kıdem tazminatı hesaplama netten brüte / Netten Brüte, Brütten Nete, Kıdem-İhbar Hesaplaması | Datassist

Kıdem Tazminatı Hesaplama Netten Brüte

kıdem tazminatı hesaplama netten brüte

Merhaba, bu yazımız da sitemiz ‘de yer alanKıdem Tazminatı Hesaplama formunun kullanılması ile kıdem tazminatı nasıl hesaplanır sorusunun cevabını ve sistemin işleyişini inceleyeceğiz.

Kıdem Tazminatı Hesaplama Formuna Ulaşmak İçin Tıklayın

4857 sayılı İş kanunu ‘na göre, bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi denir. Aynı kanuna göre, işçi çalıştıran tüzel veya gerçek kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denir.

Tarafların arasındaki iş bu iş sözleşmesinin sona ermesinin bir takım sonuçları vardır. Kıdem Tazminatı ‘da bu sonuçlardan birisidir. Koşulları oluştuğu takdir de işçinin kıdem tazminatı talep etmesi mümkündür.

Ayrıca, ülkemiz de kıdem tazminatında Güney Kore Modeli denerek Bireysel Emeklilik Sistemi ile kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu ‘nun birleştirilmesi ve şartlarının yeniden düzenlenmesi gündemdedir. Fakat atılmış somut adımlar olmadığından, detayları ayrı bir yazımızın konusu olacaktır.

Yazı tarihi itibariyle; 4857 sayılı İş Kanunu ‘nunGeçici Madde 6 – Kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin Kanunun  yürürlüğe  gireceği  tarihe  kadar  işçilerin  kıdemleri için 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır. “ hükmü yürürlüktedir. İş bu düzenleme kıdem tazminatı fonu ‘nun kurulacağını düzenlemekle birlikte henüz yürürlüğe girecek bir düzenleme olmadığından 1475 sayılı Kanunun hükümlerine göre işlem görülmektedir.

Hesaplama Formu

İşe Giriş Tarihi

Hesaplama yapılacak iş sözleşmesinin başladığı tarih seçilir.

İşten Çıkış Tarihi

Hesaplama yapılacak iş sözleşmesinin bittiği tarih seçilir.

Giydirilmiş Brüt Aylık Maaşınız

Ücret iş sözleşmesinin esaslı temel unsurudur. Bu alana yazılması gereken ücret hesabında işçi ‘nin brüt aylık ücreti ( e devlet üzerinden brüt aylık ücret bilgisi görüntülenebilir ) varsa servis, yemek, ikramiye gibi yan sosyal hakların aylık değerleri toplanarak elde edilen meblağdır. Örneğin: 2019 yılı bekar asgari brüt ücret tutarı 2.558,40-TL‘dir. Bu tutara varsa aylık 200-TL multinet yemek kartı ekliyoruz. Varsa, aylık çalışılan gün sayısı kadar yol ücreti olarak otobüs/metro gidiş geliş bedelini ekliyoruz. vs.

Kıdem Süreniz

Sistem tarafından çalışılan gün sayısı otomatik olarak hesaplanır.

Hesaplanan Brüt Kıdem Tazminatı

Sistem tarafından çalışılan gün sayısı kadar hesaplanan brüt kıdem tazminatı tutarıdır. Kanun ‘da kıdem tazminatının tam bir yıl çalışmanın karşılığı bir aylık ücret olarak karşılık bulmuştur.

Damga Vergisi

Sistem tarafından otomatik oluşturulan vergisel kesinti tutarıdır. Kıdem tazminatı’nda sadece damga vergisi kesintisi uygulanmaktadır.

Hesaplanan Net Kıdem Tazminatı

Sistem tarafından hesaplanan brüt kıdem tazminatından ödenecek damga vergisi kesintisinin düşülmüş halidir. İşçi tarafından talep edilebilecek nihai tutar budur.

Hesaplanan Brüt İhbar Tazminatı

Sistem tarafından kıdem sürenize göre otomatik oluşturulan brüt ihbar ( önel ) tazminatı tutarıdır. Diğer yazımız da kapsamlı olarak ihbar tazminatı anlatılmaktadır.

Hesaplanan Net İhbar Tazminatı

Sistem tarafından hesaplanan brüt ihbar tazminatı tutarından Gelir Vergisi (%15) ve Damga Vergisi kesintisi yapılarak otomatik oluşturulan tutardır. Şartları oluşmuş ise talep edilecek nihai tutar ‘dır.

Umarım Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır sorusunun cevabını bulmuşsunuzdur. 🙂

Tazminat Hesaplama - Brüt ve Net Maaştan Tazminat Nasıl Hesaplanır, Formülü Nedir?

Giriş Tarihi: 27.02.2023 09:40 Güncelleme Tarihi: 27.02.2023 09:40

Tazminat hesaplama işlemi, her çalışanın bilmesi gereken konulardandır. İşten çıkarılma durumlarında tazminat hesaplama formülü kullanılarak ne kadar ödeme alınacağı bilinebilir. Bunun yanında brüt ve net maaştan tazminat hesaplama ile alınacak tutar öğrenilebilir. İş akdi sona eren işçi ihbar tazminatı hesaplama formülü ile kendi tazminatını hesaplayabilir. Brüt ve net maaştan tazminat nasıl hesaplanır, formülü nedir sorularını yanıtladık. İşte e-Devlet ekranı ile 2023 tazminat hesaplama formülü.

Tazminat Hesaplama - Brüt ve Net Maaştan Tazminat Nasıl Hesaplanır, Formülü Nedir?
Tazminat Hesaplama - Brüt ve Net Maaştan Tazminat Nasıl Hesaplanır, Formülü Nedir?
Tazminat Hesaplama - Brüt ve Net Maaştan Tazminat Nasıl Hesaplanır, Formülü Nedir?
Tazminat Hesaplama - Brüt ve Net Maaştan Tazminat Nasıl Hesaplanır, Formülü Nedir?
Tazminat Hesaplama - Brüt ve Net Maaştan Tazminat Nasıl Hesaplanır, Formülü Nedir?
SON DAKİKA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir