güneş enerjisi kullanım alanları 7 sınıf / Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları 7 Sınıf

güneş enerjisi kullanım alanları 7 sınıf

G&#;neş Enerjisi nedir? Kullanım alanları nelerdir? G&#;neş enerjisinden elektrik &#;retimi hakkında bilgi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Yenilenebilir enerji olarak günümüzde ve geleceğin en önemli kaynakları arasında güneş enerjisi gelmektedir. Doğrudan ve güvenli şekilde düşük maliyetler üzerinden pek çok farklı alan için kullanılabilecek enerji imkanı sağlamaktadır. Peki, güneş enerjisi nedir? Kullanım alanları nelerdir? Güneş enerjisinden elektrik üretimi hakkında bilgileri derledik.

Haberin Devamı

Güneşten gelen ışınlar herhangi bir zararlı gaz salınımı gerçekleştirmediğinden dolayı, sağlıklı şekilde ve güvenli enerji potansiyeli oluşturmaktadır. Bu doğrultuda özel sistemler ile beraber güneş ışınları günümüzde absorbe edilmekte; depolamakta ve aynı zamanda doğrudan kullanılmaktadır. Bu durum ev ya da işyerleri ile beraber birçok farklı alanda etkin bir potansiyel teşkil ediyor. Özellikle doğaya zarar vermeyen ve yenilenebilir enerji kaynağı olması ile her açıdan geleceğe ışık tutan önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

Güneş Enerjisi Nedir?

 Yaklaşık olarak güneşin % 90'ı hidrojenden oluşmaktadır. Hidrojen gazının çekirdekleri ve helyum çekirdeği ile fizyon üzerinden meydana gelen birtakım tepkimeler, çok yüksek oranda enerjinin açığa çıkmasına olanak vermektedir. Farklı tepkimeler üzerinden meydana gelen güneş ışınları, atmosfer sayesinde belirli bir oranda dünyaya yansımaktadır. İnsan sağlığını tehdit etmeyecek noktada yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının, özel paneller ile elektriğe dönüşmesi ise güneş enerjisi olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Güneş enerjisi kısacası yenilenebilir ve kirlenme yaratmayan temiz enerji kaynağı olarak tabir edilmektedir. Özellikle petrol ve doğalgaz gibi kaynakların yavaş yavaş azalması ile son bulacağı düşününce, güneş enerjisinin geleceğin en önemli kaynakları arasında yer aldığını söylemek mümkün. Sonuçta nüfus ve sanayileşmenin de sürekli artması ile beraber, enerjiye ihtiyaç her zamankinden çok daha yüksek noktaya ulaşmış durumda. Daha düşük maliyet ile temiz enerji kaynağı konusunda, elektrik üretimi açısından güneş enerjisinin payı her geçen gün artış gösteriyor.

Kullanım Alanları Nelerdir?

 Doğrudan güçlü bir elektrik enerji üretmesi ile beraber, güneş enerjisi akla gelebilecek birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Aynı zamanda teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün kullanım alanı artmaya devam ediyor.

 - Endüstriyel alanlar,

 - Pek çok farklı özel sektör üzerinden fabrika,

 - Müstakil evler,

 - Binalar,

 - Soğuk hava depoları,

 - Tarım ve hayvancılık,

 - Akaryakıt istasyonları,

 - Oteller,

 - Hastaneler,

Haberin Devamı

 - Elektrik enerjisinin ulaşmadığı yerleşim yerleri,

 - Tarımsal sulamada düşük maliyet ile beraber sıcak su imkanı,

 - Solar paneller ile sebze meyve ısıtma,

 - Trafik ve sokak lambaları ile işaret lambaları,

 - Park ve bahçe için elektrik,

 Kısacası elektrik ihtiyacının olduğu her yerde önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Aynı zamanda sıcak su temini ile beraber güneş enerjisinden daha nasıl faydalanabileceği konusunda araştırmalar devam ediyor.

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Hakkında Bilgi

 Güneş ışınlarından faydalanma konusunda solar sistem ya da güneş paneli ismi verilen sistemler kullanılmaktadır. Güneşten gelen fotonlar bu paneller üzerinde toplanır. Fotonların taşımış olduğu enerji ise elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülür. Özellikle panellerin üst ve alt kısımlarında voltaj oluşumu sağlanır. Böylece elektrik devresi ile elektrik teçhizatı üzerinden enerji akışı gerçekleşir. Ele alınan bu akış ve sistem ise fotovoltaik olarak bilinmektedir. Güneş enerjisini elektriğe çeviren güneş pilleri hücresi olarak da ele alınabilmektedir.

Haberin Devamı

 Güneş panellerinden ulaşan doğru akım alternatif akıma dönüştürülmek suretiyle elektrik enerjisi elde edilir. Yapıların farklı noktalarına montajı gerçekleştirilen paneller doğrultusunda bu enerji akışı sağlanır. Ayrıca süreç içerisinde birçok farklı ekipman da kullanılmaktadır. Böylece devamlı olarak enerji akışı sağlanmak suretiyle elektrik enerjisi ve sıcak su elde edilir. Konnektörler, paralelleme panoları, güneş paneli, alçak gerilim pano ve şalt ekipmanları gibi birçok sistem kullanılarak, güneş enerjisi elde edecek cihaz hazır hale getirilir.

G&#;neş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir? G&#;neş Enerjisinin &#;zellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

Bu yönüyle günümüzde dünyanın birçok farklı yerinde güneş panelleri üzerinden enerji biriktirme işlemi gerçekleşir. Bu işlemi ile beraber güneş enerjisi elektrik enerjisi kapsamında dönüşüme girer. Geleceğin en önemli enerji kaynakları içerisinde olması ile beraber, her geçen zaman daha da önemli hale geliyor.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir?

Kullanım alanı her geçen gün daha da yüksek noktaya ulaşan güneş enerjisi, geleceğin en önemli kaynakları içerisinde bulunuyor. Çünkü petrol ve kömür gibi yenilenmeyen kaynaklar sona erdiğinde, yenilebilir kaynaklar daha önemli hale gelecek. Onlar içerisinde rüzgar ve benzeri pek çok kaynak bulunsa bile, güneş enerjisi özellikle önemli bir yer tutar. Günümüzde dahil şu an oldukça geniş bir alanda değerlendiriliyor.

- Tarım alanında

 - Endüstriyel alanda

 - Günlük kullanım malzemeleri

 - Enerji santralleri

 - Güneş panelleri ile sıcak ve soğuk su üretimi

 - Isınma amaçlı

Bu şekilde görüldüğü gibi pek çok farklı alanda önemli bir yer tutar. Özellikle güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi ile beraber, gerekli olan enerji kaynağı elde edilir. Bu durum her geçen gün farklı sektörler ve alanın üzerinden daha yaygın hale geliyor.

Güneş Enerjisinin Özellikleri Nelerdir?

Güneş enerjisinin en önemli özelliği şüphesiz sınırsız bir enerji kaynağı olmasıdır. Tabii her ne kadar güneşin de belli bir ömrü olsa bile, insanoğlunun yaşam süresine göre oldukça yeterlidir. Bununla beraber doğal şekilde yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Ayrıca temiz bir enerji kaynağı olduğu için çevreye herhangi bir zarar vermez. Çevreci ve maliyeti düşük bir yapı sunmasının yanı sıra; karbon monoksit, duman, gaz ve kükürt gibi zararlı unsurlar barındırmaz. Diğer yandan doğal bir yapı altında yeryüzünü düzenli olarak farklı mevsimlerde ısıtır. Bu da dünya üzerindeki yaşamını daha uzun yıllar devam edeceğine dair olanak verir. Bu gibi nedenler ile beraber güneş enerjisi özellikleri üzerinde önemli taşır.

Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

Güneş enerjisi yenilenebilir bir enerji olması ile beraber geniş kullanım alanına sahiptir. Aynı zamanda çevre ve doğa ile beraber canlılara zarar vermeyen bir kaynak olarak ön plana çıkar. Bu doğrultuda özellikle elektrik enerjisi şekline dönüşmesi ile beraber endüstriyel ve sanayi alanlarında kullanılır. Aynı zamanda farklı binaların çatılarına kurulan güneş panelleri eşliğinde, sıcak ve soğuk su olarak değerlendirilir. Diğer bir yandan tarım alanları için de yine önemli bir yer tutar. En önemli kullanım alanlarından biri ise şüphesiz ısınma amaçlıdır.

UYGUN - BİLGİLİ &#;N TEST - FEN BİLİMLERİ 7. SINIF

seafoodplus.info SADIK UYGUN YAYINLARI seafoodplus.info seafoodplus.info 1 G&#;neş ışığı bir enerjidir/enerji değildir ve başka enerjilere d&#;n&#;şebilir./d&#;n&#;şemez. 1 3 2 4 Yukarıdaki c&#;mlenin doğru olabilmesi i&#;in numaralandırılmış s&#;zc&#;klerden han- gileri se&#;ilmelidir? F. A) 1 ve 3 B) 1 ve 4 C) 2 ve 3 D) 2 ve 4 2 I. Koyu renkli cisimlerin g&#;neş altında daha &#;ok ısınması II. G&#;neşte kalan meyve ve sebzelerin bo- zulması III. Bitkilerin fotosentez yapması Yukarıdaki olaylardan hangileri g&#;neş enerjisiyle ilgilidir? F. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) I, II ve III 3 D Y D Y G&#;neş ener- jisi temiz ve s&#;rekli enerji kaynağıdır. G&#;neş ışığı bit- kilerin fotosen- tez yapmasını sağlar. D Y G&#;neş, d&#;nyamızdaki yaşamın de- vamını sağlar. 1. &#;ıkış 2. &#;ıkış 3. &#;ıkış 4. &#;ıkış Yukarıda verilen ifadelerin doğru (D) ya da yanlış (Y) olduğuna karar verilerek ilerlenil- diğinde ka&#;ıncı &#;ıkışa ulaşılır? F. A) 1. B) 2. C) 3. D) 4. 4 Bitkilerin fotosentez yapabilmesi i&#;in G&#;neş ışığını gerekir. Verilen c&#;mlede boş bırakılan yere aşağı- dakilerden hangisi yazılmalıdır? F. F. A) yansıtmaları B) dağıtmaları C) soğurmaları D) kırmaları 5 Hesap makinelerinin &#;alışabilmesi i&#;in genellikle aşağıdaki enerji t&#;rlerinden hangisi kullanılır? F. A) Hareket enerjisi B) G&#;neş enerjisi C) Ses enerjisi D) Biyoenerji BİLGİ: G&#;neş enerjisinin g&#;nl&#;k yaşam ve teknolojideki uy- gulamaları G&#;neş pilleri, g&#;neş kollekt&#;rleri, su arıtma sistemleri, g&#;neş panelleri, haberleşme istasyonları vb. 6 G&#;neş paneli G&#;rseli verilen sistemle ilgili aşağıdaki- lerden hangisi s&#;ylenemez? F. A) G&#;neş enerjisini elektrik enerjisine d&#;n&#;ş- t&#;r&#;r. B) Temiz bir enerji elde edilir. C) Evlerin bodrum katlarına kurulmalıdır. D) D&#;rt mevsim g&#;neş alan b&#;lgelerde daha verimli kullanılır. 7 &#;ocuklar, g&#;neş enerjisinin kullanım alanlarına &#;rnek verir misiniz? &#;ğretmenin yukarıda sorduğu soruya hangi &#;ğrenci yanlış yanıt vermiştir? F. A) Bazı tra k lambalarında B) Evlerimizde sıcak su elde etmede D) Hesap makinelerindeki g&#;neş pillerinde C) Hidroelektrik santrallerinde G&#;neş Enerjisi 04 5. &#;NİTE


RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=
<==  7.Sınıf Konularına geri dön
Ortaokul seafoodplus.info ==> 5. Ünite: Işığın Madde ile Etkileşimi  ==> Işığın Soğurulması

Kazanımlar

F Işığın Soğurulması
Önerilen Süre: 10 ders saati
Konu / Kavramlar: Işığın soğurulması, cisimlerin siyah, beyaz ve renkli görünmesi, güneş enerjisi
F Işığın madde ile etkileşimi sonucunda madde tarafından soğurulabileceğini keşfeder.
F Beyaz ışığın tüm ışık renklerinin bileşiminden oluştuğu sonucunu çıkarır.
F Gözlemleri sonucunda cisimlerin, siyah, beyaz ve renkli görünmesinin nedenini, ışığın yansıması ve soğurulmasıyla ilişkilendirir.
Renk filtrelerine girilmez.
F Güneş enerjisinin günlük yaşam ve teknolojideki yenilikçi uygulamalarına örnekler verir.
Kaynakların etkili kullanımı bakımından güneş enerjisinin önemi vurgulanır.
F Güneş enerjisinden gelecekte nasıl yararlanılacağına ilişkin ürettiği fikirleri tartışır.

Konu: Işığın Soğurulması

A- Işığın Soğurulması

Işığın cisimler tarafından tutulmasına ışığın soğurulmasıdenir.
Işığın madde tarafından soğurulması maddenin sıcaklığını artırır.
Işığın soğurulmasında ışık enerjisi, ısı enerjisine çevrilir.

Örnek:Aynı büyüklükte beyaz, mavi ve siyah renkte üç şişemiz var.
Bunlar güneş alan yere yerleştiriliyor. İçerisine başlangıç sıcaklıkları aynı eşit miktarda sular konuluyor. Şişeler güneş ışığı altında 5 dakika bekletiliyor. Suların son sıcaklıklarını karşılaştırınız?



Koyu renkli yüzeyler ışığı soğurur, açık renkli yüzeyler ise ışığı yansıtır. Bu nedenle suların sıcaklıkları büyükten küçüğe doğru siyah, mavi ve beyaz olacaktır.


Işığın soğurulmasının etkileri

  1. Cisimlerin sıcaklıklarını artırır.
  2. Giysilerimizin renklerinin solmasına neden olur.
  3. Güneş ışığı altından kalan besinler bozulur.
  4. Güneş ışığının soğurulması ile bitkiler fotosentez yaparlar.
  5. Güneş pilleri sayesinde elektrik üretiriz.
  6. Güneş enerjisi ile sıcak su üretiriz.
  7. Işığın soğurulması ile tuzlu suyu damıtarak tatlı su elde ederiz.
  8. Pencereden evin içerisine gelen güneş ışığın soğurulması sonucu evimiz ısınır.
  9. Yanıcı ve patlayıcı tankerler fazla ısınmaması için parlak renkte yapılır.
  10. Radyometre yaprakları ışığı soğurması sonucu döner.

 Radyometre (Işık değirmeni) nedir




Radyometre ortamdaki ışık şiddetini ölçen araçtır.
Radyometreye ışık çarkı veya ışık değirmeni de denilmektedir.
Havadan etkilenmeyen cam fanus içerisinde serbestçe dönebilen dört yaprağı bulunmaktadır. Yaprakların bir yüzü siyah diğer yüzü ise beyazdır.
Işık miktarı arttıkça dönme hızı da artar.
Işık enerjisini hareket enerjisine çevirmektedir.

B- Beyaz Işığın Renklere Ayrılması


Güneş ışığı beyazdır.
Beyaz ışık kırmızıdan mora kadar birçok rengin birleşmesi ile oluşur.


Beyaz Işığın Renklere Ayrılması


Beyaz ışık prizmadan geçirilecek olursa kendini oluşturan renklere ayrılır.
Beyaz ışığın prizmadan geçtiğinde en az kırılan kırmızı, en fazla kırılan ise mordur.
Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, morrenkler  oluşur.
Bunu ezberlemek için KuTu SaYaMaM kelimesi ezberlenebilir.



Beyaz ışığın renklerine ayrılmasına (ışık tayfı) örnekler
Işık Tayfı


Newton'un Renk Çarkı


Newton Çarkı


Gökkuşağındaki renkler çarkın üzerine boyanmıştır.
Newton çarkını hızlı bir şekilde çevrilecek olursa beyaz renk oluşur.
Beyaz ışık tüm renklerin karışımından oluştuğunu ilk olarak Isaac Newton (Aysek Nivtın) tarafından bulunmuştur.


Beyaz Işığın Oluşması


C-Cisimlerin Renkli Görünmesi

Etrafımızdaki cisimleri görebilmemiz için cisimlerden ışığın yansıması gerekir.
Cisimlerin renkli görünmesinin nedeni bazı renkleri yansıtması, bazı renkleri de soğurmasıyla ilgilidir.

Not:Cisimleri yansıttığı renkte görünür.


Örnek: Beyaz ışık gönderilen kırmızı cisim, kırmızı rengi yansıtır ve kırmızı renkte görülür, diğer renkleri ise soğurur.

Beyaz ışık altında kırmızı cisim kırmızı görülür

Beyaz ışık altında mavi cisim mavi görülür


Beyaz ışık altında yeşil cisim yeşil görülür
Beyaz ışık altında beyaz cisim beyaz görülür
Beyaz ışık altında siyah cisim siyah görülür


D-Güneş Enerjisinin Günlük Yaşamda Kullanımı

Yenilenebilir enerji

Doğada miktarı azalmayan enerji kaynaklarına yenilenebilir enerji denir.
Yenilenebilir enerji doğal kaynaklardan elde edilir, zamanla yok olmaz.
Bu enerjiyi sürekli kullanmamız azalmasına neden olmaz.
Rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik enerji, biyokütle enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.
Fosil yakıtlar (Kömür, petrol, doğal gaz) yenilenemez enerji kaynaklarıdır.

Güneş Enerjisi

Güneş kullandığımız bütün enerjilerin kaynağıdır.
Güneş enerjisini doğrudan ya da dolaylı olarak kullanmaktayız.
Güneş enerjisinin kullanımı kolay ve maliyeti azdır.
Güneş enerjisinden ısı ve elektrik elde edilmektedir.

Güneş enerjisinin kullanım alanları


Güneş enerjisini neden tercih etmeliyiz




Işığın Soğurulması Konu Anlatımıİndir



Diğer Konular

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir