mercedes vito ticari mi binek mi / Ticariyi Bineğe Çevirenler Yaşadı

Mercedes Vito Ticari Mi Binek Mi

mercedes vito ticari mi binek mi

Ticariyi Bineğe Çevirenler Yaşadı

Star gazetesinin haberine göre, son dönemde işadamlarından sanatçılara kadar birçok ismin makam aracı olarak kullandığı lüks donanımlı, ekstra koltuklu ticari araçları da içeren karar ile Danıştay 7. Dairesi, bir vatandaşın başvurusu üzerine, aldığı ticari aracı daha sonra özel araca dönüştürenleri de kapsama aldı.

Danıştay böylece binlerce kişiyi yüklü miktarlardaki vergi ve cezadan kurtardı. Danıştay’ın bu kararı aynı durumdaki binlerce araç sahibi için emsal teşkil edebilecek. Bu durumdaki araç sahipleri, dönüşüm işlemi sonrasında ÖTV farkı ödemek durumunda kalmayacak. BİN LİRA AVANTAJ Açık kasalı hafif ticari araçlarda ÖTV, yüzde 4 olarak uygulanıyor. Motor hacmi cc’ye kadar olan binek otomobillerde bu oran yüzde Yani binek otomobil yerine, hafif ticari araç satın alanlar daha az vergi ödüyorlar.

Sözgelimi çıplak fiyatı 40 bin lira olan bir araçtan 14 bin lira ÖTV alınıyor. Daha sonra 54 bin TL üzerinden bir de 9 bin lira KDV alınıyor. Aracın anahtar teslim fiyatı 64 bin liraya ulaşıyor. Yüzde 4 ÖTV’de ise çıplak fiyatı 40 bin lira olan araç için bin lira ÖTV ödenirken, aracın anahtar teslim fiyatı 7 bin liralık KDV eklendiğinde 49 bin 88 liraya ulaşıyor. Yani aradaki fark 15 bin lira düzeyine kadar çıkıyor.

Ticari araç alıp da bunu binek otoya dönüştürmenin maliyeti ise 2 bin lira ile 5 bin lira arasında değişiyor. Aracını binek otoya dönütürenler bunun ruhsat değişimine yaptırmayıp, ÖTV farkını da ödememesi durumunda Maliye bin TL düzeyinde vergi kaybına uğramış oluyor.

MALİYE: KARAR KANUNA AYKIRI

Gelir İdaresi, kararla ilgili Danıştay’a itirazda bulundu. Bir üst düzey yetkili, şu değerlendirmeyi yaptı: “Torba kanundaki düzenleme, gümrükteki yanlış anlama ve algılamalar sonucu hatalı düzenlenen ÖTV beyannameleriyle ilgiliydi. Bu düzenleme, beyan sahiplerini yani araç ticareti yapanları kapsıyordu. arasında verdiği ÖTV beyannamesinde binek aracı ticari araç olarak gösterenlerden ek ÖTV alınmamasını öngörüyordu. Söz konusu düzenleme beyan sahiplerine dönük yapılmıştı, araç sahiplerine değil. Danıştay, kanuna aykırı bir karar verdi. Kanundaki düzenleme beyan sahiplerine dönük, aracını tadil edenlere değil.

Uygulamada vatandaş, düşük ÖTV ödeyerek Mercedes Vito ya da benzeri aracı alıyor. Daha sonra da bunu binek araca dönüştürüyor. Bu işlem için önce Sanayi Bakanlığı’na tadilat başvurusu yapılması lazım. Daha sonra Emniyet’in bu aracın sicilini değiştirmesi lazım. Bunun ardından da vergi dairesine gidilip, aradaki vergi farkının yatırılması lazım. Gelir İdaresi ve vergi daireleri, bu işlemi izinsiz ya da vergi farkını yatırmadan yapan binlerce kişi için takibat yapıyor. Kararla bunlar da kurtarılıyor. Ancak, itirazımızın ardından bu yanlışlığın düzeltileceğini düşünüyoruz.”

Dönüşümle ÖTV farkının ödenmesi gerekiyor

• Dönüştürme işlemi için araçların öncelikle arka yan panellerine cam açılıyor. İç mekan kaplamalarının tamamlanmasından sonra camlar silikon kullanılarak yapıştırılıyor.
• Son aşamada arka koltukların yerleştiriliyor.
• Aracın ilk olarak sahip olduğu ticari ruhsat, Trafik Tescil Müdürlüğü’ne başvuruyla binek otomobil ruhsatı haline getiriliyor. ve dönüştürülmüş araç yeni ruhsatla trafiğe çıkmaya hazır hale getiriliyor.
• Ardından aradaki vergi farkının ödenmesi gerekiyor.

DÜZENLEME 'TE YAPILDI

1 Ağustos tarihinden itibaren, hafif ticari araçların otomobile dönüştürülmesi uygulamasına bir düzenleme getirilmişti. Buna göre, ticari araçların otomobile dönüştürülmesi durumunda, değişikliğin ruhsata işlenmesinin yanı sıra ÖTV farkı da alınıyor. yılına kadar furya halinde yapılıyordu, ancak bu tarihten itibaren bu yönteme başvuranların sayısı oldukça azaldı . Ancak yılında Maliye vergi kaybını önlemek için yeni bir düzenleme yaparak kontrolleri sıkılaştırdı.

Binek otoya d&#;n&#;şen ticari ara&#; vergisi Danıştay’da durdu Maliye itiraz etti

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Oluşturulma Tarihi: Ekim 21,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Danıştay; geçmişte aldığı Fiat Doblo, Peugeot Partner, Renault Kangoo, Ford Transit, Citroen Berlingo, Mercedes Vito gibi hafif ticari araçlarla, kapalı kasa ticari oto ve pick-up’larda tadilat yaptırıp binek otomobile dönüştüren vatandaşlara Maliye’nin kestiği cezaları kaldırdı. Vatandaş vergisiz araç fiyatına yaklaşan ÖTV’den kurtulurken, Gelir İdaresi karara itiraz etti.

Haberin Devamı

BİNEK otomobillere motor hacmine göre yüzde aralığında uygulanan ÖTV, tüketicileri yüzde aralığında ÖTV uygulanan hafif ticari araçlar veya çift kabinli pick-up’lara yönlendirirken; geçmişte özel araca çevrilen ticari araçlar için yüklü vergi ve cezalar kesen Maliye’ye; Danıştay ‘dur’ dedi. Danıştay 7’nci Dairesi, aldığı ticari aracı ( GTİP-gümrük tarifesi istatistik pozisyonu’ndan beyan edilen araçlar) daha sonra özel araca ( GTİP numarası’ndan beyan edilen araçlara) dönüştürenleri, yüklü miktarlardaki vergi ve cezalardan kurtardı.
Yasa çıktı, tartışma bitmedi
Bu yıl şubat ayı içinde Meclis’te yasalaşan ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan sayılı Torba Kanun ile “1 Ağustos Temmuz tarihleri arasında, 2 sayılı ÖTV listesinde yer alan ve GTİP numarasından beyan edilmesi gerekirken, beyannamesi GTİP numarasından verilen motorlu araçlar için Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemler için ek ÖTV tarhiyatı yapılmaması” hükme bağlanmıştı. Buna göre; motorlu araç ticareti yapanların 1 Ağustos Temmuz tarihleri arasında teslim ettiği tarifesindeki araçlar için tarifesinden ÖTV beyan edip ödemiş olmaları halinde, ek ÖTV çıkarılmayacak, çıkarılanlar da silinecekti
Gelir İdaresi farklı düşünüyor
Bu araçlar için ek ÖTV tutarı üzerinden KDV tarhiyatı yapılmışsa o da terkin edilecek, yani silinecekti. Düzenleme ile, daha önce yapılan tarhiyatlardan (ödenecek vergi miktarı) vazgeçilmesi, tahakkuk eden tutarların da silinmesi öngörülmüştü. Böylece; binek otomobil (GTİP numarası ) beyannamesi vermesi gerekirken, eşya taşımaya mahsus motorlu araç (GTİP numarası ) şeklinde beyanda bulunarak düşük vergi ödeyen otomotiv firmalarına af getirilmişti. Söz konusu düzenlemenin ardından Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci imzasıyla ÖTV Sirküleri yayımlandı.
Binlerce kişi ‘Oh’ dedi
Sirkülerde, “kapalı kasalı kamyonet olarak alınıp, kayıt ve tescil ettirilmeden önce veya sonra tadilat yapılarak binek otoya çevrilen araçlar kapsam dışı” denilmişti. Sonra konu mahkemeye taşındı. Sadece Ankara’da kişi vergi mahkemesine giderek aracını tadil edenlerin de yasadan yararlanmasını talep etti. Vergi mahkemeleri bunu geri çevirirken Danıştay 7’nci Dairesi, bir vatandaşın başvurusu üzerine binlerce kişiyi yüklü miktarlardaki bu vergi ve cezalardan kurtardı. Tadilat ile özel, binek araca dönüştürenlerden ÖTV farkını tahsil etmeye çalışan Gelir İdaresi Başkanlığı, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı kanalıyla hemen Danıştay’a itirazda bulundu.

Haberin Devamı

Ağır vergilerle binek oto fiyatı nasıl katlanıyor

Haberin Devamı

Distribütör firma tarafından 48 bin TL liste fiyatı ile satılan 4+1 kişilik Mercedes Vito’nun vergisiz fiyatı 36 bin lira. Bu fiyata önce yüzde 10 ÖTV (3 bin TL) ekleniyor.
Sonra yüzde 18 KDV (7 bin TL) ekleniyor ve ardından da bandrol ve plaka masrafları ile anahtar teslim fiyatı belirleniyor.
 Oysa, litre silindir hacmine sahip bu araca binek otomobillerdeki gibi yüzde 84 vergi uygulansa, ÖTV’si 30 bin TL’yi bulacaktı.
Yani, bu motor hacmindeki bir araçta, yüzde 10 ÖTV, tüketiciye yaklaşık 23 bin lira avantaj sağlıyor.

Gelir İdaresi ‘Yanlışlık düzelecek’ dedi

BİNEK otomobillere uygulanan yüzde aralığındaki ağır vergilere rağmen, ticari araç olarak üretilen Mercedes Vito, Fiat Doblo, Ford Transit, Citroen Berlingo, Renault Kangoo, yüzde 10 ÖTV’ye tabi. Kapalı kasa kamyonet olarak geçen hafif ticari araçları alarak tadil ettiren ve binek olarak kullanan vatandaşlar, Danıştay’ın kararı ile vergi ve cezadan kurtuldu ancak; Gelir İdaresi Başkanlığı; Ankara Vergi   Dairesi Başkanlığı kanalıyla Danıştay’a itiraz etti. Bir yetkili “Torba kanundaki vergi düzenlemesi, büyük bölümü gümrükteki yanlış anlama ve algılamalar sonucu hatalı düzenlenen ÖTV beyannameleriyle ilgili olarakgerçekleştirilmişti. Bu düzenleme, tamamen beyan sahiplerini yani araç ticareti yapanları kapsıyordu. Araç sahiplerine yönelik düzenleme değildi. Danıştay, kanuna aykırı karar verdi. Uygulamada vatandaş düşük ÖTV ödeyerek Mercedes Vito ya da benzeri aracı alıyor. Daha sonra hemen gidip koltuklarını, camlarını değiştirerek bunu binek araca dönüştürüyor. İtirazımızın ardından bu yanlışlığın düzeltileceğini düşünüyoruz.”

Müjde!! Binek otoya dönüşen ticari araçlardan engel kalktı!! (2. sayfa)

  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sod&#;mizer

    birisi kısaca a&#;ıklayabilir mi?

    caddy tarzı birşey alsak hususi ara&#; gibi mi vergi vereceğiz?


    corsa van,palio van gibi ara&#;lara koltuk takıp ucuz ucuz binilecek.
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: suicide


    quote:

    Orijinalden alıntı: osmanlı13


    quote:

    Orijinalden alıntı: suicide

    kusura bakmayında hususi alanlar salak mı? ticari ara&#;ların vergisinin az olmasının bir anlamı var, eğer hususi olarak kullanacaksan aynı vergiyi vereceksin. danıştay sa&#;malamış.

    Kusura bakmayında bu salakca vergi kanundan ka&#;abilen insanlar bence akıllı allaha bin ş&#;k&#;r &#;ylede &#;d&#;yoruz vergimizi ancak astronomik haksız vergilerden ka&#;manın yolu bu işte o y&#;zdende t&#;rkiyede ticari ara&#;lar &#;oğaldı ztn


    vergilendirme yanlış olabilir bu başka bir mesele, fakat bunu bahane g&#;sterip kendi halkınızdan &#;alamazsınız. kusura bakmayın a&#;ık a&#;ık yazmak zorunda kaldım, bu mantıkla gidersek herkes bir boşluktan faydalanıp vergi ka&#;ırsın oh ne ala memleket.


    Vergi ka&#;ırdığım fln yok benim emin ol snn 10 yılda odediğin vergiyi ben 1 yılda &#;d&#;yorum ancak ticari ara&#; meselesine gelirsek kimsenin vergi ka&#;ırdığı yok mantıklı olan bu ve bende destekliyorum bu kadar basit




  • Yarbay
    Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: plcmn


    quote:

    Orijinalden alıntı: crepis

    kesinlikle yanlış bir karar &#;&#;nk&#; hususinin vergisi %37 ticarinin vergisi %10 devlet ticarileri piyasa canlansın alan kişiler o ara&#;larla ticaret yapsın diye ucuza satıyo
    bence bu ticari olan kango doblo vs. ara&#;ların her &#;n&#;ne gelene satılmaması lazım eğer kişi illa bunlardan alacam diyorsa gitsin hususini alsın
    kişi &#;ğretmen gidiyo %10 &#;tv ile ticari araca biniyo senede max bin km yol yapıyo diğer taraftan taksici esnafı %37 ile ara&#; alıyo ve aracı ticari kullanıyo bu nasıl iştir.

    Kullansın işte ne var ki?
    &#;ğretmen yılda maksimum kazanıyor.
    Taksici e para demiyor.


    hocam haklısınız bende &#;ğretmenim aslında benim de isteğim &#;TV nin sıfırlanması ama ortada bir kanun var ve bu kanun eksik devlet ticari ara&#;ları bilerek &#;ark d&#;ns&#;n diye d&#;ş&#;k &#;tv ile satıyor ama biz ticari ara&#; alıp hususi biniyoruz burda bir yanlışlık var taksici esnafı gibi bir s&#;r&#; &#;rnek verebilirim bunların ne g&#;nahı var hususi aracı ticari kullanıyorlar hususi &#;tv si &#;d&#;yorlar




  • quote:

    Orijinalden alıntı: osmanlı13
    Vergi ka&#;ırdığım fln yok benim emin ol snn 10 yılda odediğin vergiyi ben 1 yılda &#;d&#;yorum ancak ticari ara&#; meselesine gelirsek kimsenin vergi ka&#;ırdığı yok mantıklı olan bu ve bende destekliyorum bu kadar basit


    bilmediğin konularda afaki sallama, bunun adı d&#;ped&#;z vergi ka&#;ırmaktır kendini kandırma boşa.
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: tenekekutu

    Kimse birşey anlamamış ben a&#;ıklayım bari

    İki tane fabrika &#;ıkışı DOBLO var diyelim, bir koltuklu camlı vs otomobil bunun &#;TV si ile, 2 koltuklu kapalı kasa &#;ıkan Doblo nun &#;TV si farklı. Siz kapalı ksa kamyoneti aldınız cam ve koltuk attınız bu durumda ara&#; fabrika &#;ıkış koltuklu camlı diğer DOBLO ile aynı seafoodplus.info aradaki ilk alımdaki &#;TV farkı alınmıseafoodplus.info işte bu &#;TV farkını tahsil etmek i&#;in mahkemeye başvurdu, mahkeme de alamazsın diyor. Kısacası devlete para lazım nerden alayım derdinde


    şimdi bende burdan anladığımı yazayım;
    bu yasa sadece panelvan ve camlıvan kamyonetleri kapsıyor, bu ikisi arasında ilk alımda %7 &#;tv farkı var, yani panelvanın (kapalı kasa kamyonet) &#;tvsi %3, cityvanın( kombivan, camlıvan vs. yandan camlı &#;ift sıra koltuklukamyonet) &#;tvsi %10 panelvan alıp cam a&#;tıranları kapsıyor, sonu&#;ta hususi olma gibi bir durum yok, her halikarda kamyonet yani

    bende sevindim bir an %20k&#;s&#;r &#;tv farkını &#;deyerek hususiye &#;evirebilecem diye, boşuna sevinmişim




  • Yarbay
    Mesaj
    Bu itiraz mevcut kamyonetleri otomobil e d&#;nen ve arada oluşan farktan dolayı devletin istediği &#;TV miktarına itiraz edenlerin a&#;tığı bir dava ama itiraz edilmiş gene devlet tarafından ki b&#;y&#;k ihtimalle itiraz kabul olur. Burada yapılmak istenen aradaki &#;TV farkının &#;denmek istenmemesi ki bence devlet haklı. O zaman herkes bu t&#;r ara&#;lar almaya teşvik gibi birşey olur.
    &#;TV farkını vermek şartıyla eğer ara&#; uyuyorsa kamyonetin otomobile &#;evrilebiliyor diye seafoodplus.info bunu kimse yapmıseafoodplus.info yapsın ki ? Hi&#; avantajı olmadığı gibi proje + tadilat masrafları vs derken aslı astarını ge&#;er.
  • Binbaşı
    Mesaj
    devlet yanlış yapıyo ticari ara&#; alacak kişiden bu ara&#;la ticaret yaptığını belgeleyen bir evrak getirmesi lazım evrağı getiren %10 &#;tv getirmeyen %37 &#;tv
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: crepis

    devlet yanlış yapıyo ticari ara&#; alacak kişiden bu ara&#;la ticaret yaptığını belgeleyen bir evrak getirmesi lazım evrağı getiren %10 &#;tv getirmeyen %37 &#;tv
    + ısyerı olması lazım tıcarı kullanan yada vergı veren bır seyler yapması lazım ogretmen memur alıpta bınerse %37 olması lazım
  • Arkadaslar yanılgıya dusmeyın sakın

    Kesınlıkle Tıcarı araclar (kamyonet, panelvan vs..) otomobile d&#;n&#;şm&#;yor.

    Lutfen dıkkat

    Kapalı kamyonet alıp koltuk seafoodplus.info actırabilirsiniz.E belgeli koltuk ve cam olması şartıyla
    Ama asla kamyonet lafını kaldıramazsınız

    Cunku AITM y&#;netmeliğine g&#;re bir aracın otomobil olabilmesi i&#;in taşıması gereken şartlar kamyonet olabilmesi i&#;in taşıması gereken şartlardan madde (tam bilmiyorum) daha fazladıseafoodplus.info sadece koltuk sayısı değil yaniBunları da yerine getirmek belgelendirmek yeni ara&#; alamkatan fazlaya gelir
  • Yarbay
    Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    devlet bunu skıye dogru yuruturse cok sakatlık cıkacak kımse odemeyecek sayı cogalıncada mecbur afedılecek
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: suicide


    quote:

    Orijinalden alıntı: osmanlı13
    Vergi ka&#;ırdığım fln yok benim emin ol snn 10 yılda odediğin vergiyi ben 1 yılda &#;d&#;yorum ancak ticari ara&#; meselesine gelirsek kimsenin vergi ka&#;ırdığı yok mantıklı olan bu ve bende destekliyorum bu kadar basit


    bilmediğin konularda afaki sallama, bunun adı d&#;ped&#;z vergi ka&#;ırmaktır kendini kandırma boşa.

    Tabi cnm sen istediğin gibi g&#;r istediğini yap vergi ka&#;ırıyor isemde gelirler keseler cezalarını basar giderler bu kadar basit ancak şu ana kadar hi&#; &#;yle bişi olmadı inan
  • quote:

    Orijinalden alıntı: osmanlı13


    quote:

    Orijinalden alıntı: suicide


    quote:

    Orijinalden alıntı: osmanlı13
    Vergi ka&#;ırdığım fln yok benim emin ol snn 10 yılda odediğin vergiyi ben 1 yılda &#;d&#;yorum ancak ticari ara&#; meselesine gelirsek kimsenin vergi ka&#;ırdığı yok mantıklı olan bu ve bende destekliyorum bu kadar basit


    bilmediğin konularda afaki sallama, bunun adı d&#;ped&#;z vergi ka&#;ırmaktır kendini kandırma boşa.

    Tabi cnm sen istediğin gibi g&#;r istediğini yap vergi ka&#;ırıyor isemde gelirler keseler cezalarını basar giderler bu kadar basit ancak şu ana kadar hi&#; &#;yle bişi olmadı inan


    umarım itiraz sonucunda mantıklı bir karar verilirde, kendini uyanık sananlarla birlikte ilk sen &#;dersin cezanı ozaman g&#;r&#;r&#;m ben senin vergi ka&#;ırıp ka&#;ırmadığını




  • Yarbay
    Mesaj
  • Er
    1 Mesaj
    slm seafoodplus.info şu misal kapala kasa kamyonet doblo araba aldınıseafoodplus.info alındıgında bu arabanın &#;tv vergisi % 4 ama yandan camlı arkada koltuklu doblo araba aldıgınızda &#;tv vergisi % 10 simdi bazı vatandaslarımız % 4 &#;tv vergisi &#;deyerek kapalı kasa komyonet olan doblo araba alıseafoodplus.info bu arabaya cam actırıp arkaya koltuk taktırıseafoodplus.infoı zamanda bu aracın yeniden proje cizdireceksiniz oda tl sonra s&#;f&#;rler cemiyetinden yeniden evrak hazırlatacaksınız oda 25 tl sonra bu evraklarla aracı yeniden muayene istasyonuna g&#;t&#;rerek aracı yeni haliyle muayeneden gecireceksiniz oda tl sonra vergi dairesine gidip aracınız binek tipi ticari arac sınıfına girdigi icin % 6 lık &#;tv farkı olan vergiyi &#;seafoodplus.info vergi dairesi &#;tv farkını s&#;yle hesaplıseafoodplus.infoı ilk aldıgınız mebla ne kadarsa o mebla uzerinden % 6 &#;tv vergisini alıseafoodplus.info trafik tescile gidip yeniden yandan camlı panelvan kamyonet yazan ruhsat cıkartıseafoodplus.infoızla trafikte rahatlıkla kullanıseafoodplus.infoız arabanız otomobil sınıfında seafoodplus.infonizi cekerim.şimdi danıştay 7. daire başkanının verdigi karar sonradan vergi dairesinin % 6 lık &#;tv vergisini alamazsın diye bir karar seafoodplus.info karara gelirler m&#;d&#;rl&#;g&#; itiraz seafoodplus.info&#; ne olur bilemem. &#;lkemizde kapalı kasa araba alıpta cam ve koltuk taktırarak kullanan binlerce vatandaşımız seafoodplus.info kişiler % 6 lık &#;tv vergisini &#;demediler ve cezaya tabii oldular danıştay bu kişilerede af gibi bir karar verdi. kısaca olay bu




  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Gladiot&#;rk

    Danıştay; ge&#;mişte aldığı Fiat Doblo, Peugeot Partner, Renault Kangoo, Ford Transit, Citroen Berlingo, Mercedes Vito gibi hafif ticari ara&#;larla, kapalı kasa ticari oto ve pick-up’larda tadilat yaptırıp binek otomobile d&#;n&#;şt&#;ren vatandaşlara Maliye’nin kestiği cezaları kaldırdı. Vatandaş vergisiz ara&#; fiyatına yaklaşan &#;TV’den kurtulurken, Gelir İdaresi karara itiraz etti.

    BİNEK otomobillere motor hacmine g&#;re y&#;zde aralığında uygulanan &#;TV, t&#;keticileri y&#;zde aralığında &#;TV uygulanan hafif ticari ara&#;lar veya &#;ift kabinli pick-up’lara y&#;nlendirirken; ge&#;mişte &#;zel araca &#;evrilen ticari ara&#;lar i&#;in y&#;kl&#; vergi ve cezalar kesen Maliye’ye; Danıştay ‘dur’ dedi. Danıştay 7’nci Dairesi, aldığı ticari aracı ( GTİP-g&#;mr&#;k tarifesi istatistik pozisyonu’ndan beyan edilen ara&#;lar) daha sonra &#;zel araca ( GTİP numarası’ndan beyan edilen ara&#;lara) d&#;n&#;şt&#;renleri, y&#;kl&#; miktarlardaki vergi ve cezalardan kurtardı.
    Yasa &#;ıktı, tartışma bitmedi
    Bu yıl şubat ayı i&#;inde Meclis’te yasalaşan ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan sayılı Torba Kanun ile “1 Ağustos Temmuz tarihleri arasında, 2 sayılı &#;TV listesinde yer alan ve GTİP numarasından beyan edilmesi gerekirken, beyannamesi GTİP numarasından verilen motorlu ara&#;lar i&#;in Kanunun y&#;r&#;rl&#;ğe girdiği tarihten &#;nceki d&#;nemler i&#;in ek &#;TV tarhiyatı yapılmaması” h&#;kme bağlanmıştı. Buna g&#;re; motorlu ara&#; ticareti yapanların 1 Ağustos Temmuz tarihleri arasında teslim ettiği tarifesindeki ara&#;lar i&#;in tarifesinden &#;TV beyan edip &#;demiş olmaları halinde, ek &#;TV &#;ıkarılmayacak, &#;ıkarılanlar da silinecekti
    Gelir İdaresi farklı d&#;ş&#;n&#;yor
    Bu ara&#;lar i&#;in ek &#;TV tutarı &#;zerinden KDV tarhiyatı yapılmışsa o da terkin edilecek, yani silinecekti. D&#;zenleme ile, daha &#;nce yapılan tarhiyatlardan (&#;denecek vergi miktarı) vazge&#;ilmesi, tahakkuk eden tutarların da silinmesi &#;ng&#;r&#;lm&#;şt&#;. B&#;ylece; binek otomobil (GTİP numarası ) beyannamesi vermesi gerekirken, eşya taşımaya mahsus motorlu ara&#; (GTİP numarası ) şeklinde beyanda bulunarak d&#;ş&#;k vergi &#;deyen otomotiv firmalarına af getirilmişti. S&#;z konusu d&#;zenlemenin ardından Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci imzasıyla &#;TV Sirk&#;leri yayımlandı.
    Binlerce kişi ‘Oh’ dedi
    Sirk&#;lerde, “kapalı kasalı kamyonet olarak alınıp, kayıt ve tescil ettirilmeden &#;nce veya sonra tadilat yapılarak binek otoya &#;evrilen ara&#;lar kapsam dışı” denilmişti. Sonra konu mahkemeye taşındı. Sadece Ankara’da kişi vergi mahkemesine giderek aracını tadil edenlerin de yasadan yararlanmasını talep etti. Vergi mahkemeleri bunu geri &#;evirirken Danıştay 7’nci Dairesi, bir vatandaşın başvurusu &#;zerine binlerce kişiyi y&#;kl&#; miktarlardaki bu vergi ve cezalardan kurtardı. Tadilat ile &#;zel, binek araca d&#;n&#;şt&#;renlerden &#;TV farkını tahsil etmeye &#;alışan Gelir İdaresi Başkanlığı, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı kanalıyla hemen Danıştay’a itirazda bulundu.

    Ağır vergilerle binek oto fiyatı nasıl katlanıyor

    Distrib&#;t&#;r firma tarafından 48 bin TL liste fiyatı ile satılan 4+1 kişilik Mercedes Vito’nun vergisiz fiyatı 36 bin lira. Bu fiyata &#;nce y&#;zde 10 &#;TV (3 bin TL) ekleniyor.
    Sonra y&#;zde 18 KDV (7 bin TL) ekleniyor ve ardından da bandrol ve plaka masrafları ile anahtar teslim fiyatı belirleniyor.
    Oysa, litre silindir hacmine sahip bu araca binek otomobillerdeki gibi y&#;zde 84 vergi uygulansa, &#;TV’si 30 bin TL’yi bulacaktı.
    Yani, bu motor hacmindeki bir ara&#;ta, y&#;zde 10 &#;TV, t&#;keticiye yaklaşık 23 bin lira avantaj sağlıyor.

    Gelir İdaresi ‘Yanlışlık d&#;zelecek’ dedi

    BİNEK otomobillere uygulanan y&#;zde aralığındaki ağır vergilere rağmen, ticari ara&#; olarak &#;retilen Mercedes Vito, Fiat Doblo, Ford Transit, Citroen Berlingo, Renault Kangoo, y&#;zde 10 &#;TV’ye tabi. Kapalı kasa kamyonet olarak ge&#;en hafif ticari ara&#;ları alarak tadil ettiren ve binek olarak kullanan vatandaşlar, Danıştay’ın kararı ile vergi ve cezadan kurtuldu ancak; Gelir İdaresi Başkanlığı; Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı kanalıyla Danıştay’a itiraz etti. Bir yetkili “Torba kanundaki vergi d&#;zenlemesi, b&#;y&#;k b&#;l&#;m&#; g&#;mr&#;kteki yanlış anlama ve algılamalar sonucu hatalı d&#;zenlenen &#;TV beyannameleriyle ilgili olarak ger&#;ekleştirilmişti. Bu d&#;zenleme, tamamen beyan sahiplerini yani ara&#; ticareti yapanları kapsıyordu. Ara&#; sahiplerine y&#;nelik d&#;zenleme değildi. Danıştay, kanuna aykırı karar verdi. Uygulamada vatandaş d&#;ş&#;k &#;TV &#;deyerek Mercedes Vito ya da benzeri aracı alıyor. Daha sonra hemen gidip koltuklarını, camlarını değiştirerek bunu binek araca d&#;n&#;şt&#;r&#;yor. İtirazımızın ardından bu yanlışlığın d&#;zeltileceğini d&#;ş&#;n&#;yoruz.”

    Bu kanuna uygun diyebilirsiniz ama kanuna uygun değil.
    Ayrıca hukuka da uygun değil.
    Binmek i&#;in megane, corolla tarzı bir ara&#; alan % arası bir vergi &#;deyecek.
    Aynı şekilde binmek i&#;in doblo kangoo tarzı binek olmayan versiyonundan bir ara&#; alacak %10 vergi verecek, Sonra servise gidecek koltuk cam vs. taktıracak ve binek araca &#;evirecek.
    Bu hukuka uygun değil işte. Hakkın k&#;t&#;ye kullanılmasıdır.
    Devlet ticaret erbabımız fazla zorlanmasın ucuz ara&#; alsın diye vergi indirimi yapacak, sonra bu imkanı birileri cebini doldurmak i&#;in kullanacak.
    D&#;ş&#;n&#;n




  • İnsanları biraz rahat bıraksınlar, g&#;venliğe uygun olduktan sonra ara&#;ları insanlar modifiye etsinler, cam taktırsınlar, koltuk ekletsinler.
    Zaten ara&#;lar pahalı, b&#;yle yapanlar da olsun.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir