fritzing devre çalıştırma / Fritzing Programı Kurulumu ve Kullanımı - Özgür ŞEREMET

Fritzing Devre Çalıştırma

fritzing devre çalıştırma

Fritzing Devre Tasarımı Eğitimi

Fritzing Nedir?

Merhaba,

Bu yazıda sizlere Fritzing’in ne olduğundan ve devrelerinizi nasıl kurabileceğinizden bahsedeceğim. İlk olarak Fritzing’in ne olduğu ile başlayalım.

Fritzing devrelerinizi ve kullandığınız parçaları modelleyebileceğiniz, bağlantılarınızı paylaşabileceğiniz ve hatalarınızı kontrol edebileceğiniz bir devre modelleme programıdır. Aynı zamanda devre kartlarınızı ve şemalarınızı oluşturabileceğiniz bir programdır.

Fritzing açık kaynak kodlu bir devre tasarım programı olduğu için ücretsiz olarak aşağıda bulunan linkten edinebilirsiniz. Dosya olarak indirdiğiniz taktirde bir kuruluma ihtiyaç duymayacaksınız.

Fritzing ilk bakışta biraz karmaşık gözükebilir fakat zamanla kullanması çok rahat bir program olduğunu anlayacaksınız. İlk olarak komponentleri nasıl ekleyebileceğimiz ve kullanabileceğimiz ile başlayalım. Programı ilk açtığınızda karşınıza aşağıdaki pencere gelecektir.

Elektronik devre geliştirme platformu: Fritzing

Fritzing; tasarımcılar, elektronikçiler ve elektronik hobi ile uğraşanlar için geliştirilmiş, açık kaynak kodlu, ücretsi bir platformdur. Fritzing kullanarak prototip tasarlayabilir ve tasarımlarınızı diğer kullanıcılar ile paylaşabilirsiniz. 

  Fritzing ile sanal breadboard üzerinde devrelerinizi tasarlayabilirsiniz.  Sadece breadboard üzerinde değil, isis de olduğu gibi elektronik devre çizimini yapabileceğiniz gibi, baskı devre çıktısını da hazırlayabilirsiniz. Breadboard görünümü benim çok hoşuma gitti. Malzemeyi gerçek haliyle görebiliyorsunuz.

Aşağıda 3 görünüme de örnek ekledim:

  Elektronik devre görünümü

  BreadBoard görünümü

  Baskı devre görünümü

seafoodplus.info sitesinde fritzing ile hazırlanmış birçok proje dosyasını inceleyebilirsiniz. Kendiniz de hazırladığınız projeleri bu sitede paylaşabilirsiniz.  Sadece Arduino ile değil, diğer MCU sistemleriyle de çok güzel projeler burada paylaşılmış. Eğer öğrenme aşamasındaysanız, bu projeleri indirip incelemenizi tavsiye ederim. 

seafoodplus.info linkinden güncel “Fritzing” programını indirerek işe başlayabilirsiniz.

  Not: Bu platformla isis de olduğu gibi simülasyon yapamıyorsunuz. Ama MCU kullanabilmeniz yeterli oluyor.  

    Elektronik Hobi Elektronik devre geliştirme platformu: Fritzing


Fritzing Arduino devrelerinizi çizebileceğiniz oldukça güzel bir program. Özellikle Arduino ile ödev, döküman veya sunum hazırlıyorsanız devre görsellerinizi Fritzing ile hazırlayabilirsiniz. Fritzing üzerinde kod yazıp kartınıza yükleyebilirsinz.  Fritzing'in tek eksik tarafı simülasyon yapmıyor olması. Arduino simülasyonu yapan programların az olması üzücü. Proteus bir nebze olsa da bunu dışardan Arduino kütüphanesi ekleyerek çözmeye çalışıyor. Ancak Fritzingde olan sensor, ek devre ve arduino çeşitliliği proteusta ne yazıkki yok. Fritzing Arduino konusunda içerik olarak çok zengin bir program. Neredeyse hemen hemen Arduino uyumlu bütün sensor ve ek devreler mevcut.



Fritzing indirmek için Ana sayfadan  resimdeki yeri tıklıyoruz.

Açılan sayfada  indirmeden önce bağış yapmak isterseniz , istediğiniz miktarı işaretliyorsunuz ve Donate&Download , istemiyorsanız No Donation seçeneğini işaretleyip daha sonra Download seçeneğini seçiyorsunuz.


  1. İndirdiğimiz Zip dosyasını klasöre çıkartıyoruz. Açtığımız klasörün içindeki  Fritzing isimli dosyanın ismini kısaca fritzing olarak değiştirp C :\  dizinine kopyalıyoruz

Fritzing dosyası içindeki fritzing uygulamasını masaüstüne kısayol olarak atıseafoodplus.info programımızı çalıştırıyoruz.

Açılan penceriyi incelediğimiz zaman fritzin ile neler yapabileceğimizi görüyoruz.

1 - Breadboard (deney bordu) üzerinde devremizi kurabiliriz

2- Breadboard üzerine kurulan devrenin şemasışematikbölümünde görülebilir.

3-Kurduğumuz devrenin baskı devresi (PCB) hazırlanabilir.

4- Devremiz için kod yazıp kartımıza yükleyebiliriz.


Bu yazımda size Fritzing'i tanıtmaya çalıştım. İlerki konularda Fritzing ile uygulama yapacağız. Ama şimdilik burada bir virgül koyalım.

Bundan sonrası size ve hayal gücünüze kalmış )

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir