ettehiyyatü duası anlamı / Ettehiyyatü Duası Anlamı, Okunuşu ve Yazılışı, Ettehiyyatü Duası'nın Faziletleri

Ettehiyyatü Duası Anlamı

ettehiyyatü duası anlamı

ETTEHİYYATÜ DUASI OKUNUŞU, Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı, Tahiyyat Suresi Türkçe Anlamı Ve Meali

Giriş Tarihi: 06.01.2023 14:49 Güncelleme Tarihi: 27.02.2023 16:53

Ettehiyyatü duası, herkesin ezbere bilmesi gereken dualar arasında yer alır. Farz ve sünnet olan tüm namazlarda Ettehiyyatü duası okunması gerekir. Tahiyyat duası olarak da adlandırılmaktadır. Ettehiyyatü duası okunuşu ve anlamı da bu noktada birçok kişi tarafından araştırılır. Bu duayı ezberlemek isteyenler Ettehiyyatü duası Arapça yazılışı, Türkçe anlamı, meali ve fazileti hakkında ayrıntılara aşağıdan ulaşabilirler. İşte, Ettehiyyatu duası okunuşu ve anlamı!

ETTEHİYYATÜ DUASI OKUNUŞU, Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı, Tahiyyat Suresi Türkçe Anlamı Ve Meali
ETTEHİYYATÜ DUASI OKUNUŞU, Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı, Tahiyyat Suresi Türkçe Anlamı Ve Meali
ETTEHİYYATÜ DUASI OKUNUŞU, Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı, Tahiyyat Suresi Türkçe Anlamı Ve Meali
ETTEHİYYATÜ DUASI OKUNUŞU, Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı, Tahiyyat Suresi Türkçe Anlamı Ve Meali
ETTEHİYYATÜ DUASI OKUNUŞU, Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı, Tahiyyat Suresi Türkçe Anlamı Ve Meali
SON DAKİKA

Ettehiyyatü Duası Okunuşu: Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Okunuşu, Meali, Anlamı, Fazileti, Tefsiri

Ettehiyyatü duası, İslam dini için önem taşıyan dualar arasında bulunur. Tahiyyat duası olarak da adlandırılan bu dua, beş vakit namazın ilk ve son oturuşlarında okunur. Ettehiyyatü duası okunuşu, Hanefi ve Şafii mezhebine göre farklılık göstermektedir. Ettehiyyatü duası, “Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât” şeklinde başlar.

ETTEHİYYATÜ DUASI OKU

Tahiyyat ya da Ettehiyyatü duası okunuşu bilmek önemlidir; çünkü beş vakit namaz kılmak isteyenlerin için ezberlemesi gereken dualar arasındadır. Ezberlemek isteyenler için Ettehiyyatü duası anlamı, Arapça yazılışı, Türkçe okunuşu, fazileti ve dinle seçeneği hakkında bilgiler hemen aşağıda bulunuyor...

ETTEHİYYATÜ DUASI ARAPÇA YAZILIŞI VE OKUNUŞU

Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât.

Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü

ve rahmetullâhi ve berakâtüh,

Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-sâlihîn.

Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh

ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlühü.

ETTEHİYYATÜ DUASI DİNLE

ETTEHİYYATÜ DUASI TÜRKÇE ANLAMI (DİYANET MEALİ)

Her türlü hürmet, salavât (dua) ve bütün iyilikler

Allâh-ü Te'âlâ'ya mahsustur. Ey Nebî! Allah'ın selâm,

rahmet ve bereketi senin üzerine olsun. Selâm, bizim ve

Allah'ın sâlih (doğru hareket eden) kullarının üzerine olsun.

Şahâdet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ birdir ve yine şahâdet

ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve Rasûlüdür.

ETTEHİYYATÜ DUASI ARAPÇA YAZILIŞI

ETTEHİYYATÜ DUASI ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE OKUNUŞU

Şafiiler'in benimsediği İbn Abbas (r.a) rivayetinde "Ettehiyyatü duası" şöyle geçer:

“et-Tahiyyâtü’l-mübârekâtü’s-salavâtü’t-tayyibâtü lillâhi es-selamü aleyke eyyühen-nebiyyü ve rahmetullahi ve berekâtühü es-selamü aleyna ve ala ibadillah-is-salihine eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden resulullah.” (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 24; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 178)

ETTEHİYYATÜ DUASI ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE TÜRKÇE MEALİ NEDİR?

"Tahiyyatlar, bereketler, salavatlar ve güzel şeyler Allah'ındır Ey nebi! Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun Bize salih kulların üzerine de selam olsun Ben şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki Muhammad Allah'ın resulüdür."

ETTEHİYYATÜ (TAHİYYAT) DUASI FAZİLETİ VE SIRLARI NELER?

Namazda ve gündelik hayatımızda dilimizden düşürmediğimiz Ettehiyyatü duasının fazileti ve sırrını anlamak oldukça önemlidir. Peygamber Efendimizin Miraç gecesi göklerin ve yerin yaratıcısı Allah ile selamlaşırken sarf ettiği sözlerin manasını çok iyi bilmemiz ve anlamamız gerekir.

Hz. Peygamber Efendimiz (SAV) şu şekilde buyurmuşlardır:

Bunu söylediğiniz zaman Allah’ın rahmeti ve bereketi gökte ve yerde bulunan her salih kula erişir.

Normalde bir kimse birisini ziyarete gitse, gelenin gittiği kişiye selam vermesi gerekir. Ancak Peygamber Efendimiz Miraç Gecesi Allah'ın huzuruna gidince, O Allah'a selam vermemiş de Allah, O'na selam vermiştir. Bunun hikmeti şudur, Allah'ı Teala selam ve selametin bizatihi kendisidir. Biz bir insana selam verirken o aciz ve yaratılmış kişinin korkulardan, tehlikelerden kurtulması için Allah'tan yardım istiyoruz, Allah'a dua ediyoruz demektir.

ETTEHİYYATÜ DUASI İLE İLGİLİ HADİSLER

Hz. Peygamber; “Her iki rekâtta oturduğunuz zaman; “et-tehıyyâtü lillâhhi... deyin” (Müslim, Salât, 24; Ebû Dâvud, Salât, 122) buyurmuştur. Ashâb-ı kiram önceleri Allah Elçisi’nin arkasında namaz kılarken oturduklarında, “Cebrâil’e, Mikâil’e, filancaya ve falancaya selâm olsun” diyorlardı. Hz. Peygamber kendilerine dönerek, Tahiyyat duasını öğretmiş ve oturuşta Tehıyyât okununca, bunun gökte ve yerde, Allah’ın her sâlih kuluna isâbet edeceğini bildirmiştir. (Buhârî, Ezân, 148.)

Hz. Peygamber’in, Abdullah İbn Mes’ûd (r.a)’e öğrettiği “Tehıyyât” duâsı şudur:

“et-Tehıyyâtü lillâhi ve’s-salavâtü ve’t-tayyibâtü, es-selâmü aleyke eyyüha’n- nebiyyü ve rahmetullâhi ve berekâtüh. es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi’s-sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhhammeden abdühû ve rasûlüh.” (Buhârî, 148, Müslim, Salât, 56, Ebû Dâvud, Salât, 12)

Anlamı: “Bütün duâlar, senâlar, bedenî ve mâlî ibadetler Allah Teâlâ’ya mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. (Ey Rabb’imiz)! Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarının üzerine olsun. Şunu bilir ve herkese açıklarım ki, Allah’tan başka hiç bir gerçek mabud yoktur ve yine bilir ve açıklarım ki, Hz. Muhammed, Allah’ın kulu ve peygamberidir.”

ETTEHİYYATÜ (TAHİYYAT) DUASI NE ZAMAN OKUNUR?

Ettehiyyatü (Tahiyyat) duası beş vakit namazın ilk ve son oturuşlarında okunmaktadır. İki rekatlı namazların ikinci rekatında, üç rekat kılınan namazların ikinci ve üçüncü rekatındaki oturuşlarda okunmalıdır.

4 rekatlı namazların ikinci ve 4. rekatındaki oturuşlarında okunur. Bu nedenle de tüm namaz kılan kişilerin bilmesi gereken bir duadır.

NAMAZDA ETTEHİYYATÜ YERİNE NE OKUNABİLİR?

Namaz sırasında Ettehiyyatü duasının yerine herhangi bir dua okunması İslam alimleri tarafından tavsiye edilmez. Nitekim, Allah Resulü ashabına "Namazda her oturuşta Ettehiyyatü Lillahi deyin." buyurmuşlardır. Bu nedenle namaz kılan her Müslümanın Ettehiyyatü duasını ezberlemesi gerekir.

ETTEHİYYATÜ DUASI KURAN'DA NEREDE GEÇER?

Kur'an-ı Kerim'de yer almayan Ettehiyyatü duasının Miraç gecesi Hz. Muhammed'in (S.A.V.) Allah (C.C.) ile sohbetinin sonucunda ortaya çıktığına inanılıyor.

NAMAZDA ŞEHADET PARMAĞINI KALDIRMAMIN HÜKMÜ

Hanefi mezhebine göre, “lâ ilâhe” derken sağ elin baş parmağı ile orta parmağın halka yapılıp şahadet parmağının kaldırılması ve “illallah” derken indirilmesi sünnettir.

Şâfiîler’e göre “illallah” denildiğinde şahadet parmağı kaldırılır ve ilk teşehhüdde ayağa kalkıncaya, son teşehhüdde selâm verinceye kadar öylece bırakılır.

Maliki mezhebine göre, teşehhüdün başından sonuna kadar, şahadet parmağını sağa-sola yavaşça hareket ettirmek sünnettir. (bk. V. Zuhayli, el-Fıkhu’l-islami, 1/716)

EZBERLEMENİZ İÇİN DİĞER DUALAR VE SURELER

Ettehiyyatü Duası

Ettehiyyatü duası nasıl okunur? Ettehiyyatü (tahiyyat) manası nedir? Ettehiyyatü duası okunuşu, Türkçe ve Arapçası, anlamı ve yazılışını sizler için araştırdık. Tahiyyat (ettehiyyatü) duası namazın hangi bölümünde okunur? Ettehiyyatü (tahiyyat) duası ile ilgili hadisler nelerdir? Hanefi ve şafii mezhebine göre Ettehiyyatü (tahiyyat) duası Arapça ve Türkçe okunuşu, anlamı ve hakkında bilinmesi gereken herşey...

Sözlük anlamı itibariyle “şehâdet getirmek, tahiyyata oturmak; şahitlik istemek” anlamlarına gelen teşehhüd , İslam fıkhında namaz kılarken ka‘dede (oturuşlarda) Tahiyyat duasını okuma anlamına gelmektedir. Ettehiyyatü (Tahiyyat) duasını namazların oturuş kısımlarında okuruz. Sahâbe Efendilerimiz ve tâbiîn dönemlerinde “tahiyyetü’s-salât, hutbetü’s-salât” olarak anılan tahiyyat daha sonraki dönemlerde kelime-i şehâdetten dolayı "teşehhüd" ismi verilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) "Ettehiyattü duasını" Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi ashabına öğretmiştir.(İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 24).

Hz. Peygamber; “Her iki rekâtta oturduğunuz zaman; “et-tehıyyâtü lillâhhi... deyin”(Müslim, Salât, 24; Ebû Dâvud, Salât, 122) buyurmuştur.

Ettehiyyatü (Tahiyyat) duası ile ilgili sizler için hazırladıklarımız:

  • Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı
  • Ettehiyyatü Duası Okunuşu Türkçe
  • Ettehiyyatü Duası Meali (Anlamı)
  • Ettehiyyatü Duası Sesli Okunuşu (Fatih Çollak Hoca)
  • Şafii Mezhebine Göre Ettehiyyatü Duası Arapça Yazılışı
  • Şafii Mezhebine Göre Ettehiyyatü Duası Okunuşu Türkçe
  • Şafii Mezhebine Göre Ettehiyyatü Duası Meali (Anlamı)
  • Şafii Mezhebine Göre Ettehiyyatü Duası Sesli Okunuşu
  • Ettehiyyatü (Tahiyyat) Duası İle İlgili Hadisler
  • Ettehiyyatü (Tahiyyat) Namazda Nerede Okunur?
  • Tahiyyat Duası Nasıl Ortaya Çıkmıştır? (Tahiyyat Duası Miraç Hadisesi)
  • Tahiyyatta Şehadet Parmağını Kaldırmanın Hükmü(Hanefi ve Şafii Mezhebine Göre)
  • Namaz Nasıl Kılınır? (5 Vakit) - Namaz Duaları ve Anlamları

Hanefi Mezhebine Göre Okunan "Tahiyyat Duası"

ETTEHİYYATÜ DUASI ARAPÇA YAZILIŞI

التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ ﴿﴾ السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ ﴿﴾ السَّلامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ ﴿﴾ أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ ﴿﴾ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ

ETTEHİYYATÜ DUASI OKUNUŞU TÜRKÇE

"Ettehiyyâtu lillâhi vessalevâtu vettayibât. Esselâmu aleyke eyyuhen-Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakâtuhu. Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve Rasuluh." (Buhârî, “Eẕân”, 148, 150; Müslim, “Ṣalât”, 55)

ETTEHİYYATÜ DUASI MEALİ (ANLAMI)

"Bütün duâlar, senâlar, bedenî ve mâlî ibadetler Allah Teâlâ’ya mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. (Ey Rabb’imiz)! Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarının üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve Peygamberidir."

ETTEHİYYATÜ DUASI SESLİ OKUNUŞU - TAHİYYAT FATİH ÇOLLAK


ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE OKUNAN "TAHİYYAT DUASI"

Şafii Mezhebine Göre Okunan "Tahiyyat Duası"

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE ETTEHİYYATÜ DUASI ARAPÇA YAZILIŞI

اَلتَّحِيَّاتُ اَلْمُبارَكاتُ اَلصَّلَوَاتُ اَلطَّيِّباَتُ لِلَّهِ، اَلسَّلامُ عَلَيْكَ أيُّهَاالنَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ، اَلسَّلامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِباَدِ اللهِ الصَّالِحيِنَ، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إلَهَ إِلاَّ اللَّهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّهِ

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE ETTEHİYYATÜ DUASI OKUNUŞU TÜRKÇE

Şâfiîler’in benimsediği İbn Abbas (r.a) rivayetinde "Tahiyyat Duası" şöyledir:

“et-Tahiyyâtü’l-mübârekâtü’s-salavâtü’t-tayyibâtü lillâhi es-selamü aleyke eyyühen-nebiyyü ve rahmetullahi ve berekâtühü es-selamü aleyna ve ala ibadillah-is-salihine eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden resulullah.” (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 24; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 178)

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE ETTEHİYYATÜ DUASI MEALİ (ANLAMI)

"Tahiyyatlar, bereketler, salavatlar ve güzel şeyler Allah'ındır Ey nebi! Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun Bize salih kulların üzerine de selam olsun Ben şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki Muhammad Allah'ın resulüdür."

ETTEHİYYATÜ (TAHİYYAT) NE ZAMAN OKUNUR?

Tahiyyat namazın ilk oturuş (ka‘de-i ûlâ) ve son oturuş (ka‘de-i ahîre) denen kısımlarında okunur. “Ka’de-i ahîre “son oturuş” demektir. Namazın sonunda teşehhüt miktarı oturup beklemek namazın rükünlerindendir. İki rekâtlı namazlarda ikinci, üç rekâtlı namazlarda üçüncü ve dört rekâtlı namazlarda ise dördüncü rekâttan sonraki oturuşlar “son oturuş” tur.

Hanefîlere göre son oturuştaki süre, teşehhüt miktarıdır. Bu ise “Tahiyyat” duasını okuyacak kadar bir süredir. Bütün oturuşlarda tehıyyât duasını okumak vâcip hükümündedir.

Şâfiî ve Hanbelîlere göre, son oturuşta farz olan oturma süresi, teşehhüt miktarına ek olarak, Hz.Peygamber’e salavât getirebilecek, yani, “Allahümme salli alâ Muhammed” diyecek kadardır.

Son oturuşta teşehhüt miktarı oturmanın farz oluşu şu hadise dayanır: “Hz. Peygamber, Abdullah İbn Mes’ûd (r.a)’a teşehhüdü yani Tahıyyât duasını öğretirken şöyle buyurmuştur: Bunu söylediğin veya yaptığın zaman namazın tamam olmuştur.”(Ebû Dâvud, Salât, 178; İbn Hanbel, I, 422 .)Yani teşehhüdü okuduğun veya oturma işini yaptığın zaman namazın tamamdır. Burada, Rasûlullah (s.a.s), namazın tamamlanmasını bir fiile bağlamıştır. Bu fiil de oturma işidir. Hz. Peygamber, tehıyyâtı ancak oturduğu

zaman okumuştur. Bu yüzden namazın tamam olması oturmaya bağlıdır.

ETTEHİYYATÜ NAMAZDA NEREDE OKUNUR?

TAHİYYAT DUASI İLE İLGİLİ HADİSLER

Hz. Peygamber; “Her iki rekâtta oturduğunuz zaman; “et-tehıyyâtü lillâhhi... deyin”(Müslim, Salât, 24; Ebû Dâvud, Salât, 122) buyurmuştur. Ashâb-ı kiram önceleri Allah Elçisi’nin arkasında namaz kılarken oturduklarında, “Cebrâil’e, Mikâil’e, filancaya ve falancaya selâm olsun” diyorlardı. Hz. Peygamber kendilerine dönerek, Tahiyyat duasını öğretmiş ve oturuşta Tehıyyât okununca, bunun gökte ve yerde, Allah’ın her sâlih kuluna isâbet edeceğini bildirmiştir. (Buhârî, Ezân, 148.)

Hz. Peygamber’in, Abdullah İbn Mes’ûd (r.a)’e öğrettiği “Tehıyyât” duâsı şudur:

“et-Tehıyyâtü lillâhi ve’s-salavâtü ve’t-tayyibâtü, es-selâmü aleyke eyyüha’n- nebiyyü ve rahmetullâhi ve berekâtüh. es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi’s-sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhhammeden abdühû ve rasûlüh.”(Buhârî, 148, Müslim, Salât, 56, Ebû Dâvud, Salât, 12)

Anlamı: “Bütün duâlar, senâlar, bedenî ve mâlî ibadetler Allah Teâlâ’ya mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. (Ey Rabb’imiz)! Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarının üzerine olsun. Şunu bilir ve herkese açıklarım ki, Allah’tan başka hiç bir gerçek mabud yoktur ve yine bilir ve açıklarım ki, Hz. Muhammed, Allah’ın kulu ve peygamberidir.”

TAHİYYAT DUASI NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Bazı tefsir ve fıkıh kitaplarında Tahiyyat duasıyla irtibat kurularak Resûl-i Ekrem'in mi‘rac gecesinde tahiyyat, salavat ve tayyibat kelimeleriyle Cenâb-ı Hakk’a tâzimde bulunduğu, O’nun da buna selâm, rahmet ve berekât kelimeleriyle mukabele ettiği, Resûlullah’ın gördüğü bu iltifat karşısında selâmın bütün peygamberler, melekler ve insanlar üzerine olmasını temenni ettiği, bunun üzerine bütün meleklerin kelime-i şehâdeti söyledikleri kaydedilir (meselâ bk. Kurtubî, III, 425; İbn Nüceym, I, 342-343).

Bu sebeple teşehhüd duasını okumanın, kulun mi‘racla sıkı bağı bulunan namaz ibadetinin belirli bölümlerinde (ka‘deler) mi‘rac gecesinde gerçekleşen bu olayın hâtırasını yâdetmesi ve bu vesileyle Allah’a tâzimlerini sunması, Resûlullah’a selâmlarını ve bağlılığını bildirmesi, Allah’ın kendisine, cemaate, meleklere ve sâlih kullara rahmetle muamele etmesini dilemesi gibi bir anlam taşıdığı yorumu yapılmıştır.

TAHİYYATTA ŞEHADET PARMAĞINI KALDIRMAMIN HÜKMÜ

Hanefilere göre teşehhüdde “lâ ilâhe” derken sağ elin baş parmağı ile orta parmağın halka yapılıp şahadet parmağının kaldırılması ve “illallah” derken indirilmesi sünnet olmakla birlikte bazı âlimler yerli yerince yapmakta zorlanan kişinin bunu terketmesini uygun görmüştür.

Şâfiîler’e göre “illallah” denildiğinde şahadet parmağı kaldırılır ve ilk teşehhüdde ayağa kalkıncaya, son teşehhüdde selâm verinceye kadar öylece bırakılır.

Teşehhüdün Arapça aslını bilmeyenlerin asıl metni öğreninceye kadar tercümesini okumaları câizdir. Arapça’sını bilen kişilerin tercümesini okuması hususunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Fıkıh âlimleri İbn Mes‘ûd’un rivayet ettiği, “Teşehhüdü gizli okumak sünnettendir” hadisini (Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 180; Tirmizî, “Ṣalât”,101) delil göstererek teşehhüdün gizli okunmasının sünnet olduğunu, ancak açıktan okunması halinde sehiv secdesi gerekmediğini söylemişlerdir.

Şâfiîler’e göre üç ve dört rek‘atlı farz namazların teşehhüdünden sonra Hz. Peygamber’e salât okunması sünnettir. Son oturuşta ise Salli-Bârik dualarını okumak Hanefî ve Mâlikîler’e göre sünnet, Şâfiî ve Hanbelîler’e göre ise en az, “Allāhümme salli alâ Muhammed” demek farzdır. Namaz kılan kişinin Salli-Bârik dualarının ardından Kur’an ve Sünnet’ten seçilmiş dua metinleri okuması bütün mezheplere göre müstehaptır. Öte yandan klasik İslâm literatüründe nikâh akdi sırasında veya çok önemli başka bir iş sebebiyle yapılan ve hamdele, salvele, kelime-i şehâdet cümlelerini içeren bir konuşma metninin “hutbetü’l-hâcet” diye adlandırıldığı ve teşehhüd kelimesinin böyle bir konuşma metnini, ayrıca cuma hutbesini ve bunların okunmasını ifade etmek üzere kullanıldığı görülür (Buhârî, “Cumʿa”, 29; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 223; Tirmizî, “Nikâḥ”, 17; Şevkânî, VI, 148-149).

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi DÖNDÜREN Delilleriyle Erkam İslam İlmihali, İlamtv, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

5 VAKİT NAMAZ NASIL KILINIR?

İslam ve İhsan

Namaz Surelerinin Sırası ile Okunuşu

Namaz Nasıl Kılınır?

Namaz Duaları

Namazda Okunan Dua ve Tesbihatların Anlamları

PAYLAŞ:                

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır