hava yastığı nasıl açılır / Airbag (Hava Yastığı) Nedir? | Airbag Nasıl Çalışır? | Miniyol

Hava Yastığı Nasıl Açılır

hava yastığı nasıl açılır

Airbag (Hava Yastığı) Nedir?

Oluşabilecek trafik kazaları sırasında hayati önem taşıyan airbag hakkında bilmeniz gereken her şeyi Miniyol olarak sizler için anlattık. Keyifli okumalar dileriz!

    • Airbag (Hava Yastığı) Nedir?
    • Hava Yastığı Nasıl Çalışır?
    • Hava Yastığı İşareti Neden Yanar?
    • Hava Yastıkları Kaç Kilometre Hızla Açılır?
    • Hava Yastığı İnsana Zarar Verir mi?
    • Hava Yastığı Açan Araba Ağır Hasarlı mı Sayılır?
    • Araçlarda Hava Yastığı Bulunması Zorunlu mu?

Patlamalar aklımıza bir saldırıya ya da savaşı getirdiği için olmasını istemediğimiz ve korktuğumuz durumlardandır. Ama bazı patlamalar vardır ki insan hayatını kurtarabilir. Örneğin, bir araba kazası sonrasında ön panelde yaşanacak bir patlama sayesinde ateşlenen hava yastıkları, insan hayatını kurtarabilecek olağanüstü bir icattır. Trafik kazaları her zaman kaçınabileceğimiz durumlardan değildir. Maalesef elimizde olmadan da bazı durumlarda kaza yaşanabilmektedir. Trafik kazasından kaçınamayabiliriz fakat ciddi sonuçlarının önüne geçebileceğimiz önlemler alabiliriz. Bu yazıda arabalarda bulunan emniyet kemeri ile birlikte bir diğer hayat kurtarıcı donanım olan airbag (hava yastığı) hakkında gerekli bütün bilgileri aktaracağız.

hava yastığı

Airbag (Hava Yastığı) Nedir?

Airbag (Hava yastığı), bir kaza sırasında yolcular ile aracın ön paneli arasına müdahale eden ve yolcuların ciddi şekilde yaralanmasını önleyen şişirilebilir torbadan oluşan bir araç yolcu emniyet sistemidir. Airbag mekanizması, bir çarpışmayı algıladıktan sonra hava yastığının şişme sürecini milisaniyeler içinde harekete geçiren bir dizi sensör tarafından çalışır. Hafif çaplı kazalarda hava yastığı mekanizması ciddi bir kaza olmadığını anlayarak hava yastıklarını açmaz. Hava yastığı genellikle aracın direksiyon simidinde veya gösterge panelinde bulunur.

Hava Yastığı Nasıl Çalışır?

Hava yastığı patlamasının gerçekleşme aşamalarını 8 adımda açıklayabiliriz. Bu aşamalar şu şekilde gerçekleşir:

  1. Araba kaza yaptığı sırada aniden hız kaybetmeye başlar.

  2. Araçta bulunan ivmeölçer aracın ani hız kaybını algılar.

  3. Araçta yaşanan bu hız kaybı yeterince büyükse ivmeölçer airbag devresini tetikler. Bu hız kaybına normal frenleme yaparak ulaşmak mümkün değildir.

  4. Hava yastığı devresi, ısıtma elemanından elektrik akımını iletir.

  5. Isıtma elemanı bu akımın etkisiyle kimyasal bir patlayıcı ateşler.

  6. Patlayıcı ateşlendiği an direksiyon simidinin veya gösterge panelinin arkasında paketlenmiş bir naylon torbaya büyük miktarda gaz aktarılır. Bu gazlar genellikle nitrojen veya argondur.

  7. Torba genişledikçe, direksiyon simidindeki plastik kapağı havaya uçurur ve sürücünün önünde şişer.

  8. Sürücünün çarpışma sonrası hava yastığı üzerinde sekmesiyle kenarlarda bulunan küçük deliklerden hava kaçmaya başlar ve araba tam olarak durduğunda torba tamamen söner.

hava yastığı nedir

Hava Yastığı İşareti Neden Yanar?

Aracınız, hava yastıklarında olan bir arızayı gösterge panelinizdeki veya bilgisayar ekranınızdaki hava yastığı uyarı ışığını yakarak veya yanıp sönerek size söyler. Hava yastığı işaretinin yanması hava yastıklarınızın devre dışı olduğu anlamına gelir. Bu, bir kaza geçirmeniz durumunda hava yastıklarının düzgün bir şekilde açılmayacakları anlamına gelir.

Airbag ışığının yanlışlıkla yanma ihtimali de vardır ve sadece sıfırlanması gerekir. Hava yastığı işaretinin yandığı bazı durumlar şunlardır:

  1. Aracınızın aküsü yakın zamanda boşaldıysa, hava yastıklarına güç sağlayan yedek akü de bitmiş olabilir. Pil yeniden tam olarak şarj olduğunda kendi kendine düzelebilir, ancak değilse, yedek pilin bir sensör sıfırlamasıyla birlikte yeniden şarj edilmesi gerekecektir.

  2. Arabalarda birçok sensör bulunur. Bu sensörler arızalanabilir veya devreye girerek hava yastığı uyarısının yanmasına neden olabilir. Bu durumda sensörlerin kontrol edilmesi ve sistemin sıfırlanması gerekmektedir.

  3. Airbag sargısı, aracın elektrik kabloları ile sürücü tarafı hava yastığı arasındaki sürekliliği sağlamak için vardır. Direksiyon simidi döndükçe içeri ve dışarı sarılır. Zamanla doğal olarak aşınabilir, bu da zayıf bağlantıya ve olası hava yastığı arızalarına neden olabilir.

  4. Daha önceden açılmış olan hava yastıkları tam olarak onarılmamış olabilir.

Hava Yastıkları Kaç Kilometre Hızla Açılır?

Aracın markası veya cihazın konumu ne olursa olsun, hava yastıkları çarpışmadan sonra tipik olarak 10 ila 25 milisaniye arasında patlar. Bu kadar kısa bir sürede ise hava yastıklarının açılma hızı saatte kilometreyi bulmaktadır.

airbag önemi

Hava Yastığı İnsana Zarar Verir mi?

Hava yastıkları kaza sırasında ölümleri azaltsa da, daha yavaş hızdaki kazalarda bazı potansiyel olumsuz etkileri vardır. Hava yastığının potansiyel zararlarına bakacak olursak;

  • Airbag açıldığında, darbenin büyük kısmını baş ve yüz alır. Bu durum sarsıntılara, beyin şişmesine, morarmaya ve hatta bilinç kaybına neden olabilir.

  • Yüze bir darbe gelirse, gözler de şişen bir hava yastığının etkisine maruz kalır. Bir hava yastığı size çarparsa, gözünüz morarabilir, gözlerin önünde kanama veya ağrılı kornea sıyrıkları olabilir. Gözlük takarsanız ve hava yastığı açılırsa, gözlüğünüzün camları çatlayabilir veya kırılabilir. Bu süreçte, yüzünüze ve gözlerinize ek yaralanmalar yaşayabilirsiniz.

  • Diş yaralanmaları genellikle göz ardı edilir, ancak yine de meydana gelir ve ciddi olma potansiyeline sahiptir. Dişler insan vücudunun sadece küçük bir parçası olmasına rağmen, diş yaralanmaları ile ilişkili ağrı şiddetli olabilir. Hava yastığının şişme kuvveti, dişlerin kırılmasına neden olabilir.

  • Koruma sağlamak için hızlı açılmaları gerektiğinden, hava yastıkları saatte kilometre kadar hızla açılır. Böyle önemli bir hızda, kemik ve yumuşak doku yaralanmaları meydana gelebilir. Göz yuvaları, burun, çene ve diğer alanlarda yüz kırıkları yaygındır. Emniyet kemeri takarak, hava yastığının altından kaymanızı ve kafatasınıza ciddi bir darbe almanıza engel olabilirsiniz.

airbag nedir

Hava Yastığı Açan Araba Ağır Hasarlı mı Sayılır?

Hava yastıkları açılmış bir araba eğer orijinal parçalarla değiştirilmişse ağır hasarlı sayılmaz ve bir sıkıntı yaratmaz. Araç alırken veya satarken orijinaliyle değiştirildiğinin belgelenmesi gerekir. Bu gibi durumların önüne geçmek için alacağınız arabayı mutlaka kurumsal ve profesyonel bir ekspertiz firmasında kontrol ettirmelisiniz.

Araçlarda Hava Yastığı Bulunması Zorunlu mu?

Aracın ön panelinde veya direksiyon simidinde airbag bulunması yılından beri zorunludur. Aracın yanlarında bulunan hava yastıkları ise zorunlu değildir fakat hayat kurtarıcı bir sistem olduğu için yanlarda da bulunması gerekir.

Hava yastığı nedir, ne işe yarar ve nasıl &#;alışır? Hava yastığı &#;alışma prensibi ve kimyasal tepkimesi

Hava Yastığı Ne İşe Yarar?

 Araçlarda bulunan hava yastıkları güvenlik için oldukça büyük bir öneme sahip olması ile bilinir. Hava yastığı, olası bir trafik kazası durumunda can kaybını en aza indirmek için kullanılmaktadır. Araçlarda bulunan hava yastıkları trafik kazası sırasında meydana gelecek bir yaralanmayı önlemek için kullanılmaktadır. Ayrıca olası bir çarpışma sırasında hava yastığı aktif hale gelecektir. Bu sayede araçlardaki her türlü yaralanmanın da önüne geçilmiş olur.

Hava Yastığı Nasıl Çalışır?

 Hava yastığı çalışırken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Araçların çarpışma anında ve trafik kazası sırasında hava yastığı açılır ve can kaybının önüne geçilebilir. Hava yastığı olası bir çarpışma anından 30 milisaniye sonra açılabilir. Hava yastığı 30 milisaniye gibi kısa bir süre içerisinde gazla dolarak bir balon gibi açılmaya başlar. Yastık görevi gören hava yastığı görevi bittikten sonra da hızla söner. Araçlarda bulunan hava yastığı öncelikle çarpışmada açılır. Hava yastıkları genel olarak naylon iplik ile üretilir. Bu nedenle hava yastığının kullanımı da oldukça kolaydır.

Hava Yastığı Çalışma Prensibi ve Kimyasal Tepkimesi

 Araçlarda yer alan hava yastıkları genel olarak sıkıştırılmış basınç altındaki hava ile ve ya herhangi bir gazın salınması ile şişirilmez. Otomobillerde yer alan hava yastıkları kimyasal reaksiyon sonucunda şişer. Hava yastıklarının şişmesi için sodyum azotür yani (Nan3) tepkimesi gerekir. Normal zamanda oldukça durağan bir yapıda bulunan bu gaz da molekülün ısıtılmasından sonra anında ayrışmaktadır. Sonrasında ise nitrojen gazı ortaya çıkabilir. Gazın az bir miktarından da nitrojen çıkabilir. Bu ayrışmanın sonrasında da reaktif olarak sodyum çıkabilir.

 Arabanın önünde yer alan sensör genel olarak belli bir seviyenin üzerine çıkmaktadır. Trafik kazasındaki çarpma sırasında ise NaN3'ün de yer aldığı tüpe elektrik sinyali gönderilmektedir. Küçük bir kıvılcım sonrasında ortaya çıkan ısı nedeni ile NaN3 de çözülecektir. Ayrıca açığa çıkan nitrojen sonucunda hava yastığı birden dolarak şişmeye başlar. Hava yastığının şişmesi ile bir saniye sonrasında hava yastığındaki delikler sayesinde hava yastığı sönmeye başlar. Hava yastığı üzerindeki delikler sayesinde kendi kendine sönebilir. Bunun yanı sıra kazazedeye de sürekli bir baskı yapılabilir.

Hava Yastığı Neden Önemlidir?

Hava yastığı olası bir kaza sırasında hayati öneme sahiptir. Özellikle 90'lı yıllarda yoğun olarak kullanılan hava yastığı trafik kazası olma durumunda açılarak can kaybının önlenmesini sağlamaktadır. Günümüzde araçların neredeyse büyük bir çoğunluğunda da hava yastığı bulunmaktadır. Hava yastığı ise pek çok ölümlü kazada can kurtarma görevi görmüştür.

False
kaynağı değiştir]

Hava yastığı (Airbag, Yardımcı Koruma Sistemi/SRS), otomobillerde çarpışma anında çok hızlı biçimde açılıp bir gaz veya hava ile şişerek yolcunun yaralanmasını önleyen, esnek bir malzemeden yapılmış koruma sistemidir. Tipik bir hava yastığı saniyenin 1/10'undan kısa sürede açılır ve birkaç saniye sonra da sönerek yolcunun hareketini ve araçtan çıkmasını kolaylaştırır.

Tarihçesi[değiştir kaynağı değiştir]

Hava yastığında üç ana parça bulunur. Birincisi yastığın kendisidir. Yastık, ince naylon iplikten yapılmış ve konsolda bir silindir üzerine sarılmıştır. Aslında sürücü tarafındaki hava yastığı diğerlerinden farklıdır. Diğerleri tipik bir silindir şeklinde iken sürücü tarafındaki direksiyonun ortasına uyacak şekildedir. İkinci olarak yastığa ne zaman şişeceğini bildiren, arabanın ön tarafında bir sensör bulunur. Bu sensör, duvara yaklaşık saatte 15 - 25 km/h ile çarptığında oluşacak kuvvet karşısında sinyal verecek şekilde ayarlanmıştır. Üçüncü olarak şişirme sistemi vardır. Hava yastıkları sıkıştırılmış basınç altındaki havanın veya bir gazın salıverilmesiyle şişmezler. Bir kimyasal reaksiyonun sonucunda şişerler. Bu kimyasal reaksiyonun ana maddesi "sodyum azotür(NaN3)"dür. Normal şartlarda durağan olan bu molekül ısıtılınca anında ayrışır ve ortaya nitrojen gazı çıkar. Çok az miktarından nitrojen çıkar. Ancak bu ayrışmadan sonra ortaya sodyum (Na) çıkar ve sodyum çok reaktiftir. Su ile birleşince özellikle göz, burun ve ağız bölgelerinde ağır tahribat verebilir. Bu tehlikeyi önlemek için hava yastığı üreticileri kimyasal reaksiyonda sodyum ile birleşebilecek bir gaz kullanır, bu gaz ise "potasyum nitrat(KNO3)"tır. Bu reaksiyon sonucunda ortaya nitrojen çıkar.

Çalışma prensibi[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir