çünkü cemaat bunları bilemez.

Sual: Bir kimsenin, banyo aldığı, guslettiği yere idrarını yapması dinen mahzurlu mudur?
Cevap:
Gusül edilen, banyo yapılan yere bevl, idrar yapmak caiz değildir. Fakat bevl, idrar, akar, gider, toplanmazsa, bunlar caiz olur.

Nasıl taharet almam lazım küçük ve büyük tuvalette temizlik nasıl yapılır?

Nasıl taharet almam lazım küçük ve büyük tuvalette temizlik nasıl yapılır?

Kayıtsız Üye
hocam nasıl taharet almam lazım küçük ve buyuk tuvallete bana bır yardımcı olurmsuusn hangısını önce yapmam lazım nasıl yapılr


Cevap: nasıl taharet almam lazım küçük ve buyuk tuvallete temizlik nasıl yapılır?

imamhatipli42
Dinimizde Taharet / Tuvalet adabı

Dinimizde temizliğin çok önemli bir yeri vardır. Peygamber Efendimiz (s) Temizlik imanın yarısıdır. sözüyle bu hususa dikkat çekmiştir. (Müslim, Taharet 1) Taharet kelimesinin Yüce Kitabımızda değişik şekilleriyle 31 yerde geçmesi de İslam’ın temizliğe verdiği önem ve ehemmiyeti göstermesi adına oldukça önemlidir.

Temizlik, dinimizde imandan sonra en büyük hakikat olan namaz ibadetinin sıhhatiyle doğrudan alakalıdır.
Çünkü namazın altı şartından ikisi (hadesten taharet ve necasetten taharet) temizliğin temin edilmesine yöneliktir.

İşte temizlik adına bir Müslüman’ın dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birisi de tuvalet adabıdır.
Allah Resûlü, tuvalet ihtiyacıyla ilgili onlarca hadisi şerifinde ve uygulamalarında bu işin adab-ı erkanını göstermiştir ki, bunlara riayet etmek, temizliğin sağlanması ve neticesinde de Allah ve Resûlü’nün rızasını kazanma adına oldukça önemlidir.

Günümüzde def-i hacetiçin/Tuvaltteyken mümkünse:

-Girmeden besmele çekmeli ve tuvalete giriş duasını okumalı
-Kıbleye yüzünü ve arkasını dönülmemeli
-İhtiyaç sırasında konuşmamalı
-Temizlikte sol elini kullanmalı

Büyük ve Küçük Temizlik yapılış şekli


Temizlik imandandır. Allah’a ibadet ancak zahiri ve manevi temizlikle yapılır. Bu sebeple kalbin huzurlu olması, abdestte de kalbin huzurlu olmasına sebep olacaktır. Abdest alırken ise; her âzâsını yıkarken Allah’ın günahları affettiğini düşünerek adaba ve sünnetine uygun bir şekilde abdest alacaktır
.

BÜYÜK ABDEST: Büyük abdesti sol el ile önce peçete ile daha sonra bol su ile kayganlık gidene kadar yıkamalı mümkünse taharretten sonra yine peçete ile kendini kurutmalıdır.
KÜÇÜK ABDEST: Küçük abdestte ise, damlama bitene kadar beklemeli, kamışını iyice sıkmalı ve su ile yıkamalıdır.


Cevap: Nasıl taharet almam lazım küçük ve buyuk tuvallete temizlik nasıl yapılır?

Kayıtsız Üye
Tahrete buyuk abdeste arkadan one dogrumu yikanilacak önce buyuk abdestmin yerimi yoksa küçük abdestmi hangisi önce yikanilacak bayanda mahrem yerini iki dudak arasida yikanilacakmi lufen cevap yolayin bide ozurlu kimse banyo yaparken sicak su doktugunde tahret alirken idrari mecburi geliyor her defasinda banyoda gunah oluyormus ne yapabilrim engeliyim elimde olmadan geliyor neolur nasıl hareket edecem saygilanimi iletirim


Cevap: Nasıl taharet almam lazım küçük ve büyük tuvalette temizlik nasıl yapılır?

Şema
kadınlarda taharet nasıl alınır

Taharette önce ön taraf yıkanılır sonra arka taraf yöntem budur


Kayıtsız Üye
Ben taharet almayı bilmiyorum internette okudugum taharet tariflerinden hiç bisey anlamıyorum nolur bana yardımcı olun


Selam2
Pisliği alıp su ile yıkamaya taharet deniyor. Sen temizlen makat bölgesini iyice yıka temiz olsun taharet odur.


Kayıtsız Üye
adamsın Allah seni alasın cennetin en güzel yerine koysun


Kayıtsız Üye
Yanliz idrardan sonra idrar yolunda idrar kalmamasi için istinca yapılır o da 3-4 kez öksürülür sagligi bozuk olanlar 40 adim atarak veya yerinde sayarak yapar sonra tahret alinir


Kayıtsız Üye
Onun doğrusu istinca değil istibra. Tuvaletten çıktıktan sonra abdest alınacaksa abdest almadan önce 40 adım atmak veya 3-4 dk beklemek ama sadece erkekler için geçerli bayanların beklemesine gerek yok diye biliyorum


Kayıtsız Üye
selamun aleykum
kusura bakmayin ama bir sorum olacakti.
bayanlrda tahartette vajinanin ic kismi yikanmaz deniyor.yani bu ic kisimdan kasit organin gercekten ici mi yoksa yine biraz disarda kalan ice doğru olan kisim mi?Cunku taharetlenme adabinda iki parmakla onden arkaya deniyor sanirim ama bu sekilde vajina girisindeki necaseti yok edemiyorum.cok fazla taharetleniyorum ve kurulayislarimda yine de bir miktar kalmis oluyor.ben de acaba vajina girişi dahil değil mi diye düşündüm? Kusura bakmayin tekrardan ama benim için önemli bir konu


Kayıtsız Üye
Buçok önemli. Aksi takdirde tenasül yollarına mikrop, mantar vb. bulaşır. İstenmeyen hastalıklar ortaya çıkabilir.


arifselim
Aleykum selam. Vajinanın açıkta kalan kısmını temizlemek şarttır. Biraz dışarıda kalan ve el ile rahatlıkla temizlenebilen yerleri temizlenmelidir. Aşırıya kaçarak iç kısmı temizlenmez.


Esma456
Merhaba hocam

Lutfen bana yardim edin hocam benim derdim budur : çok vesveseliyim mesela namaz kilmak için temizlenmem ve abdestimi alirken çok zaman kaybediyorum diyelim bir namaz için nerdeyse 1 saat aliyorum hastalik haline geldi ve çok korkuyorum namazı birakicam diye … Onceden namazı çok güzel ve rahat kiliyordum ve simdi niye boyle hiç bilmiyorum..
Acaba benim gibileri için bazi namazlari kazaya birakmayi ihtimali Var mi çunku bide derslere baslicam ve zamana ihtiyacim var …


Hoca
Vesvese, şeytanın insanın kalbine üflediği boş fısıltılardır. Amaç işi daha iyi yaptırmak olsa da aslında insana bir ibadeti defalarca yaptırıp bıktırmaktır.
Temel hedef insanı ibadetten ve imandan etmektir.
Şayet şeytanın dediklerine kulak verlirse maalesef ilerde aynen istenilmeyen şeyler olur ve ibadetten uzaklaşılır.

Tavsiyem size yakın olan bir hocadan bilgi alın tavsiye alın ve onun kontrolünde abdest alıp ibadet edin.


Esma456
Ben fransada yasiyorum burda hoca bulmak zor maalesef … Peki namazlarimi cem edebilir miyim ? Biliyorsunuz ben boyle bir zor durumda olmasaydim namazlarimi tam 5 vakit rahatlikla kilardim Ama simdi hep stressliyim namaz yaklasinca… Namazlarimi cem edebilir miyim ?

Cevabiniz için simdiden teşekkürler


Hoca
Namazı cem etmek sadece seferde/yolculuklarda geçerlidir maalesef.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar bir sağlıkçı olarak söylüyorum kesinlikle taharet alırken çıplak elle alınmamalı. Bu çok çok önemli. Su ve peçete yardımıyla el değmeden taharet alınmalı. Ve silme işlemi önden arkaya doğru yapılmalı. Aksi taktirde enfeksiyona sebebiyet verebilirsiniz. Ayrıca elde bir çok bakteri bulunur. Tuvalete girmeden önce eller 30 saniye boyunca köpürtülerek yıkanmalıdır. Hayırlı günler.


Esma456
Hocam benim idrar tutamama diye problemim de var her namaz için tekrar abdest almak zorunda kaliyorum yatsi namazı için bazen oluyo bazen olmuyo o zaman her namaz için abdestimi tekrarliyorum ozurlu sayilir miyim ? Diyelim abdestimden sonra gaz oldu abdestimi tekrar almali miyim ?

Cevabiniz için simdiden teşekkürler


Hoca
< Su ve peçete yardımıyla el değmeden taharet alınmalı. >
önce kaba peçete ile alınır sonra el ıslatılır ve bol su ile yıkanılır sonra yine peçete ile kurutulur. Bunun dışında nasıl temizlik alınır el değmeden ne demek anlamadım:)

abdest konusunda kim özürlü sayılır ?

< Kişinin özürlü sayılabilmesi için, abdest bozucu bir hâlin, tam bir namaz vakti boyunca devam etmesi, yani, abdest alıp namaz kılacak kadar kısa bir süre dahi olsun kesilmemesi şarttır. (Bu özrün başlamasının şartıdır.) Bundan sonra da, her namaz vaktinde, en az bir kere aynı hâl ortaya çıkmalıdır. (Bu da özrün devamının şartıdır.)

Bunu bir misalle îzah edelim: Bir kimsenin burnu, öğle vaktinin başlangıcından itibaren kanamaya başlasa ve bu hal, öğle vakti geçinceye kadar hiç kesilmeden devam etse, bu kişi için özür hâlinin başlama şartı gerçekleşmiş olur. Artık bundan sonraki her namaz vakti içinde en az bir kere bu kanama hâli görülse, o kimse "ÖZÜRLÜ" sayılır. >
konunun devamı buarada: forumduasi.com/fikih-soru-ve-cevaplari/37991-ozurlunun-abdesti.html


Esma456
Hocam ben tuvaletimi yapinca affedersiniz pipim çok yerime sarsiliyor ve temizlenmem için çok zaman harciyorum ve nerem tam olarak kirlendi anlayamiyorum ve stresse giriyorum tabi kirli bildigim yerleri silerim. hocam bu temizlenmemi bütün namazlarimda yapmaliyim ama çok zorlaniyorum Lutfen hocam bir kolaylik yok mu ? Ozurlu sayilir miyim ? Ben bildigim yerleri yikarim ama tam Emin olmadigimda ne yapmaliyim ?..


Esma456
Hocam bazi sitelerde namazlari cem etmek mumkunmus benim gibileri için ve namazlari cem etmeye gercektende ihtiyacim var boylece kolaylik olur hocam namazlari birakmaktansa daha iyi değil mi ? :(( Benim gerçek bir problemim var tuvaletim ustume sarsiliyor onceden bu derdim yoktu ve namazlarimi rahatlikla kiliyordum ama simdi boyle bir koylaliga ihtiyacim Var …


ACİLSERVİS
Cem etmek sadece ve sadece seferi olma durumları için geçerlidir. Her istediğin zaman cem edemezsin.


esmaserin
hayırlı günler arkadaşlar

taharet ile ilgili iki siteye de aynı soruyu sordum ancak farklı cevaplar aldım. sizce sebebi nedir?

soru şu şekildeydi: tuvalette hortum kullanıyorum. idrarı yaptıktan sonra suyu açıyorum ve hortumu yaptığım bölgeye birkaç kez tutuyorum. ardından peçete ile kuruluyorum. elimi hiç kullanmıyorum. idrar yaptıktan sonra elimizi kulanma şartımız var mıdır? kulanmasak sorun olur mu? su tutarak taharet yapıp ardından peçete ile kurulayabilir miyiz?

cevaplar
sorularla islamiye : 1. Eli kullanma şartı yok. 2. Su tutarak peçete ile temizlemek uygundur. 3. Bu durum abdeste de namaza da zarar vermez.

dinimiz islam : hortumla taharet falan olmaz. Elinizle yıkayacaksınız. Sonra peçete ile falan kurularsınız.

soruyu internette de araştırdım ve sorularla islamiye sitesinin cevabının benzerlerini okudum. el kullanma şartının olmadığını öğrendim ama dinimiz islam sitesinin katı cevabı da beni düşündürdü. hangi cevaba daha yakın hissediyorsam ona göre davranmamda sakınca var mıdır?

yardımlarınızı bekliyorum.


Hoca
Bu cevap doğrudur. Büyük abdestte ise elinizi kullanınız


Kayıtsız Üye
Hocam konu başlığınız çok guzel. Cok onemli bir mevzuya deginmissiniz fakat sonuc çok genel ve ayrintili degil. İnsanlar zaten tam bu noktadaki ayrintiyi spriyorlar. Aro. Hadislere deginmissiniz ama sonuc çok zayif olmus. Ne nasıl olmali, kamış sıkmayı tarif etmeli ilim ayıp değil üsluba göre. Buyuk abdest taharet tarifi daha ayrintili olmali. En önemli yerler. Geçilmiş.

——————

Abdestliyken tuvalete girdiğimizde taharet yapsak bile çıktığımızda yeniden abdest almalıyız değil mi ? Taharetin tam ne için olduğunu bir türlü anlayamıyorum. Sadece temizlik açısından mı taharet yapılır yoksa abdestle bir alakası var mıdır ?


mum
Abdesti bozan tuvalete girmek değildir abdesti bozan şeyler bellidir ön ve arkadan bir şeyin çıkması gibi abdestli olan kişinin tuvalete girip Hiçbir şey yapmadan çıkması abdestini bozmaz taharet ön ve arka iyice temizlemektir


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum bir sorum olacakti.yazlik taharet ve kislik taharet varmis duyunca sasirdim ama hocalar oyle diyolar ama anlatmiyolar bu konuya lütfen aciklik getirir anlatirsaniz çok sevinirim simdiden Allah razı olsun.


imam
Yazlık ve kışlık taharet de nedir:)
Temizliğin/Necaseti gidermenin yazı kışı olmaz yanlış anlamışsınız


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm
Sadece Kücük abdest ile Taharet bozulduktan sonra, tekrar tahret almak için hem ön hem arkayı yıykamak mejburimi yoksa sadece ön tarafı yıkamak yeterlimi

Allah razı olsun


mum
< ön tarafı yıkamak yeterlimi >
Kirli olmadığı sürece abdestten önce taharet alma şatı yoktur. Ancak hiç bir kir olmasa bile ön ve arkayı yıkamak sünnettir.


Kayıtsız Üye
Ben taharetlenirken çok tuvalet kağıdı harcıyorum neredeyse bir rulonun yarısı. Önce su sıçramasın diye içine tuvalet kağıdı koyuyorum sonra abdestim bitince önce temizleniyorum çokca tuvalet kağıdı harcayarak sonra su ile yıkanıyorum ve en son yine tuvalet kağıdı kullanıyorum kurulanmak ve yeniden bir şey kalmadığından emin olmak için. Yani aşırı derece israfa kaçıyor. Hem içim rahat olsun hem de israfa kaçmamak için ne yapmalıyım ?


mum
Bir hafta boyunca kağıt kullanmayın vesvese gitsin sonra normale dönünce devam edin


Yorgun kul
Hocam gusül için avret yeri yani makat istincadaki gibi mubagala edilerek mi yikanmali.parmaklar ici ile yikanir diye biliyorum.nurul izah diye bir kitapta gusulde disindan yikamak farz diyor.ancak faz uctur.sonucta gusule niyet edip avret yeri basta yikaniyor ve her yerimizi yikarken tekrar yikamak gerekmiyor diye biliyorum ama icim rahat etmiyor ve gusül sirasinda ikinci kez tekrardan ustudunden yikiyorum.hic bir sekilde abdestimden emin olamiyorum.istincadaki gibi mubagala ederek yikamam gusulun sihatini etkiler mi.?


mum
< makat istincadaki gibi mubagala edilerek mi yikanmali.parmaklar ici ile yikanir diye biliyorum >
Mubalağa derken nasıl anlıyorsunuz bilmiyorum, kayganlık geçinceye kadar yıkanır, parmaklarla derken sadece avuç içi ile yıkanır yoksa parmak sokulmaz.

Gusülden hemen önce avret yerini yıkayan kişi artık gusül alırken bir daha yıkaması gerekmez.


Kayıtsız Üye
Makat temizliği ıcın sormuştum suyun ulastıgına emın olmak ıcın parmak uclarının ıce bakan kısmıyla yıkıyorum.Istıncada yapıldığı gıbı. Yanlıs mı yapıyorum gusule zararı var mı. Ikıncı kez yıkamamın bır zararı var mı.


mum
ikinci kez yıkamanın zararı yok ama istincayı yanlış yapıyorsun, makada parmak sokulmaz, sadece dış tarafı yıkanır..


Leyla.azer
Esselamu aleykum.benim çocuklarım daha kendileri temizliklerini yapamıyorlar.kızım 5 yaşında,oğlum da 1buçuk yaşında.onların temizliyini yaptığım zaman abdestim bozulurmu? Mesela namaz vaktinde abdest alıyorum ama namazımı kılmaya fırsat vermiyorlar. Çocuğu yıkadıktan sonra tekrar abdest almam gerekirmi?

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Ellerimi çocuğu yıkadıktan hemen sonra yıkıyorum.necaset kalmıyor.bir de elleri ve ya necasete bulaşmış bir tabağı ve ya kazanı yıkarken Allahumme salli duasını okumalımıyız?


Ebû Mansur
Çocuğun altını temizlerken ve onun bezini değiştirirken abdest bozulmaz. Çünkü necâsete dokunmak, abdesti bozmaz. Fakat namaz kılmak istediğinizde necâseti yıkamanız gerekir.


duzgunomer
Küçük abdest yaptıktan sonra organın baş kısmı mı yıkanır yoksa delik kısmı mı?
Yıkama derken eli ıslatıp silsek olur mu?

Büyük abdest yaptıktan sonra ilk önce kuru peçeteyle silsek sonrasında bir kaç tane ıslak peçeteyle temizleyip en sonda kuru peçete ile tekrar silsek olur mu? (En son kuru peçete ile silince peçetede necaset kalmıyorsa)


mum
< bir de elleri ve ya necasete bulaşmış bir tabağı ve ya kazanı yıkarken Allahumme salli duasını okumalımıyız? >
Hayır hiç bir şey söylenmez.


Kayıtsız Üye
Ebu Mansûr kardeşim yanlış bilgi verip vebal alma. Şafii mezhebine göre avret yerine değmek abdesti bozar. Yani çocuğun altını değiştirirken elin içi çocukların avret yerine değerse abdest bozulur bildiğim kadarıyla. Hocam da onaylayabilir mi ?


mum
< elin içi çocukların avret yerine değerse abdest bozulur bildiğim kadarıyla. Hocam da onaylayabilir mi ? >
Doğru yazmışsın lakin ebu mansur necasete dokunursa bozulmaz yazmış.
Şafii mezhebine göre başkasının avret yerine dokunmak abdesti bozar.


Kayıtsız Üye
Merhaba kanamalı olmayan basur memesı dısından mı yıkamalı cunku bıraz bastırınca ıcını de yıkamak da mümkün. Ben bıraz bastırıp yıkıyorum.nasıl davranmalıyım.


ACİLSERVİS
Sadece dışından yıkaman yeterli olur. İçinden sorumlu değilsin. Zaten o şekilde davranmak ona zarar verir. Bastırma işini de yapma. En zararsız şekilde yıka yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Ben taharet konusunu kafaya takmaktan hasta olacağım. Sorum şu küçük abdestten sonra yıkamak mı lazım sıvazlamak mı . Yıkamak tıbben iyi değil kaşıntı yapıyor sürekli 5 vakit yıkamak. Peki diyelim idrardan sonra yıkadık o yıkadığımız şu çamaşıra damlarsa abdest bozulur mu???? Teşekkür ederim


arifselim
Aleykum selam. Takıntı vesvese ile hareket edilmez. Önce tuvalet kağıdı, sonra su ve tekrar tuvalet kağıdı ile kurulayarak taharetini alabilirsin. Su ile yıkanıp temizlendikten sonra akan sular necis değildir.


kayıtsız üye
Selamın Aleykum hocam. Ben tahareti anladım da süreklilik konusunda şüpheye düştüm. Mesela her küçük abdest sonrası kamışı yıkamak şart mı ? Eğer bu şartsa zor olmaz mı her defasında..? Küçük idrarımızı yaptıktan sonra sadece peçete ile iyice damlama bitene kadar sıkıp kurulasak olmaz mı yetmez mi? Abdestte sıkıntı olmasın diye tuvaletten çıktıktan sonra 40 adım vs öksürme gibi şeyleri yapıp herhangi bir damlama tehtidini ortadan kaldırıp öyle abdest alsak olmaz mı ?


arifselim
Aleykum selam. Taharette idrardan sonra peçete ile kurulamak da yeterli olur ama önce su ile yıkamak en faziletlisidir. Tuvaletten sonra eğer damlama ihtimalin varsa elbette bir süre yürümek yada bekledikten sonra kontrol edip abdest almak gerekir.


Kayıtsız Üye
Merhaba hocam tuvalette yanlışlıkla taharet hortumuna idrar değdi suyla iyice yıkadım dine göre temizlenmiş midir yenisini mi almak lazım


ACİLSERVİS
İdrar da bizim organımızdan çıkıyor haliyle ona da bulaşıyor. Onu sürekli değiştiriyor muyuz yoksa yıkıyor musun? Elbette sadece yıkıyoruz. Hortumu da değiştirmen gerekmez. YIKA


Talg
Merhaba ben tuvaletimi yaptığımda temizlediğimde baktığımda dübür temiz görünüyordu. Aradan süre geçtikten sonra tekrar kirleniyormuş. Ben bunu bilmeden namaz kıldım geçmiş namazları kaza etmem gerekir mi?


Ensar
Tahareti yaparken emin oluncaya kadar temizlenin ve öylece abdest alıp namaz kılınız. Taharet yaptıktan sonra ertesi gün çamaşırda bir necis olmuş olursa o halde namazı tekrar kılmanız gerekir.
Çamaşırınızın tekrar kirleniyor olduğu tüm zamanlar için se daha önce buna dikkat etmediniz mi? Bundan sonra dikkat edin ve öylece abdest alın. Geçmişte yapmış olduğunuz taharet temizliğinden eminseniz namazları tekrar kılmanız gerek yoktur.


taharet nasıl alınır, taharet nasıl alınır resimli, taharet nasıl yapılır

Bu kategoride yer alan Amentü duası kaçıncı cüzdedir ve kaçıncı sayfadadır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

İstibra Ve İstinca Nedir? İstibra Ve İstinca Nasıl Yapılır Ve Dikkat Edilmesi Neden Önemlidir

Haberin Devamı

 Dinimizce temizlik çok önemlidir. Kabir azabından kurtulmak isteyen Müslümanların ise, tuvalet temizliğine çok dikkat etmesi gerekir. Bununla ilgili ve temizliği teşvik eden pek çok hadis bulunuyor.

İstibra ve İstinca Nasıl Yapılır ve Dikkat Edilmesi Neden Önemlidir?

 İstibra, erkeklerin abdestini bozduktan ve idrar yaptıktan sonra idrar sızıntısının kesilmesi için kısa bir süre daha beklemesi anlamına gelir. Bu süre genellikle 2 - 3 dakika arasında değiştiğinden dolayı Müslümanlara bulundukları yerde en az 40 adım atmaları önerilir. İstinca ise, taharet musluğu açılarak yapılan bir temizliktir.

 Müslümanların istinca yaparken dikkat etmesi gereken en önemli detaylardan birisi ise, temizlenirken sağ değil sol ellerini kullanılması gerektiğidir. Çünkü İslam fıkhına göre istincanın sol elle yapılması gerekir. Fıkıh kitaplarında istibra, hem küçük hem büyük abdest bozduktan sonra dışkı ve idrar için söz konusu olmuşsa da pratikte daha çok idrar yollarındaki sızıntı ve akıntının tamamen kesilmesini beklemekle ilgilidir. Bu temizlik özellikle de erkekler açısından büyük önem taşır.

 İslam’da temel bir esas olarak, mekan ve vücut temizliği yapılmadan bazı ibadetler makbul ve caiz görülmez. Örneğin tuvalet adabına İslam dininde çok önem verilmiş olup, Müslümanların elbiselerine necaset sıçratmaması, güzel ve dikkatli bir şekilde istibra yapması emredilmiştir. Aynı zamanda Allah Resûlü: “Kabir azabının çoğu, necasetten gereği gibi sakınmamaktan dolayı kaynaklanır.” buyurmuştur. (İbn-i Mâce, Tahâret, 26)

Haberin Devamı

İstibra ve İstinca Yöntemleri Nelerdir?

 İstinca yaparken bol su kullanılması gerekir. İstinca yaparken bol su kullanmak, israf değil aksine helaldir. Bu nedenle de temizlenirken taharet musluğu sonuna kadar açılmalı ve bol su kullanmaktan çekinmemeniz gerekir. İstibra da su ile yapılan bir temizliktir. Suyun bulunmadığı yerlerde ise, istibra peçete ile istinca ise, ancak küçük taşlar ile yapılabilir.

 İstibradan sonra ise, en az 40 adım atmak da her Müslüman için vaciptir. Su bulunmadığı zaman ise, bu temizliğin en uygun temizlik araçları ile yapılması gerekir. Temizlik sol elle yapılmalı, temizliğin titizlikle yapılmasından ödün verilmemeli ve suyun ve diğer temizlik araçlarının kullanımında israftan kaçınılmalıdır. Fıkıh kitaplarında ilim ve eğitim aracı olduğu için kağıdın istibra ve istincada kullanılması doğru bulunmamışsa da günümüzde iki kağıt türü birbirinden ayrıldığı, kağıdın imal ve temini önceki dönemlere göre kolaylaştığı için, özellikle büyük abdest temizliğinde suyun kullanımı ve kurulanma kaçınılmaz hale gelmiştir.

 Kaynak: Diyanet

Necasetten Taharet Nedir, Hangi Durumlarda Gerekir? Necasetten Taharet Nasıl Yapılır?

Taharet Nedir?

Abdestsizlik durumundan kurtulmak abdest almakla (küçük temizlik), cünüplük, hayız ve nifas durumlarından kurtulmak boy abdesti (gusül, büyük temizlik) almakla sağlanır. Su bulunamaması durumunda hadesten taharet için teyemmüm uygulanır. Hades kişilerin davranışlarına bazı kısıtlamalar getirir ve bu sebeple taharet Müslümanlar için mecburi (farz, vacib) temizlenme edimidir. Taharet, namazın dışında kalan farzlardan bir tanesini oluşturur. Aynı biçimde hadesten taharet de namazın haricindeki farzlardandır.

Necasetten Taharet Nedir?

Necasetten Taharet görünebilen pislikleri temizlemek manasına gelir. Bir başka ifade ile necasetten taharet, kişinin dış giysisini, namazı kılacağı mekanı, namaz kılacağı ortamı ve benzeri alanları temizlemesi gerektiğini ifade eder. Kısaca necasetten taharet Kıyafetlerin ve namaz kılınacak alanın temiz olması demektir.

Necasetten Taharet Nasıl Yapılır?

Necaset sözcük anlamı itibariyle görülebilen pis olan şey manasına gelir. Necis sayılan şeylerin temizlenmesine de necasetten taharet adı verilir. Necasetten taharet konusu hakkında kişi ibadet için gereken abdestini almaya hazır bir şekilde bulunmalı ve üstünde abdest almasına engel olabilecek pislikleri temizlemelidir. Bedeni üzerinde, elbisesinde ya da namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemesi konusuna necasetten taharet adı verilir. Kişi, bu temizlenmeyi yaptığı takdirde necasetten taharet işlemini gerçekleştirmiş olur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır