haftaya göre ay hesabı / Ayrıntılı Gebelik Hesaplama, Hamilelik Hesaplama Ultrason - Op. Dr. Funda Yazıcı Erol

Haftaya Göre Ay Hesabı

haftaya göre ay hesabı

Gebelik haftası hesaplama tablosu: Hafta hafta hamilelik hesaplama nasıl yapılır?

Bebek bekleyen anne ve babalar için doğumun gerçekleşeceği tarihi bilmek önemlidir. Bebeğin dünyaya geleceği tarihi hesaplamaya, hamilelik haftası hesaplama denir. Peki gebelik haftası nasıl hesaplanır? Gebelik hesaplaması ile ilgili tüm detaylar haberimizde

Yayınlanma: - 30 Nisan Güncellenme:

Gebelik haftası hesaplama tablosu: Hafta hafta hamilelik hesaplama nasıl yapılır?

Gebelik haftası hesaplanırken değişik yollar izlenmektedir. Yine de anne ve babalar bu gebelik haftasını tam olarak belirleyemezler. Şimdi gebelik haftası hesaplamasının nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgiler vereceğiz. İşte gebelik hesaplama ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Gebeliğin süresi veya bebeğin kaç haftalık/aylık olduğu, annenin son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanır. Gebeliğin kesin tarihi neredeyse hiç bilinmediğinden, son adet döneminin ilk günü bebeğin kaç haftalık olduğunu ölçmek için kullanılır.

GEBELİK HAFTASI HESAPLAMA TABLOSU

haftalık gebeliklere1 aylık denilir.
hafta bittiğinde2 ay bitmiştir.
hafta bittiğinde3 ay bitmiştir.
haftalar bittiğinde4 ay bitmiştir.
haftalar bittiğinde5 ay bitmiştir.
haftalar bittiğinde6 ay bitmiştir.
haftalar bittiğinde7 ay bitmiştir.
haftalar bittiğinde8 ay bitmiştir.
36 hafta bittiğinde

9 ay bitmiştir son aya girilmiştir.

40 hafta bittiğinde

9 ay 10 gün tamamlanmıştır.

GEBELİK YAŞININ HESAPLANMASI

Son adet tarihi: Annenin düzenli bir dönemi varsa ve son adet tarihinin ilk gününü biliyorsa, gebelik süresi bu tarihten itibaren hesaplanabilir. Gebe kalma tarihinden itibaren hesaplanmaz.

Ultrason: Bebek, annenin son adet döneminden 5 veya 6 hafta sonra ölçülebilir. Bebeği ultrason kullanarak ölçmek en erken hamilelikte doğrudur. Daha sonra gebelikte doğru ölçümlemeyi vermez. Ultrason kullanarak gestasyon yaşını tahmin etmek için en uygun zaman, hamileliğin 8. ve haftaları arasındadır. Gebelik yaşını belirlemenin en doğru yolu, kadının son adet döneminin ilk gününü kullanmak ve bu gebelik yaşını ultrason muayenesiyle ölçmek.

Düzenli bir döneme sahip olan bir kadın için, son adetin ilk gününden yaklaşık gün sonra gerçekleşir. Kadınların çoğu, kesin bir doğum tarihini bilmezler çünkü yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini tam olarak bilmek zor olabilir. Bu tarih sadece son adetin ilk gününe dayanan bir tahmindir.

Özel durumlar: Yapay döllenme yani tüp bebek gibi özel prosedürlere maruz kalan kadınlar, tipik olarak kesin gebelik tarihini bilirler.

GEBELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDA NE YAPILMALI?

SON TARİHİN HESAPLANMASI

Tahmini Son Tarih: Son adet tarihine göre, tahmini son tarih, dönemin ilk gününden itibaren 40 haftadır. Bu sadece tahmini bir hesaplamadır, çünkü bebeklerin sadece yaklaşık % 5’i tahmini vadeleriyle doğmaktadır.

BEBEĞİN CİNSİYETİ NASIL HESAPLANIR?

GEBELİK YAŞININ BELİRLENMESİNDEKİ ZORLUKLAR

Son adet tarihi: Düzensiz adet dönemleri olan veya son adetlerinin ilk gününü hatırlayamayan kadınlarda, bu yöntemi kullanarak gebelik yaşını belirlemek zor olabilir. Bu durumlarda, gebelik yaşını belirlemek için sıklıkla bir ultrason muayenesi gerekir.

Bebeğin büyümesi: Bazı vakalarda, gebelik yaşını belirlemek zordur çünkü bebek olağandışı büyük veya küçüktür. Ayrıca, bazı durumlarda hamileliğin erken döneminde uterusun büyüklüğü veya sonraki gebelikte uterusun yüksekliği, son adet döneminin ilk gününe denk gelmemektedir. Bu olgularla da doğru bir gebelik yaşı elde etmek zordur.

GEBELİK SÜRELERİ İLE İLGİLİ KABUL EDİLEN AY/HAFTALAR

Gebelik hesaplaması yaparken kafa karışıklığına meydan vermemek için doktorların yaklaşık olarak kabul ettiği ay ve haftalar şöyledir:

– haftalık gebeliklere 1 aylık denilir.
– hafta bittiğinde 2 ay bitmiştir.
– hafta bittiğinde 3 ay bitmiştir.
– haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir.
– haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir.
– haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir.
– haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir.
– haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir.
– 36 hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir. (Doğum 9 ay değil 10 ay gibi oluyor bu durumda)
– 40 hafta bittiğinde 9 ay 10 gün tamamlanmıştır.

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI YAŞAYANLARA ÖNERİLER

Bebeğinizin daha zeki doğması için 8 gebelik tüyosuİlginizi ÇekebilirBebeğinizin daha zeki doğması için 8 gebelik tüyosu

anneBebekÇocukgebelikgenetikhamilehamilelikKadınnasıl yapılırSağlık

Gebelerde hafta ve ay hesabı arasında bir farklılık vardır. Bunun sebebi 1 ay, 4 haftaya denk değildir. 1 ay yaklaşık olarak 4 hafta 3 gündür, dolayısıyla gebeliğin toplam süresi 40 haftadır ve 9 ay 10 güne denk gelmektedir. Ortalama hafta ve ay içi şu hesaplar kullanılır;

  • 4 - 5 haftalık gebelik 1 aylık
  • 8 - 9 haftalık gebelik 2 aylık
  • 12 - 13 hafta gebelik 3 aylık
  • 17 - 18 hafta gebelik 4 aylık
  • 21 - 22 hafta gebelik 5 aylık
  • 25 - 26 hafta gebelik 6 aylık
  • 29 - 30 hafta gebelik 7 aylık
  • 33 - 34 hafta gebelik 8 aylık
  • 37 - 38 hafta gebelik 9 aylık
  • 40 hafta olduğunda 9 ay 10 gün bitmiştir.

Gebelik ile ilgili bir kontroller ve tetkikler yaparken bir karışıklık olmaması için hafta hesabını kullanmak daha kullanışlı bir yöntemdir. Çünkü gebelikte tüm hafta hesabına göre planlanmaktadır. Mesela 11 - 14 hafta arasında ikili tarama testi, haftalar arasında üçlü tarama testi uygulanır,bu uygulama çok daha pratiktir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır