normalite molarite / Normalite Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Normalite Molarite

normalite molarite

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ1 + UYGULAMA (Saat)AKTS
GENEL KİMYAKEHIBirinci Yarıyıl (Güz)3 + 05

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARIBu dersin sonunda öğrenciler;
1) Kimyasal hesaplamaların öğrenilmesi
2) Katılar ve özellikleri ile kristal yapılar hakkında bilgi edinilmesi
3) Kimyasal olayların termodinamik ve kinetik açıdan değerlendirilmesi
4) Çözeltiler, özellikleri ve sulu çözeltilerde oluşan dengelerin kavratılması
5) Atom, bileşik ve kimyasal bağ arasındaki ilişkilerin kavratılması.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIGenel Kimya dersi ile öğrenciler kimyanın temel bilgilerini öğrenerek kimyasal yaklaşım ile ilgili sorulara yanıt verirler.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Kimyanın İnşaat mühendisliğindeki yeri ve önemi, Madde ve Kimya
2. Hafta Kimyanın temel kanunları, atom ve molekül ağırlığı, mol, Avogadro sayısı, kimyasal hesaplamalar
3. Hafta Semboller, Formüller ve Denklemler
4. Hafta Katılar; katı türleri ve özellikleri
5. Hafta Katılar; katıların kristal yapıları ve belirlenmesi, x-ışınlarının kullanımı
6. Hafta Kimyasal Termodinamik
7. Hafta Reaksiyon hızı ve denge
8. Hafta Çözeltiler; çözelti, çözünürlük, çözünürlüğe etki eden etmenler
9. Hafta Konsantrasyon hesaplamaları (Molarite, normalite, %, molalite, ppm)
Hafta Sulu çözeltilerde denge; pH hesaplamaları
Hafta Elektrokimya ve korozyon
Hafta Periyodik cetvel ve atomun yapısı
Hafta Kimyasal bağların incelenmesi
Hafta Değerlik kavramı ve redoks reaksiyonları
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARTunalı, N.K., Aras, N.K. Kimya Temel Kavramlar, Başarı yayınları
Petrucci, R.H., Harwood, W.S., Genel Kimya

*** Engel durumunuzdan dolayı akademik uyarlamaya ihtiyaç hissederseniz dersin öğretim elemanıyla irtibat kurunuz.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Sorun/Problem Çözme,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)
AKTS İŞ YÜKÜ
AktiviteSayıSüresi(Saat)İş Yükü
Ara Sınav133
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi8324
Final Sınavına Hazırlık4416
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık
Laboratuvar122
Final Sınavı133
Ödevler
Toplam İş Yükü90
Toplam İş Yükü / 303
Dersin AKTS Kredisi5

Kimyada, farkl&#; konsantrasyon birimleriyle çal&#;&#;mak yayg&#;nd&#;r ve ahlak ve normallik en s&#;k kullan&#;lanlardan ikisidir. Bir yandan molarite, her bir litre çözeltideki çözünen maddenin mol say&#;s&#;n&#; gösteren kimyasal bir konsantrasyon birimidir . Öte yandan, normallik ayn&#; zamanda bir kimyasal konsantrasyon birimidir , ancak çözeltinin litresi ba&#;&#;na çözünen e&#;de&#;erlerinin say&#;s&#; cinsinden ifade edilir .

Öyle görünmese de, mol say&#;s&#; ve e&#;de&#;erleri de oldu&#;undan, normallik ve molarite yak&#;ndan ili&#;kilidir. Bununla birlikte, her bir üniteyi farkl&#; uygulamalar için daha pratik veya kullan&#;&#;l&#; k&#;lan çok önemli bir tak&#;m farkl&#;l&#;klar vard&#;r. Bu nedenle bu yaz&#;da molarite ve normalite aras&#;ndaki fark, bu konsantrasyon birimlerinin her birinin ne için kullan&#;ld&#;&#;&#;, nas&#;l hesapland&#;&#;&#;, bir konsantrasyon biriminden di&#;erine nas&#;l dönü&#;türüldü&#;ü ve hangi durumlarda kullan&#;ld&#;&#;&#; ele al&#;nacakt&#;r. birini veya di&#;erini kullanmak daha uygun.

molarite

Molarite, ba&#;ta belirtildi&#;i gibi, çözünen madde miktar&#;n&#;n mol say&#;s&#; ve çözeltinin hacminin litre cinsinden ifade edildi&#;i kimyasal bir konsantrasyon birimidir. Herhangi bir çözelti hacminde bulunan çözünen madde miktar&#;n&#;n çok kolay ve h&#;zl&#; bir &#;ekilde bilinmesini sa&#;lad&#;&#;&#; için en çok kullan&#;lan konsantrasyon birimlerinden biridir.

Molarite, genellikle &#;molar&#; olarak okunan mol/L birimlerinde ifade edilir. Bu nedenle, 0,5 mol/L&#;lik bir konsantrasyon genellikle 0,5 molar olarak okunur.

Molarite hesaplamak için formüller

Molariteyi tan&#;mlayan formül:

molarite formülü

burada n çözünen, çözünen maddenin mol say&#;s&#;n&#; temsil eder ve V solüsyonu , litre cinsinden ifade edilen solüsyonun hacmini temsil eder. Bununla birlikte, mol say&#;s&#;n&#;, kütlenin çözünen maddenin molar kütlesine bölünmesiyle verilen formülle de&#;i&#;tirmek çok yayg&#;nd&#;r ve a&#;a&#;&#;daki formülü verir:

molarite formülü

Molariteyi ne zaman kullanmal&#;s&#;n&#;z?

Molarite, genel amaçl&#; bir konsantrasyon birimidir; bu, s&#;cakl&#;kta büyük de&#;i&#;iklikler olmad&#;&#;&#; sürece, çözeltileri içeren hemen hemen her durum için i&#;e yarad&#;&#;&#; anlam&#;na gelir.

&#;kincisi, s&#;cakl&#;&#;&#;n bir çözeltinin hacmini etkileyebilmesi ve hacme ba&#;l&#; olan molaritenin de s&#;cakl&#;kla de&#;i&#;mesine neden olabilmesidir. Bu durumlarda, molalite veya mol kesirleri gibi, kütle veya madde miktar&#; cinsinden ifade edilen ba&#;ka bir konsantrasyon biriminin kullan&#;lmas&#; tercih edilir.

Normal

Normallik ayn&#; zamanda bir kimyasal konsantrasyon birimidir. Normalite ve molarite aras&#;ndaki temel fark, birincisinin çözünen madde miktar&#;n&#; mol yerine e&#;de&#;er say&#;s&#; cinsinden ifade etmesidir.

Ço&#;u insan için normallikle ilgili en büyük sorun, molariteden farkl&#; olarak ayn&#; çözümün birden fazla normalli&#;e sahip olabilmesidir, çünkü e&#;de&#;er say&#;s&#; kavram&#; çözünenin ne için veya ne &#;ekilde kullan&#;ld&#;&#;&#;na ba&#;l&#;d&#;r. i&#;tirak edecektir.

Normalli&#;i hesaplamak için formüller

Normalli&#;i hesaplamak için formüller, molarite için olanlara çok benzer. Normallik tan&#;m&#;n&#;n matematiksel formu &#;öyledir:

normallik formülü

nerede n e&#;. çözünen, çözünen e&#;de&#;erlerinin say&#;s&#;n&#; temsil eder ve V solüsyonu, litre cinsinden ifade edilen solüsyonun hacmini temsil eder. Normalli&#;i çözünenin kütlesinden hesaplamak için molariteye benzer bir formül de vard&#;r:

normallik formülü

PE çözünen (çözünenin e&#;de&#;er a&#;&#;rl&#;&#;&#;), çözünen maddenin 1 e&#;de&#;erinin gram cinsinden a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#; temsil eder. Bu, molar kütlenin maddenin molü ba&#;&#;na e&#;de&#;er say&#;s&#;n&#; temsil eden ve gerçek e&#;de&#;er say&#;s&#;yla (n eq ) kar&#;&#;t&#;rmamak için ω (Yunanca omega harfi) olarak adland&#;raca&#;&#;m&#;z bir tamsay&#;ya bölünmesiyle verilir .

E&#;de&#;er A&#;&#;rl&#;k Formülü

Bu denklemi öncekiyle birle&#;tirerek &#;unu elde ederiz:

normallik formülü

e&#;de&#;er say&#;s&#; kavram&#;

E&#;de&#;er say&#;s&#; kavram&#;n&#; anlaman&#;n anahtar&#; ve asl&#;nda &#;normal&#; konsantrasyon veya normallik olarak adland&#;r&#;lmas&#;n&#;n nedeni ω&#;de yatmaktad&#;r. Bu say&#;, çözünenin kullan&#;ld&#;&#;&#; kullan&#;ma veya kat&#;laca&#;&#; kimyasal reaksiyona ba&#;l&#;d&#;r.

En az iki kimyasal madde içeren her bir ana kimyasal reaksiyon türü için, &#;Normal&#; reaktan olarak adland&#;raca&#;&#;m&#;z &#;eyi tan&#;mlayabiliriz; bu, mümkün olan en basit versiyona kat&#;lan reaktan&#; tan&#;mlamak için kulland&#;&#;&#;m&#;z genel bir terimden ba&#;ka bir &#;ey de&#;ildir. türün özel tepkisi.

Örne&#;in , bir asit-baz reaksiyonundan bahsediyorsak , en basit durum, herhangi bir monoprotik asidin (HA) bir monobazik bazla (B) reaksiyona girerek ilgili e&#;lenik çiftleri vermesidir:

Mol ba&#;&#;na e&#;de&#;er say&#;s&#;n&#; belirlemek için normal asit baz reaksiyonu

Monoprotik asit HA ve monobazik baz B, s&#;ras&#;yla normal asit ve baz dedi&#;imiz &#;eydir. Bu, HCI veya HNO3 gibi herhangi bir asidin normal bir asit oldu&#;u ve NaOH veya NH3 gibi herhangi bir baz&#;n normal bir baz örne&#;i olaca&#;&#; anlam&#;na gelir.

&#;imdi diprotik olan sülfürik asit (H2S04 ) gibi bir asit dü&#;ünürsek , normal bir bazla reaksiyon &#;öyle olur :

Mol ba&#;&#;na e&#;de&#;er say&#;s&#;n&#; belirlemek için diprotik asitle asit baz reaksiyonu

Gördü&#;ümüz gibi, bu asidin her bir molü 2 mol normal asit ile “e&#;de&#;er”dir . Bu nedenle, sülfürik asidin mol ba&#;&#;na e&#;de&#;er say&#;s&#;n&#;n 2 oldu&#;unu söylüyoruz. Bu nedenle, 0,1 molar H 2S04 çözeltisi, 0,2 molar normal asit çözeltisine e&#;de&#;erdir, bu nedenle böyle bir normalli&#;in normal oldu&#;unu söylüyoruz . bir çözüm &#;dir.

Ba&#;ka bir deyi&#;le, normallik kavram&#;n&#; , normal bir reaktan&#;n çözünen madde ile ayn&#; tür kimyasal reaksiyona kat&#;lmas&#; gereken molar konsantrasyon olarak yeniden tan&#;mlayabiliriz .

A&#;a&#;&#;daki tablo, dahil olaca&#;&#; reaksiyona ba&#;l&#; olarak her bir çözünen türü için ω&#;nin nas&#;l belirlendi&#;ini gösterir:

kimyasal reaksiyon türüreaktif tipiMol ba&#;&#;na e&#;de&#;er say&#;s&#; (ω)
Tuz içeren reaksiyonlarsen d&#;&#;ar&#; ç&#;kω, nötr tuzdaki pozitif veya negatif yüklerin toplam say&#;s&#; ile verilir (her iki say&#; da ayn&#;d&#;r). Katyon say&#;s&#; ile yükün veya anyon say&#;s&#; ile bunlar&#;n çarp&#;lmas&#;yla hesaplan&#;r.
Asit Baz Reaksiyonlar&#;asitlerω, reaksiyonda pes eden hidrojenlerin say&#;s&#; ile verilir.
 bazlarω yakalayabildi&#;i hidrojen say&#;s&#; ile verilir
redoks reaksiyonlar&#;oksitleyici ajanω, dengeli indirgeme yar&#; reaksiyonunda her bir oksitleyici madde molekülü taraf&#;ndan yakalanan elektronlar&#;n say&#;s&#; ile verilir.
 indirgen maddeω, dengeli oksidasyon yar&#; reaksiyonunda indirgeyici maddenin her bir molekülü taraf&#;ndan verilen elektronlar&#;n say&#;s&#; ile verilir.
Reaksiyonlara kat&#;lmayan çözünen maddeler——-ω 1eq/mol de&#;erindedir

Normalli&#;i ne zaman kullanmal&#;s&#;n&#;z?

Genellikle herhangi bir ba&#;lamda kullan&#;lan molaritenin aksine normallik, dengeli veya ayarlanm&#;&#; kimyasal reaksiyonlar yazmaya gerek kalmadan stokiyometrik hesaplamalar&#; kolayla&#;t&#;rd&#;&#;&#;ndan, esas olarak çözeltideki kimyasal reaksiyonlar&#; içeren durumlarda kullan&#;l&#;r.

Mol ba&#;&#;na e&#;de&#;er say&#;s&#;n&#;n tan&#;mlanma &#;ekli nedeniyle, stokiyometrik oranlarda reaksiyona girdiklerinde bir tepkenin e&#;de&#;er say&#;s&#; her zaman di&#;erinin e&#;de&#;er say&#;s&#;na e&#;it olacakt&#;r. E&#;de&#;er say&#;s&#; çözeltinin normalli&#;inden ve hacminden kolayca bulunabilece&#;inden, reaksiyonun detaylar&#; hakk&#;nda endi&#;elenmeden stokiyometrik hesaplamalar&#; çok h&#;zl&#; bir &#;ekilde gerçekle&#;tirebiliriz.

Bu özellikle hacimsel titrasyonlarda veya titrasyonlarda pratiktir, çünkü titrasyonun e&#;de&#;erlik noktas&#;nda &#;u her zaman do&#;ru olacakt&#;r:

denklik noktas&#;

Ve e&#;de&#;erleri hacmin normalli&#;i ile de&#;i&#;tirerek &#;unu elde ederiz:

denklik noktas&#;
normallik ve molarite aras&#;ndaki fark&#; vurgulamak için titrasyon

Molarite ile benzer bir &#;ey yap&#;labilir, ancak kaç&#;n&#;lmaz olarak kimyasal denklemi yazmam&#;z&#; ve gerekli stokiyometrik oranlar&#; elde etmek için ayarlamam&#;z&#; gerektirir.

Molarite ve normallik aras&#;ndaki dönü&#;üm

Molarite ve normalite aras&#;nda dönü&#;türme yapmak çok kolayd&#;r, çünkü a&#;a&#;&#;da gösterildi&#;i gibi ikincisi her zaman birincinin tamsay&#; kat&#;d&#;r:

Molariteyi normale dönü&#;türmek için formül
Molariteyi normale dönü&#;türmek için formül

Bir çözümün molaritesini biliyorsak, molariteyi mol ba&#;&#;na kar&#;&#;l&#;k gelen e&#;de&#;er say&#;s&#; ω ile çarparak çe&#;itli normalliklerini hesaplayabiliriz.

Referanslar

seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir