turhan polat ortaokulu / ANKARA / MAMAK - Turhan Polat Ortaokulu

Turhan Polat Ortaokulu

turhan polat ortaokulu

İki ‘Çiğiltepe’ fazla mı geldi?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Albay Reşat Çiğiltepe’nin adının Ankara’daki bir ortaokuldan silinmesinin gerekçesini, “aynı ada sahip iki okulun daha olmasına” dayandırdı. Selçuk, okula bağış yapan vakfın isim hakkı karşılığı yardım yaptığını ve değişiklik sonucu “Çiğiltepe isminin yok edilmesinin söz konusu olmadığını” savundu.

Albay Reşat Çiğiltepe, Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk’e, Çiğiltepe’yi düşmanın elinden yarım saat içinde almak için söz vermiş, ancak bunu başaramadığı için yaşamını sonlandırmıştı. Çiğiltepe’nin adını taşıyan Mamak’taki Çiğiltepe Ortaokulu’na, Turhan Polat Eğitim Vakfı bağışta bulunmuş ve bağış sonucu okulun adı Turhan Polat Ortaokulu olarak değiştirilmişti. Durum yurttaşlardan tepki toplamıştı.

‘SAYGISIZLIK DEĞİL Mİ?’

Yaşanan bu gelişmelerin ardından CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Bakan Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Kaya, “Milli kahramanlarımızdan Albay Reşat Çiğiltepe’nin soyadını taşıyan Çiğiltepe Ortaokulu’nun adı neden değiştirilmiştir? Yapılan değişiklik saygısızlık değil midir? Okula bağışta bulunanların hizmeti daha mı değerlidir” sorularını yöneltti.

Önergeyi yanıtlayan Selçuk, isim değişikliği sürecinin Ankara Valiliği’nce yürütüldüğünü söyledi. Turhan Polat Eğitim Vakfı’nın, okulun isim hakkı karşılığında yapım ve onarım masraflarını karşıladığını belirten Selçuk, “Çiğiltepe mahallesinde ‘Çiğiltepe’ adını taşıyan iki okul bulunması nedeniyle bahsi konu olan okulun ad değişikliğinin yapıldığı, saygı ile andığımız İstiklal Savaşı kahramanlarımızdan merhum değerli Reşat Çiğiltepe’nin isminin yok edilmesinin söz konusu olmadığını belirtilmektedir” dedi. 


Kurtulu&#; Sava&#;&#;’n&#;n önemli komutanlar&#;ndan Re&#;at Çi&#;iltepe’ni ad&#;n&#; ta&#;&#;yan Mamak’taki Çi&#;iltepe Ortaokulu’nun ad&#; Turhan Polat Ortaokulu olarak de&#;i&#;tirildi.

Indepentent Türkçe'den Cihat Arpac&#;k'&#;n haberine göre; Turhan Polat E&#;itim Vakf&#;, “E&#;itime yüzde destek” projesi kapsam&#;nda söz konusu okula ba&#;&#;&#; yapm&#;&#;t&#;. Ba&#;&#;&#; sonras&#; al&#;nan kararla okulun ad&#; de&#;i&#;ti.

RE&#;AT Ç&#;&#;&#;LTEPE K&#;MD&#;R?

’da &#;stanbul’da do&#;an Re&#;at Çi&#;iltepe, y&#;l&#;nda Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra Balkan ve Çanakkale Sava&#;lar&#;’na kat&#;ld&#;. Mondros Mütarekesi’nden sonra &#;stiklal Sava&#;&#;’na kat&#;lan Çi&#;iltepe, bu mücadelede 1. ve 2. Sakarya Sava&#;lar&#;na yarbay rütbesiyle görev ald&#;.

SÖZÜNÜ YER&#;NE GET&#;REMED&#;&#;&#; &#;Ç&#;N &#;NT&#;HAR ETT&#;

Büyük Taarruz’un en stratejik çat&#;&#;ma alanlar&#;ndan biri olan Çi&#;iltepe’yi albay rütbesiyle “yar&#;m saat içinde alma” sözü veren Çi&#;iltepe, 45 dakika içinde bu sözünü yerine getiremedi&#;i için intihar etti.

Askerler k&#;sa bir süre söz konusu bölgeyi ele geçirmeyi ba&#;ard&#;. Soyad&#; Kanunu’nun ard&#;ndan g&#;yab&#;nda Çi&#;iltepe soyad&#; verilen Albay Re&#;at Çi&#;iltepe’nin naa&#;&#; Ankara Devlet Mezarl&#;&#;&#;’nda bulunuyor.

TURHAN POLAT VAKFI

Okula ismini veren Turhan Polat ise Ankara’n&#;n eski sahaflar&#;ndan biri. Ad&#;n&#; ta&#;&#;yan vak&#;f Resmi Gazete'ye göre y&#;l&#;nda, Ankara’a “Turhan Polat ilkö&#;retim Okulu in&#;a etmek amac&#;yla” kuruldu.

Milli E&#;itim Bakanl&#;&#;&#; verilerine &#;imdiye kadar bu isimle in&#;a edilen herhangi bir okul yok. Vak&#;f, vak&#;f senedindeki amac&#;n&#; ba&#;&#;&#; kar&#;&#;l&#;&#;&#;yla gerçekle&#;tirmi&#; oldu.

Çi&#;iltepe kahraman&#;n&#;n ad&#; okuldan silindi yerine ba&#;&#;&#; yapan vakf&#;n tabelas&#; as&#;ld&#; - Resim : 1

Yazıyı Paylaş:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır