pırasanın faydaları ve zararları / Pırasanın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Pırasanın Faydaları Ve Zararları

pırasanın faydaları ve zararları

Pırasa faydalarından çiğ veya pişmiş olarak yararlanabilirsiniz. Türkiye’nin bütün bölgelerinde yetişen pırasa hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Genellikle yaprakları için yetiştirilir. Düşük kalorili olması sayesinde hemen hemen bütün yemeklere eklenmesinin yanı sıra diyet amaçlıda tüketilebilir. Soğangiller ailesine bağlı olan pırasa her mevsim yetişebilir.

Pırasa Nedir?

Pırasa, her mevsim yetişebilen, çiğ, soğuk veya sıcak olarak tüketilebilen soğangiller ailesinden bir bitkidir.

Pırasa, sindirim sorunlarını düzenlemeye yardımcı olan bol lif kaynağıdır. Potasyum, kalsiyum, A vitamini, manganez, demir minerali ve folat kaynağı olarak da bilinir.

Pırasa Faydaları Nelerdir?

Pırasa, vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasından kemik ve kan damarlarının kontrolünün sağlanmasına kadar birçok faydası bulunmaktadır.

Pırasa, içeriğindeki potasyum, kalsiyum, fosfor ve C vitamini sayesinde mucizevi bitki olarak da adlandırılır.

Kemik Sağlığında Pırasa Faydaları

Potasyum (K) ve kalsiyum kemiklerin gelişimi için oldukça önemli olan iki mineraldir. Ayrıca bu minerallerin kas gelişiminde de etkin rol oynadığı bilinmektedir. Pırasa, kemiklerin ve kasların ihtiyacı olan kalsiyum ve potasyum minerallerinin %60’ını karşılar. K vitamini kanın daha kolay hareket edebilmesini sağlar. Kemik sağlığında Pırasa faydalarından yararlanmak için gelişim çağındaki çocukların ve hamilelerin bol bol tüketmesi gerekir.

Kalp ve Damar Dostu Pırasa

Pırasa kalp ve damar sağlığı için oldukça önemli olan mineralleri barındırır. “Kaempferol” adlı flavonid, damarları korur. Pırasada bol miktarda flavonid bulunur. Flavonidler sayesinde damarların tahribata ve diğer virüslere karşı korunmasını sağlar.

Kilo Verdiren Pırasa

Pırasa, içeriğindeki bol lifler sayesinde tokluk hissi verir. Bu sayede özellikle diyet uygulayan kişiler için oldukça önemli bir sebzedir. Örnek verecek olursak eğer, hemen hemen 89 gramlık bir pırasa 50 kalori barındırır.

İltihap Önleyici

Yediğimiz besinler zaman içinde eklem aralarında iltihaba neden olur. Pırasa içindeki zengin besin sayesinde oluşan ödemi dağıtmaya ve engellemeye yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde eklem ağrıları için doğal ilaçtır.

Bağışıklık Güçlendiren Pırasa Faydaları

Pırasa antiseptik özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücuda giren enfeksiyonlar ile savaşır. Aynı zamanda vücudun oksijen düzeyini dengede tutar. Oksijen düzeyinin dengelenmesi basıncı engelleyeceği için baş ağrısı ya da kulak ağrısı gibi ağrıların önlenmesini sağlar. Pırasa faydalarından bağışıklığınızı güçlendirmek içinde yararlanabilirsiniz.

Folik Asit Kaynağı Pırasa

Pırasa içeriğindeki folat olarak da bilinen B9 vitamini sayesinde hamilelik sürecinde ve gelişim çağındaki çocuklar tarafından oldukça sık tüketilmelidir. Folat bu özelliğinin yanı sıra yeni hücrelerin oluşturulmasında da önemli yere sahiptir. Folat homosistein amino asitinin seviyesini düşürür. Düşen bu seviye ile kalp ve damar hastalıklarının önünü açmış olur. Beyin gelişimini destekler. Hafızayı kuvvetlendirir. Folat sayesinde sindirim sistemindeki sorunlar çözülür ve depresyon, yorgunluk gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçilmiş olunur.

Antioksidan Kaynağı Pırasa

Pırasa içinde polifenol barındırır. Polifenol, güçlü bir antioksidandır. Polifenoller sayesinde serbest radikaller etkisiz hale gelir. Bu sayede vücudumuz çeşitli kronik rahatsızlıklara karşı korunmuş olur.

Göz Sağlığı

Göz sağlığında Pırasa faydaları var mıdır? Lutein ve zeaksantin açısından zengin olan pırasa göz sağlığı için de önemli yere sahiptir. Bu maddeler gözü zararlı maddelerden ve zararlı ışınlardan koruduğu gibi DNA ve hücrelerin korunmasında da önemli bir yere sahiptir.

Anemi

Pırasa iyot, demir kalsiyum gibi mineraller açısından oldukça zengin olması ile kansızlık sorunu yaşayan kişiler içinde tercih sebebi olmuştur.

Cilt Sağlığı

Pırasa, vücudu temizleyerek cilt parlatır, cilt gözeneklerini açarak cildin rahat nefes almasını sağlar.

Toksik İnsan, Toksik Etki ve Toksik Şok Sendromu Nedir?adlı yazımızı okumak ister misiniz?

Bağırsaklara Pırasa Faydaları

bağırsaklara pırasa faydaları

Pırasanın lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. Kabızlığı giderir. Kabızlık sorunu kolesterol düşürmek için de çok önemlidir.

Bebeklere Pırasa Faydaları

Pırasa, zengin içeriği sayesinde bebeklerin beslenmesinde önemli role sahiptir. Bebeklere pırasa verilirken pırasanın gaz yapıcı özeliği göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer bebeğinizde gaz sorunu ya da alerji problemi yok ise oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Yumurtasına ya da yemeklerine rahatlıkla ekleyerek bebeğinizin öğününü besleyici hale getirebilirsiniz.

Pırasa Faydaları Saraçoğlu

Prof. Saraçoğlu, kabızlık sorunu yaşayan kişilerin bir avuç dolusu kadar havuçsuz ve pirinçsiz zeytinyağlı pırasanın yemeklerden önce tüketilmesi gerektiğini söylemektedir.

Zeytinyağlı Pırasa Faydaları

Pırasa yalnız başına tüketildiğindeki faydalarına yukarıda değinmiştik. Zeytinyağlı pırasanın faydalarına gelecek olursak ilk olarak kabızlık sorunu yaşayan kişilerin düzenli uygulaması sonucu kabızlık sorununun ortadan kalkmasını sağlar. Bir diğer faydası ise, anti litogen özelliğe sahip olan pırasa kum oluşumuna karşıdır. Böbrek taşı olanlar ve böbrek kum taşı dökenler için oldukça faydalı bir besindir.

Pırasa Nelere İyi Gelir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

pırasa hangi hastalıklara i̇yi gelir?

Pırasa, içinde barındırdığı bir çok vitamin ve minerallerden dolayı kalp ve damar hastalığına karşı korur. Egzama, astım ve damar sertliği gibi durumlarda takviye edici olarak tüketilebilir. Kronik iltihaplı hastalık riskini önler, anemi, solunum yolları, sindirim sağlığı, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, sinir sistemi, kanser ve obezite gibi hastalıkların önlenmesi ve tedaviye destek için tüketilmelidir.

Çiğ Pırasa Faydaları

çiğ pırasa yemenin faydaları

Çiğ pırasa antioksidan özelliği barındırır. Antioksidan özelliği ile beraber vücuttaki toksinlerin atılmasında görev alır. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin çiğ pırasa tüketmesi gerekir. Aynı zamanda çiğ pırasa, yağın hızla yakılmasını sağlar. Diyetisyenlerin hazırlamış olduğu kilo kontrol listelerinin başında gelmektedir.

Pırasanın Zararları

pırasanın zararları

Her besinin fazla tüketilmesinin bazı zararları olabilir. Pırasa bol miktarda sodyum içerir. Pırasanın fazla tüketilmesi halinde sodyum birikmesi gerçekleşir.

Pırasa gaz yapar mı? Pırasanın gaz yapıcı etkisi vardır.

Pırasa ishal yapar mı? Pırasa bağırsak düzenleyici etkisi sayesinde kabızlık sorunlarının giderilmesinde rol oynar. Aşırı tüketilmesi halinde ishale neden olur.

Güçlü (diüretik) idrar söktürücü özelliğinden dolayı fazla tüketiminde sıvı kaybına neden olabilir. Bu ve bunun gibi nedenlere bağlı olarak pırasanın kontrollü tüketilmesinde fayda vardır.

Pırasa Besin Değeri

pırasa besin değeri

Aşağıda gram pırasa tüketiminde alacağınız günlük değerlere yer verilmiştir. 4 yaş ve üzeri yetişkinler veya çocuklar içindir. Günlük değerleriniz, bireysel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük olabilir. Bu veriler Nutrition Data web sitesinden alınmıştır.

gram Çiğ Pırasadaki Vitaminler

  • A vitamini IU %33
  • C vitamini mg %20
  • E Vitamini (Alfa Tokoferol) mg % 5
  • K vitamini mcg %59
  • Tiamin mg %4
  • Riboflavin mg %2
  • Niasin mg %2
  • B6 Vitamini mg %12
  • Folat mcg %16
  • Pantotenik asit mg %1
  • Kolin mg

gram Çiğ Pırasadaki Mineraller

  • Kalsiyum mg %6
  • Demir mg %12
  • Magnezyum mg %7
  • Fosfor mg %4
  • Potasyum mg %5
  • Sodyum mg %1
  • Çinko mg %1
  • Bakır mg % 6
  • Manganez mg %24
  • Selenyum mcg %1

Pırasa Nasıl Seçilir ve Saklanır

Pırasa sert ve düz, koyu yeşil yapraklı ve beyaz boyunlu olmalıdır. Kaliteli pırasalar sararmaz veya solmaz, çatlak veya çürükler olmaz. Aşırı büyük pırasalar genellikle doku bakımından daha lifli olduğundan, yalnızca çapı bir 3,5 cm veya daha az olanları satın alın. Pırasaların tümünün eşit pişmesini istiyorsanız hepsini aynı kalınlıkta almalısınız. Pırasa, sonbahardan ilkbaharın başına kadar tezgahlara daha çok gelse de her yıl bulunur.

Çiğ pırasa, hafta taze kalabilmeleri için buzdolabında yıkanmamış ve kesilmemiş olarak saklanmalıdır. Nemini kaybetmeyecek şekilde sarıp dolapta bekletebilirsiniz.

Lif bakımından oldukça zengin olan ve bol miktarda antioksidan içeren pırasanın faydaları içerisinde yer alan A, C, E, K, B3, B5 ve B9 vitaminleri sayesinde bağışıklığı güçlendirilmesi ve hastalıkların iyileştirilmesi konusunda etkili olmaktadır.

Pırasanın Faydaları Nelerdir? Besin Değeri Nedir?

Kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi minerallerin yanı sıra içerisinde pek çok vitamin barındıran pırasanın faydaları metabolizmanın düzenli çalışmasının yanı sıra aynı zamanda pek çok hastalığa şifa olması şeklindedir. Soğan familyasından gelen ve pişirilerek tüketilen pırasının yaprakları ve sapı tam bir besin kaynağıdır. Hafif bir soğan tadını andırmaktadır. Dünya üzerinde oldukça yüksek oranda tüketimi yapılan pırasa, hem ucuz hem de kolay yetişen bir sebze olma özelliğini göstermektedir.

İnsan sağlığı açısından pırasanın yararları tartışılmazken aynı zamanda kozmetik sanayisinde de kullanıldığını ve beraberinde ilaç sektöründe de tercih edilmektedir. Antioksidan açısından zengin olan bu besin vücudu kanser ve kronik hastalıklara karşı korumaktadır. Özellikle kolon kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıkların önlenmesi konusunda faydalıdır. Kötü kolesterolün düşürülmesine destek olurken damar sertliğinin giderilmesi ve damar hastalıkları riskinin azalması gibi etkiler meydana getirir. Aynı zamanda kan dolaşımının düzenlenmesine destek olur. Bunun yanı sıra kan şekerinin düzenlenmesi konusunda da etkili olmaktadır.

Lifli içeriği sayesinde kabızlık problemlerinin önlenmesini sağlayan pırasanın bağırsaklara faydası bulunurken, aynı zamanda etkili bir idrar söktürücüdür. Bunun yanı sıra böbrek ve karaciğer için de şifalı etkiler sunmaktadır. Soğuk algınlığı, öksürük, grip, nezle, bronşit gibi hastalıkların önlenmesi, iyileştirilmesi için destekleyici bir içeriğe sahiptir. İştah düzenleyici etkisi sayesinde daha sağlıklı beslenmeye destek olur.

Pırasanın Neye İyi Gelir?

Pırasa Neye İyi Gelir?

Sinüzit benzeri hastalıklar için faydalı etkilere sahip olan pırasanın cilde faydaları da bulunmaktadır. İçerisinde bol miktarda demir vardır ve bunun sayesinde saç dökülmelerinin engellenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca demir eksikliğine bağlı olarak meydana gelen anemi gibi hastalıkların önlenmesini sağlar. Sivilcelerin azalmasını sağlarken cildin daha genç ve canlı durmasını sağlar. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde cildi besler ve onarır.

Bol oradan omega 3 içeren pırasa yemeğinin faydaları sayesinde kalp ve damar hastalıklarının ve tansiyon problemlerinin önlenmesi sağlanabilir. Bunlarla birlikte depresyon gibi hastalıkların giderilmesi için da faydalıdır. Gut hastalığına karşı yararlı etkileri bulunmaktadır. Gebelik döneminde kadınların folik asit açısından zengin beslenmesi gerekmektedir. Pırasanın zengin içeriği bu süreçte tüketiminin önemli olduğunu göstermektedir. Kemik sağlığı için önemli bir role sahiptir. Ayrıca göz sağlığını iyileştirici bir etki de meydana getirmektedir.

Pırasa Nasıl Yapılır?

Pırasa Nasıl Yapılır? Nasıl Pişirilir?

Genel olarak çiğ pırasanın faydalarında söz edilse de bu sebzenin yemeği de oldukça yararlı ve lezzetlidir. Yemeği hazırlamak için 4 adet temizlenmiş pırasa, 1 tane havuç, yarım çay bardağı kadar pirinç, 3 tane domates, 3 su bardağı su, isteğe göre yarım soğan, 1 çay kaşığı oranında tuz ve karabiber gereklidir. Temizlenen pırasaları 1 parmak genişliğinde doğrayınız. Havuçları yıkayıp soyun ve halka şeklinde doğrayınız. Soğanı güzelce doğrayınız, domatesleri ise rendeleyiniz. Bir tencenin içerisine yağ koyup soğanları atınız. Kavurmaya başlayınız ve ardından domatesle birlikte domates salçası ekleyiniz. Yaklaşık 4 dakika sonra pırasaları ve havuçları ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra pirinçleri ekleyip biraz daha kavurunuz. Sonrasında üzerine su ekleyip tuz ve baharatı atıp pişiriniz. Biraz piştikten sonra altını kısınız ve pişirmeye devam ediniz.

Pırasanın Zararları Var mı?

Gereğinden fazla tüketilen pırasanın gebelik döneminde yan etkisi oluşabilmektedir. Bundan dolayı hamile kadınlar tüketim öncesinde doktora danışmalıdır. Aşırı tüketim alerjik durumlar meydana getirebilirken, gaz yapıcı özelliğinden dolayı sindirim problemlerine de sebebiyet verebilmektedir. Pırasının zararlarının oluşmaması için aşırı değil dengeli tüketim önerilmektedir.

Hot Shapers ile Yağ Yak!
Üstelik Şimdi İndirimde!

  • pırasanın faydaları
  • pırasanın yararları
  • pırasanın bağırsaklara faydası
  • pırasa neye iyi gelir
  • pırasanın cilde faydaları
  • pırasa yemeğinin faydaları
  • pırasa nasıl yapılır
  • çiğ pırasanın faydaları
  • pırasanın zararları

Pırasanın Faydaları

Damarlar: Damarları koruduğu pek çok araştırmayla belgelenen “kaempferol” adlı flavonid pırasada bol miktarda bulunur. Bu bileşen, damar astarlarını aşırı aktif oksijen moleküllerine ve tahribata yol açan diğer faktörlere karşı korur. Bazı çalışmalarda, “kaempferol”ün nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlattığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Pırasa bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır.

Folat: Pırasa, bioaktif bir folat olan “5-methyltetrahydrofolate” içerir. Özellikle gebelik döneminde öne çıkan bir vitamin olmasının yanı sıra folat, kalp ve damar hastalıklarının önünü açan “homosistein” adlı amino asidin seviyesinin düşmesine katkıda bulunur.

Antioksidan: Pırasa, güçlü bir antioksidan olan “polifenol” içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzda bulunan ve çeşitli kronik hastalıklara zemin hazırlayan serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır.Pırasanın Faydaları

Vitamin ve Mineraller: K, A, C, B6 vitamini, manganez ve demir mineralleri bakımından zengin olan pırasa vücudumuza enerji sağlamaktan, kemik ve doku gelişimine katkıda bulunmaya kadar pek çok işe yarar.

Kemik Sağlığı: Kemik sağlığı ve kan akışının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan K vitamini pırasada bol miktarda bulunmaktadır. gram pırasa neredeyse günlük K vitamini ihtiyacının yarısını karşılamaya yeter. K vitamini, kemik sağlığı için kritik bir öneme sahip olan “osteocalcin” adlı proteini aktive eder.

Göz Sağlığı: Pırasada bulunan “lutein ve zeaxanthin” adlı bileşenler göz hücrelerini oksidadif strese karşı korur. Amerikan Optometri Birliği pırasanın yanı sıra kale, ıspanak, bezelye ve brokoliyi, ilerleyen yaşa bağlı olarak görülen katarakt riskini azaltmak için tüketilmesi gereken gıdalar arasında gösteriyor.Pırasanın Faydaları
Pırasanın Besin Değeri

gram çiğ pırasa;

54 kalori
18 mg sodyum
2 gr besin lifi
3 gr şeker
IU A vitamini
mg C vitamini
mg E vitamini
mcg K vitamini
mg niasin
mg B6 vitamini
57 mcg folat
mg kalsiyum
mg demir
mg magnezyum
mg fosfor
mg potasyum
mg çinko
mg bakır
mg manganez
mcg selenyum içerir.

Pırasanın Faydaları

Aynı miktarda çiğ pırasa aynı zamanda mg omega 3, mg omega 6 yağ asidi içermektedir.

Pırasa Nasıl Seçilir ve Muhafaza Edilir?

İyi bir pırasanın koyu yeşil yaprakları ve beyaz bir alt kısmı olmalıdır. Dışını saran yapraklar veya beyaz kısmı üzerinde herhangi bir çürük, çatlak veya sarılaşma olmamalıdır. Pırasa yılın her ayı bulunabilir ancak en iyi zamanları sonbahardan, bahar aylarının başlangıcına kadar olan dönemdir. Taze pırasa buzdolabında, yıkanmadan muhafaza edilmelidir. Bu şekilde tazeliğini 1 hafta gün arasında koruyabilir. Bir poşette saklamak sebzenin nemini muhafaza etmesine yardımcı olur. Pişmiş pırasa ise oldukça kolay bozulur, bu nedenle buzdolabında dahi olsa 2 günden uzun süre saklanmamalıdır. Pırasayı dakika kaynattıktan sonra derin dondurucuya koyup 3 ay kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak bu yöntemi kullanırsanız, buzluktan çıkarıp pişirdiğinizde tadı ve dokusu bir miktar değişecektir.

Sonuç olarak pırasa; içerdiği önemli vitamin, mineral ve antioksidanlar ile beslenme programınızda bulunması gereken, sağlığa faydaları ile öne çıkan bir sebzedir. Ayrıca soğan veya sarımsak yemeyi sevmiyorsanız aynı aileden olan pırasayı bunlara alternatif olarak tüketebilirsiniz.

Kaynak: iyigelenyiyecekler

False

Pırasanın faydaları ve zararları nelerdir? Pırasanın kalorisi ve besin değeri nedir?

Pırasa sebzesi hamileler için ideal bir besindir. Gebeliğinde oldukça gaz problemi yaşayanlar pırasa sebzesi tüketmelidir. Pırasayı suyla beraber haşlayarak tüketebilirler. Pırasa sebzesinin bu gibi birçok yararı bulunmaktadır. İçerisinde vitamin ve mineral oldukça fazladır. Bu yüzden metabolizmanızdaki reaksiyonları düzenleyici etkiye de sahiptir. Pırasanın bir diğer özelliği de uzun bir süre saklanmasıdır. Dolapta yıkanmadan yaklaşık 1 hafta kadar, derin dondurucuda ise yaklaşık 3 ay gibi bir sürede saklayabilirsiniz. Detaylı bir şekilde pırasanın faydaları nelerdir? Sorusunun cevabı…

PIRASANIN FAYDALARI

Pırasa diğer sebzelerde olduğu gibi oldukça zengin bir vitamin ve mineral deposudur. Bu yüzden vücuttaki bazı olayların düzenlenmesinde ve çalışmasına olumlu etki göstermektedir. Pırasanın faydaları şu şekildedir:

Pekmezin faydaları nelerdir, ne işe yarar? Pekmez cilde iyi gelir mi?

HAMİLELİKTE PIRASANIN FAYDALARI

Pırasa yağda eriyen A, K vitaminleri ve suda eriyen C vitaminlerini bol miktarda içermektedir. Hamilelikte ise A vitamini sayesinde göz sağlığı korunmuş olacaktır. Ayrıca içerdiği K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşması ve kan hücrelerinin oluşumunda önemli rol oynar. Sülfür içerikli bir sebzedir bu yüzden kansere karşı da etkilidir. Hamilelikte gaz problemi yaşayanların çaresi pırasadır. Pırasayı haşlayarak tükettiğiniz zaman probleminiz en aza inmektedir. Pırasa yemeğini sevmeyen hamileler ise salata içerisinde pırasayı tüketerek bebek gelişimine yardımcı olabilir.

ÇİĞ PIRASANIN FAYDALARI

Ülkemizde pırasa çoğu kişi tarafından sevilmemektedir. Fakat pırasa vitamin ve mineral bakımından oldukça yoğun bir maddedir. Bu yüzden kesinlikle tüketilmesi gerekmektedir. Ülkemizde pırasa genel olarak pişirilerek yenmektedir. Fakat pırasa sevmeyenler salatalarda veya omletlerde pırasa tüketmektedirler. Pırasa pişirildiği zaman bazı vitaminler ve mineraller etkisini yitirebilmektedir. Bu yüzden çiğ pırasa, pişmişe göre daha fazla yararlı ve zararlı madde içermektedir. Çiğ pırasa antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki toksinleri vücuttan atmada rol oynar. Ayrıca çiğ pırasa sindirim sistemi rahatsızlığı olan kabızlık için ideal bir yardımcı gıdadır. Genelde zayıflamak isteyen bireyler de pırasa tüketerek zayıflayabilmektedir.

PIRASANIN ZARARLARI

Pırasa, mineral madde bakımından oldukça zengin bir madde olduğundan vücudumuza bazı zararları da bulunabilir. Pek fazla zararı bulunmasa da pırasanın aşırı tüketimi sırasında bazı sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Güçlü bir idrar söktürücü ve bağırsak düzenleyici olduğu için, çok tüketildiği zaman vücuttaki sıvı oranını etkilemektedir. Bu durumda vücudun sıvı dengesi bozulur. Sindirim sistemi çok fazla çalışır ve ishale yol açabilir.

PIRASANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Pırasa, bol vitamin ve mineral içerdiği için zayıflamak isteyen kişilerin listesinde ilk sıralardadır. Pırasanın gramında 61 kcal kalori bulunmaktadır. gram pırasadaki besinler ve değerleri aşağıdaki gibidir:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir