limonun kalbe faydaları / Limonlu Su Faydaları Nelerdir? Tam Liste - Trendyol Blog

Limonun Kalbe Faydaları

limonun kalbe faydaları

Limonun faydaları ve zararları nelerdir?

Limonun kökeni kesin olarak bilinmemekle beraber, bazı bitki bilimciler limonun Kuzey Hindistan’dan geldiğini düşünüyor. Güney Avrupa, Ortadoğu ve Doğu Asya’da yetişen limon, Amerika’ya Kristof Kolomb tarafından yılında taşındı. Günümüzde limon üretiminin başını çeken bölgeler Kaliforniya, Arizona, İtalya, İspanya, Yunanistan, Türkiye, Kıbrıs, Lübnan, Güney Afrika ve Avustralya şekline sıralanıyor.

Her ne kadar limon yılın her döneminde mevcut olsa da dorukta olduğu mevsim yazdır. Birçok farklı şekilde tüketilebilen limon dilimlenerek yenebilir, suyu sıkılarak içilebilir veya limonata yapılabilir, yiyeceklere garnitür olarak eklenebilir, kabuğundan şekerleme yapılabilir, ya da suyu ve kabuğu yemek yaparken kullanılabilir.

New York’tan lisanslı diyetisten, Beslenme ve Diyetetik Akademisi konuşmacısı Alissa Rumsey, limonun bol miktarda C vitamini, folik asit, potasyum, flavonoid ve limonin denilen bileşenleri içerdiğini belirtiyor. Limoninler, limon suyunda bulunuyor. Dünyanın En Sağlıklı Yiyecekleri listesine göre çeyrek fincan limon suyu, günlük ihtiyacımız olan C vitamininin yüzde 31’ini, folik asit ihtiyacımızın yüzde 3’ünü ve potasyum ihtiyacımızın yüzde 2’sini karşılıyor. Ayrıca yalnızca 13 kalori. Bütün bir çiğ limon ise 22 kalori ve günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde ’unu karşılıyor.

SAĞLIK AÇISINDAN YARARLARI

Bağışıklık: Rumsey, C vitamininin bağışıklık için önemli bir rol oynadığını, aynı zamanda vücudumuzdaki serbest radikallerin etkisizleştirilmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Oregon Devlet Üniversitesi Linus Pauling Enstitüsü’nden bilim insanlarına göre C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini tetikliyor ve bağışıklık hücrelerinin bütünlüğünü koruyor. C vitamini aynı zamanda virüs önleyici madde üreten lökositlerin korunmasına da yardımcı oluyor.

Kalp sağlığı: Folik asidin beyin kanamasını önlediği, aynı zamanda homosistein seviyelerini düşürerek kardiyovasküler sağlığa yardımcı olduğu düşünülüyor. The European Journal of Internal Medicine dergisinde yayınlanan tarihli bir meta-analizde, folik asit ve kalp krizini inceleyen klinik araştırma sonuçlarının kesin bir sonuç vermediği, ancak folik asit tüketiminin beyin kanaması riskinin azalmasında az da olsa fayda sağladığı belirtildi.

Rumsey, C vitamininin de kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını belirtiyor. The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan tarihli bir araştırmada yüz binden fazla katılımcı incelenmiş, en fazla sebze ve meyve tüketenlerin kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 15 daha az olduğu görülmüştü. En düşük riski seviyesine sahip olanlar ise kanlarında yüksek seviyede C vitamini bulunan katılımcılardı.

Bilim insanları C vitamininin kalp sağlığına faydalı olmasının, serbest radikallere karşı koruma sağlayan antioksidanlardan kaynaklandığını söylüyor. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre C vitamini aynı zamanda kötü kolesterolü düşürmeye ve atardamarları esnek tutmaya da yarıyor.

Rumsey, limoninin de kolesterolü düşürdüğüne dair araştırma sonuçları bulunduğunu belirtiyor. Alternative Therapies in Health and Medicine dergisinde yayınlanan tarihli bir araştırmada yüksek kolesterolü olan kadın ve erkek katılımcılara bir ay boyunca her gün limonin ve E vitamini verilmiş, bir ayın sonunda kolesterollerinde yüzde oranında düşüş olduğu gözlenmişti. Araştırmacılar limoninin, kolesterol seviyelerini yükselttiği bilinen apolipoprotein B seviyelerini düşürdüğünü düşünüyor.

Böbrek taşı: Sarı ve yeşil limonda (lime veya misket limonu) diğer bütün meyvelerden çok daha fazla sitrik asit bulunduğundan bu iki besin, böbrek taşı düşüren kişiler için son derece faydalı. Wisconsin Sağlık Üniversitesi’ne göre sitrik asit taş oluşumunu engelliyor ve oluşan küçük taşları da parçalıyor. İdrarınızda ne kadar citrik asit bulunursa böbrek taşı oluşumundan o kadar korunuyorsunuz. Günde yarım fincan limon suyu içmeniz durumunda farmakolojik bir tedavide alacağınız kadar citrik asit almış oluyorsunuz.

Kanser: Asian Pacific Journal of Cancer Prevention dergisinde yayınlanan tarihli bir araştırmada limon özü göğüs kanseri hücrelerine uygulandığında hücrelerin öldüğü görüldü. Limon özünün uygulanışı laboratuvar ortamında yapılmış olsa da elde edilen sonuçlar limonun kansere karşı etkili olduğunu gösteriyor.

Rumsey, folik asidin kanser riskinin azaltılmasında oynadığı rolü inceleyen birçok araştırma bulunduğunu belirtiyor. American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan tarihli bir araştırmada folik asidin kanser riskini azalma özelliğinin, kanser DNA’sını bastıran maddelerin üretimindeki rolü ile bağlantılı olabileceği belirtildi. Ancak araştırmada, bazı durumlarda yüksek folik asit seviyesinin kanser hücrelerinin gelişimini tetiklediği de görüldü. Yazarlar, folik asidin karsinojenez evresinin başlarında ve düşük seviyede uygulandığı takdirde koruma sağlayabileceğini, ilerleyen evrelerde ve yüksek dozda verildiği takdirde ise karsinojenezin ilerlemesine sebep olabileceğini belirtiyor.

Limoninlerin de kanser riskini azaltıyor olabileceği düşünülüyor. Journal of Nurtigenetics and Nutrigenomics dergisinde yayınlanan tarihli bir makalede limoninlerin göğüs kanseri konusundaki rolü incelenmiş, kemoterapiye fayda sağlıyor olabileceği görülmüştür.

Hamile sağlığı: Rumsey, nöral tüp defektlerinin önlenebilmesi için folik asidin hamile kadınlarda çok önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Her ne kadar doğum öncesi vitaminlerde folik asit bulunsa da işlenmemiş gıdalar yoluyla almak vücudun folik asidi daha kolay emmesini sağlar.

Limon, limon kabuğu ve kilo kaybı: Düşük kalorisi ve yiyecek ve içecekleri kolaylıkla aromalandırması sebebiyle limon, limon suyu ve kabuğu diyet yapan kişiler arasında son derece yaygın. Ayrıca limon kabuğunda birçok besin maddesi de bulunuyor. Kabuğu rendeleyerek salatalarınıza, tavuk ya da balık yemeklerinize katabilirsiniz. Limon aynı zamanda meyve- sebze pürelerine ve çorbalara da katılabilir. Ancak Rumsey, limonun detoks yapmak ya da kilo vermek için mucizevi bir besin olarak görülmesinin yanlışlığına da dikkat çekiyor.

Zararları: Genel olarak bir zararı olmasa da aşırı limon tüketmeniz durumunda reflü ya da mide yanması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca Dünyanın En Sağlıklı Yiyecekleri’ne göre sitrik asit diş minelerinizi aşındırabildiğinden limon suyunu pipetle içmenizde fayda var.

Kaynak: Herkese Bilim ve Teknoloji


Limonun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Limon Kabuğu ve Suyu Ne İşe Yarar?

Doğal bir antibiyotik olan limon yükse oranda C vitamini kalsiyum, magnezyum, potasyum, bakır, folik asit ve lif içerir. Faydaları saymakla bitmeyen limon en çok sofralarda kullanılır.

Yüzyıllardan günümüze kadar düzenli olarak kullanılan limon hem içi hem de kabuğu ile önemli faydalar getirmektedir. Turunçgiller ailesine ait olan limon eski dönemlerde ekşi portakal şeklinde ifade ediliyordu. Ancak kısa zaman içerisinde pek çok hastalığa karşı faydalı olduğu anlaşıldığı andan itibaren, daha yaygın kullanılmaya başlandı ve günümüze kadar geldi.

Limonun Faydaları Nelerdir?

Limon pek çok farklı organ ile beraber cilt üzerinde de önemli faydalar sağlar. 7'den 70'e herkesin rahatlıkla tüketebileceği en sağlıklı besin kaynakları içerisinde yer almaktadır.

- Böbrek taşlarının oluşumunu engellemede oldukça etkilidir.
- C vitamini kaynağı olmasıyla antioksidan etkisi yaratır.
- Kanı temizler ve kan basıncını dengeler.
- Kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddeler içerir ve salgılar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallerin oluşumunu engeller.
- Yüksek demir içeriğine sahip olduğu için kansızlık problemlerini çözmede yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek kronik rahatsızlıkların önüne geçer.
- Lif bakımından zengindir ve böylece bağırsakların çalışmasını sağlar.
- Kötü kolesterolü düşürmede yardımcı olur.
- Damar sertleşmesini önler ve kalp ile damar sağlığını koruyucu bir etki oluşturur.

Tüm bu faydaları ile beraber limon hem yemeklerde hem de salatalarda rahatlıkla tüketilebilir.

Limon Kabuğu Neye İyi Gelir?

Limonun Faydaları ve Zararları Nelerdir Limon Kabuğu ve Suyu Ne İşe Yarar


Limon kabuğunun bilinmeyen pek çok farklı ve gizli faydası bulunur. Suyunu kullandıktan sonra kabuğunu atmadan farklı yöntemler üzerinden kullanarak sağlıklı bir yaşam elde etmek mümkün. Özellikle kabuğundaki C vitamini çok güçlü bir etki yaratarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

- Diş ve diş etlerini korurken aynı zamanda güçlendirir.
- Karaciğerde yağlanmayı önemli oranda azaltır.
- Yüksek oranda lif barındırır ve bağırsakları rahatlatır.
- Hücre hasarını önemli oranda korur.
- Kanser riskini ciddi anlamda düşürür.
- Damar sağlığını korur ve damar tıkanıklığına karşı destek verir.

Böylesi farklı özellikleri nedeniyle limonu kullandıktan sonra kabuğunu dikkatli şekilde yıkayarak tüketmek mümkündür.

Limon Suyu Neye İyi Gelir?

Limonun Faydaları ve Zararları Nelerdir Limon Kabuğu ve Suyu Ne İşe Yarar

Solunum sorunlarına iyi gelir: Limon suyu zengin bir C vitamini kaynağı olarak uzun süreli solunum bozuklukları ile de başa çıkmada yardımcı olur.

Hazımsızlığı önler. Hazımsızlık ve kabızlıkla ilgili sorunların giderilmesine yardımcıdır. Yemeğe biraz limon sıkmak sindirime yardımcı olur.

Ateşi azaltır. Limon suyu, nezle, grip veya ateşi olan bir kişinin tedavisinde yardımcı olabilir. Terlemeyi artırarak ateşi kırmaya yardımcı olur.

Diş bakımı sağlar. Limon suyu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Diş etlerine limon suyu ile masaj yapmak, diş eti kanamasını durdurabilir, ayrıca çeşitli diş eti hastalıklarından ve diğer koşullardan gelebilecek kötü kokuları da ortadan kaldırabilir

Yanıkları giderir. Limon suyu cilt üzerindeki yanma hissini azaltır ve izlerin solmasına yardımcı olabilir.

Küçük kanamaları durdurur. Antiseptik ve pıhtılaşma özelliklerine sahiptir, bir parça pamuk topuna limon suyu uygulayabilir ve burun kanamasını durdurmak için burnun içine yerleştirebilirsiniz.

İyi bir temizleyicidir. Limon suyu yağları çözme kabiliyetleri ve ferahlatıcı aroması nedeniyle etkili bir temizlik ürünüdür.

Cilt sağlığını korur. Doğal bir antiseptik ilaç olan limonsuyu, güneş yanıklarının ağrılarını azaltmak için uygulanabilir, sivilce ve egzamaya iyi gelir. Yaşlanma karşıtı bir çözüm olarak kırışıklıkları ve siyah noktaları giderebilir.

Limon Yağı Neye İyi Gelir?

Limon yağı özellikle cilt için birebir katkı sağlayan önemli besin kaynakları içerisinde yer alır. En önemlisi cilt yüzeyini temizler ve ölü hücrelerin atılmasına destek verir. Böylece yerine yeni hücrelerin oluşturulmasını sağlar. Antiseptik özelliğe sahip olduğu için bazı yaralanmalarda ya da akne ile sivilce gibi istenmeyen durumlarda kullanılır. Özellikle C vitamini bakımından oldukça zengin bir mineral yapıya sahip olduğu için, cildi nemlendirir ve yumuşamasında etkilidir. Böylece daha pürüzsüz ve genç bir cilt elde etme imkanı sağlar.

Limonun Zararları Nelerdir?

Limon asidik bir sahip olduğu için bazı durumlar karşısında istenmeyen reaksiyonlar verebilir. Özellikle mide ekşimesi, kusma ve mide bulantısı gibi durumlar yaratabilir. Bu durumlar genelde limon fazla tüketildiği vakitlerde gerçekleşir. Aynı zamanda asitli yiyeceklerin yanında limon tüketildiği zaman böyle bir reaksiyon oluşması mümkündür. Bu sebepten dolayı limon aşırı şekilde tüketilmemeli ve limonu karşı alerjisi olan kişiler mutlaka mümkün olduğu kadar uzak durmalıdır.

Limon Nasıl Kullanılır?

Limon öncelikle salata ve çorbalar başta olmak üzere pek çok yemeklerin üzerine dökülerek hoş bir lezzet kazandırılması için kullanılır. Özellikle sabahları alıp bir suyun üzerine limon sıkmak suretiyle aç karnına içmek sağlıklıdır. Böylece toksinleri ve istenmeyen maddeleri atmak mümkündür. Ayrıca kabuğu direkt olarak tüketilebilir ve yağı da kullanılabilir.

Limon Suyu Zayıflatır Mı?

- Limon, bağırsakları aktif olarak çalıştırmada oldukça etkilidir.
- Sindirim sistemini düzene sokar.
- Uzun süredir hareket halinde olmayan ve sindirim problemleri yaşayan kişilerde limonlu su hemen etkisini gösterecektir.
- Sağlıklı şekilde zayıflamak için öncelikle vücutta yer edinmiş ödemlerin atılması gereklidir.
- Bunun için de bağırsak probleminin giderilmesi en öncelikli ihtiyaçtır.
- Limonlu su bu konuda size yardım edecektir.
- Açlık hissini de bastıracağından limonlu su ile zayıflama hayaliniz gerçek olabilir.
- Limonlu su, gün içinde vücudunuzu alkali seviyede tutar.
- Bunun etkisi ile de metabolizmanız aktif hale gelir.
- Hareketli metabolizma her zaman zayıflamada sizi bir adım ileriye götürür.
- Sağlıklı bir bedene kavuşmanın yollarından biri limonlu su içmektir.

monash.pw İbrahim Saraçoğlu’ndan Zayıflatıcı Limon Kürü Tarifi

Malzemeler

- dal maydanoz
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- Yarım bardak su
- 1 diş sarımsak

Hazırlanışı;

Kökleri hariç, sapaları ile birlikte dal maydanoz + 2 yemek kaşığı limon suyu+ yarım bardak su+ 1 diş ince kıyılmış sarımsak hepsi bir araya karıştırılıp blenderdan geçirilir. Sabahları kahvaltıdan 15 dakika önce içilir. 3 gün sarımsaklı, 3 gün sarımsaksız, 3 gün sarımsaklı olmak üzere toplam 9 günlük kür uygulanır. 3 gün ara verilip tekrar 9 gün kür uygulanır. Durumuna göre 3 gün aradan sonra tekrar 9 gün uygulanır. Bu kür 4 ayda bir duruma göre tekrarlanabilir. Zayıflatıcı özelliği olan bu kür; çok sağlıklı, doğal antibiyotik, vücudu mikroplardan arındırıyor.

Malzemeler

- Yarım adet limonun suyu
- 1 çay kaşığı pul biber
- 3 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurt

Hazırlanışı;

Yoğurt kürü için gerekli olan malzemeleri uygun büyüklükte bir kase içinde karıştırın. Malzemelerin hepsi karıştıktan sonra gerekli olduğunda tüketebilirsiniz. Yoğurt kürünü göbek eritmek için uygulayabilirsiniz. Bu kürü geceleri yatmadan 3 saat önce tüketebilirsiniz. Kürü tükettikten sonra daha iyi etki almak için kesinlikle başka bir gıda almayın. Yatana kadar küçük yudumlar ile bardak sade su tüketebilirsiniz, ancak başka bir içecek de tüketmeyin. Bu kürü en az 2 hafta uygulamanız gerekir. Haftanın sadece 2 günü uygulanan yoğurt kürü ile kısa sürede formunuza kavuşabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır