kasımda ekilen sebzeler / Sebze Tarımı (Kasım Ayı)

Kasımda Ekilen Sebzeler

kasımda ekilen sebzeler

Hangi bitkiler kasım ayında ekilir?

Kasım ayında ekimi yapılabilecek bazı sebze ve meyve türleri vardır. Kasım aylarında ekimi yapılacak meyve ve sebze çeşitleri şu şekildedir;

Bakla : Büyüme ve gelişme dönemi boyunca düzenli ve yeterli miktarda yağış alan ya da sulanabilen yerlerde iyi yetişir. Toprak isteği bakımından kalsiyumca zengin toprakları sever.

kasım ayında ekilen sebze

Buğday : Buğday bitkisi yetişme döneminin ilk devrelerinde düşük sıcaklık ve bol nemli hava istemektedir. Özellikle çimlenme ve kardeşlenme sırasında buğdayın istediği sıcaklık 5-10 0C, nem ise %60 kadardır. Buğday gelişmesinin ikinci devresi olan sapa kalkmada ise 10-15 0C sıcaklık ve %65 oranında nispi nem isteği olmaktadır. Toprak isteği bakımından tınlı-killi ve humusça zengin toprakları sever.

kasımda ne ekilir

Çavdar : Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar kışları çok sert geçen yörelerde bile yetiştirilir ve sonbaharda ekilip ertesi yıl yaz başlarında biçilir. Nem isteği azdır, kök gelişmesi fazla olduğundan yeterli suyu kolaylıkla bulabilir. En iyi kumlu-tınlı ve milli topraklarda yetişir.

kasım ayında ekilen bitki

Havuç : Özellikle çimlenme ve sonrasındaki erken dönemde soğuklara karşı dayanıklı olması nedeniyle serin bölgelerimizde erken ilkbahar aylarında ılıman bölgelerimizde ise kış aylarında rahatça yetiştirilebilmektedir. Havuç yetiştiriciliğinde yağış ve nem çok olumlu etki yaparsa da sürekli yapış üretimi zora sokar, verim azalmasına neden olur. Havuç bir uzun gün bitkisidir. Optimum sıcaklık isteği 16-18°C’ dir. Minimum sıcaklık isteği 9°C, Maximum sıcaklık isteği ise 28°C dir.

kasım ayı ekim dikim işi

Ispanak : Ispanak, hem sıcaklığa hem de kurağa karşı duyarlıdır. Fazla sıcak ve kuraklıktan hoşlanmazlar. Ortalama 15-20 0C arasındaki sıcaklıklar bitki gelişmesinin en iyi olduğu sıcaklıklardır.Toprak isteği bakımından çok seçiciliği yoktur. İklim şartlarına, yetiştirme mevsimine ve hasat şekline bağlı olmak üzere killi topraklardan kumlu topraklara kadar geniş bir yelpazede yetiştirilebilir.

kasım ayı ekilir

Nar : Genel olarak kışın -10 derece sıcaklığa kadar dayanabilen nar bitkisi, geç çiçek açması nedeniyle ilkbahar geç donlarından zarar görmez, ancak geç olgunlaşan çeşitlerde meyveler, sonbahar erken donlarından etkilenebilmektedir. Derin, drenajı iyi, alüviyal topraklar nar yetiştiriciliği için en uygun topraklardır. Fakat kumlu, killi, kireçli topraklara da adapte olabilir.

kasım ayında ekilen meyveler

Sarımsak : Sarımsak ülkemizin çok yağış alan Karadeniz kıyı bölgesi dışında hemen her tarafında kolayca yetiştirilir. Çok yağış alan bu kıyı kesiminde de taze sarımsak olarak rahatça yetiştirilmektedir. Sarımsak dişlerinin uçları görülecek şekilde dikilmeli, ters dikilmemeye özen gösterilmelidir.

kasım ayında sarımsak

Soğan : Soğanın gündüzleri sıcak ve kurak, geceleri serin bir kara iklimini sevdiğini, ayrıca yağışlı bir ilkbahar isteğini ifade eder. Işıklanma ve sıcaklık soğan gelişmesi için vazgeçilmeyecek iki önemli faktördür. Gün uzunluğuda soğan üretiminde önemli diğer bir faktörüdür. Soğan gelişme döneminde 18-20°C civarındaki sıcaklıklara ve yağışa ihtiyaç duyar.

soğan kasım ayı bitkisi

Yulaf : Serin iklim tahılları içerisinde, iklim istekleri en fazla olan cins yulaftır. Çiçeklenmeden başaklanmaya kadar, sıcaklığı 15 dereceyi geçmeyen serin bir hava ve yüksek nem ister. Yüksek bir verim için toprakta bitki besin maddelerinin yeterince bulunması gerekir. Killi-tınlı, kumlu-bol humuslu topraklar yeterli nem bulunursa yulaf yetiştiriciliği için uygundur. Yulaf toprak tuzluluğuna da oldukça dayanıklı bir bitkidir.

kasım yulaf ekilir mi

Kasım Ayında Sebze Ekim Dikimi

Yazlık sebze yerlerinin çiftlik gübresi ile gübrelenmesine ve toprak işlenmesine devam edilir. Elde edilen tohumların kurutulması, ambalaj ve muhafazası yapılır. Kışlık sebzelerin bakımına, hasat ve pazarlama işlerine devam edilir. Lahana kelebeği, lahana kokulu böceği ve yaprak bitlerine karşı mücadeleye devam edilir. Taze soğan ekimi yapılır. Örtü altı sera yetiştiriciliğinde, biberlerin bakım işleri ve budaması yapılır. Çapalama ile birlikte, çok hafif boğaz doldurulur. Fungusitlerde koruyucu ilaçlama yapılır. Çilek dikimi yapılır.

Kasım Ayında Meyve Dikimi

Fidan çukurlarının açılmasına devam edilir. Fidanlıklarda söküm ve hendekleme işlerine başlanır. Fidan taşımacılığında karantina kontrolleri yapılır. Genç meyve bahçelerinde şekil budaması yapılır. Kışı ılık geçen yerlerde, kış budamasına başlanır. Fidan dikim işleri yapılır. Çöğür için tohum tavaları hazırlanır, gübrelenir ve tohumlar ekilir. Toprak işlemesi ile birlikte, çiftlik gübresi uygulaması da sürdürülür. Aynı zamanda, fosforlu ve potaslı gübrelerin verilmesine de başlanır. Meyve bahçelerinde, hastalık ve zararlıları bir yıl sonraya aktarabilecek bitki artıkları ortadan kaldırılır. 

Kasım ayında ne ekilir? Ay takvimine göre Kasım ayı bahçe işleri

Ay evrelerinin dönüşümleriyle uygulanan bahçecilik çok eski yıllara dayanan bir yöntem. Eski bir kültür olmasının yanında elbette bilimsel bir gerçekçiliğe de dayanıyor. Bu rehber doğrultusunda siz de her ay Ay takvimine göre bahçe işleri ile buluşabilirsiniz.

KASIM AYINDA HANGİ ÇİÇEKLER DİKİLİR?

Kasım ayı; ekim ayından gelen turuncu balkabakları ile yeni yıl süslerinin arasında kalan bir ay mı? Yoksa “Aşkın” da bambaşka olduğu yeni bir ay mı? Süslü sözlere, romantik filmlere konu olan Kasım ayındayız! Gelsin yenilikler… Dört bir yanımız çam dalları ve yılbaşı topları ile kuşatılmadan önce sonbaharı hissedeceğimiz güzel bir ay olduğu kesin.

Her mevsimin kendine göre özellikleri var ama küresel ısınmayla beraber mevsimlerde tahminlerden daha soğuk bir hava ile karşı karşıyayız. Bu yüzden de tercih edilen çiçekler ve bitkilerde farklılık olabiliyor. Eskilerin dediği gibi dallarda ayva çok olursa, o sezon kış çok sert geçermiş! Benden duymuş olmayın ama bu yıl dallarda ayva çok!

19 Kasım günü ay tutulması ile toprak işlenmeye başlıyor. Bu şu anlama geliyor; “Ona verdiklerinizi tüm güzelliği ile parlatmaya başlıyor!” Bunun için siz ay takvimi rehberliğinde ona bakmaya, soğuk havaya aldırmadan ilgilenmeye devam etmelisiniz. “Bahçemde hiç çiçeğim kalmadı!” diye üzüleceğinize size en yakın fidanlıktan saksılar içinde funda, siklamen, kasımpatı gibi renk renk çiçekler alabilirsiniz!

Bu ayın belki de en heyecanlı uygulaması bahar soğanlarını dikmek!Lale, sümbül, muscari, nergis gibi bahar sezonunda açacak olan soğanlı bitkileri bahçenize dikebilirsiniz. Saksılar içinde boy ve renk oranlarına göre karışık da kullanabilirsiniz. Sürpriz tasarımlar ile bahar günlerinde buluşacaksınız unutmayın! Soğuk günleri kullanacağınız renklerle ısıtmalısınız! Bu terapi her şeye iyi gelir, tadını çıkarın!

İlginizi çekebilir: 10 soruda soğanlı bitkiler: Ne zaman dikilir? İşte detaylar

KASIM AYINDA NE EKİLİR?

Biyodinamik takvim, ay ve gezegenlerin burç kuşağındaki hareketine göre hazırlanmış rehber bir takvim. Maria Thun tarafından geliştirilmiş ve günümüzde de pek çok çiftçi tarafından kullanılıyor. Bu takvimde on iki yıldız, dört grup altında toplanmış. Bu gruplar: Kök, Yaprak, Çiçek ve Meyve olarak tanımlanmış. Hangi günlerde ne tür bitkilerin ekilmesinin uygun olduğu gibi konularda yol göstericidir.

SEBZELER

Yaprak (Su Elementi) Yaprakları ve sapları kullanılan sebzelerin ekilmesi, şaşırtma yapılması ve bahçede yerine yerleştirilmesi için uygun zaman. Yapraklı bitkiler çiçek günlerinde veya meyve günlerinde hasat edilmelidir. Yaprak günlerinde hasat edilen ürünler daha kısa sürede çürümeye başlar.

Bu ay: Bakla, sarımsak, ıspanak, dereotu, maydanoz, havuç, marul dikebilirsiniz.

MEYVELER

Meyve (Ateş Elementi) Meyve ve tohumlu bitkilerin ekilmesi, fide olduktan sonra bahçeye aktarılması için uygun zamandır. Meyve günlerinde hasat, meyvelerin ve tohumların daha iyi depolama kalitesine sahip olmasını sağlar.

Bu ay: Portakal, kivi, elma, üzüm, mandalina, limon ve nar sofralarınıza misafir olabilir.

KÖK BİTKİLERİ

Kök (Toprak Elementi) Kök bitkileri ve kök sebzeler için en uygun zaman anlamına gelmektedir. Mahsulleri kök günlerinde saklamak idealdir.

Bu ay: Yer elması, sarımsak lezzetiyle sizleri bekliyor.

ÇİÇEKLER

Çiçek (Hava Elementi) Çiçekli bitkiler veya tıbbi amaç için kullanılan çiçekli bitkilerin, ot türlerinin ekilmesi, yer değişimleri ve hasat edilmesi için uygun zamandır. Kasımpatı, menekşe, süs lahanası, çuha çiçeği bugünlerde bahçenizi çiçekleri ile renklendirir. Yıldız çiçeği, Rudbeckia, Anemon çiçeklerinin de fotoğraflarını bahçeden çekebilirsiniz. Sümbül, lale, nergis soğanlarını dikebilirsiniz.

Kışın açan çiçekler nelerdir? İşte 5 kış bitkisi

Kışın açan çiçekler nelerdir? İşte 5 kış bitkisi

Kasım Ayında Yetişen Tarım Ürünleri.

1 Kasım 2021Kasım Ayında Yetişen Tarım Ürünleri.

Kasım Ayında Hangi Tarım Ürünleri Yetişir?

Sonbaharın en güzel ayı Kasım’da hangi tarım ürünlerini yetiştirme imkânımız vardır? Soruları artık arama motorlarında sıkça araştırılmaya başlandı. Her ne kadar seracılık faaliyetlerinin yaygınlaşması ile her mevsim her sebze ve meyve ulaşmak kolay olsa da her dönem için kendi mevsiminde üretilen ve yenilen sebze ve meyvenin yeri başkadır. Bundan dolayı mevsimin havasına uygun besleyici değerleri yüksek hangi sebzeleri ve meyveleri Kasım ayında üretebilir ve tüketebiliriz bir bakalım. Kasım ayı sebzeleri: bakla, sarımsak, patates, yulaf, çavdar, zeytin, mısır, ıspanak, havuç, bezelye, enginar olurken kasım ayı meyveleri; nar başta olmak üzere, turunçgiller de yavaş yavaş bu mevsimde dallarından hasat edilmeye başlanır.

Türkiye dört mevsimi belirgin yaşayan bir orta kuşak ülkesidir. Kasım ayında sıcaklıklar doğudan batıya doğru iyice düşer. Ancak iklim ve toprak yapısının bölgeler arasında değişiklik göstermesi ile farklı sebze ve meyveleri bir arada tüketebilme imkânımız bulunmaktadır. Bu sebze ve meyveler nasıl yetişir detaylı olarak inceleyelim.

Bakla

Bakla yetiştiriciliği için en uygun dönem Kasım ayları olmaktadır. Bu sebze özellikle büyüme ve gelişme dönemlerinde bol su ister. Ancak suyu düzenli aralıklarla alması besleyiciliği sağlaması açısından çok önemlidir. Sonbahar yağmurlarını oldukça seven bu sebze Kalsiyumu zengin topraklarda kısa sürede yetişir. Baklanın sofralarımızda yerini alması ise uzun sürmez.

Sarımsak

Kastamonu/Taşköprü sarımsağı oldukça meşhur olsa da aslında aşırı derece yağışlı olan Karadeniz kıyıları hariç hemen hemen her yerde sarımsak yetiştiriciliği yapılabilir. Kasım ayında Karadeniz iç kesimlerinde taze sofralık sarımsak yetiştirebilirsiniz. Sarımsak yetiştirmek bir ustalık ve beceri ister. Dikimi esnasında bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Örneğin; sarımsağın diş kısımları yani uçları görülecek ve ters dikilmeyecektir.

Kasım’da Yulaf ve Çavdar

Serin havaların en çok aranan tahılları içerisinde yer alır yulaf. Bundan dolayı ekim sonu Kasım başı derken sıcaklıklar 15 dereceyi geçmeden dikilmelidir. Humuslu, killi, kumlu topraklarda yulaf yetiştiriciliği oldukça kolaydır. Bu tahıl serin hava ve yüksek nem ile kısa sürede yetişir.

Yulaf gibi soğuk havalara dayanıklı bir başka tahıl ürünü de Çavdar olmaktadır. Sonbaharda ekilir ancak bir sonraki yıl yaz ayında biçilir. Çavdar yetiştiriciliği için kumlu ve milli topraklar olması yeterlidir. Köklerini kolayca saldığından su isteği de pek olmaz.

Ispanak

Kasım ayını en çok seven sebze ıspanak olmaktadır. Kasım ayında raflarda en çok görmeye alışık olduğumuz ıspanağı yetiştirmek ise oldukça kolaydır. Ne çok sıcak ne fazla soğuk sevmeyen bu bitki kasım ayının gündüz ve gece sıcaklığını sever. Ülkemizde neredeyse tüm bölgelerde rahatlıklar yetiştirilir.

Havuç

16 ila 18 derece sıcaklıklarda yetişebilen bu sebze insan sağlığında göz ve diş başta olmak üzere pek çok faydası olduğundan en çok tüketilmesi gereken sebzeler arasındadır. Kasım ayında çimlenme ve sonrasındaki soğuklara karşı da dayanıklı olması ile rahatça bu dönemde yetiştirilir. Havuç yetiştirme ülkemizin pek yerinde yapılmaktadır.

Zeytin

Zeytin için Kasım ayı özellikle Ege bölgesi için yağlık ve sofralık türünün hasat zamanıdır diyebiliriz. Zeytin yapısı itibari ile ılıman ve yağışlı ortamları sever. Bundan dolayı ekim ve kasım aylarındaki yağmurlar ve sıcaklıklar ile olgunlaşmaları tamamlanır.

Patates, Nar, Turunçgiller ve Seracılık

Kasım ayında genelde ekim dikim yapılacak alanların düzenlemeleri yapılır. Özellikle patates ve sera içerisinde ekim ve dikimleri yapılacak fideler bu dönemde hazırlanır. Ayrıca tüm tahıl tarlaları bu dönem içerisinde sürülür, ekime hazır hale getirilir. Bu dönem hasat edilen meyveler arasında ise nar, cennet hurması, mandalina ve diğer turunçgiller bulunmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır