tokat ın en meşhur yemekleri / Tokat’ın şaşırtan lezzetleri | Sıla UÇAN Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Tokat In En Meşhur Yemekleri

tokat ın en meşhur yemekleri

Tokat’ın Neyi Meşhur? Tokat’ın Nesi Ünlü, Meşhur Yöresel Yemekleri, Tatlıları, İçecekleri, Yiyecekleri Neler?

Tokat'ın neyi meşhur sorusunun en önemli yanıtı Tokat yaprağıdır. Sarmalarda kullanılan bu asma yaprağı Tokatta yalnızca sarma için değil farklı yöresel yemekler için de kullanılır. Tabi ki Tokat'ın nesi meşhur sorusunun tek yanıtı Tokat yaprağı değildir. Tokat'tan alınabilecek, hediyelik olarak verilebilecek pek çok yöresel ürün bulunur. Bizler de Tokat'ın neyi meşhur sorusunun yanıtını merak edenler için bu yazımızda Tokat'ın meşhur ürünlerini, yöresel yemeklerini ve içeceklerini sizler için derledik.

Tokat'ın Neyi Meşhur?

Hem Karadeniz bölgesinin hem de İç Anadolu bölgesinin kültürü altında bulunan Tokat'ın meşhur olan pek çok değerli ögesi bulunur. Bunların en başında Tokat yaprağı gelir. Tokat yaprağı haricinde meşhur olan ve Tokattan hediyelik olarak alınabilecek ürünler şu şekildedir:

Yazmacılar Çarşısından alınabilecek yazma ve ipek ürünler.

Tokat Taşhan'da bulunan bakırcılar, antikacılar, ahşap oymacılar ve seramikçilerden de Tokat'a özgü hediyelik eşyalar ve kültürü yansıtan ürünler.

Yöresel yiyecekler: Beyaz zile pekmezi, zile kömesi (cevizli sucuk), pestil, marmelat, çemen, bez sucuk, pastırma türleri, çemen, domates salçası yoğurtmaç, çökelek peyniri.

Tokat Yöresel Yemekleri Neler?

Ülkemizin güzide şehirlerinden bir tanesi olan Tokat'ın yöresel yemekleri şu şekildedir:

Tokat yaprağından yapılmış sarma: Tokat'ın en meşhur ürünü olan asma yaprağından yapılan sarma Tokat'ın en meşhur yemeklerinin başında yer alır.

Tokat Pağacı: Tokatta kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Özellikle köy kahvaltılarında karşılaşılan Tokat pağacının üzerine tereyağ veya bal sürülerek yenilebilir.

Bat: Kısırı andıran bu lezzet daha sulu ve içine ekmek batırılarak yenmektedir.

Bakla Dolması: İç bakla ile hazırlanan ve dışına asma yaprağı sarılan bir lezzettir. En önemli özelliği kemik suyu ile pişirilmesidir.

Tokat Keşkeği: Tokat'ın en meşhur olan yöresel yemeklerinden birisi keşkektir. Özel günlerde özel misafirlere Tokat keşkeği sunulur.

Tokat Çökeleklisi: ülkemizde kahvaltı kültürünün vazgeçilmez parçalarından birisi olan hamur işi Tokat mutfağının da önemli bir parçasıdır. Çökelekli, içerisinde Tokat çökeleği ve maydanoz olan ve odun ateşi üzerinde bulunan sacda pişirilen bir gözleme çeşididir.

Niksar Çöreği: Cevizi ile ünlenmiş olan Niksar'ın yerel lezzeti olan Niksar çöreğinin içerisinde de ceviz yer almaktadır.

Tokat Kebabı: Bol sebze ve kuzu eti ile yapılan bu kebabın en önemli özelliği kendisine özel ocakta pişiriliyor olmasıdır.

Madımak: Madımak otundan yapılan madımak yemeği sağlık açısından da oldukça faydalıdır.

Tokat'ın Yöresel İçecekleri Neler?

Kuşburnu: Tokat'ın yöresel meyvelerinden bir tanesi olan kuşburnundan elde edilen çay ve marmelat, Tokat'ın yöresel içeceklerinin başında yer alır.

Tokat’ın neyi meşhur: Tokat’ın en meşhur yemekleri

Tokat’ın neyi meşhur: Tokat’ın en meşhur yemekleri

Özel Yazı

Tokat’ın nesi meşhur, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Tokat’ın mutfağı enfes lezzetlerle bezenmiştir. Tokat denilince akla gelen birbirinden lezzetli yemekleri sizler için derledik..

Tokat’ın En Meşhur Yemekleri, Tatlıları ve Ürünleri

Tokat Kebabı Tokat Çemeni Niksar Çöreği Tokat Batı Tokat Çökeleklisi Tokat Keşkeği Tokat Pağacı Tokat’ın Diğer Meşhur Yiyecekleri

Tokat Kebabı

Tokat’ın mükemmel bir lezzete sahip yemeğini denemeyen kalmasın. Yörenin en lezzetli tatlarından olan Tokat Kebabı, kemikli kuzu eti veya kuzu etinden hazırlanmış köftenin, patlıcan ve özel domatesli sosla bir araya gelmesiyle hazırlanmaktadır.

Tokat Çemeni

Bu çemenin diğerlerinden farkı içindeki malzemelere bir de kıymanın eklenmesi.

Niksar Çöreği

Niksar’ın ceviziyle hazırlanan bu çörek yörede oldukça meşhurdur. Yüksek vitamini ve enfes tadıyla yiyenleri mest eden bu lezzet, Orhan Pamuk’un “Kar” romanında bile yer almıştır.

Tokat Batı

Tokat’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan yemek, ıslatılmış bulgur, Tokat baklası ve salçadan hazırlanan iç harcın Tokat yaprağına sarılarak hazırlanmasıyla yapılır.

Tokat Çökeleklisi

Çökelekle hazırlanan bu hamur içi, odun kömüründe yanan sac üzerinde pişirilerek hazırlanmaktadır. Çay saatlerinin en güzel tatlarından biridir.

Tokat Keşkeği

Pek çok yörenin kendine ait bir keşkek tarifi var ancak Tokat’ınki bir başka. Dana etinin hafif ateşte kaynatılmasıyla hazırlanan Keşkek daha sonra fırına verilir ve gerekli kıvama geldikten sonra servis edilir.

Tokat Pağacı

İçerisinde ceviz bulunan bu hamur işi, fırında pişirilmektedir. Normal ekmekten biraz daha sert olan Tokat Pağacı, özellikle köy kahvaltılarının sevilenleri arasındadır ve tereyağı- bal sürülerek tadına tat katılır.

Tokat’ın Meşhur Ürünleri

Tokat’ın en meşhur ürünü hepimizin de bildiği gibi;

Tokat Yaprağı Kuşburnu Niksar Cevizi Zile Pekmezi de yörenin diğer meşhur ürünleri.

Tokat

Google News ile Takip Et

Tokat'ın neyi meşhur? Tokat'ın meşhur olan yemekleri ve içecekleri nedir? Tokat'ın nesi meşhur?

Ülkemizde bütün illerin kendilerine özel meşhur yemekleri ve içecekleri vardır. Bazı illerin az meşhur yiyeceği veya yeri olurken bazı illerimizin ise çok fazla şeyi meşhurdur. Peki Tokat'ın neyi meşhurdur, Tokat'ın nesi meşhur? Tokat'ın en meşhur yiyecekleri nelerdir?

TOKAT'IN NEYİ MEŞHUR?

Tokat ilimizin en meşhur yiyecekleri ve içeceklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Tokat Kebabı
  • Niksar Cevizi
  • Niksar Çöreği
  • Tokat Batı
  • Tokat Çökeleklisi
  • Tokat Çemeni
  • Tokat Yaprağı
  • Kuşburnu
  • Tokat Keşkeği
  • Tokat Pağacı

Tokat'ın en meşhur yiyecekleri ve içecekleri bu şekildedir. Bunların dışında da illaki meşhur olan şeyleri mevcuttur. Fakat en popülerleri bunlardır diyebiliriz. Ayrıca bu meşhur yiyecekler ve içecekler sadece o şehre ait değildir, o bölgenin de meşhur yemekleridir.

seafoodplus.info - Gündem

NiksarTokatGündemGüncelHaberler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir