basinc kulak tikanmasi / Kulak Tıkanıklığı: Nedir, Belirtileri ve Tedavisi | Avicenna Hastanesi

Basinc Kulak Tikanmasi

basinc kulak tikanmasi

KBB Doktorları

İşitme duyusunu bir hayli düşüren geçici bir hastalık olan kulak tıkanıklığı, basınç değişimi, duş kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Kısa bir sürede kendiliğinden geçme özelliği olsa da, kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Ancak bir haftadan daha fazla süren bir tıkanıklık söz konusu ise, başka hastalıkların habercisi olabilir. Peki kulak tıkanıklığı nedir? Kulak tıkanıklığı neden olur? Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Hepsi ve daha fazlasının yanıtına Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Günlük hayatta sık sık karşılaşılan bir durum olan bu rahatsızlık, genellikle tek kulakta ortaya çıkar. Ancak her iki kulakta da meydana gelebilir. Tıkanıklık, dışarıdaki ses dalgalarının, işitme kanalına doğru bir şekilde iletilememesinden kaynaklanır. Kulak, dış, orta ve iç olmak üzere 3 bölümden oluşur. Dış kulak, ses dalgalarının ilk toplandığı kısımdır ve burada toplanan ses dalgaları işitme kanalına geçer. Bu ses dalgaları, kulak zarı olarak bir titreşime dönüştürülür.

Orta kulakta işlenen titreşimler, iç kulakta işitme siniri yoluyla beyne gider. Ses dalgalarının bu işlemlerden geçerek beyne ulaşması sonucunda duyum meydana gelir. Dış kulaktan iç kulağa kadar olan kanalda fonksiyon bozukluğunun ortaya çıkması sonucunda ise kulak tıkanıklığı oluşur. İşitme seviyesinin düşmesi ve kulakta dolgunluk hissi vermesi gibi belirtileri olan bu hastalık, önemsenmez ve önemsenmediği süre boyunca da tedavisi gecikir.

Belirtileri

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?

Kulak Tıkanıklığı Tanısı

Öncelikle kişi, sağlık geçmişini eksiksiz bir şekilde doktoruna anlatması gerekmektedir. Tanı ve tedavinin planlanması bakımından bu kısım büyük önem taşır. Tıkanıklık dışında hastada baş dönmesi, ağrı, çınlama ve akıntı gibi problemler varsa, bazı işitme testleri istenebilir. Muayene ve testlerin sonucunda kulak tıkanıklığı tanısı konulabilir.

Kulak Tıkanıklığı Tedavisi

Basınç değişimi gibi basit bir nedenden ortaya çıkabilen tıkanıklık, aynı zamanda ciddi sağlık problemleri sebebiyle de meydana gelebilir. Tıkanıklıkta kurtulmak için bazı durumlarda östaki borusunun rahatlatılması yeterlidir. Sakız çiğneme, yutkunma ve esneme gibi yöntemler sayesinde basıncın östaki borusundaki etkisi kalkar. Ancak bu tıkanıklığa akıntı, denge kaybı veya ağrı gibi belirtiler eşlik ediyorsa, rahatsızlığı ortadan kaldırmak adına direkt doktora görünmek daha faydalı olacaktır. Bunun dışında tedavi de antibiyotik gibi birtakım ilaçlar ve damlalar da kullanılır. Kulak tıkanıklığı damla ilacı sayesinde de birçok düzelme meydana gelir.

Kulak Tıkanıklığı Ameliyatı

Eğer yukarıda bahsettiğimiz medikal tedaviler yeterli olmazsa, cerrahi müdahale gerekebilir. Östaki borusunun manevralar ile açılamadığı durumlarda, kulak zarı deformasyonu ya da tümör kaynaklı tıkanıklık durumlarında, cerrahi müdahale yapılır.

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Kulak tıkanıklığına ne iyi gelir ya da kulak tıkanıklığı nasıl açılır diye merak edenlere, genel olarak östaki borusunun rahatlatılması yeterlidir cevabını verebiliriz. Çünkü bu sayede orta kulak basıncı dış ortam basıncı ile eşitlenir ve bu da yeterli bir durumdur. Östaki borusunu rahatlatmak için ise, su içmek, yutkunmak, bir parça şeker emmek, esnemek ya da sakız çiğnemek gibi faaliyetlerde bulunulur. Bu faaliyetlerin ardından pıt sesi duyulur ve böylece tıkanıklık açılır.

Bunun dışında derin bir nefes aldıktan sonra nefesi burundan yavaşça vermek ve bu işlem sırasında burnu elle kapatmakta işe yarayan eylemlerden biridir. Aynı zamanda sıcak su buharını solumak, sıvı alımını artırmak ve sıcak duş almak gibi faaliyetlerde işe yarar.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kulak tıkanıklığına ne iyi gelmez?

Hassas bir organ olduğu için kulak karıştırma çubuğu ile direkt olarak kulak karıştırılmamalıdır. Çünkü kulak zarında yırtılmaya yol açabilir.

Kulak tıkanıklığı tedavi edilmezse ne olur?

Genelde kendiliğinden geçer ve ek bir hastalık olmadığı takdirde tedaviye de ihtiyaç duyulmaz. Ancak bazı hastalıklardan dolayı meydana gelmişse, daha da kötüye gitmemesi adına mutlaka tedavi edilmelidir.

Tıkanan kulak evde nasıl açılır?

Özellikle kulak kiri durumlarında, kulağa birkaç damla zeytinyağı ya da mineral yağ damlatarak bu bölgeyi yumuşatabilirsiniz. Kulak kiri temizleme kitleri ile yumuşayan kulak kirlerini çıkarabilirsiniz. Ancak bu işlemi yine de doktorun tavsiyesi olmadan denemeyin.

 

Avicenna Hastanesi Kulak Burun Boğaz

Kulak basıncının belirtileri nelerdir? Kulak basıncı belirtileri nedir?

Beş duyu organlarımızdan,duymamızı sağlayan kulak organında oluşan basınç hayatımızı olumsuz etkiliyor.Kulak basıncı nedir? Kulak basıncı belirtileri nelerdir? Kulak basıncı nasıl geçer? İşte merak edilen tüm detaylar haberimizde...

KULAK BASINCI NEDİR?

Kulak iç,orta ve dış olmak üzere üçe  ayrılır.Kulaktan yutağa bağlanan östaki borusu disfonksiyonu kulak içi ani ses ve basınçları kontrol eder.  Bu hastalığa arka kulak ve kulak zarının arasındaki hava basınç dengesizliği sebep olur. Özellikle, dağlık alanda araba kullanıldığında veya uçakta olduğumuz zamanlarda oluşan yaygın bir durumdur. Ayrıca bu rahatsızlık doğum öncesinde veya boğaz şişmesinde de oluşabilmektedir. Genellikle soğuk algınlığından kaynaklanan östaki borusu disfonksiyonu kulaklarda basınç hissine neden olmaktadır.

KULAK BASINCI BELİRTİLERİ NEDİR?

  • Çınlama hissi
  • Kulak içi doluluk
  • Baş,boğaz,yüz ağrısı
  • Net duymada sıkıntı yaşama

KULAK BASINCI NEDENLERİ?

  • Kulak basıncına neden olan durumlardan biride uçak yolculuğudur.Aniden değişen hava basıncı kulak basıncına neden olur.
  • Kulakların kirli olması kulak basıncının nedenleri arasındadır. Kulak kiri temizlenmezse şiddetli baş ağrısına neden olur.
  • Soğuk havada yüzmede veya duş alırken kulakta oluşan tıkanıklık basınca neden olur.
  • Alerjik durumlar
  • Burun tıkanması
  • Doğumsal sorunlar
  • Ve bademcik şişmesi kulak basıncı nedenleri arasındadır.

KULAK BASINCI NASIL GEÇER?

  • Kulakta oluşan basınç ilk olarak kulak zarının her iki tarafındaki basıncı eşitleyerek, özellikle basınç farkının oluşturacak etkileri ortadan kaldırarak kulaktaki basınç şikayetinden kurtulabilirsiniz.
  • Güçlü bir şekilde yutkunmak, sakız çiğnemek veya esneyerek basıncı dengeleyebilirsiniz.
  • Ağız veya burnunuzu kapatarak hava giriş çıkışı olmadan nefes alıp verebilirsiniz.
  • Östaki borusunda kalan sıvılardan kurtulmak için basınç olan kulağımızın tarafına doğru tek ayak üzerinde sıçramak zıplayabilirsiniz.
  • Basınç bulunan kulağınızın üzerine yüzüstü bir saat kadar yatmakla kulağımızdaki basınç hissine sebep olan sıvılardan kurtulmanız için bir yöntemdir.
  •  Bir miktar kağıt havluyu sıcak bir suda ıslatın. Kağıt havluyu iyice sıkın. Basınç olan  kulağınız yukarıda kalacak şekilde yan tarafınıza uzanın. Kağıt havluyu kulağınızın üzerine yerleştirin. Burada oluşacak sıcak etki ile kulağınız açılacaktır.
  • Basınca sebep olan alerji ise antihistamin ilaçlar ile alerji önleyebilirsiniz.
  • Bal tüketerek boğazınızı yumuşatabilir ve öksürükten kurtulabilirsiniz.
  • Bol su ve sıvı tüketerek mukus incelir, bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir ve kulak basınç hissi ortadan kalkar.
  • Tıkanmayı azaltmak için odanızda nemlendirici ya da buhar makinesi şeklinde cihazlar çalıştırarak veya bir tencere sıcak su üzerine eğilip buhar tedavisi ile kulaktaki basınç sorununa çözüm bulabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır