naturalist roman nedir / Türk edebiyatında ilk natüralist roman hangisidir?

Naturalist Roman Nedir

naturalist roman nedir

Nat&#;ralizm Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Naturalizm Akımının &#;zellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Natüralizm Nedir? 

 Natüralizm, olayların yazarın izlenimlerine dayalı olarak yeniden yorumlandığı bir edebiyat akımıdır. yüzyılda ortaya çıkan akımda nesnellik ve gözlem ön planda tutulmuştur. 

Natüralizm Temsilcileri Kimlerdir? 

Dünya edebiyatında natüralizm akımının temsilcileri: 

1- Emile Zola: 

 Eserlerinde genellikle yoksul kesimin yaşadığı zorlukları sade bir dille anlattı. 2 cilt olarak yayımlanan Germinal romanı ile dünya çapında tanınan Fransız yazar, öykü ve tiyatro türünde de eserler kaleme aldı. 

 Kitapları: Meyhane, Zola, Nasıl Ölünür 

2- Guy De Maupassant: 

 Olay öyküsünün ilk örneklerini veren Guy De Maupassant'ın en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir: Hasırcı Kız, Ölümden Acı, Lanetli El, Pierre ve Pierre ve Jean. 

Haberin Devamı

3- Jack London: 

 Eserleri: Demiryolu Serserileri, Uçurum İnsanları, Boksör, Bir Alkoliğin Anıları, Beyaz Diş, Tanrılar ve İnsanlar. 

 Türk Edebiyatında natüralizm akımının temsilcileri: 

1- Selahattin Enis: 

 Eserleri: Bataklık Çiçeği, Zaniyeler 

2- Hüseyin Rahmi Gürpınar 

 Türk Edebiyatının en üretken isimlerinden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar yaşamı boyunca 50'den fazla roman ve öykü yazdı. En önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Gulyabani, beyaz perdeye uyarlandı. Yayımlanmış diğer kitapları: Ölüler Yaşıyorlar Mı, Ben Deli Miyim, Utanmaz Adam, Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç, İki Hödüğün Seyahati 

Natüralizm Akımının Özellikleri Nelerdir?

 1- Yoruma değil gözleme dayalıdır. 

 2- Genellikle işçilerin ve yoksulların hayatları anlatılmıştır. 

 3- İdealleştirme ve özdeşleştirme gibi edebiyatın temel kuralları reddedilmiştir. 

 4- Eserler öznel değil nesnel bir üslupla kaleme alınmıştır. 

kaynağı değiştir]

Felsefi natüralizme ait ilk düşünce ve varsayımlara Sokrates'ten önceki İyonya'lı filozofların eserlerinde rastlanır.

Bilimin babası kabul edilen Miletli Thales tabiat olaylarını doğaüstü nedenlere girmeksizin açıklayan ilk filozoflardandır. Bu erken dönem filozofları natüralizmin temellerini atan deneysel araştırma prensiplerine katkıda bulundular [5].

Orta çağın sonlarına doğru olayları doğal nedenlere bağlamak hristiyan filozofların tipik özelliği haline geldi. Skolastik düşünürler ise bir taraftan yaratıcının olaylara doğrudan müdahalesi ihtimaline kapıyı açık bırakmalarına rağmen bir taraftan da tabiat olaylarının arkasında bilimsel açıklamalar aramaktansa mucize arayışlarına giren çağdaşlarını hakir görmeye başladılar.

yüzyıl felsefesinde Descartes'ın "Cogito ergo sum" düşüncesiyle ulaştığı "Tanrı" idesi, Descartes'ın idealist bir filozof olarak da isimlendirilmesine sebep olmuştur. İşte Descartes'ın bu idealizmine karşı, naturalist bir bakışla Thomas Hobbes çıkmıştır. Dolayısıyla yy'da naturalizmin temsilcisi olmuştur.

Sanat[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^abcd"Naturalism." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press,
  2. ^Judge John E. Jones. Kitzmiller v. Dover Area School District davasının Mahkeme kararı. 9 Ocak tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Beyanda bulunan uzmanlar: John seafoodplus.info, Robert T. Pennock ve Kenneth R. Miller.
  3. ^Methodological Naturalism and Philosophical Naturalism 7 Nisan tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Clarifying the Connection (), Barbara Forrest, tarihli.
  4. ^"Naturalism", in The Encyclopedia of Philosophy, Macmillan, Supplement,
  5. ^Jonathan Barnes's introduction to Early Greek Philosophy (Penguin)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir